Renovering af 70’er hus | Find din M2 pris her

Har du købt et hus fra 70’erne eller overvejer du at gøre, er det måske med henblik på, at renovere det og gøre det mere tidssvarende. En sådan fornyelse kan involvere hele boligen eller dele som køkkenet, badeværelset eller udskiftning af vinduer og døre. Er huset i uhensigtsmæssig stand, kan der være god grund til at gå i gang med et af de større projekter, hvor hele huset får en bedre udnyttelse af kvadratmeter, energioptimering og bliver mere moderne.

En renovering af 70er hus kan ofte være lige til at gå i gang med. Det skyldes primært, at huse fra 70’erne var rektangler eller vinkelhuse, med en såkaldt “pistol form” hvor der er en fordelingsgang, en stor stue og køkken. Huse fra 60’erne og start 70’erne har desuden ofte ét badeværelse mens huse fra slut 70’erne gerne har to badeværelser, eller et bad og et gæstetoilet. Mængden af værelser kan variere, men oftest er der tre til fire værelser, som alle er nogenlunde lige store.

Hvad koster en totalrenovering af et 70’er hus?

Skal der være plads til hele familien i dit hus og har du besluttet dig for, at gennemføre et renoveringsprojekt som giver plads til både familien og det daglige liv i mange år frem, er det også rart at vide hvad et sådant projekt koster. En nøjagtig pris kræver rådgivning og tilbudsgivning, men du kan nogenlunde estimere hvor prisen lander, ved at tage højde for priser for de forskellige typer rum i en beboelse, stilen i huset og dine ønsker og drømme for huset. 

Der vil foruden ovenstående præmisser, være udsving i priser på både håndværkerhjælp og materialer. Begge dele afhænger af sæson, placering, antal m2 og udbud og efterspørgsel. Priserne herunder må således beskues som usikre eksempler. 

  • Indvendige byggeprojekter uden nedbrydning af vægge, gulve mv.: cirka 5.000 kr. pr. m2
  • Gennemgribende indvendige byggeprojekter: cirka 10.000 kr pr. m2
  • Gennemgribende udvendige byggeprojekter: cirka 13.000 kr pr. m2
  • Gennemsnitlig pris pr.m2, udvendigt eller indvendigt: cirka 8.000 kr pr. m2
  • Gennemsnitlig pris pr. m2, udvendigt OG indvendigt: cirka 10.000 kr til 26.000 kr pr. m2

Få 3 gratis tilbud på renovering af 70’er hus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på renovering af 70’er hus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad koster det at gøre huset fra 70’erne moderne?

Prisen for et byggeprojekt vil altid afhænge af, hvor omfattende et projekt det er. Der er således stor forskel på, om du vil installere nye vinduer og døre, eller om en arkitekt har tegnet et helt nyt design til huset, fx med tilføjelse af en tilbygning. Det koster altid en del mere at gøre et typehus til et moderne og unikt hus. Skal garagen også inkluderes i projektet, fx som en del af tilbygningen, vil de fleste huse ende med, at være et større projekt, som kræver en gedigen investering. 

Et typehus kan du ofte nemt sætte eget præg på, ved at vælge at gøre det moderne og bygge nogle værelser om. Tager du blot hensyn til, at der er bærende elementer som ikke kan flyttes, er der masser af potentiale i at vende mure, få muret nye og ændre gulv, materialer og facaden. I et større makeover, vil mange huse fra 70’erne blive flotte med en udvidelse af loftet, hvor beklædningen løftes, så der kommer loft til kip. Du kan stadig bevare husets oprindelige udtryk, i en sådan ombygning. 

Nedenstående ses eksempler på, hvad forskellige dele af et hus koster at renovere:

Vinduer og døre

Et typehus fra 70’erne blev ikke udstyret med gode og effektivt isolerende vinduespartier og dørelementer. Eftersom husene nu er 40-50 år, er vinduerne og andre større glaspartier, derfor elementer af husene som trænger til udskiftning. Måske er de endda efterhånden rådne, utætte og uden synderlig isolerende effekt. Det er derfor på tide at få udskiftet dem til en bedre kvalitet, med energibesparende egenskaber. Energirenovering er en vigtig af husets fremtid. 

Der er ikke noget i vejen for at bevare samme look på vinduerne, som det udtryk husets design er skabt med. Der er faktisk energimæssige fordele ved, at vælge samme udtryk, som dem et typisk 70’er hus er født med. Et vindue uden sprosser og opdeling, isolerer nemlig bedre og opnår dermed større energimæssig effekt. 

Nedenfor ses eksempler på, hvad et nyt vindue koster i en ombygning. Du skal her således gange antallet af vindueselementer i husets facade med den type vindue du ønsker dig at udskifte til. 

Tabel 1. Priseksempler på nye energirigtige vinduer

Nedenstående vinduer eksempler med sidehængte vinduer i 2 fag i størrelse 1100 mm x 1200 mm.

MaterialePris pr. vinduePris for glarmester /tømrerSamlet prisFarveAntal Glaslag 
Aluminium4460 kr450 kr4910 krHvid indvendig, Sort udvendig3
Træ3536 kr450 kr3986 krHvid indvendig, Sort udvendig3
PVC (plastik) 3700 kr450 kr4150 krHvid indvendig, Sort udvendig3

Udskiftning af vindueselementer er ikke kun en egentlig modernisering af huset, men også en fremtidig bedre økonomi i huset. Et hus tilbage fra 1960’erne og årtiet frem, kan spare dig mere end 10.000 kr om året i varme, ved et hus på 250 m2. 

Køkken

Har køkkenet i dit 70’er hus sit oprindelige udtryk endnu, kan man forestille sig, at det efterhånden trænger til en udskiftning. Eftersom køkkenet er et af de steder, hvor vi opholder os mest, er det også ofte et sted vi prioriterer, at lægge en stor del af budgettet i et renoveringsprojekt. Vi prioriterer, at der er plads til hele familien, og at vores køkken er multifunktionelt.

Et typisk 70’er køkken, er et lukket rum som er adskilt fra stue og gang. I dag vil mange boligejere dog ændre på dette udtryk og bryde væggene til stuen ned, så der bliver bygget et køkkenalrum med direkte adgang til stuen. Dels bliver der i moderne byggeri ofte færre rum som er større, dels skaber en renovering tit mere lys i boligen. Det er sandsynligt, at du med nedbrydning af væggen i køkkenet, kan skabe mere lys i en bolig fra 70’erne. 

Vil du gerne skifte køkkenet til et nyt, skal du først rive det gamle ned. Det kan du vælge at gøre selv, eller få et professionelt nedrivningsfirma til at stå for. Det er nemlig ikke altid helt ligetil at gennemføre et sådant nedrivningsprojekt. Foruden skabe og skuffer, sidder der også afløb, vandledninger og strøm som skal afmonteres og eventuelt laves om. Den slags kræver værktøjer, som du måske ikke har liggende derhjemme.

Hvis du vil have hjælp til at fjerne de gamle køkkenelementer, ses herunder eksempler på, hvad det koster at få professionel hjælp til nedrivningen. Du kan også kontakte flere firmaer og få rådgivning og tilbud på hjælp til opgaven.

Tabel 2: Eksempler på pris for professionel nedrivning af køkkenelementer

Køkken-nedrivning på x antal m2Pris pr. m2Samlet pris Inkl. moms
15 m2500 kr7.500 kr
20 m2500 kr10.000 kr 
35 m2450 kr15.750 kr

Når køkkenet er revet ned og du gerne vil indsætte et nyt, er der stor forskel på, hvad et nyt køkken koster. 

Et IKEA-køkken koster mellem 30.000 kr og 50.000 kr og monteringen heraf koster cirka 30.000 kr. Med et sådant køkkendesign er du altså under 100.000 kr for køkkenet. Et køkkendesign fra HTH koster i gennemsnit cirka 120.000 kr og deres montage koster mellem 10.000 kr og 30.000 kr. Her er omkostningen altså cirka 150.000 kr. 

Du kan sagtens finde et køkkendesign som koster 200.000 – 300.000 kr. Dels handler den endelige pris om designet og mærket, dels om materialerne. Nogle bordpladetyper, fliser og indbygnings elementer, er dyrere end andre. Køkkenrådgivere giver gerne input til, hvordan du holder prisen for disse dele nede.

Badeværelse & Bryggers

Mange af os har en idé om at et badeværelse skal være et rum man har lyst til at opholde sig i, i længere tid. Derfor vil mange også gerne renovere badet, til et nyt og visuelt godt indtryk. Samtidig har de fleste brug for et bryggers derhjemme. Det er et af husets praktiske steder, hvor megen brug og gennemgang sker. 

Begge dele er dog også dyre rum at bygge. Hvis du skal starte helt forfra og få bygget installationer og lave væggene på ny, er der tale om et nybyggeri. Vil du i stedet lave en ny indretning i badeværelset eller bryggers, som allerede er etableret, er der tale om en renovering. 

Det er sandsynligt, at det er billigere at renovere badeværelser og bryggers fra 1970’erne, end det er at etablere et nyt, fordi du vælger at bevare installationer til vand, afløb og el. Dog kan projektet alligevel blive bekosteligt, hvis rummet er i meget dårlig stand og kræver, at gulvet brækkes op, at loftet laves om osv. Det vil især gøre sig gældende, hvis der har været vandskade i husets bygningsdele tidligere, eller der skal fræses synlige rør ind i vægge og lofter. 

I nedenstående tabel ses eksempler på, hvad det koster at gennemrenovere eller bygge et nyt badeværelse eller bryggers.

Tabel 3: Priseksempler på renovering af bad og bryggers

Renovering af baderum & bryggersGennemsnitlig pris pr. m2
Nyt rum, nybyg & tilbygning25.000 – 30.000 kr 
Nyt rum i et eksisterende rum30.000 – 35.000 kr
Større renovering af rummet15.000 kr
Mindre renovering af rummetMindre end 10.000 kr

Ligesom med alle andre rum, vil huset blive dyrere at gennemrenovere, jo større det er. Således gælder det også bad og bryggers. Skal der være plads til hele familien, skal rummet være en af vis størrelse for funktionalitet. Den endelige pris for projektet, kan dog også nemt stige på baggrund af dit materialevalg, samt af, hvor meget håndværkerhjælp du har brug for. 

Tag og facade

Når du skal i gang med ombygning af 70’er hus, er der ofte behov for at kigge på både tag og facaden på huset. Du kan måske være forfalden til, at koncentrere dig om renovering af den indvendige beboelse, i første omgang. En totalrenovering vil dog også indebære en facaderenovering, og måske udskiftning af taget på huset. 

Nogle gange kan det eksisterende tag godt renoveres og dermed holde nogle flere år, inden det kræver udskiftning. Ofte vil et originalt tag lagt i 70’’erne dog være tæt på en snarlig udskiftning. Det afhænger dog meget af materialet. Er taget lavet af tegl, kan det i princippet holde mange år endnu, er det lavet af eternit, skal det sandsynligvis skiftes. Levetiden på alle tagtyper afhænger dog i sidste ende af, hvor godt det er blevet vedligeholdt gennem årene. 

På samme måde skal facaden på huset vedligeholdes. Måske trænger murene til algerensning, måske er der udfaldne fuger mellem stenene. Derudover kan en renovering af facader også handle om at skabe et tidssvarende udtryk med et mere trendy look. Du kan sagtens bevare originale detaljer på husets udtryk, selvom du gør designet mere tidssvarende. Det kan være en god idé, at få noget rådgivning herom, fx af en arkitekt eller ingeniør. Stilen på huset skal gerne kunne bevares, selvom der skabes nye former, farver og bruges nye materialer. En arkitekt vil kunne give gode input til dine ønsker kombineret med husets stil.

Nedenfor ses priseksempler på, hvad det koster at få udskiftet dit tag og hvilken tagtype der koster hvad. 

Tabel 4: Priseksempler på udskiftet tag

TagtyperPris pr. m2 Tagets gennemsnitlige levetid
Tagpap800 – 1.000 kr40 – 50 år
Bølgeeternit700 – 1.200 kr20 – 40 år
Ståltag (Decra)800 – 2.100 kr30 – 60 år
Tegltag1.200 – 2.300 kr50 – 70 år
Betontag1.500 kr – 2.200 kr40 – 60 år
Skifertag1.500 kr – 1.800 kr80-100 år

Tilbygning til 70’er hus

Til tider kan et hus fra 1970’erne være bygget med færre m2 end du har brug for. Der skal gerne være plads til hele familien i huset. Ved en totalrenovering af huset, kan du derfor vælge at der skal være en tilbygning med i projektet. Sommetider kan man vælge at inddrage garagen i husets areal. Andre gange kræver tilbygningen større skala end dette, hvorfor der skal laves en tegning og projektering for en passende tilbygning til familien.

En tilbygning koster mellem 15.000 kr og 20.000 kr pr. m2. Hvis der i tilbygningen skal etableres et bad eller køkkenalrum, vil prisen stige til cirka 30.000 kr. pr. m2. En tilbygning er en investering som kræver inddragelse af en arkitektrådgiver og ingeniør. Dels skal opdelinger af rum i tilbygningen være arkitektonisk og konstruktionsmæssigt korrekt. Dels skal tilbygningen passe til huset som med dets 70’er stil, har brug for et visuelt look der matcher dets karakteristika. 

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Hvad koster det at renovere et 70’er hus?

Et byggeprojekt som indebærer enten en indvendig eller en udvendig ændring og forbedring af huset, måske garagen og med tilføjelse af en ekstra bygningsdel, koster gennemsnitligt 8.000 kr pr. m2. Er der tale om både indvendigt og udvendigt byggeri, stiger m2 prisen til minimum 10.000 kr og helt op til 26.000 kr.

Hvad koster nye vinduer i et 70’er hus?

Et nyt energirigtigt vinduesparti med to sidehængte enheder koster i gennemsnit cirka 5000 kr inkl. opsætning af en professionel. Du skal således gange antallet af vindueshuller med denne pris. Dørpartier og vinduespartier til gulv er dog noget dyrere. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere