Havearkitekt | Hvad koster en havearkitekt? Se pris og modtag tilbud

Har du bygget et nyt hus og skal du have etableret haven? Eller trænger din eksisterende have til udvikling og kreativ udfoldelse?

Så kan det være en god ide, at finde en havekyndig professionel som kan hjælpe dig. 

Med udgangspunkt i en haveplan som skitserer dine ønsker og ideer til haven, kan en havearkitekt hjælpe dig med, at opfylde dine havedrømme. 

En havearkitekt får mellem 500 kr og 1.200 kr i timen. Foreligger der faste priser, er disse defineret i ydelser som havebesøg og haveplaner. En færdig haveplan er dermed enten en fast udgift eller en estimeret udgift. Udgifter til udførelse og indkøb af jord og planter kommer oveni. 

Hyr en professionel havearkitekt

Har du brug for en haveplan som kan hjælpe dig med at udleve dine havedrømme? Så kan du få professionel hjælp af havearkitekter. Sådanne professionelle, udarbejder ud fra haveejerens ønsker, haveplaner som kan skabe, udvikle og optimere haven.  

Få 3 gratis tilbud på planlægning af have

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på planlægning af have – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad kan havearkitekten hjælpe dig med?

Ønsker du dig en færdig have eller mangler din eksisterende have helhed, er det godt at inddrage en fagmand, som ved hvad der skal til, for at dine grønne områder og dit projekt bliver til virkelighed. 

Havearkitekten kan være din haveentreprenør. Han/hun kan inddrage anlægsgartner og andre erhverv, for at du kan få gennemført din omlægning eller nyetablering af et haveanlæg.  

Hvilke områder er havearkitekten ekspert i?

Hvad end du ønsker dig terrasse, støttemure, grønne anlæg, beskæringer, plantekasser, blomster og meget andet, kan arkitekten tegne det till haven.

Efterfølgende kan denne også hjælpe dig med, at få fagfolk til at plante, indrette og beskære i haven. 

Har du brug for anlægning af terrasse, kender arkitekten sandsynligvis også en samarbejdspartner til anbefaling.

Havearkitekten kan hjælpe dig med at få nye ideer

Havearkitekten er ekspert i, at kombinere dine tanker og ønsker til din have, med planters optimale placering og etablering af trædestier og fliser, der skaber harmoni i haven. 

Dine ideer bliver omsat til en plan og optimal udnyttelse af landskabet, set i sammenhæng med huset, som haven støder op til. 

En havearkitekt kan hjælpe med at komme med nye idéer du måske ikke selv havde forestillet dig!

Arkitekten hjælper med at holde budgettet

Nogle gange vil arkitekten komme med alternative forslag, hvis dine idéer kan være svære at føre ud i livet, eller du har et budget du skal overholde. Det er jo desværre ikke altid, at vores penge rækker til den virkelighed vi ønsker os. Projektet må derfor eventuelt justeres.

Af samme grund, starter arkitekten med at lave en skitse, som I sammen kan arbejde videre ud fra. Ofte vil denne også gerne ud på havebesøg i løbet af processen. Det som tegnes i planen, skal jo nemlig også svare til virkeligheden. 

Havearkitekten arbejder også på erhvervsprojekter

Skulle du blive i tvivl om arkitektens faglighed, kan du kigge på tidligere arbejder og anbefalinger. Ofte laver havearkitekter også store haver, for eksempel for boligforeninger. Deres erfaring rummer derfor ofte, at de har tegnet haveanlæg til både små og store projekter. 

Den erfaring og faglighed, gør arkitekten i stand til, at tilpasse muligheder og idé til virkeligheden og dermed til den realistiske anlægning af et haveanlæg. Det gælder både ved eksisterende forhold og ved nyetablering af et haveprojekt.

Alle elementerne i haven skal passe sammen

Når den nye have skal etableres og planter placeres i kombination med terrasser, kræver det rådgivning. For ikke alene skal det se godt ud og harmonere, det skal også være en have du har mulighed for at vedligeholde. Samtidig skal planterne kunne trives på den placering de bliver tildelt i haven. 

Den haveplan du får lavet af en professionel, tager højde for sådanne præmisser. 

En haveplan er således et håndværk, som kræver grundighed og detaljeorientering.

Hvad koster en havearkitekt? 

Hvis du vil være sikker på at få fair priser, kan det være en god ide, at indhente nogle tilbud fra forskellige havearkitekter. Nogle vil tilbyde faste priser på ydelser, mens andre laver tilbud baseret på dine ønsker, behov og antallet af kvm, til din individuelle haveplan. Du har jo sikkert gjort dig nogle tanker og forestillinger, om det resultat som din haveplan giver.

Timepriser og faste priser

Havearkitekter får mellem 500 kr og 1.200 kr i timen. Foreligger der faste priser, er disse defineret i ydelser som havebesøg og haveplaner. En færdig haveplan giver dermed enten en fast udgift eller en estimeret udgift. 

Vær desuden opmærksom på, at planter som anføres på plantelister, udleveret af havearkitekter, ikke altid er en del af den pris som arkitekten skal have. Materialer kan komme oveni i prisen. Bed derfor eventuelt om at få en pris for alt inklusive i din haveplan.

Tabel 1: Priseksempel på timepris og projektpris for en havearkitekt

YdelsePrisspændMoms og kørsel
Havebesøg2.500 – 3.000 krinkl.moms + kørsel
Haveskitse7.000 – 8.000 krinkl.moms + kørsel
Haveskitse11.500 – 13.000 krinkl.moms + kørsel
Haveskitse500 – 1.200 krinkl.moms + kørsel

Havetekniker eller landskabsarkitekt? – Kært barn har mange navne

Der findes forskellige professioner som gør sig i haveanlæg og havedesign. Det kan derfor være svært at kende forskel på, hvad de forskellige titler relaterer sig til. 

Arkitekt eller tekniker

Landskabsarkitekten og havearkitekten, er grundlæggende samme type professionelle havedesigner. 

Havedesigner

Der findes både arkitekter og andre uddannede – og også u-uddannede, som kalder sig selv for havedesigner. At kende baggrunden herfor, er derfor noget du må spørge ind til. 

Hvis du ønsker dig, at der ligger en bestemt uddannelse bag, må du derfor undersøge baggrunden for personens stilling nærmere.

Anlægsgartner

Samtidig findes der også titler som Landskabstekniker og Anlægsgartner. Hvor landskabsteknikeren er at sammenligne med en landskabsarkitekt, er anlægsgartneren en mere praktisk orienteret uddannelse, der udfører planer, som landskabsteknikeren eller arkitekten har udformet, på en tegning. 

Har du fået lavet en tegning, kan du selv finde en anlægsgartner eller havemand til at udføre arbejdet eller bede arkitekten om at finde en. 

Få inspiration gennem andres tidligere projekter

Der findes masser af inspiration til en ny have på internettet. Steder som Pinterest har samlet megen inspiration gennem andres haveprojekter. Ligeledes kan der være nogen i dit netværk, som har fået lavet en have, hvor du kan bruge nogle af deres ideer og elementer, til inspiration i din haveplan. 

Bed arkitekten om inspirationsmateriale

Arkitekter har ofte inspirationsmateriale liggende til kunder. Det kan være fra egne tidligere haveplaner eller fra materialeleverandører indenfor planter og belægning.

Inspiration er vejen til haveplanen

Når en haveplan skal udformes, er det også til arkitektens fordel, at du har mulighed for at pege på elementer, udformninger og planter. Det gør det nemmere at tegne planen til haven,  hvis du har givet udtryk for inspiration, som du godt kunne tænke dig at få tegnet ind i din haveplan. 

Besøg åbne haver og få inspiration med hjem

I forår og sommer halvåret findes der mange “åben have” arrangementer rundt i landet. 

Her kan du, for en mindre indgangspris, få lov at kigge ind i private haver og få inspiration og ideer til din haveplan. Det nemmeste er, at søge efter termet på internettet.

Boligmesteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.