Energioptimering | Spar penge ved energioptimering af dit hus (stor guide)

Opgørelsen for månedens forbrug i din bolig tikker ind i indbakken. Med en blanding af overraskelse og bitterhed ser du, at regningen endnu engang er langt højere end hvad godt er. 

Hvorfor er den så høj? 

Du har måske været ekstra opmærksom på, at spare på strømmen, slukket lyset hvor det var unødigt tændt, og ikke ladet fjernsynet køre som baggrundsstøj. Men lige lidt har det hjulpet. Regningen vidner om et forbrug, som dine gode vaner tilsyneladende ikke har kunnet påvirke i nedadgående retning. 

Har du fjernvarme eller oliefyr, har du måske endda husket, at skrue ned for varmen, mens du har luftet ud gennem vinduer og døre. Men det har ikke gjort en forskel. 

Hvad kan du så gøre for at få regningen for el, vand og varme ned?

Spar mange penge med energioptimering

Der findes mange grunde til at renovere boligen og energioptimering en vigtig en af dem. Med energioptimering kan du nemlig spare penge. Foruden store energibesparelser, er gevinsten også et sundt indeklima. Så med penge og sundhed i horisonten, er det bare med at komme i gang.  Energirenoveringer er lig med positive udsigter.

Tilskud 

Tidligere kunne man gennem Energistyrelsen få tilskud til energioptimering af bolig. Desværre findes dette tilskud ikke længere og pengene til husets grønnere løsning, må i dag komme fra egen pengepung. At kunne få tilskud til energirenovering, er derfor noget som du skal søge gennem særlige puljer eller private virksomheder, som har interesse i at få dig som kunde i anden sammenhæng.

Hvad er energioptimering?

Mange af os ved måske nok, at det er godt for både husets fremtid og miljøet, at energioptimere. Men hvad det helt konkret egentligt betyder, kan være sværere at vide. 

Energiforbedringer handler grundlæggende om, at du gennem udskiftning af varmeanlæg, udskiftning af gamle vinduer og døre og med efterisolering af husets bygningsdele, kan spare en masse penge på varmeregningen og elregningen i dit hus. 

Energirenovering blev, med statens tidligere tilskud, sat på dagsordenen hos mange boligejere. Et tilskud til energiforbedringer, kunne da også gøre en økonomisk forskel for mange. Men tilskud eller ej, så er energirenovering noget du vil kunne spare mange penge på, over mange år.

Ældre huse trænger ofte til energioptimering 

Økonomisk set, er mange ældre huse særligt vigtige at energirenovere. Det kan nemlig være en dyr fornøjelse på varmeregningen, hvis et ældre hus er dårligt isoleret, har gamle vinduer eller med et ældre oliefyr som varmekilde. 

Er huset med elvarme via radiator, er det en god ide, at kigge på investering i en varmepumpe. Der kan være store besparelser at hente herved. Dit hus er en investering og derfor også vigtigt at pleje. Energirenovering af gamle huse, er dog også muligvis en bekostelig investering. Derfor er det også vigtigt, at kigge på hvilke omkostninger der potentielt følger med et hus, når du overvejer at købe eller sælge.

Gør dit hus attraktivt at købe

Ønsker du på et tidspunkt at sælge huset,  vil mange købere være interesserede såfremt der er god økonomisk drift i huset. Det samlede energiforbrug skal således gerne være fornuftigt, for at huset bliver attraktivt i købers øjne. En lav varmeregning er et godt salgsargument.

Sådan kan du energirenovere dit hus

Vil du spare penge ved energirenoveringer i huset, er det en god idé, at gennemgå hele huset.

Gennemse særligt følgende bygningsdele og installationer: 

 • Efterisolering af ydervægge og gulve
 • Isolering af kælder
 • Efterisolering af loftet
 • Efterisolering af tag og gennemgang af tagbelægning og eventuelt undertag
 • Isolering af vand og varmerør
 • Hårde hvidevarer; alder og energiklasse
 • VVS installationer
 • Vinduer og døre
 • Varmeanlæg / opvarmningskilde
 • Elinstallationer
 • Lyspærer 
 • Termostater

Efterisolering af vægge og gulve

Tjek om isoleringen i ydermurene er tæt og fyldig. Bor eventuelt huller i fugen, mellem murstenene, eller i ydervæggens overflade ved andre typer væg. Tjek om der er isolering til stede ved at bore forskellige steder i muren. På indersiden af muren kan du tjekke om der er kolde områder/kuldebroer. Bestil eventuelt professionel rådgivning som kan vurdere, om du skal efterisolere vægge og gulve og få hulmursisolering tilføjet.

Isolering af kælderrum

Har du et hus med kælderrum, er der god grund til, at tjekke om der er isoleret i vægge og gulv. Et uisoleret kældergulv vil tære på din varmeregning og dit hus vil generelt være med et dårligere indeklima, såfremt kælderen ikke er tør og varm. En fugtig del af din bolig vil skabe kondens og i værste fald svamp. Energiforbruget vil således falde og miljøet blive bedre, hvis du lader gulvet og eventuelt væggene efterisolere.

Isolering af loft og gennemgang af tag 

En, ofte stor, energibesparelse findes i efterisolering af loft og tag, eller ved udskiftning af tagbelægning. Et utæt og dårligt isoleret tag, er ofte årsag til store udgifter på varmeregningen. Dit hus har desuden ikke kun brug for at taget er tæt og isoleret, men også, at det er modstandsdygtigt i vind og vejr. Sørg derfor for, at dit tager er robust, heldækkende og godt monteret.

Læs mere om isolering af tag og udskiftning af tag

Isolering af vand – og varmerør

Vil du spare energi, er der ofte masser af energi at hente, ved at isolere vand og varmerør. Det varmetab som sker gennem rørene, vil være langt mindre ved at renovere rør omkring din varmekilde og under gulve og i vægge. 

Du kan eventuelt få rådgivning herom af en professionel. Det er jo nemlig ikke bare lige noget man gør, hvis rørene kun kan tilgås ved at gå gennem gulve eller ind i vægge. Derfor er sådanne energiforbedringer ofte noget som kan ske, når du alligevel er igang med renovering af dit hus af andre årsager.

Skal der lægges nye gulve eller flyttes vægge, er det oplagt at få lagt isolering omkring rørene. 

Energien som spares, kan være mange kroner værd.

Hårde hvidevarer og VVS installationer

Har du en gammel vaskemaskine og/eller tørretumbler, kan du sikkert godt regne med, at de er en energisluger i huset. Ved udskiftning af gamle hårdehvidevarer, kan du potentielt godt skrue nogle hundrede kroner af din elregning hver måned. Sådan en udskiftning er også en energirenovering. Har du en gammel vandhane og bruser på badeværelset kan de skiftes til en type med vandsparefunktion og et gammelt toilet skiftes til et med spareskyl (2/4 liters)

Læs mere om besparelser ved udskiftning af toilet

Nye vinduer og døre

Udskiftning til nye vinduer og døre, er ofte en af de energiforbedringer, som er til at tage og føle på. Ved at udskifte vinduer eller døre til nye, vil huset få et energimæssigt løft. Utætte vinduer, som ikke er med råd og tæring, kan eventuelt påføres tætningslister. Disse vil, som et minimum, mindske træk og utætheder. Vælger du udskiftning af vinduer, frem for at tætne dem, vil du få en positiv effekt med bedre indeklima, såvel som mindre varmetab. Energirenovering kan således foretages med både små og store tiltag, og de vil alle have en positiv effekt på varmeregningen.

Læs mere om udskiftning af vinduer 

Skift dine pærer, gamle termostater og kontakter

Har du en bolig, har du sandsynligvis også lamper, termostater og kontakter. Skift pærer til led pærer og nye installationer hvor du kan – det gør en forskel for din elregning. Du kan jo nemlig energirenovere din bolig både i de små ting, såvel som i de store.

Få en ny opvarmningskilde

Har du et gammelt oliefyr som varmekilde, er det både godt for dig, din bolig og for miljøet, at få den udskiftet. 

Vil du energirenovere mærkbart, er varmekilden et godt sted at starte. 

Vil du gerne el – opvarme, er det en mulighed at få en varmepumpe. Alternativt kan du også få et nyt gasfyr, men det er mest rentabelt at vælge fjernvarme, jordvarme eller varmepumpe. 

Renovering med udskiftning af varmekilde, har stor betydning for værdien af din bolig, så det er et vigtigt valg som skal overvejes og gennemtænkes. Jordvarme er en stor investering, men en langsigtet og holdbar løsning. Det samme er fjernvarme og varmepumpe. Energiforbruget vil med alle disse 3 typer opvarmning, give en mindre varmeregning. 

Optimering af ventilationsanlæg

Har du en luft til luft pumpe siddende, eller andet ventilationsanlæg, kan det ligeledes godt svare sig, at få en energivenlig pumpe. Energioptimering af ventilationsanlæg kan også fjerne udgifter fra elregnskabet, idet den ofte kører i mange af døgnets timer. Hvad der er den bedste løsning hjemme hos dig, kræver muligvis vejledning fra en professionel. Anlægget skal kunne dække din bolig på alle m2 og passe til dit hus´ type og forhold. Dit projekt er unikt, så det kræver også en specifik vejledning, at få den rigtige type energirenovering lavet. 

Få professionel vejledning til at renovere dit hus

Hvad end du har brug for vejledning til nye døre, vinduestætning eller tekniske installationer, kan dit projekt og din bolig have brug for noget rådgivning, fra en der ved noget om at energirenovere.

Du kan blandt andet få lavet en termografisk undersøgelse, som viser hvor varmen/energien slipper ud hjemme din bolig. Skal du energirenovere, kan en sådan undersøgelse være et godt sted at starte. Du kan søge efter firmaer online, eller eventuelt spørge i dit netværk efter gode anbefalinger. Indhent gerne nogle tilbud, så du kan få den bedste pris for undersøgelse og rådgivning. 

Få hele boligen gennemgået

Ved et besøg i din bolig kan du få undersøgt alle de områder nævnt øverst i artiklen. Besøget skal således gerne ende ud i en række konkrete anbefalinger til, hvad du kan gøre for at energioptimere din bolig. Hvad end det drejer sig om vinduer eller efterisolering af vægge, skal det være med henblik på, at du både får en sundere bolig og besparelser på dit forbrug. Nogle opgaver vil du måske have brug for håndværkerhjælp til at gennemføre, andre kan du selv gå i gang med. Det er ihvertfald godt at starte med, at udskifte til energirigtige lyspærer og hårdehvidevarer i energiklasse A og opefter.

Boligmesteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere