Loftisolering | Beregn din pris her (også din besparelse!)

Skal dit hjem loftisoleres? Læs alt hvad du har brug for at vide her! Få også 3 tilbud, og vælg den bedste pris til netop dit projekt.

Loftisolering er godt for både dig, din bolig og din pengepung. 

Foruden en forbedring i dit indeklima og en bedre sundhedstilstand i din bolig (og det eksisterende tag), har efterisolering af loft også en positiv indvirkning på dit energiforbrug og dermed den mængde penge, som du hver måned må lægge fra til varmeregningen. 

Dertil kommer også, at du kan opnå en bedre energimærkning på dit hus, hvilket er en klar fordel ved et eventuelt salg.

Hvad koster isolering?

Pris på isolering afhænger dels af typen og dels af mængder. Skal du bruge store mængder, kan du ofte få en bedre pris herfor. Loftisolering priser vil desuden afhænge af udbud og efterspørgsel. Jo mere populært materialet til loftisoleringen er, jo højere er prisen. Skal du have indblæsning af granulat fra en professionel tømrer eller anden fagmand, skal du desuden beregne arbejdsløn oven i materialets pris. 

I nedenstående tabel ses priseksempler på loftisolering med isoleringsmåtter og granulat samt etablering af en gangbro lavet af en tømrer. 

Tabel 1. Priseksempler på isolering til loft

MaterialePris pr. m2Pris for en tømrer pr. m2Pris for materiale og tømrer pr. m2Tillæg for gangbro pr. m2
Isoleringsmåtter, 300 mm100-250 kr. inkl moms200-500 kr inkl.moms300- 750 kr inkl.moms250-500 kr. inkl. moms
Granulat, 300 mm175-500 kr inkl.moms175-500 kr inkl.moms275-500 kr inkl.moms

Hvor meget kan du spare ved at efterisolere loftet?

Hvis du har 120 m2 bolig, estimeres det at du bruger cirka 15.000 kr på varme om året. Ved at efterisolere kan du i gennemsnit spare 10 % eller mere på varmeregningen. I nedenstående tabel ses et priseksempel på varmeforbrug over en årrække samt besparelsen på 10 % som kan opnås ved efterisolering af 120 m2. Tabellen tager ikke højde for hvilken type opvarmning du har i dit hus. 

Tabel 2. Priseksempler på besparelser ved efterisolering af loft

Antal år1 år5 år10 år15 år20 år
Varmeforbrug i kr, 120 m215.000 kr75.000 kr150.000 kr225.000 kr300.000 kr
Varmeforbrug i kr efter isolering er foretaget13.500 kr67.500 kr135.000 kr202.500 kr270.000 kr
Estimeret besparelse1.500 kr7.500 kr15.000 kr22.500 kr30.000 kr

Selvom du måske kan tænke at en besparelse på 1500 – 2000 kr om året ved at få efterisoleret dit loft, ikke er en formue, kan der være mange penge at spare over tid. På 20 år bliver det til 30.000 kr eller mere. Det er penge som du sikkert sagtens kan bruge til noget andet. Kombinerer du efterisolering af loftet med andre efterisoleringer; isolering af gulv og vægge samt udskiftning af vinduer og døre, kan du lægge disse besparelser oveni, og måske ende med at spare op mod 100.000 kr på varmeregninger over en 20 årig periode. 

Få 3 gratis tilbud på loftisolering

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på loftisolering – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Loftet er en varmesluger

Mange huse kan opnå en stor årlig besparelse ved at isolere taget og loft. 

De store besparelser kommer af, at der ganske ofte sker store varmeudslip gennem lofter uden isoleringsmateriale. Når huset opvarmes men kolde lofter sluger al varmen, vil energiforbruget være langt højere end det behøves at være, hvis blot der påføres efterisolering. Isolering af loft er derfor den bedste løsning på varmetab gennem taget.

Særligt ældre huse med uudnyttet loftrum, vil kunne spare mange penge med ny loftisolering, eller ved at supplere den eksisterende isolering. 

Loftisolering er lig med en lavere varmeregning

Tilstrækkelig isolering af dit hus er generelt en god investering. Et bedre indeklima, et sundere hus og en lavere varmeregning er attraktive fordele. Disse fordele og besparelser er helt uafhængige af, at der i øjeblikket ikke er håndværkerfradrag til opgaven. At få efterisoleret sin bolig har gode positive indvirkninger på både miljø og økonomi. 

Se eksempler på besparelser længere nede i artiklen.

Vil du isolere loftet?

Ganske ofte kan det godt svare sig at efterisolere dit loft. Meget loftisolering vil forsvinde gennem tiden, så særligt ældre huse kan have behov for efterisolering. Før 1980 var kravet til isoleringen i private boliger i øvrigt ikke så højt, hvorfor der generelt er tyndere lag af den gamle isolering i et ældre hus. Den eksisterende loftisolering vil derfor have godt af at blive tilført ekstra isolering. Har du et uudnyttet loftsrum som ikke er isoleret, vil det særligt være her, at det giver mening med loftsisolering. 

Gør det selv eller få håndværkerhjælp

Om du vælger selv at efterisolere loftet, eller lader et professionelt isoleringsfirma stå for opgaven, er op til dig. Kun hvis du har brug for at blæse granulat ind, er du afhængig af professionel hjælp.Du vil med sikkerhed spare penge, uanset om du vælger at udføre arbejdet selv, eller får hjælp. 

Hvilke materialer kan du bruge til isolering af dit loft?

Der findes en del forskellige isoleringsmaterialer. Du kan vælge loftisolering med granulat som skal blæses ind gennem en særlig maskine, og du kan vælge isoleringsmåtter eller ruller af isolering. Loftet kan isoleres med alle typerne, men afhængig af forholdene og størrelsen på loftet, kan der være fordel i, at vælge én type frem for en anden. 

Bygningsreglementet skal følges

Alle materialer som sælges i Danmark, overholder standarder og regler for indhold og funktion. Isolering på loftet skal desuden overholde reglerne for ny isolering af nye bygninger såvel som efterisolering af eksisterende bygninger. Du finder bygningsreglementets bestemmelser HER. Disse foreskriver blandt andet hvor tykke lag isolering der skal placeres i forskellige typer konstruktioner. Således skal den eksisterende isolering muligvis tilføres ekstra lag på loft, for at leve op til krav til loftisolering. Loftisolering afhænger således af hvor meget isolering der er i forvejen.

Sådan gør du når du skal opsætte loftisolering

Husk at huset skal kunne ånde

Selvom det er vigtigt at isolere huset tilstrækkeligt, er det også vigtigt at huset er tilstrækkeligt ventileret. Kommer der for meget isoleringsmateriale ind, kan huset ikke ånde, hvilket er skidt for både indeklima og hus. Skal loftsrummet efterisoleres kan det derfor være en god ide, at besigtige tagkonstruktionen og selve isoleringen, for at vurdere hvor tykke lag isolering der skal tilføres og hvor det skal ligge.Dernæst skal forarbejdet laves og herefter kan isoleringsmaterialet opsættes

Sådan gør du

  • Opsæt dampspærre. Hvis der ikke ligger dampspærre på loftet, skal du placere tæt dampspærre som du kan lægge isolering på. Tjek eventuel eksisterende dampspærre for utætte samlinger.
  • Læg isoleringen så der ialt er 300 mm. Ligger der isolering i forvejen, skal denne tjekkes for fugt, krøl m.v. samt måles i tykkelsen. Er den beskadiget eller fugtig bør den smides ud og erstattes med det nye isolering. 
  • Etabler en ny gangbro, så du ikke kan ødelægge isoleringen ved at træde på den ved besigtigelse af loftet. Er der en eksisterende gangbro, skal denne tjekkes for mellemrum, så konstruktionen kan ånde. Der skal være lidt luft mellem broen og isoleringen, for at der kan ske ordentlig ventilation.  

Hvad koster isolering?

Isolering af loft kan have varierende omkostninger som afhænger af typen og mængden af materiale, samt om du har brug for hjælp til at udføre arbejdet. Isoleringsmåtter koster mellem 100 og 250 kr pr. m2 mens håndværkerhjælp hertil koster mellem 200 og 500 kr. pr.m2. Granulat som indblæses koster mellem 175 kr og 500 kr pr. m2 fra et isoleringsfirma.

Hvor meget kan du spare ved at efterisolere loftet?

Det anslås at en gennemsnitlig husstand kan spare 10 % eller mere på varmeregningen ved at efterisolere et loft. Det betyder at du ved et årligt forbrug på 15.000 kr på varme, sparer minimum 1500 kr, ved at efterisolere på loftet. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere