Isolering af gulv | Find din kvadratmeterpris her

Gulvisolering er ikke noget vi snakker om så ofte. Men er der fodkoldt derhjemme, tænker du måske alligevel på det ganske tit. Det kan nemlig være svært at abstrahere fra følelsen af iskolde fødder fra et koldt gulv, når du sidder i sofaen eller arbejder foran computeren.

Særligt i ældre huse kan fodkolde gulve være at finde. Når vinter og blæst melder sin ankomst, er det især mærkbart hvis der mangler isolering, fordi gulvet kan blive iskoldt. Foruden kolde tæer, kan du ofte også mærke kulden gennem varmeregningen som stiger, og måske oplever du tilmed kondens i vinduerne, fordi indeklimaet derhjemme ikke er optimalt. Så er det måske på tide at overveje at isolere gulvet.

Er der fodkoldt hjemme hos dig?

Hvis dit hus er af ældre dato, ofte fra før 1980´erne, kender du måske til følelsen af kolde gulve som tvinger dig i uldne strømper og får dig til at lægge gulvtæpper der hvor børn skal lege eller husdyr ligge. Der findes flere parametre som du kan kigge på, for at vurdere om du bør gøre noget for at isolere dit gulv.

Hvad koster det at isolere?

Isoleringen koster i sig selv mellem 70- 200 kr pr. kvadratmeter. Dertil skal så lægges prisen for hjælp fra en professionel med forstand på gulvisolering. Vil du gerne spare penge til håndværkerhjælp, kan du også gå i gang med opgaven selv. Skal du isolere med indblæsning, kræver det leje af en maskine til formålet. Skal gulvet afmonteres eller helt brækkes op, kan du klare dette med almindeligt værktøj fra garagen. Selvom udgiften til isoleringen er forholdsvist høj, kan du modregne omkostningen hertil, over en årrække, hvor varmeregningen bliver lavere, end før du foretog din gulvisolering eller efterisolering. 

I nedenstående tabel ses priseksempler på hvad det koster at isolere pr. m2, med  de 3 beskrevne metoder; indblæsning, nyt terrændæk eller trægulve som ligger på strøer og kan fjernes for herefter at blive monteret igen. Tabellen tager ikke højde for prisforskelle på tværs af landet samt for særlige forhold i konstruktion eller hus, som kan påvirke prisen for et sådant projekt. 

Tabel 1. Priseksempler på efterisolering af gulv

MetodeIndblæsning af isoleringNyt terrændækTrægulve på strøer
Pris pr. m2200 – 400 kr.3800 kr800 – 1.000 kr
MaterialePapir eller flamingo granulatStenuld eller glasuldIsoleringsplader, hele isoleringsmåtter

Spar penge og få bedre indeklima

Skal du igang med at have isoleret dit gulv, kan det, afhængigt af konstruktionen under dit gulv, være en bekostelig affære. Men der findes gode argumenter for at give det gamle gulv noget opmærksomhed. Det anslås at minimum 10 % af varmetab i ens bolig sker gennem manglende isolering af gulv. Det betyder altså at dit gulv koster dig 10 % ekstra på din varmeregning hver måned, samtidig med, at du har kolde fødder og muligvis kondens/fugt i vinduerne. Får du isoleret dit gulv, får du således ikke kun en lavere varmeregning, men også et bedre indeklima og mindre behov for de uldne strømper. Gulve som er isoleret godt, er desuden med til at gøre dit hus mere attraktivt på boligmarkedet. Boligkøberne kan godt lide at varmeregningen er lav, og et pænt energiforbrug i det hele taget. 

Tabel 2. Prisestimater på besparelser på varme over tid ved gulvisolering

Et hus på 120 m2 bruger i gennemsnit 15.000 kr på varme om året. I nedenstående tabel ses en estimeret beregning af en besparelse på 10 % på varme over en årrække ved etablering af gulvisolering. Tabellen tager ikke højde for typen af opvarmningskilde eller mængden af ny isolering som tilføres.

Antal år1 år5 år10 år15 år20 år
Varmeforbrug i kr15.000 kr75.000 kr150.000 kr225.000 kr300.000 kr
Varmeforbrug i kr efter gulvisolering er foretaget13.500 kr67.500 kr135.000 kr202.500 kr270.000 kr
Estimeret besparelse1.500 kr7.500 kr15.000 kr22.500 kr30.000 kr

En lavere varmeregning er et godt argument for gulvisolering. Måske kan du være forfalden til at tænke, at 1500 kr om året ikke er ret meget. Men kombinerer du gulvisolering med efterisolering af vægge, lofter eller udskiftning af gamle vinduer eller et gammelt tag, kan det blive til mange penge over tid. Foruden en lavere varmeregning, er et bedre indeklima også en vigtig faktor i energioptimerende tiltag.

Få 3 gratis tilbud på Gulvisolering

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Gulvisolering – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvornår skal du isolere dit gulv?

  • Når du bor i et gammelt hus, helt specifikt fra før 1980 (før bygningsreglementet blev revideret)
  • Når du ved at der er mindre en 100 mm isolering under gulvet
  • Når du ved at der aldrig er foretaget efterisolering af gulvene i din bolig
  • Når du skal renovere alligevel og der skal etableres gulvvarme eller ny gulvbelægning

Undersøg hvor gammelt dit hus er

I løbet af 1970’erne udformedes et nyt bygningsreglement som trådte i kraft i starten af 1979. Med bygningsreglementet i en revideret udgave, kom der højere energikrav og herunder krav til isolering af gulv. De fleste huse bygget efter 1979, har således 100 – 150 mm isolering lagt i de eksisterende gulve fra den tid. Hvis du ved at dit hus er fra før 1979 kan du altså godt forvente, at dit gamle gulv trænger til at blive isoleret ordentligt. Er belægningen omvendt fra 1980 og fremefter, er det forventeligt, at det eksisterende gulv har en vis mængde isolering placeret under den øverste gulvbeklædning

Hvorfor bliver gulvet så koldt?

Under gulvet er der oftest et hulrum som man i nyt byggeri fylder op med isolering. Hvis gamle huse blev bygget med forventning om, at det ikke var nødvendigt at isolere mellemrummet, er der ikke nogen barriere, som stopper kulde fra jorden og blæsten, i at trænge op igennem gulvet. 

Ofte er der i ældre huse, slet ikke et mellemrum, men blot etablering af gulv direkte på terrændæk – altså på husets sokkel og fundament. Foruden manglende isolering, vil problemet også forværres, hvis soklen er utæt og revnet, og der iøvrigt også mangler isolering i vægge. Dertil kommer at en uopvarmet kælder vil bidrage yderligere til problemet. 

Når der er kolde fødder, ved du at der mangler effektiv isolering som kan hindre, at der opstår en kuldebro under gulvet. 

Hvad er gulvisolering egentligt for noget?

Gulvisolering er det samme som den isolering som placeres i vægge og lofter og rundt om vandrør. Vi bruger det alle steder hvor det ønskes at holde kulde udendørs eller indendørs. Dog er det ikke alle typer af isolering som er egnet til gulvisolering. Nogle typer isolering er ikke nemme at få placeret under gulv og skal det udføres korrekt, kan det være godt at spørge en professionel til råds om hvilken type gulvisolering du skal vælge.

Hvor meget isolering skal der være under gulvet?

I ældre huse vil der, hvis bygherre har valgt at isolere gulvet i sin tid, være 100 – 1500 mm isolering af gulv. I nye huse i dag, lægger man det dobbelte; altså 300 mm isolering. Hvis der ligger 100 mm isolering, kan det oftest ikke svare sig rent økonomisk, at efterisolere gulvet op til de 300 mm medmindre du alligevel skal have gulvet brækket op. 

Hvordan efterisolerer man og hvad kræver det?

Skal gulvet efterisoleres, er det ganske tit nødvendigt at brække gulvet op. Hvis der eksisterer et mellemrum over terrændækket, kan der dog godt blæses granulat isolering ind i mellemrummet – altså at du kan isolere udefra. Desværre er der bare ofte ikke et mellemrum, hvorfor efterisolering kræver, at gulvet brækkes op og der etableres et nyt terrændæk på betondækket, hvor der kan lægges et lag isolering. Herefter kan gulvbrædderne/gulvkonstruktionen lægges herpå. Sommetider kan du også være heldig at du kan løfte gulvbrædderne af gulvet og isolerere gulvet ovenfra. Efterisolering eller fuld isolering, afhænger således af husets konstruktion, som  så enten kan blive en svær eller en nem opgave. 

Er det dyrt at isolere?

Der er store udsving i omkostningen for at isolere. Er der tale om efterisolering, kan man umiddelbart forledes til at tro at dette vil være mindre omkostningsfuldt end at få lavet noget fuldt isoleret. Desværre er det bare sådan, at begge dele kan være omkostningsfuldt, hvis det kræver at et gulv brækkes op, at der skal etableres et nyt terrændæk at lægge det på, eller hvis der også skal isoleres ude i sokkel og væg. I tabel 1 ovenover ses en prisestimering af omkostningen i forskellige scenarier.

Vælg det rigtige isoleringsmateriale

Når du skal foretage gulvisolering, kan du vælge forskellige materialer. Alle typer isolering er effektive, men ikke alle egnet til isolering af gulve eller til konstruktionen under hele gulvet. Dertil er nogle typer isolering også dyrere end andre – og hvem vil ikke gerne spare penge hvor man kan. Isoleringsmaterialet skal dog først og fremmest passe til formålet, hvorfor det kan være en god idé, at rådføre dig med en professionel, inden du køber isoleringen. 

Isolering af gulv med kælder

Har du kælder under dit gulv og vil du efterisolere, er det vigtigt at du undersøger om din kælder er tør og med udluftning, særligt hvis det er en uopvarmet kælder. Når du isolerer et gulv over terrændæk, vil fugt og varme ikke længere kunne trænge op igennem gulvet. Har din kælder fugt, kan dette således ikke længere trænge gennem organisk materiale og isoleringen virker som et kapillarbrydende lag. Derved bliver fugten hængende i kælderen, og heraf kan opstå skimmelsvamp og andre fugtproblemer. Hvis denne fugt får lov at udvikle sig, vil det til sidst påvirke hele huset og ikke kun kælderen. Er der tale om isolering af gulv over krybekælder, gælder at denne bør fyldes helt op, således at der ikke kan trænge kulde ind i kælderen som trænger op i gulvet. 

Isolering af gulv med gulvvarme

Vil du udføre isolering eller efterisolering af dit gulv, er det vigtigt at du får den rette gulvisolering, som ikke må blive for tyk. Hvis gulvvarme kombineres med for store mængder isolering, opstår kondens under gulvet og på sigt vil gulvet tage skade. Det er således ikke helt ligegyldigt hvilken slags gulv man vil isolere under. Isoleringen må desuden gerne være trykfast isolering, således at gulvet bliver stabilt at gå på, uden at give efter. Ekspanderet polystyren, også kaldet “flamingo” er et populært materiale til gulvisolering, da det er helt vandafvisende og uden særlig kemi. Dertil er det også trykfast under et flot plankegulv og kan klare meget varme.  

Isolering af trægulv

Et trægulv kan godt fungere med gulvvarme og isolering. Det skal blot være en trægulv som kan få lov at bevæge sig, samt at underlaget er jævnt, stabilt og isoleringen ikke for tyk. Hvis der opstår kondens fordi der er for megen varme som overfladen ikke kan komme af med, vil det skade brædderne. Du kan lægge hele isoleringsmåtter under gulvet og sikre dig at de er egnet til trægulv, for at få en sikker og holdbar løsning. 

Isolering af gulv med flamingo

Den nemmeste isolering under trægulv, er indblæsning af isolering under gulv. Isolering af gulv med flamingokugler er dog ikke helt så brugt som granulat, lidt ligesom det heller er ikke er almindeligt med isolering af gulv med lecanødder. Kan brædderne pilles op, er det dog nemt at placere flamingoplader eller andre typer batts under gulvet. 

Isolering af hulrum under gulv og isolering af gulv på strøer

Er du heldig, kan gulvbrædderne pilles op, og der vil komme et hulrum til syne over terrændæk. Det gør det nemt at efterisolere. Du kan her lægge isoleringsmåtter mellem strøerne som gulvet hviler på – pas dog blot på eventuelle gulvvarme slanger når du isolerer. Er du uheldig, skal der etableres et nyt terrændæk, gulvet brækkes op og lægges beton på terrændækket, førend du kan isolere ovenpå betondækket og til sidst lægge et plankegulv ovenpå. 

Få hjælp eller gør det selv

Både fuld isolering og efterisolering kan klares af fagkyndige håndværkere og af dig selv. Det kræver dog kendskab til materialer og regler i bygningsreglementet. Det er således vigtigt, at du undersøger og læser om fremgangsmåde, type af isolering og metoder, førend du kaster dig ud i projektet. Har du prøvet det før, er det givetvis en nemmere opgave at komme i gang med, men tjek altid at du følger gældende regler på området. Bed eventuelt forskellige firmaer om tilbud på opgaven. Hermed kan du dels sammenligne priser og dels vurdere om du kan spare så meget ved at gøre det selv, at du hellere vil vælge at lave gør-det-selv isolering af gulv. Får du udspecificeret dine tilbud, kan du tilmed se materialernes pris og håndværkerens pris. Det er dog ikke alle firmaer som vil udlevere udspecificerede tilbud. 

Hvornår skal du isolere dit gulv?

Der findes flere gode tommelfingerregler til, hvornår du bør få isoleret dit gulv. Dels kan det være et spørgsmål om alderen på dit hus, dels at du ved der mangler isolering, eller at den er mangelfuld. Dertil kommer, at skal du alligevel renovere, er det en god ide, at få gulvet isoleret i samme ombæring. 

Hvad koster det at isolere?

Isoleringsmateriale har en pris som spænder mellem 70 og 200 kr pr. m2. Oveni denne pris kommer så omkostningen til løn. Derudover kan der være udgifter til et nyt terrændæk, nyt betondæk og nyt gulv samt eventuel etablering af gulvvarme der hvor du skal have isoleret, hvis du alligevel skal have renoveret fundamentet. I vores tabeller kan du se prisestimater på at få isoleret gulv med forskellige metoder. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere