Termografering af dit hus | Hvor slipper varmen ud?

Overvejer du at få foretaget en termografering af dit hjem? Eller måske du stadig ikke er helt med på, hvad termerne termografering, termografi og termograf dækker over? Uanset hvad er du kommet til det rigtige sted. Du kan bl.a. blive klogere på hvad termografi er, hvilke typer termografi der findes og hvordan du finder det bedste tilbud på termografering af dit hjem, så dit hjem kan få den optimale energirenovering.

Hvad er termografi og hvad kan det bruges til?

Termografi kan betegnes som en målemetode. Man udfører temperaturmålinger på diverse områder ved at benytte infrarød stråling (også kaldet varmestråling). Den infrarøde måling hjælper med at klargøre, hvor varmen og kulde slipper ud eller ind i din bolig. Det kan dog også benyttes til måling af elektriske samlinger, på menneskekroppen, til overvågning m.fl. Fordelen ved at benytte sig af termografering i hjemmet er, at du kan lokalisere diverse udslip, hvorefter disse kan udbedres. Termografering kan altså være en optimal hjælp, hvis du ønsker at energirenovere dit hjem eller blot vil vide, om det kan isoleres bedre.

Typer af termografi

Der er mange forskellige typer af termografi. Dette gælder både inden for hjemmets fire vægge, men også hvis man ser på den overordnede brug af termografering. I de nedenstående afsnit kan du blive en smule klogere på de mere almindelige typer af termografi.

El-termografering

I de fleste hjem er det især termografering af eltavler eller ledninger, der benyttes. Termografering giver elektrikeren mulighed for at finde frem til fejl i komponenterne i eltavlen eller andre tilslutninger. Derudover kan elektrikeren også hurtigt danne sig et overblik over, om nogle af installationerne skulle være slidte eller usikre, f.eks. ved at være ekstra varme, hvilket kan skabe risiko for brand eller elskader.

Elektroniktermografering

Det er muligt at få foretaget termografering af diverse elektroniske produkter. I samme stil som med el i hjemmet, kan termografering benyttes til en form for fejlfinding, som man ikke kan se med det blotte øje. Det er muligt at tage billeder af selv helt små komponenter i elektronikken, da termokameraerne efterhånden er så veludviklede.

Bygningstermografering

Termografering af bygninger er især begyndt at vinde frem på markedet. Denne type termografering kan hjælpe den bygningssagkyndig med at spotte endnu flere fejl og mangler i udførelsen. F.eks. vil termografibilleder kunne afsløre eventuelle utætheder, kuldebroer, fugt, manglende isolering e.l. Kort sagt kan denne type kamera finde frem til samtlige bygningsfejl, der resulterer i en temperaturafvigelse.

Industritermografering

Termografering benyttes også i industrien, hvor man ofte både benytter eltermografering og bygningstermografering. På den måde kan man være sikker på, at både bygningens konstruktion og el-installationerne lever op til kravene og ikke bukker under på trods af et stort forbrug. Termografi kan også benyttes til at tjekke diverse typer af mekanik, heriblandt motorer, gear, pumper, elektriske bånd e.l.

Lækagesporing termografering

Da et termografisk kamera netop kan lokalisere diverse afvekslinger i temperatur, så er det også et optimalt redskab til lækagesporing af forskellig art. Dette sikrer en lettere diagnosticering af problemet frem for at skulle gennemgå alle dele af et forsyningsnet e.l.

Termografering til diagnosticering af mennesker eller dyr

En termografisk skanning af enten mennesker eller dyr kan hjælpe med at diagnosticere diverse sygdomme eller problemområder. Den infrarøde skanning giver nemlig et nøjagtigt indblik i kroppens styrker og svagheder. Det skyldes, at temperaturforskellene inde i kroppen giver en indikation af, hvordan blodgennemstrømningen er i et bestemt område. Termografisk skanning af kroppen kan f.eks. være med til at diagnosticere vævsskader, kræftknuder, inflammationer o.l.

Termografering ifm. overvågning

Termografering kan også benyttes til at give et indblik i, hvor mange personer der er i et rum, hvordan de bevæger sig rundt o.l. Af den grund kan denne type kamera også benyttes til diverse typer af overvågning. Brandvæsenet kan f.eks. også benytte termografering til at danne sig et overblik over en brands udvikling.

Termografering ifm. forskning

Det er intet under, at termografering også kan benyttes i forskningen. Her er der mange måder at benytte termisk måling på, så den præcise brug kommer altså an på formålet og forskningstypen.

Hvad koster en termografering?

Prisen på en termografering kommer lidt an på, hvad formålet er med målingen, hvem du får til at udføre arbejdet, hvor stort et område der er tale om og hvor meget hjælp du får til at tolke resultaterne. Normalt siger man, at udførelsen af en termografering af en autoriseret termograf koster cirka 3.000 kroner for et almindeligt enfamiliehus. Prisen kan dog svinge lidt, alt efter hvor du bor i landet og hvor stort dit hus er / hvor meget der skal måles.

Helt generelt vil vi anbefale dig at få en professionel og autoriseret termograf ud til opgaven, også selvom det kan virke lidt dyrt, da du i så fald kan være sikker på, at det udføres korrekt. Du skal også sikre dig, at du får information om resultaterne efterfølgende frem for blot at få tilsendt et billede af målingen. Du skal nemlig have en del viden om termografering for at kunne læse de rigtige oplysninger ud af billederne.

Få 3 gratis tilbud på termografering af dit hus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på termografering af dit hus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Få gratis 3 tilbud på termografering af dit hus (el-tavler)

Hvis du overvejer at få foretaget en termografering af el-tavlerne i dit hus, men ikke orker at skulle tage kontakt til flere forskellige termografer, så kan du med fordel benytte dig af servicen hos 3byggetilbud. Det eneste du skal gøre, er at indsende en beskrivelse af din opgave, hvorefter de finder frem til de tre bedste autoriserede termografer til opgaven. Disse tre termografer får så lov til at give dig et tilbud, og så har du frit valg i forhold til at vælge mellem tilbuddene. 3byggetilbud.dk tilbyder dig en gratis og uforpligtende service, så du er faktisk ikke tvunget til at sige “ja tak” til et af tilbuddene, hvis de ikke falder i din smag. Du mister altså intet ved at prøve at uddelegere arbejdet.

Hvilke regler er der ift. termografering?

Der er ikke som sådan et lovkrav, der indikerer, at et hus skal få foretaget en termografering. Du er altså på intet tidspunkt forpligtet til at få en termograf ud til dit hjem for at foretage en måling. Det kan dog, som nævnt tidligere, være en god ide, hvis du ønsker at tage tiltag til at mindske energiforbruget, opgradere dine el installationer e.l. 

Når der skal arbejdes med termografering af elektriske installationer, så skal du sikre dig, at du benytter en autoriseret el installatør eller tavlefabrikant. Til dette arbejde skal der nemlig være autorisation bag. Der skal desuden foretages en risikovurdering før termograferingen udføres. Dette er for at garantere et sikkert arbejdsmiljø, da der skal arbejdes under eller i nærheden af spænding. Du kan læse mere om reglerne ved el-termografering hos Sikkerhedsstyrelsen.

Kræver forsikringen at du har en termografering?

Som nævnt er det intet lovkrav om, at der skal udføres en termografering af din bolig. Alligevel er det dog nødvendigt for mange at få foretaget en termografering, da forsikringen kræver det. Dette gælder ikke for alle forsikringsselskaber, men for en stor del af dem. Forsikringen kan reelt kræve dokumentation for en anmeldt skade med termiske billeder eller kræve en termografering af f.eks. el-installationer før de vil forsikre huset. Hvis dette er tilfældet, så kommer du ikke helt så nemt uden om at få foretaget en termografering.

Har du brug for hjælp til isolering af din bolig?

Èn af de ting, der nok oftest vil blive klargjort, når du har fået foretaget en termografering af hele dit hjem, og altså ikke bare af el installationerne, er, at isoleringen af dit hjem kunne være bedre. Men hvordan sikrer du dig bedst muligt, at varmen forbliver indenfor og kulden udenfor? Jo, det er først og fremmest vigtigt at prioritere en god isolering af hjemmets vægge. 

Her på siden kan du læse artikler om de forskellige typer af isolering. Du kan altså sagtens finde hjælp til projektet, uanset om der er tale om hulrumsisolering, ydermursisolering, træfiberisolering e.l. Helt generelt vil vi anbefale dig at få hjælp fra en certificeret håndværker til arbejdet, så du kan være sikker på, at din isolering af i top og din varmeregning i bund fremover. Men alt det kan du naturligvis også læse mere om i de forskellige artikler om emnet.

Skal man foretage termografering af et hus?

Der er intet lovkrav om, at du skal have termograferet dit hus. Dog kræver mange forsikringsselskaber en termografering ifm. anmeldelse af skader eller overtagelse af nyt hus.

Hvorfor er det en god ide at få lavet termografering?

Du skal prioritere en termografering af dit hjem (gerne hele hjemmet), da det kan fange diverse fejl i konstruktionen og el-installationer. Du kan altså få et mere miljøvenligt og sikkert hjem

Er der et krav om, at termografen skal være autoriseret?

I mange tilfælde er det ikke et krav at benytte en certificeret termograf – på nær ifm. el installationer. Det kan dog anbefales at benytte en autoriseret fagmand, selvom det ikke er et krav.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere