Renovering af sommerhus | ALT du skal vide + gode råd og priser

Hyggelige stunder, morgener i solen på terrassen og plads til brætspil og afslapning. Det er sådan mange af os tænker om sommerhuset. Tanken om at få ro, nærvær og “simple living” i ferier og weekender, er tiltrækkende. Mange sommerhuse er dog af ældre dato og dermed måske ikke helt egnede til, at bruge hele året rundt. Særligt på grund af manglende isolering. Så bliver drømmen om sommerhuset, hurtigt til en drøm, der kun kan blive til virkelighed i sommerhalvåret – og måske endda kun i maj til august. Vil du gerne bruge sommerhuset hele året rundt, kan det således kræve en renovering.

De fleste sommerhuse i Danmark er bygget i 1960’erne og fremefter. I mange tilfælde, er de bygget som sommerresidens, og er dermed ikke isolerede, hverken under gulv, i vægge eller lofter. 

Der er da også masser af charme ved et knirkende træhus, som dufter af fyrrenåle, brænde og harpiks. Desværre forsvinder charmen lidt om vinteren, hvor træk og kulde, vil gå gennem marv og ben, i sådant et sommerhus. Selvom der ofte er brændeovn og måske el-radiatorer i ældre sommerhuse, holdes kulden ikke effektivt ude af huset. Derfor kræver mange sommerhuse en renovering, for at blive beboelige hele året rundt. 

Vil du renovere dit sommerhus, får huset masser af potentiale for brug, større værdi og en bedre salgspris, hvis det skulle blive aktuelt at sælge, på et tidspunkt. 

Priseksempler på renoveringsopgaver i sommerhuset

RenoveringPris pr. m2/stk.Info
Ydermursisolering (inkl. hulmur)
1.000- 2.200 kr pr m2
Hulmursisolering alene koster kun cirka 100 kr. pr. m2 i ydervæggene
Gulvisolering200 – 1.000 kr pr. m2Indblæsning eller plader, ikke inkl. nyt terrændæk
Lofts/tagisolering300 – 750 kr pr. m2Måtter eller granulat, 300 mm (der kan evt. godt nøjes med 200 mm)
Udskiftning af vinduer 3.500 – 4.000 kr stk.2-lags træ/alu eller træ/træ i str. 1100 mm x 1200 mm
Nyt tag, tagpap700 – 900 kr2 lag tagpap inkl. montering af plader under
Nyt tag, eternittag700 – 1.200 krBølgeeternitplader i en standardstørrelse
Montering af varmepumpe80.000 – 120.000 krAlternativt koster luft-til -luft pumpe 20.000 – 70.000 kr
Totalrenovering af badeværelse eller tilføjelse af et mere150.000 – 250.000 krPrisen kan sagtens være mindre, hvis der ikke skal laves rørarbejde og ændres installationer

Få 3 gratis tilbud på renovering af sommerhus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på renovering af sommerhus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad koster en sommerhus renovering?

Det kan være svært at sætte en pris på en renovering af sommerhus. Dels handler prisen om materialevalg. Du vil måske ikke vælge helt så dyre materialer til dit sommerhus, som til huset derhjemme. Alligevel koster mange materialer en del. Du vil måske også vælge andre typer materialer til dit byggeprojekt i sommerhuset, sammenlignet med et almindeligt helårshus.  

Dels er der forskel på, hvad håndværkere koster i timen, afhængigt af, hvor i landet huset ligger, og dels er der forskel på, hvor stor en renovering der er tale om, og hvor mange kvadratmeter huset er på. 

Skal du have nyt køkken, nye vinduer, nyt tag, eller lave en tilbygning for at få flere sovepladser, eller skal du have hele huset isoleret? Skal badeværelset være en del af projektet, stiger prisen væsentligt. Ombygninger og udskiftning af elementer og bygningsdele, kan ofte blive ligeså dyrt i en sommerhus renovering, som i en helårsbolig. 

I ovenstående skema ses priseksempler, på forskellige typer opgaver, som kan være en del af en renovering af sommerhuset.

Vil du gerne i gang med en sommerhus renovering?

I mange tilfælde, er en renovering af sommerhuset, et af de større projekter. I hvert fald hvis der er tale om mere end ændring af indretning, og en omgang maling af terrasse. Skal køkkenet have en tur, skal der skiftes vinduer eller laves en tilbygning, er der tale om en ombygning, som kræver både økonomi og planlægning. Der er oftest ikke nogen særlige besparelser at hente, på renovering af sommerhus, frem for helårshuse, men der er færre kvadratmeter og tendens til valg af billigere materialer. 

Ofte vil du eksempelvis ikke vælge tagpap til din helårsbolig, men gerne til sommerhuset. For andre vil det være vigtigt, med et flot tegl-lignende tag på sommerhuset, mens der godt kan spares på vinduerne, som ikke bliver valgt i den dyreste udgave.

I nedenstående liste ses en række gode råd til hele processen i projektet.

  • Hvis du gerne vil spare på materialer, så brug tid på at finde gode tilbud over en længere periode. Der er både en højsæson og en lavsæson for priser på byggematerialer
  • Overvej om du kan lave en del eller hele projektet selv. Kan du selv bygge, kan du spare mange penge på håndværkere
  • Hvis du netop har købt huset, så vent et år eller to med renoveringer. Med tiden lærer du hvor lyset kommer fra, hvor det er bedst at sidde udenfor, og hvor det er du mærker behovet, for at bygge ud eller om. 
  • Sørg for at kende økonomien i projektet fra starten af, og hold dig til budgettet, så har du kontrol over, hvad dit sommerhus koster dig.
  • Ved behov for håndværkere, så kontakt gerne de lokale. De er hurtigere fremme og kan nemt hjælpe med vinduer, maling osv. 
  • Ved et større projekt på dit hus; fx ved tilbygninger, så involver en arkitekt og en rådgiver, som kan hjælpe dig i mål. 
  • Kend krav og love til dit hus – ligger det i bestemte områder, kan der  være særlige regler for renovering, tilbygning m.v.
  • Arkitekten kan lave tegninger, som kan præsenteres for forskellige håndværksvirksomheder. Bed herefter om flere tilbud på din ombygning, så du har noget at sammenligne med, for den bedste løsning. 
Sommerhus på Bornholm
Uanset om dit sommerhus ligger ud ved vandet, i skoven eller et af de andre skønne sommerhus områder i Danmark, så kan det godt have brug for en god hånd. Enten små projekter eller en større renovering. Billede fra et sommerhus på Bornholm

Hvorfor er det en god idé at renovere sommerhuset?

Foruden det faktum, at renovering af sommerhus, giver mulighed for at bruge huset mere, er der flere fordele ved at investere tid og penge i sommerhuset. Særligt er det godt, hvis der isoleres og skiftes vinduer og døre. De to renoveringer gør nemlig et hus anvendeligt, hele året rundt. 

En renovering af sommerhuset, er både godt for dig og for huset. Du får et bedre indeklima, hvis isolering, nye vinduer og en god varmeløsning, er en del af projektet. Du får større funktionalitet hvis køkkenet renoveres og badeværelser bliver rare og nemme at bruge, med varmt vand i hanen og godt skyl i toilettet. 

Derudover får dit sommerhus bedre funktionalitet og plads til hele familien, hvis det er småt og du vælger at lave en tilbygning. Særligt en tilbygning kræver dog økonomi, til at antage en arkitekt. Dels skal udtrykket harmonere med husets facade udvendigt, og dels skal konstruktionen være holdbar og sikker. 

Et byggeprojekt på dit sommerhus, kan kræve ligeså stor en indsats som på et almindeligt hus. Ombygningen er også ligeså betinget af sæson og vejr, som på et almindeligt hus. Det er derfor vigtigt, at du får planlagt processen sammen med arkitekten, entreprenøren og håndværkerne. Samtidig kan det være en god idé, at få en byggerådgiver med i ombygningen. Denne kan hjælpe dig med, at få renoveringen til at forløbe som planlagt, at fejl og mangler stoppes og udbedres, og så har du en sparringspartner undervejs. 

Ombygning af sommerhus kan hurtigt blive dyrt

En efterisolering af sommerhus, eller investering i et par terrasser, er tilforladeligt for de fleste. Men byggeprojektet kan hurtigt eskalere, og ende med at ændre på arkitekturen på facaden, involvere et dyrere køkken end forventet, og kræve en indretning, som er bekostelig, for at der kan blive plads til familien. 

Nedenfor ses en liste over gode råd til ombygning af dit sommerhus, som kan hjælpe med at holde omkostningen til renoveringen nede.

  • Hold fast i, at materialerne ikke behøver være “de allerbedste”
  • Sørg for at prioritere de væsentligste opgaver; isolering og fornuftig opvarmning
  • Dit sommerhus skal ikke se ud som dit hus derhjemme. Der må godt være forskel på stil, komfort, indretning og funktioner, ellers er sommerhuset ikke en særlig oplevelse
  • Husk at dit sommerhus ikke skal være perfekt – du valgte det fordi det har charme og identitet du kan lide
  • Lav ikke en ombygning som forpligter dig til særligt vedligehold. Du skal føle dig fri i dit sommerhus

Har du brug for håndværkere eller kan du selv?

Hvis du har hænderne skruet godt på, kan du helt sikkert lave en del eller hele renoveringen af sommerhuset selv. Nogle opgaver egner sig dog bedst til fagfolk. Nogle opgaver må du heller ikke selv lave, selvom du gerne vil. Vælger du fx at installere en luft til vand varmepumpe, kræver tilslutning, at der tilkaldes en elektriker og gerne en VVS’er. 

Foruden håndværkerarbejdet, kræver en større ombygning også gerne, at der laves en tegning fra en arkitekt, og at en ingeniør laver beregninger, hvis der er behov for at lave tagkonstruktion og/eller tilbygning. Disse områder er svære at arbejde med, hvis ikke du er uddannet i de selvsamme funktioner. Du har således brug for fagfolk, uanset hvad, hvis din renovering kræver større ændringer.

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Hvornår skal nedrivning erstatte renovering af sommerhus?

Måske har du købt et sommerhus, med henblik på at renovere og bygge om. En arkitekt kan hjælpe med tegninger hertil. Men undervejs finder du ud af, at huset er i dårlig stand og kræver udskiftning, af store dele af konstruktionen, for at tegninger kan blive til hus. I så fald ender du måske med, at skulle rive huset ned, i stedet for at bygge om. 

I andre tilfælde køber du måske sommerhuset med henblik på nedrivning fra starten af. 

Ofte er det godt, at have en professionel håndværker eller byggerådgiver med på råd, i et projekt, hvor der er tvivl om, om renoveringen kan ende med at blive for dyr. Nogle gange kan det bedre svare sig, at rive et sommerhus ned, få en arkitekt til at tegne et nyt, og så bygge et nyt hus på grunden. 

Huse som er nedrivningsklare, har ofte så stor skade og slid, at facader og bolig, kræver store udskiftninger og reparationer. I Så fald kan det ikke svare sig, at gå i gang med byggeriet. Køber du et sådant sommerhus, kan du forvente, at det vil kræve en stor indsats, at bevare det eksisterende hus, frem for at nybygge. Ofte vil det ikke kunne svare sig økonomisk.

Skal kælderen renoveres, så læs vores indlæg her!

Husk og spørge kommunen først

Uanset hvad du gerne vil bygge, skal bygningsreglementet følges. Det handler både om varme, vand, bygningshøjder og areal. I sommerhuse kan der være særlige krav, hvis huset ligger i et defineret sommerhusområde. Dog er det, uanset området, langt fra alle renoveringer, som kræver en byggetilladelse.

Som udgangspunkt, er det ikke tilladt at bruge sommerhuse til helårsbeboelse – ofte med henblik på, at det ikke bebos i vinterhalvåret. Ikke desto mindre, er der samme isoleringskrav til sommerhuse, som til helårshuse, hvis du går i gang med en ombygning. 

Det er det altid en god idé, at forhøre dig hos teknisk afdeling, i den kommune hvor sommerhuset ligger, eller gå på deres hjemmeside. Så kender du betingelserne for om- og tilbygning, i netop den kommune.

Er du på efterløn eller pensionist, kan du, på trods af planlovens bestemmelser, godt få tilladelse til, at bo i dit sommerhus hele året. Huset skal dog være forsvarligt at bo i, hele året, for at dispensation kan opnås.

Vil du renovere sommerhus, skal du som udgangspunkt ikke bede om tilladelse hertil, så længe du ikke ændrer sommerhusets højde eller størrelse. Vil du lave en tilbygning, skal du således søge tilladelse.

Hvad koster det at renovere et sommerhus?

En renovering af sommerhus pris, kan være meget forskellig alt efter hvor stor renoveringen er. Skal der være flere sovepladser, kræver det måske en tilbygning. Det kan koste flere hundrede tusinde kroner. Vil du blot have nyt gulv og male i stuen, er omkostningen betydeligt mindre. Isolering koster gerne 50.000 kr for et hus på 50 m2 og en ny varmekilde, fx varmepumpe 20.000 – 120.000 kr.

Hvordan isolerer man et gammelt sommerhus?

Hvis sommerhuset har en hulmur, kan du få blæst granulat ind i hulrummet og dermed isolere væggene på den måde. Er der ingen hulmur, skal der enten laves et mellemrum mellem to vægge og heri indsættes fx isoleringsplader mellem dem. Isolering af loft/tag sker nemmest indefra, under taget, og isolering af gulv kræver, at gulvet pilles af, og at der herunder lægger isoleringsmåtter. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere