Isolering | Læs alle mulighederne for isolering af dit hus (Råd, vejledning + priser)

Går I rundt og fryser om vinteren, og har det alt for vamt om sommeren? Så tyder det på, at dit hus kunne have brug for isolering på den ene eller anden måde – for der er et hav af muligheder, når det kommer til at isolere sit hus. Læs vores guide, og bliv klogere på hvad, der er det rette for dit hus. Få herefter 3 tilbud på netop dit projekt, og vælg den bedste pris til projektet.

Isolering kender de fleste af os til, som en vej til mindre træk og varmespild i vores bolig, og materialet har navne som “stenuld, glasuld og isoleringsplader” fra virksomheder som Rockwool. Men isolering er et materiale og en bygge- og renoveringsopgave, som dækker over mange forskellige bygningsdele. Derfor er isolering et begreb som vi både taler om i nybyggeri og renovering og herunder på facade, gulv, rør og loft.

Hvor bruger man isolering?

Isoleringsmateriale bruges ethvert sted hvor man ønsker at holde kulden ude og varmen inde – eller varmen ude for den sags skyld. Det være sig i såvel loft som gulve samt vægge og på varmerør/vandrør. 

Man isolerer dels fordi det koster meget varme i et hus, hvor varmen hurtigt forsvinder ud gennem brædder og mursten. “At fyre for fuglene” kaldes det i folkemunde. Dels isolerer man også fordi det holder ens bolig sund, tør og stabil. Derved opstår nemlig ikke råd og svamp. 

Herudover er et dårligt og fugtigt indeklima, med til at fordre kroniske lungeproblemer og anden sygdom, hos både mennesker og dyr. 

En effektiv isoleringsindsats derfor vigtig. Samtidig med isoleringen skal dog huskes dampspærre på den varme side af isoleringen, denne hindrer nemlig fugt fra ydervægge, i at trænge ind i huset fra den kolde side. 

Hvad koster Isolering?

Der findes både billig isolering og dyrere slags isolering. Gipsplader med isolering er fx dyrere end isolering af løst papiruld. Derudover er der forskellige typer af isolering; glasuld, stenuld, mineraluld, flamingo isolering / polystyren isolering, er nogle af de navne du vil høre, hvis du ønsker at købe isoleringsmaterialer. Samtidig findes isoleringen i forskellige former; plader, granulat isolering, uld, træfiberisolering, Leca kugler og flamingo (skum isolering) er almene typer. Priserne varierer efter typer og mængder.

Priseksempler på isolering:
Når du køber isoleringsplader betegnes det ofte som “Batts”. Det er en sammenpresset plade med et specifikt mål, fx 145 x 965 x 560 cm. Prisen for batts pr. m2 ligger mellem 25 og 70 kr. Isolering som “tæpper” kommer i ruller og koster mellem 25-70 kr pr. m2 afhængigt af tykkelse og type. Klassisk isolering ruller/pakker, fx fra Rockwool Isolering, koster typisk mellem 40 og 80 kr . pr. m2. Granulat af papiruld isolering med lyddæmpende effekt koster cirka 4000 kr som dækker 2,3 m2 i 100 mm tykkelse.

Mærker og navne

Der findes adskillige firmaer som producerer og sælger isolering. Flere af dem har endda opfundet egne produkter, og derfor kaldes disse typer isolering det samme som den virksomhed der har produceret det. Du kan derfor møde navne som Rockwool isolering, Kingspan isolering, Pir isolering, Knauf isolering og Isover isolering samt Jackon og Sundolitt. Dertil kommer også et nyt materiale af skumplast som kaldes for EPS. 

Hvilken type isolering du skal vælge, afhænger dels af placeringen, dels af funktionen og dels af din pengepung. Den nemmeste løsning, eller den mest miljøvenlige, er ikke nødvendigvis den billigste løsning. 

Få 3 gratis tilbud på isolering af hus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på isolering af hus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvorfor isolere?

Nye huse får optimal energibalance

Når et nyt hus bygges, lægges der isoleringsmaterialer under gulve, i vægdele, loftsrum og rundt om alle rør som leder varme/kulde i boligen. 

Det er en grundig isoleringsindsats, som sker når man bygger fra bunden, hvis der er isoleret korrekt. Derfor er nye huse også meget energivenlige og optimerede. Sammen med energirigtige vinduer og døre – og en energivenlig varmekilde, er de optimale betingelser for lavest mulige driftsomkostninger til stede, samtidig med at der opnås et bedre indeklima.

God isolering kan give stillestående luft

Omend en god isolering med god isoleringsevne er en nyttig investering, skal man holde sig for øje, at et nyt hus, som har en høj isoleringsevne, kan få stillestående luft indendørs. Et behageligt indeklima i et velisoleret hus, kræver derfor et ventilationsanlæg. Uden ventilation bliver luften dels ikke skiftet ud, og dels kommer der høje temperaturer indendørs.

Ældre huse har gavn af efterisolering

I huse af ældre dato er der oftest ikke samme isoleringsgrad som i et nyt hus. Derfor taler vi om efterisolering. Der kan nemlig stadig være mange penge at spare på varmeregningen hvis dit hus efterisoleres. En årlig besparelse på 10.000 kr er ikke urealistisk. 

Foruden at spare penge, er både gulvisolering og loftisolering med til at give dig et bedre indeklima, hvor tæerne ikke bliver kolde på gulvet og nætterne ikke kolde fra træk i loft og vægge. Investeringen er derfor ikke kun et spørgsmål om varmetab og økonomi, men også om et rart miljø, hvor den varme side af væggen holder på varmen. 

3 gode grunde til effektiv isolering i huset

  • En godt isoleret bolig er en sund og tør bolig med lav fugtoptagelse
  • Isolering nedsætter udgiften til opvarmning og strøm i boligen
  • En godt isoleret bolig har et bedre indeklima og er sundere at bo i

Hvordan finder man ud af om der er brug for efterisolering? 

Du kan få hjælp fra professionelle til at finde ud af præcis hvilken isolering dit hus har brug for. De kommer formentlig ud og tager nogle prøver eller en termografering af dit hus, for at undersøge, hvor varmen slipper ud og hvor der allerede er isolering. 

EPS isolering

Ekspanderet polystyren er det officielle navn for flamingo, forkortet “EPS isolering”. Materialet er godt til at isolere varme til reduktion af varmeregningen, og har en høj trykstyrke at isolere med i terrændæk. Det kan således sagtens bære skillevægge og gulvbelægning. Derudover er det et af de isoleringsmaterialer som er fuldt resistent mod fugt og dermed en god investering, der hvor der er stor risiko for indtrængen af fugt. Dette kan især være aktuelt ved hulmursisolering eller ved isolering af loft. Yderligere er EPS isolering et giftfrit isoleringsmateriale som heller ikke lugter. 

Skal du igang med at isolere, kan dette materiale således være aktuelt, både hvis du skal efterisolere og bygge nyt. Isoleringsmaterialet kan dog ikke bære ved fx et fladt tag på et moderne hus, men fungerer fint til ydervægge og gulvisolering. Flade tage kræver generelt mere opmærksomhed ved opbygning. Skal du efterisolere, kan det være svært at placere EPS isolering, hvorfor det er nemmest at anvende ved opbygning af fx vægge eller gulve. 

Udvendig isolering

Isoleringen af ydersider af vægge er renovering udefra, mens indendørs isolering relaterer sig til isolering af gulvbelægning, isolering af lofter og indvendige vægsider. En udvendig isolering af hus kan dog godt foregå som en indvendig isolering af ydervæg. Derved åbnes væggen indefra.

Når du isolerer udvendigt, er det ofte hulmursisolering der foretages. Mellem de to mure som står i et hus, lægges et lag isolation ind. Det er således ikke en isolation i skillevægge men kun i ydervæggene på huset. Tilsvarende isoleres kældervægge også som en indendørs renovering, mens isolering af krybekælder anses for at være udvendig.

Læs mere om ydermursisolering her.

Isolering af rør

Rørisolering er ofte noget man vil give sig i kast med, hvis der alligevel skal laves nye gulve og laves gulv isolering. Ved at lægge en tynd isolering rundt om rør forbedres varmeledningsevne og varmetab mindskes. Under gulvbelægning kan det desuden virke som en lydisolering. 

Det vil ofte være nemmest at lægge plader ved isolering af gulv. Pladerne må dog ikke være for tykke til gulvisolering hvis der er gulvvarme. En overophedning af gulvet skaber nemlig kondens og ødelægger belægningen.

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Få professionel assistance og vejledning

Rør isolering er en teknisk isolering, hvorfor det er godt at få professionel hjælp eller tilsyn til sådan en opgave. Det er vigtigt at der ikke lægges materiale de forkerte steder eller i forkerte mængder. Det gælder både ved isolering af ventilationsrør og varmerør.

Hvad skal du bruge af isolerings tilbehør?

Når du skal igang med isoleringen, er det godt at have styr på det tilbehør som skal bruges til opgaven. Der er selvfølgelig forskel på hvad du får brug for af tilbehør, afhængigt af om det er isolering af tag, terrændæk eller skillevægge. Grundlæggende er det dog godt at tænke på dampspærre, vindspærre, vindpap og undertag samt drænplader, hvis der er tale om kældervægge og radonspærre i kældre og punktfundament isolering. 

Der findes desuden krav til isolering ved renovering som kan læses i Bygningsreglementet

Hvad koster Isolering?

Isolering findes i mange materialer og udformninger. Priserne kan derfor variere en del. Omkostningen skal samtidig med indkøbsprisen, sammenholdes med hvor nemt materialet er at montere og arbejde med. Hele plader kan fx være nemme at lave fuld isolering med, men er ikke den billigste løsning.

Priseksempler på isolering?

Med mange typer isolering kommer også mange forskellige priser. Det er dog altid rart at se nogle eksempler på hvad de forskellige typer isolering koster. En m2 isolering kan koste alt mellem 40 kr og 100 kr.

Boligmesteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere