Nyt badeværelse | Nyt eller renovering af badeværelse? Se priser her

Ønsker du at renovere jeres badeværelse, men er i tvivl om hvor meget det koster? Så find priser på et nyt badeværelse her, og modtag 3 tilbud på præcis din opgave, så du får den bedste pris.

Prisen for et nyt badeværelse kan hurtigt snige sig op omkring 30.000 kroner pr kvadratmeter. Det er mange penge, men heldigvis guider vi dig i denne artikel til, hvordan du bedst muligt spare på udgifterne til det nye badeværelse. Du kan også læse mere om, hvad de enkelte typer af etablering og renovering af et badeværelse vil koste, så du bedre kan beslutte, hvilken løsning der passer for dig.

Til sidst i artiklen vejleder vi dig desuden til aspekter, som du skal være opmærksom på inden du går i gang med arbejdet, samt til hvordan du bedst sparer på vandet, så du kan spare lidt på denne post, når badeværelset står færdigt.

Nyt badeværelse pris – hvad koster et nyt badeværelse pr m2?

Du skal umiddelbart sætte et ret stort budget af, når du ønsker at etablere eller renovere et badeværelse. Det skyldes, at prisen pr kvadratmeter kan variere fra alt mellem 2.000 og +35.000 kroner. Vi er godt opmærksomme på, at dette er et stort spring, men det er svært at give en mere præcis pris, da de følgende faktorer spiller ind i beregningen:

  • Om der er tale om en renovering eller nyetablering
  • Hvor stort badeværelset skal være (i nogle tilfælde vil et større rum faktisk have en lavere kvadratmeterpris)
  • Hvilke materialer og typer af inventar du vælger at investere i
  • Hvor meget inventar skal der tilkøbes – kan du genbruge nogle dele, f.eks. toilet og håndvaske, resulterer det i en billigere pris
  • Om der er tale om et gør-det-selv projekt, om du får hjælp eller går med et totalentreprise tilbud
  • Hvilket firma du får til at klare opgaven, når du skal have professionel hjælp (uanset om det er for mindre opgaver eller hele projektet)
  • Hvor i landet din bolig er placeret – generelt er det dyrere at bygge til og renovere ved storbyer end på landet

Især punktet om, hvorvidt der bygges helt nyt badeværelse eller blot er tale om en renovering, har en indflydelse på prisen pr. kvadratmeter. Det kan du se i den nedenstående tabel:

BadeværelseCirkapris pr. m2
Nyt badeværelse i nybygning / tilbygning25.000 – 30.000 kroner
Nyt badeværelse i et etableret rum35.000 DKK
Gennemgribende renovering af eksisterende badeværelse15.000 DKK
Mindre renovering af eksisterende badeværelseUnder 10.000 DKK

Derudover betyder det også en del, om du klarer størstedelen af arbejdet selv eller får hjælp til projektet. Der kan nemlig være mange penge at spare på håndværkernes løn, hvis du selv står i spidsen for nogle dele af projektet. Én håndværker koster et sted mellem 300 og 900 DKK i timen, så enhver opgave du selv kan klare, vil spare dig for denne udgift og give dig mulighed for at holde dig indenfor det afsatte budget.

Priseksempler:
Du bør regne med et budget på 336.000 DKK, hvis du ønsker at etablere et nyt badeværelse på 12 m2 i en tilbygning / nybygning (beregnet ud fra en pris på 28.000 kroner pr. m2).

Til sammenligning vil et nyt badeværelse i et etableret rum koste cirka 420.000 DKK, mens en større renovering af et eksisterende badeværelse vil kunne koste omkring 120.000 DKK i alt.

Få 3 gratis tilbud på etablering af nyt badeværelse

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på etablering af nyt badeværelse – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Renovering af eksisterende badeværelse

Som beskrevet tidligere, vil renoveringen af et eksisterende badeværelse koste mindre end et nyt badeværelse pris. Dette skyldes, at du ikke skal etablere nye VVS-installationer, kloakering o.l.

Af den grund kan prisen for en gennemgående renovering af et eksisterende badeværelse sagtens ligge under 15.000 pr kvadratmeter. Det afhænger dog i høj grad af, hvor meget der skal laves og hvad der skal udskiftes af det eksisterende inventar. Gennemsnitsprisen for sanitet / inventar til badeværelse er som følger:

  • Wc: Mellem 1.000-5.000 kr.
  • Badekar: Mellem 3.000-20.000 kr.
  • Håndvask: Mellem 500-5.000 kr.
  • Ventilation: Mellem 500-1.500 kr

Er der tale om et mindre “ansigtsløft” til badeværelset, f.eks. nye skabe, udskiftning af toilet eller vask m.fl., kan prisen komme ned omkring 2.000 til 6.000 kroner per kvadratmeter. Nye vægge, nyt gulv eller anden type afløb kan godt koste mere.

Helt nyt badeværelse i eksisterende værelse

Det er klart dyrest at få etableret et badeværelse i et eksisterende værelse. For dette stykke arbejde kan prisen hurtigt snige sig op på +30.000 kr. Den største årsag til den høje pris er, at det kræver diverse former for VVS-arbejde og -installationer, som man ikke kan spare på. F.eks. vil kloakering i de fleste tilfælde koste 50.000 kroner i sig selv (ikke pr. kvadratmeter, men i alt).

Er det billigere at bygge badeværelse i stueetagen?

Hvis du bor i et hus med flere etager, kan du sagtens vælge at etablere badeværelset et andet sted end i stuen. Umiddelbart koster det ikke mere at etablere et badeværelse på 1. eller 2. sal. Det skyldes, at der egentlig skal etableres de samme former for installationer, uanset hvor i huset du vælger at placere dit badeværelse.

Det kan dog blive billigere, hvis du allerede har diverse VVS-installationer i huset, f.eks. i køkken, bryggers eller et eksisterende badeværelse, og vælger at bygge et ekstra badeværelse i kælderen. I så fald kan prisen lande på omkring 10.000 DKK, hvis der vel at mærke er tale om et sparsomt badeværelse.

Gør det selv eller få et samlet tilbud – sådan sparer du penge på et nyt badeværelse

Vi vil anbefale dig at finde ud af, hvor meget af projektet du kan stå for selv, når du går i gang med planlægningen til et nyt badeværelse. Som vi allerede har nævnt, er det billigere, hvis du selv klarer noget af arbejdet. Dette kan være alt fra at rive fliser og inventar ned til selv at købe materialer ind.

Du bør desuden tænke over, hvilke materialer du vælger til dit nye badeværelse. Der er f.eks. stor forskel på prisen for fliser og klinker, hvor blot en prisforskel på 10 kroner kan gøre en stor forskel for den endelige pris (især hvis der er tale om et stort badeværelse).

Du kan også med fordel tænke på, om en vis type gulvbeklædning er en mere fordelagtig løsning end en anden, hvis en af dine ønsker er at bruge færre penge. F.eks. er vinyl et billigt alternativ til klinker på gulvet.

Vil du gerne slippe for alle disse bekymringer, og måske ikke er så bekymret for håndværkernes timeløn, kan du med fordel finde et tilbud på totalentreprise. Hvis du finder et godt tilbud, kan der endda stadig være penge at spare på etableringen af dit badeværelse. Ved at få professionel hjælp kan du desuden sikre dig mod fejl og mangler for det nye badeværelse i højere grad, end hvis du selv udførte arbejdet.

Du kan med fordel se de følgende to videoer fra youtube-kanalen Handyman, hvis du vil have inspiration til renovering eller etablering af et nyt badeværelse.

5 gode tips, når du skal lave nyt badeværelse

I de nedenstående afsnit giver vi dig en række gode råd til etableringen af et nyt badeværelse. Vi sætter også fokus på diverse regler, du skal være opmærksom på, så du kommer godt fra start med dit nye badeværelsesprojekt.

1) Tænk over indretningen og gør boligen mere værd

Du skal naturligvis indrette dit nye badeværelse, så du selv kan lide at tilbringe tid derude. Men vi vil anbefale dig at tænke over, om indretningen kan gøres i en sådan grad, at du selv blive tilfreds og at andre også vil kunne elske det. 

Dette gælder især, hvis du overvejer at sælge din bolig – uanset om det er indenfor de næste par år eller længere ude i fremtiden. Et flot badeværelse kan nemlig være med til at hæve værdien på huset. Også selvom du nogle steder går med lavpris materialer.

Så længe der er tale om en holdbar og flot løsning, vil investeringen kunne tjene sig ind ved et fremtidigt salg af boligen. Tænk derfor gerne over om skabe, gulv, vask, maling, typen af sanitet o.l. passer sammen, når du er ved at indrette dit badeværelse.

2) Spar penge ved at bygge større

Vi har tidligere nævnt, hvordan du kan spare penge ved at fokusere på valget af materialer og selv stå i spidsen for noget af arbejdet. Men faktisk er der endnu en måde at “spare penge på”, når man ønsker at bygge et badeværelse: byg større.

Det lyder måske lidt mærkeligt, men den er god nok. Det kan nemlig godt blive dyrere pr. kvadratmeter, når man bygger småt. Det skyldes, at der stadig skal laves samme VVS-arbejde og at der stadig skal være (nogenlunde) de samme typer af inventar, uanset hvor stort eller lille badeværelset er.

Så drømmer du om et helt nyt og stort badeværelse med bedre plads, kan du med fordel tænke større, når du skal renovere eller bygge nyt – hvis du altså har plads til det.

2) Overvej gulvvarme i badeværelset

Skal du alligevel bygge nyt badeværelse eller skal du i gang med en komplet renovering, kan du med fordel overveje gulvvarme i dit badeværelse. Gulvvarme er en investering, der kan sikre en hurtigere tørring af overfladerne ude på badeværelset.

Det kræver ingen vedligeholdelse, og hjælper til en større indretningsfrihed i dit badeværelse. Ønsker du at spare penge, er gulvvarme dog ikke en nødvendighed i dit nye badeværelse, selvom det er en komplet renovering. Men det er nu en investering, du med garanti vil blive glad for i længden.

3) Find den rigtige placering til dit badeværelse

Det kan blive en dyr affære, hvis rør og diverse VVS-installationer skal flyttes rundt eller etableres på ny et andet sted i huset. Af den grund kan det være en fordel ikke at omplacere badeværelset – eller at gøre det inden for en afstand, der kan betale sig. 

Er der tale om et helt nyt badeværelse, er det optimalt at placere det over eller op til vådrumszonerne, der allerede er etableret, f.eks. bryggers eller badeværelse. I de fleste tilfælde vil installationerne nemlig nemmere kunne føres ind i det nye rum på den måde.

4) Love og regler om renovering af badeværelse 

Vær opmærksom på, at projektet skal leve op til lovkrav i Byggeloven, uanset om du skal bygge et nyt badeværelse eller renovere det gamle. Reglerne er til for at sikre, at byggeriet overholder krav til brandsikkerhed, sundhed og den generelle sikkerhed i boligen.

Badeværelset er et af de mest komplicerede rum at renovere og bygge nyt af rent teknisk set. Det skyldes, at selv den mindste fejl i byggeriet kan føre til fugtskader, skimmelsvamp e.l. Disse kan være yderst bekostelige at udbedre.

Derfor er det en god idé både lovmæssigt og sikkerhedsmæssigt at sætte sig ind i, hvilke regler og love, der gælder. Læs mere om nogle af de gængse krav i bygningsreglementet i punkterne herunder:

  • Placering af badeværelset: Du kan sagtens etablere et badeværelse på hver etage, hvis du bor i et hus med flere etager. Du skal dog sørge for, at der er etableret minimum ét toilet på den etage, hvor hoveddøren er placeret. Dette behøver ikke at være et badeværelse med bad, da kravet blot lyder, at der skal være et toilet. Så længe du lever op til dette krav, kan du placere alle de badeværelser rundt om i huset, som du ønsker
  • Indretning af badeværelset: Der er forskellige krav i forhold til indretningen af badeværelset. Ved en ombygning / renovering er der som sådan ikke nogle krav, men er der tale om nybyggeri, skal der være en fri afstand mellem toilet og håndvask på 110 cm. Dette er til for at sikre almindelig tilgængelighed og for at tage hensyn til kørestolsbrugere
  • Krav til ventilation på badeværelset: For at indeklimaet på badeværelset er sundt og ikke giver anledning til fugtskader, er det vigtigt med et velfungerende ventilationssystem. I bygningsreglementet er der krav om, at der skal være en særskilt udsugning, samt en udskiftning af luften. Ligger badeværelset ud til boligens facade, skal der være et oplukkeligt vindue, udluftningsventil e.l.
  • Krav til materialer og konstruktioner i vådrum: Det er vigtigt, at de materialer der benyttes på badeværelset kan tåle daglig vand- og fugtpåvirkning. Derudover skal de også kunne kunne modstå kemiske påvirkninger fra rengøringsmidler og sæber. Alle typer af samlinger, rør, tilslutninger o.l. skal desuden være tætte, så vand ikke samler sig det pågældende sted og skaber gode betingelser for fugt og bakterier

Skal man have en byggetilladelse?

Bor man i hus, er det ikke nødvendigt at have en byggetilladelse før projektet kan gå i gang, medmindre der er tale om en udvidelse af det beboede areal. Dette omfatter, hvis badeværelset skal ligge i en tilbygning til huset eller hvis det skal opføres i et andet rum end tidligere eller i kælderen.

Bor man derimod i lejlighed, skal man i de fleste tilfælde indsende en anmodning i forbindelse med større projekter, såsom en badeværelsesrenovering. Man skal dertil sikre sig, at man har en fuldmagt fra bestyrelsen i ejerforeningen. Er det kun et ansigtsløft, såsom en udskiftning af toilet eller håndvask, kræver det hverken anmeldelse eller fuldmagt.

Du kan ikke undgå, at der er flere håndværkere indover projektet

Ved etablering eller renovering af et badeværelse, kræver det professionel hjælp fra mere end én type håndværker. Vi har allerede pointeret, at du kan klare noget af arbejdet selv, men selv med dette udgangspunkt kommer du ikke udenom at skulle have hjælp af forskellige typer af håndværkere.

F.eks. er der behov for en elektriker og VVS’er, hvis der skal etableres krævende el- og / eller kloakinstallationer. Det kan også tænkes, at du skal have hjælp af en murer eller gulvlægger, hvis du laver om på større dele af rummet.

Er et nyt badeværelse inkluderet i håndværkerfradrag?

Håndværkerfradraget gives primært til grøn istandsættelse og isolering. Det betyder, at det ikke gælder til “almindelige” renovationer eller ændringer i hjemmet. Du kan dog godt benytte dig af håndværkerfradraget, hvis din ombygning samtidig skaber bedre isolering af hjemmet / rummet.

Spar på vandet ved at følge nogle simple råd

Man kan med rette tale om gode metoder til at spare på vandet, når emnet allerede handler om badeværelset. Hver eneste dag benyttes der mere vand end nødvendigt i de fleste danske husstande. Og faktisk er der en hel del penge at spare årligt ved at følge få og simple råd. Så kan du også hurtigere tjene pengene for dit badeværelse ind igen!

Lad ikke vandet løbe

En dårlig vane, som man mennesker har svært ved at slippe af med, er at lade vandet løbe, f.eks. når der skal børstes tænder eller mens man sæber sig ind i badet. Det er nok en af de hyppigste årsager til et højt vandforbrug, da meget vand går til spilde, når man lader vandhane løbe.

Vælg brusebad frem for karbad

Det giver en utrolig følelse af velvære at hoppe i et badekar, og lade stress og jag forlade kroppen ved hjælp af det varme vand. Dog vil du også opleve et forhøjet vandforbrug, hvis du ofte tager et karbad, da det kræver store mængder vand at fylde det op.

Af den grund kan du med fordel overveje, om du ikke kan skrue lidt ned for brugen af dit badekar. Det er især værd at overveje, hvis du alligevel stiller dig under bruseren efter turen i dit badekar for at vaske hår – så kunne du måske sagtens blot “nøjes” med et almindeligt bad.

Undgå dryppende vandhaner og et toilet der løber

En af de store syndere kan også være dryppende vandhaner eller toiletter der løber. Umiddelbart virker det ikke som en for slem post, men det kan løbe op i store mængder af vand i løbet af et år. Et toilet der løber kan koste flere tusinde kroner årligt, hvis man ikke får gjort noget ved det.

Normalt vil fejlen kunne findes ved armaturer, konstruktioner eller rør, når noget løber. Det kan desuden godt betale sig at gøre noget ved problemet hurtigst muligt, da det i visse tilfælde kan lede til et større udløb af vand, som kan ødelægge genstande, gulv, væg o.l.

Læs mere om og få inspiration til, hvordan du bedst sparer på vandet i hjemmet i vores artikel om emnet.

Hvad koster et nyt badeværelse?

Prisen for et nyt badeværelse kan ligge mellem 2.000 og +35.000 kroner pr. m2. Billigst er det, hvis du blot skal renovere, mens prisen løber op, når der er tale om et helt nyt badeværelse.

Hvor meget koster et tilbud på renovering af badeværelset?

Oftest er et tilbud på denne type arbejde både gratis og uforpligtende. Du kan med fordel gå ind på 3byggetilbud.dk, hvis du vil have professionel hjælp til at finde det bedste tilbud for dig.

Er der nogle regler og love, man skal overholde?

Der findes diverse lovkrav, som skal overholdes, når man renoverer eller bygger nyt badeværelse. Det skyldes, at rummet er et vådrum, hvorfor det skal stå imod vand, fugt og kemikalier. Læs mere her.

Hvordan kan jeg holde mig inden for budgettet ved etablering af nyt badeværelse?

Du skal især kigge på valg af materiale til de forskellige aspekter i badeværelset. Derudover kan du overveje, om du selv kan stå for noget af arbejdet. Læs om, hvordan du overholder budgettet her.

Boligmesteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere