En pudset overflade er helt glat og gør det nemt at arbejde med væggen. Glatte overflader giver både indvendige vægge og udvendige vægge, et enkelt og elegant look. En jævn overflade er samtidig nem at male indendørs, og hindrer i højere grad end ru vægge, at ydermure får fastgroende alger.
Drømmer du om pudsede vægge derhjemme, kan du læse meget mere om hvad det kræver at pudse væg og få en guide til hvordan du selv kan pudse væggene i din bolig. Et sådant projekt kan godt være et stykke gør-det-selv arbejde, men kræver forberedelse og lidt know-how.
Al information og viden til pudsning af vægge, finder du i afsnittene herunder.
Priseksempel:
Prisen for at få pudset en væg af en fagmand ligger mellem 250 kr og 500 kr pr. kvadratmeter. Omfanget af opgaven og væggens stand spiller ind på den endelige pris.
Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag
Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet
Hvorfor pudse væggene?
Der kan være gode grunde til at man pudser vægge, men oftest er det alene af æstetiske årsager man gør det – eller for at der kan tapetseres eller males. Sommetider kan en pudsning også dække en reparation på væggen, og så er det selvfølgelig både praktisk og kosmetisk.
Har du skadede mursten på ydervægge, kan det af praktiske årsager godt svare sig at pudse murede vægge op. – Det vil være en vurdering ud fra hvor store skaderne er. Sommetider kan du ved at pudse væggen, også redde slidte og gamle vægge og give dem nyt liv. Er muren pudset og gammel mørtel faldet af, kan det også være på tide, at få huset pudset på ny. Når pudsen sidder løst, særligt gammelt puds, er det på tide at få væggen repareret eller pudset op igen.
Den pudsede væg har, i modsætning til den rå murede væg, en overflade som tiltrækker mange boligkøbere. Den fremstår æstetisk enkel og forholdsvis neutral, med et moderne udtryk.
Hvad koster det at få pudset væg?
Prisen for at få en murer til at pudse vægge op, afhænger af flere faktorer. Derfor vil prisen altid være individuel og afhængig af, at mureren kan besigtige væggen inden prisen defineres endeligt.
De faktorer som afgør prisen er:
- Eventuelle skader som vil give overfladen huller, udfaldne fuger, små revner og som ved at banke forsigtigt på væggen, vil få puds til at falde af
- Størrelsen på muren som skal pudses. Jo mindre arealer der skal pudses, jo billigere vil opgaven også blive
- Om muren i forvejen er pudset og skal repareres, have fjernet den gamle mørtel, eller om der sidder gamle fuger på en rå mur, hvor disse først skal skiftes og oppudsning sker for første gang.
- Behovet for opsætning af stillads. De fleste mure kræver stillads, hvis der er tale om en højde, hvor en almindelig stige ikke giver mulighed for at nå toppen af muren. At pudse væg indendørs uden stillads, er oftest nemmere gjort end på ydermure, som gerne kræver stillads (i større eller mindre udstrækning).
Hvad er kvadratmeterprisen for pudsning af vægge?
Eftersom der kan være en del ubekendte faktorer, som kræver et nøjagtigt regnestykke, er kvadratmeterprisen for pudsning af vægge, foretaget af en professionel, svært at kende nøjagtigt. Du kan generelt forvente, at den ligger mellem 250 kr og 500 kr pr. kvadratmeter.
Som ovenstående faktorer angiver, kan prisen for murerarbejde variere alt efter opgavens omfang. Samtidig kan prisen også være afhængig af hvilket område du bor i – en pudsning koster ikke det samme på Sjælland som den gør på Fyn og I det jyske er der også forskel på nord og øst. Samtidig vil nogle murerfirmaer også give en skarpere pris end andre. Netop derfor, er det en god idé, at indhente flere tilbud på din opgave.
Få 3 gratis tilbud på pudsning af væg
Forstå konceptet på 60 sekunder:
Spar penge med delvis gør-det-selv
Hvis du gerne vil deltage i processen og har hænderne rigtigt skruet på, kan du godt spare nogle penge ved at hjælpe til med arbejdet. Før mureren kan begynde pudsningen, skal væggen nemlig være klar. Hvis du kan klare forberedelsen selv, skal mureren bruge færre timer på projektet. Husk blot, at dette skal være aftalt på forhånd, således at det accepterede tilbud, tager højde for, at du selv står for klargørelsen.
Er der allerede puds på væggen, skal du ganske vist fjerne pudsen hvis den sidder løst, men essentielt give væggen grundig rengøring, for at væggen kan tage imod puds. Hvis ikke væggen kan tage imod den nye mørtel, er pudsning nemlig slet ikke mulig. Samtidig skal der bruges den rette slags mørtel, men skal mureren stå for pudsning, er det hans/hendes opgave at finde ud af denne del.
Kan alle mure pudses op?
Der er mange vægmaterialer som kan blive til pudsede vægge. Det kan både være mursten, beton, lecablokke og gasbeton. Deres evne til at hæfte med pudset er dog forskellig og opgaven kræver derfor en mørtel som passer til materialet. Den pudsede væg af gasbeton kræver en stærkere hæftende mørtel end den til mur – og på mursten kan der også være store forskelle. Nogle mursten er meget blanke eller maskinstrøgne, og disse har dårligere hæfteevne end ru mursten.
En malet facade og beton kan først pudses når malingen er fjernet. Det skyldes, at hæfteevnen på den glatte og ofte plastiske maling, er for lille. Hvis der vokser mos, svamp eller alger på murede vægge, er dette også et problem for et godt resultat, på den færdige overflade. Kort sagt skal der være en afrensning og klargøring, før du har væggen klar til pudsning.
Er pudsning af væg gør-det-selv arbejde?
Vælger du, at der skal være pudsede vægge hjemme hos dig, enten indendørs eller udendørs eller på alle vægge, kan det godt være en gør-det-selv opgave, men ikke en helt nem en af slagsen. Ofte kan det være en god idé, at lade en murer klare arbejdet for dig.
Det vil altid være en individuel vurdering, om du føler dig i stand til at håndtere hele opgaven selv. Øvelse gør mester, siger man. Skal arbejdet gerne øge husets værdi (hvilket det ofte gør), er det dog rart at det er gjort godt og uden risiko for at pudsen falder af. Særligt udendørs er det vigtigt at få en lige overflade, hvor der ikke kan trænge vand ind i huller og sprækker. Det ses ofte når fugerne falder ud. Sådanne små steder kan nemlig give frostsprængninger, som kan få pudset til at falde af. Skal du pudse væg udendørs, kræver det ekstra god viden og know-how.
Hvordan pudser man en væg?
Hvis du beslutter dig for at gå i gang med pudsning selv, er der en række materialer og værktøj som du skal bruge. Samtidig skal du følge en procedure som sikrer, at du får de rette blandingsforhold på hvert lag mørtel. Derved sørger du får at pudsen hæfter tilstrækkeligt til murværk udendørs og ved pudsning af væg indendørs.
Når mureren skal pudse vægge, både indendørs og udendørs, ser det let og elegant ud – og så går det gerne hurtigt. Mureren har øvet sig længe, og derfor må du også forvente, at det tager dig noget længere tid, hvis du ikke har prøvet at pudse før.
Nedenstående proces er udgangspunktet for pudsningen:
- Udkast
- Grovpudsning
- Finpudsning
Udkast til pudsning af væg
Før du påfører puds til en væg, skal den have en glat overflade. I udkastet ligger, at du pudser ujævnheder på væggen væk, og skaber et godt og lukket underlag, med en ensartet sugende overflade. Dette er en god bund og udgangspunktet for helt glatte vægge at lægge puds på. Er der meget hul i væggen, inden udkast, skal tørretiden heraf forlænges en del. Til udkast bruges mørtel med grove korn (op til 4 mm).
Grovpuds
Efter udkastet er tørt skal det grovpudses. Det bevirker, at overfladen bliver plan og giver et indtryk af, at væggens udtryk er ens, fra ende til anden. Grovpuds er lidt finere end udkast puds, og dette påføres ovenpå udkastet.
Finpuds
Det afsluttende lag mørtel til pudsning af væg, er finpuds. Denne slags mørtel er en meget finkornet puds, som giver en helt jævn overflade. Ønsker du en væg med indfarvet puds, vil det være i finpuds, at denne type mørtel påføres.
Hvad hvis jeg bare skal reparere det eksisterende puds?
Hvis der er tale om, at du skal reparere en væg/mur, er det vigtigt at du anvender den samme type puds, som den der oprindeligt er brugt. Den gamle mørtel er sandsynligvis stadig mulig at finde på markedet. I situationer hvor du vil efterbehandle pudsen, kan det være godt at spørge en fagmand til råds. Med vedligeholdelse af muren, holder du den store omkostning til pudsning af murværket fra døren, ofte med en hel del år.
Værktøjet til pudset murværk og væg
En pudset murstensvæg kræver ikke meget værktøj, men der findes en række gængse værktøjer, som er praktiske at have ved hånden, hvis du skal foretage pudsning af murstensvæg, eller andre typer væg
Nedenstående værktøjer er gode at have tilgængelige:
- Murerske (gerne trekantet)
- Murerbalje
- Retskinne
- Trækbræt (gerne i stål)
- Pudsebræt (findes i flere størrelser og typer)
- Blandemaskine (til at blande mørtel i – kan ofte lejes)
Sådan laver du mørtel til pudsning
Når du skal lave mørtel, er det typisk billigst at lave det selv. Det betyder, at du godt kan købe færdige blandinger, men disse er mere bekostelige end en omgang mørtel, rørt sammen derhjemme. Det færdige produkt garanterer dig dog, at du har lavet det rette blandingsforhold, mens din egen blanding af mørtel og cement kræver, at du har styr på forholdet mellem de to ingredienser og vand.
Hvis du selv vil lave mørtel, er blandingsforholdet 1 del cement til 8 dele mørtel. Vandet skal herefter blandes i. Dette forhold afgør hvor nemt dit puds bliver at arbejde med. Hvis der er for lidt vand i blandingen, kan mørtlen ikke sidde fast på overfladen. Er der for meget vand i blandingen, vil pudsen løbe ned ad væggen. Pudsningen skal helst foregå med en blanding, som gør mørtlen nem at arbejde med, og let at få til at sidde fast på væg/mur.
Det første lag af pudsen er udkastet. Dette lægges i et tyndt lag på cirka 3 mm. Sørg for at fylde fugerne godt op, så pudsen dækker alle huller og revner. Dette kræver en tynd konsistens.
Grov-pudsen som herefter opsættes, skal være tykkere, så det bliver siddende på væggen, ellers vil det falde af, når du trækker pudsebrækket henover det.
Det sidste lag, fin-pudsen, skal være en blanding, som gør mørtlen let at arbejde med. Hæftning af tredje lag, finpudsen, er som regel nemmere end de øvrige to lag. Det bedste er at prøve sig frem med små tests forskellige steder på overfladen.
Puds muren lige op
En pudset væg får en lige og hård overflade, ved at du pudser grovpuds af med en retskinne (også kaldet en leder), hvormed det overskydende puds trækkes af. Herefter skal den hvile et kort stykke tid og så kan du med pudsebrættet lave den sidste afretning. Pudsebrættet føres i cirkelbevægelser rundt på væggen, indtil der er en helt glat overflade. Fordel mørtlen, således at der bliver en helt tæt og lukket finish. Til sidst spartles den op med finpuds. Husk at fugte væggen først. Det skal gerne være 1 cm eller mere tykt.
Hvad koster det at få en murer til at pudse en væg op?
Det koster mellem 250 kr og 500 kr pr. kvadratmeter, at få en murer til at pudse for dig. Prisen defineres både af mængden af forarbejde, inden der kan pudses (fx om denne skal sandblæse væggen inden), og af andre forudsætninger omkring processen. Det kan fx være om muren er af blødstrøgne sten eller maskinstrøgne, om der er tale om filsning af væg, vandskuring, pudsning af gasbeton, eller om der er behov for efterfølgende overfladebehandling. Samtidig defineres prisen også gerne af det område du bor i. Geografiske forskelle betyder noget for prisniveauet for murerarbejde.
Kan man male direkte på pudset væg?
Du kan godt male på en væg der er pudset – det kan både være filsede vægge, vandskurede vægge, eller væg af gasbeton, beton eller mursten. Hvorvidt malingen hæfter godt til underlaget, afhænger dog af, om der er lagt den rette mørtel ovenpå først. Hvis der er pudset med rette materiale, kan maling sagtens hæfte på en pudset væg eller mur. Ved pudsning af kældervæg skal man dog være opmærksom på, om der er ventilation i rummet og om rummet generelt har fugt. En mur som ikke kan ånde, vil få fugtskjolder, skimmel og saltudblomstring hvis der males – særligt med en ikke permeabel maling. Det samme gælder hvis der filses eller du vil vandskure indendørs.