Opsætning af gipslofter | Udførlig ‘gør det selv’-guide!

Gipsloft er efterhånden det man kan kalde et klassisk loft, som består af gipsplader. Gipspladerne monteres i en plan overflade, ovenpå en forskalling af brædder, som samlet bliver til loftet i huset. Mange nye huse laves i dag med glatte gipslofter.

Gipsloft minder om et klassisk og pudset loft, hvilket antageligt har lagt kimen til dets popularitet. Yderligere er et gipspladeloft et billigt loft, sammenlignet med øvrige loftstyper, herunder et klassisk pudset loft. Med et pænt look og en overkommelig pris, er opbygning af gipsloft, et første-valg for mange som skal bygge nyt, lave et nyt loft eller lægge et nyt loft ovenpå det gamle. Læs vores udførlige ‘gør det selv’-guide til hvordan du opsætter gipslofter!

Gipsloft pris – hvad koster et gipsloft?

Hvis en tømrer skal sætte gipsplader, i to lag, på et eksisterende loft og en professionel maler herefter skal spartle gipspladerne og male loftet, skal du regne med en pris på cirka 1.000 kr pr. kvadratmeter. I denne pris er indregnet materialer og arbejdstid. I nogle tilbud vil du opleve, at udgifter til stillads kommer oveni denne pris.

Vil du gerne montere, spartle og male selv, er der gode penge at spare. Gipsplader koster cirka 300 kr pr. kvadratmeter i det lokale byggemarked. Sommetider kan du finde gipspladerne billigere på tilbud.

Ved benyttelse af professionel hjælp, kan kvadratmeterprisen hurtigt stige, hvis du ønsker særlige konstruktioner eller tilvalg. Har du loft-til-kip, kræver arbejdet mere stillads og er mere tidskrævende. Vil du gerne have et nedsænket gipsloft, skal forskallingen til dette først etableres og monteres. Hvis du gerne vil montere spotlys i gipspladerne, kræver dette ligeledes mere tid, og besøg af en autoriseret el installatør. 

Hvad er gipsplader for et materiale? 

Gipspladerne består af hvid gipsmasse som er formet til plader, oftest i en tykkelse på 13 millimeter. På hver side af gipspladerne, sidder et lag papir som beskytter gipsen indenunder. Du vil desuden se, at der på kanten af gipsplader, er lavet en lille hældning. Denne er skabt til at kunne spartle synlige samlinger mellem pladerne, så de bliver usynlige. Det er vigtigt at tværgående samlinger spartles omhyggeligt ud, ellers vil overfladen på loftet ikke blive fin og hel at se på. 

Forberedelse til montering af gipsloft

Har du besluttet dig for, at du vil have et gipsloft derhjemme, er det godt at forberede dig på, hvad arbejdet kræver. Det gælder både hvis du vælger at ty til professionel hjælp og hvis du vælger at lave dit gipsloft selv.

Mange af de gipslofter som sidder i danske hjem, sidder i nybyggede huse. Du kan dog sagtens få et gipsloft i et ældre hus. Ved renovering af ældre huse, vil det ofte være oplagt at opsætte et gipsloft. Det kan både være på spredt forskalling, under eller over loftets bærende bjælker, og på det eksisterende loft samt etageadskillelsen. Et klassisk ældre hus vil i høj grad bevare sin æstetik med et gipsloft, da det ligner et ældre pudset loft. Modsat pudsede lofter, er gipspladerne blot nemmere at montere, samtidig med, at det giver et flot loft.

Opsætning af gipsloft til kip eller nedsænket gipsloft?

Der er stor forskel på at lave et nedsænket loft over et uudnyttet loftrum og at montere gipspladerne i loft-til-kip. Nedhængte gipslofter kræver megen forberedelse af konstruktionen, mens et gipsloft i fuld højde, kræver megen arbejdstid på stillads m.v. Det er desuden tidskrævende at montere tunge plader over hovedhøjde. Uagtet hvilken af ovenstående løsninger der vælges, må det forventes at kræve en del arbejdstid. 

Det “nemmeste” gipsloft er to lag gipsplader på det oprindelige loft, hvor der ikke skal ændres på husets bærende konstruktioner. 

Foruden konstruktionen af det visuelle look, kræver ændringer i de bærende bjælker også forudgående beregninger. Det er afgørende, at konstruktionen kan bære vægten af loftet. 

Isolering ved opsætning af gipsloft

Alle nybyggede huse har et godt og solidt lag isolering i både loft, vægge og gulv. Modsat har mange ældre huse, med et ældre loft, ikke tilstrækkeligt med god isolering monteret. Vil du lave et nyt gipsloft på det gamle loft, i et ældre hus, er det derfor en god idé, at få isoleret loftet i samme ombæring. Hvis loftet er isoleret med 150 – 200 mm isoleringsmateriale, vil det være godt at øge tykkelsen til cirka 300 mm. Derved opnår du både et bedre indeklima, besparelser på varmeregningen og et sundere hus. 

Uanset om du vælger at isolere det gamle loft eller ej, skal du huske at få lagt et lag dampspærre mellem loftet og de nye gipsplader. Dampspærre er et stykke plastic, som danner den ydre ramme om pladerne mod taget. 

Under et tag vil der opstå kondens fra mødet mellem kolde omgivelser og varme fra huset, og det kan give problemer. Hvis der trænger kondens ind i konstruktioner og gipspladerne, vil du få fugtskade i pladerne og råd i de bærende konstruktioner. Hvis der allerede ligger dampspærre på loftet, så tjek, at der ikke er lidt revnedannelse eller huller i det, så virker det nemlig ikke. 

Det skal du bruge til at lave et gipsloft

Foruden gipsplader til loft, kræver et nyt loft af gips, at du opsætter et skelet som pladerne kan sidde på, samt at du behandler gipspladerne efter de er sat op. Det kræver dels forskellige værktøjer og dels forskellige materialer. I nedenstående liste ses hvad der grundlæggende skal bruges til at montere dit gipsloft. I de efterfølgende afsnit kan du se, hvordan du skal gribe opgaven an, hvis du vælger at gå i gang med arbejdet selv. 

Materialer og værktøjer til opsætning af gipsplader

Værktøj:

  • Blyant til når gipspladerne streges (og evt. snor)
  • Tommestok og vaterpas
  • Skarp hobbykniv
  • Boremaskine og variation af bor og bits
  • Spartelremse
  • Spartelværktøj
  • Sandpapir/slibemus
  • Opvredet klud
  • Stillads
  • Savbukke
  • Arbejdslamper (særligt i vinterhalvåret)
  • Ekstra hænder til at holde gips som er et forholdsvis tungt materiale

Materialer:

  • Gipsplader, beregn to lag gips
  • Forskalling til gipsloft
  • Skruer til når brædderne skrues fast (til træ)
  • Skruer til at skrue gipspladerne fast
  • Søm og rawplugs (til gipsplader)
  • Spartelmasse
  • Fuge
drywall worker with yellow safety helmet works on building site in a house

Hvor store plader skal du bruge?

Hele plader af gips kan fås i mange forskellige længder og bredder. Større plader er typisk 900 eller 1200 mm brede og 3600 – 4200 mm lange. Der findes dog både smalle plader og brede plader udenfor disse mål. 

Selvom det kan være rart at få loftet dækket hurtigt, af store plader, skal man gøre sig bevidst, at man også skal kunne løfte pladerne og kunne lave en ensartet overflade på loftet. Dels kan en gipsplade hurtigt blive uhåndterbar, hvorved der nemt opstår revner. Dels kan det være svært at sætte pladen lige og tæt op på loftet, hvis den er meget stor. 

Hvis pladerne er svære at montere alene, kan du eventuelt bede en ven eller familie om “hold-ved” assistance.

Monter gipspladerne: Sådan gør du

Første opgave: Lav forskalling til gipsloft

For at et gipsloft kan blive monteret korrekt, skal du lave den spredte forskalling, som er et skelet af træ eller stål. Træ er det mest anvendte materiale. Forskallingen skal skrues fast i de bærende bjælker på huset. Vær opmærksom på, at brædderne sidder lige, når du skruer forskallingen fast. Ellers risikerer du, at loftet kommer til at hælde. Det er desuden vigtigt, at du monterer forskallingsbrædderne med omtrent 30 cm afstand mellem hver.

Anden opgave: Læg 2 lag gipsplader på loftet

Før du opsætter gipspladerne, placerer du dem i en behagelig arbejdshøjde og tegner med blyant på pladen, så du kan skære dem ud i ønsket størrelse. Når målet er tegnet, kan du ridse dem med en hobbykniv og herefter brække pladerne ved et let tryk på den ene side af der hvor du har ridset. Ved at ridse pladen, får du et helt lige og rent snit, når du brækker den. Derefter opsætter du pladerne med en jævn skrueafstand. Skruer i gipsloft må gerne sidde rimeligt tæt. Sørg for at skruerne er lange nok til at nå op til forskallingen, så de hæfter gipspladerne og forskallingen solidt sammen. Ved gipslag nr to, skal det lag hæfte godt til lag nr. et. 

Tredje opgave, del 1: Tid til at fuge samlingerne og spartle

Når der er opsat gipsplader i 2 lag, forskudt af hinanden, vil der være en masse samlinger hvor pladerne sidder ved siden af hinanden. Desuden vil der være en samling/åbning rundt langs kanten af loftet, ude ved væggene. Denne må gerne være op til 1 cm bred. Derved kommer pladerne til at sidde tættest muligt, på hinanden, uden hensyn til væggene. Alle disse samlinger og kanter skal spartles og fuges. Sørg for at kigge alle spartlede steder efter, i forskellige lysindfald, så du er sikker på, at der er spartlet jævnt og glat. Ellers vil de afsluttede overflader have ujævnheder som kan ses. Maling skjuler ikke meget af den slags. 

Tredje opgave, del 2: Spartel, spartel og spartel

Når du går i gang med spartelarbejdet, skal du forberede dig på en lang proces. Oftest skal samlinger mellem gipsplader spartles 3 gange. Indimellem spartlingerne skal spartelmassen tørre og derefter måske slibes. Hvis lagene bliver for tykke og ikke får lov at tørre ordentligt, kan der opstå revner i samlingerne. Dette er ikke videre pænt at se på. Du kan eventuelt lægge en spartelremse, som er en strimmel glasfibervæv, hen over samlingerne før du spartler. Så får du oftest et pænere resultat. Særligt hvis du ikke har prøvet at arbejde med spartel før.

Husk også at alle skruehuller og sømhuller skal spartles og slibes.

Fjerde opgave: Slib, rengør og mal

Når det sidste lag spartel er lagt, skal der slibes til den store guldmedalje. Slibningen skal være grundig og kan være en langsommelig proces. En slibemus eller lignende elektrisk slibeværktøj, kan være en god investering, ellers kan arme og hænder hurtigt blive trætte. 

Efter slibearbejdet er færdigt, skal du aftørre pladerne med en opvredet våd klud. Herved fjernes laget af støv som ligger på pladerne. Derefter pensles eller rulles der mikrodispenser ud, som er en flydende væske (ofte grøn eller blå), som lukker overfladen på gipspladerne. Efter påføring heraf, kan vægge males, uden at suge al fugten i malingen ind i pladerne. 

Når pladerne er rene og tørre efter mikrodispensering, kan du male pladerne. Vælg en god loftmaling med egnet glans og mal loftet 2-3 gange. Hvis du er i tvivl om farvetone eller glans, kan du spørge til råds i det lokale byggemarked eller hos en malerforretning. 

Brug gerne en rulle på stang til arbejdet. Det er nemmere at se “helligdage” når du står på afstand af loftet, end hvis du står på en stige tæt ved overfladen. Det er dog meget forskelligt hvordan man bedst arbejder med maling. For nogle er stigen at foretrække frem for stangen. Arbejde med stand kan da også være et arbejde, som er hårdt for nakke og ryg, hvorfor det er tilrådeligt at holde pauser med jævne mellemrum. 

Vil du fortrække hjælp fra en professionel? Få et tilbud på din specifikke opgaver her:

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Hvad koster opsætning af gipsloft?

Hvis du skal have en fagmand til at opsætte dit gipsloft, koster det cirka 1.000 kr. pr. kvadratmeter. Oveni denne pris kan komme omkostninger til konstruktioner, stillads og installation af spots m.v. Hvis du selv vil opsætte dit gipsloft, kan du indkøbe gips og materialer til en kvadratmeterpris på cirka 300 kr – muligvis billigere ved tilbud. 

Hvorfor 2 lag gips i loft?

Opsætning af gipsplader i 2 lag er tilrådeligt, for at sikre en stabil og jævn overflade på loftet. Hvis det gamle loft i dit hus, er en smule skævt og ujævnt, kan 2 lag gips rette op på ujævnheder og give et rent og glat look. Hvis du skal opsætte gips i et helt nyt hus, vil 2 lag gips give den reneste og pæneste overflade. Samtidig vil et ekstra lag hindre synlig revnedannelse i første lag ved montering.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere