Gipsloft | Gør-det-selv kontra priser ved professionel hjælp (STOR GUIDE)

Skal du renovere eller bygge, kommer du til at høre om gips et par gange eller ti. Gips er nemlig et meget anvendt materiale, særligt til loft. Mange byggerier, fra nyere tid, er lavet med gipslofter. Dels er gips nemmere at montere end et klassisk pudset loft, dels er opsætning af gipslofter billigere end andre materialer, til loftsopsætning.

Et traditionelt gipsloft er lavet med store plader som monteres med skruer. Efter montering, vil man fuge samlingerne – altså spartle samlingerne væk med gipsspartel, så overfladen bliver ensartet. Helt glatte gipslofter har omhyggeligt spartlede samlinger, som er slebet efter tørring. Efter endt arbejde med overfladens udjævning, skal gipsloftet blot males. Så har du et loft, som tilnærmelsesvist ligner et traditionelt, ældre pudset loft. De traditionelle pudsede lofter, er dog langt mere krævende at opsætte, hvorfor gips er den nemmere løsning, som kommer tæt på at ligne et pudset loft. 

Hvad koster montering af gipsloft?

Et gipspladeloft koster cirka 1.000 kr pr. kvadratmeter, hvis det skal opsættes af en fagmand. Denne sørger både for materialer og selve opsætningen. Dels indebærer det pladerne, dels opsætning af dampspærre, skruer og værktøj til formålet. Eventuelt også stillads, som i nogle tilbud, vil komme oveni prisen.

Har du mulighed for at klare opsætning af dit gipsloft selv, er der gode penge at spare. Gipsplader koster cirka 300 kr pr. m2, men kan muligvis findes billigere på tilbud. Kvadratmeterprisen er inklusive, at der beregnes to lag gips, spartelmasse og maling til projektet. 

Der er således cirka 700 kr at spare, pr. kvadratmeter, ved at kunne opsætte gipsplader selv. 

Der er også ulemper forbundet med at klare arbejdet selv, og der er kun dig til at være sikker på, at pladerne er monteret korrekt. Samtidig er det ikke nemt, at få en helt glat overflade på et gipsloft, og ej heller en ensartet malet overflade. Der er være gode grunde til, at en professionel maler, er at foretrække, til denne del af arbejdet. 

En maler koster mellem 400 kr og 600 kr i timen. Hvor lang tid der går med arbejdet, afhænger af flere faktorer, som du kan læse mere om længere nede i artiklen.

Få 3 gratis tilbud på opsætning af gipslofter

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på opsætning af gipslofter – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad er gipsplader for noget?

Som navnet lyder, er gipsplader til loftet, lavet af gips. Oftest lavet i en tykkelse på 13 millimeter. På ydersiden af pladerne sidder et tyndt lag papir som holder gipsen sammen. Kanterne på pladerne, er lavet med en smule hældning, således at det er nemt at spartle dem, uden at der kommer synlige samlinger. På den måde er det nemt, at få en ensartet overflade på loftet. 

Hvad betyder det at lave forskalling til gipsloft?

Når gipsplader sættes op, laver man en spredt forskalling. Det er måske nok lidt et håndværkerudtryk, men det dækker over en logisk proces. Det handler om, at bygge et skelet i brædder, hvor man monterer forskallingsbrædderne eller metalstænger, på tværs og på langs af loftet. Det giver en spredt forskalling, som gipspladerne kan monteres på. Forskalling af loft, er således at gøre forarbejdet til, at gipsloftet kan placeres sikkert og stabilt som loftsbeklædning.

Hvorfor vælge opsætning af gipsloft?

Der sidder mange gipslofter i danske hjem. Dels er gipspladerne billige, dels nemme at arbejde med. Men derudover er der også andre gode grunde til, at både professionelle og selvbyggere tyr til, at sætte gipsplader i loftet, i boliger landet over. Der er selvfølgelig også nogle ulemper – ligesom der er ved alle andre materialer. Nedenfor ses en liste over fordele ved opsætning af gipsloft, og ulemper ved at sætte gipsloft op. 

Fordele ved opsætning af gipsloft

  • Gipsplader er brandsikre

Gipspladerne består af gips – og materialet har ingen evner til at antænde, ulme eller brænde. Det svarer til at forsøge at sætte ild til mel. Gipslofter har derfor i sig selv en brandhæmmende effekt. 

  • Opsætning af gipsloft er nemt

Gipspladerne fylder ikke meget og det er nemt at skrue gipspladerne fast. Det er også nemt at spartle og male dem, hvis blot du ved hvordan du skal gribe det an.

  • Gipslofter er en “gør-det-selv” venlig opgave

Al håndværkerarbejde kræver, at man sætter sig ind i opgaven. Gipsloft er en af den type opgaver som du godt selv kan lave, også selvom du kun har set guides og videoer om det på internettet først

  • Gipsplader er nemme at rengøre og vedligeholde

Alle lofter bliver beskidte, dels af alment brug og ophold i rummet, dels af madlavning, sæbe, røg m.v. Det kan også godt lade sig gøre at spilde både det ene og det andet, som stænker loftet. Heldigvis er gipspladerne taknemmelige, og nemme at gøre rene. En fugtig klud kan fjerne det meste skidt på gipsplader, som er malet med den rigtige maling. 

  • Gipsloft minder om et pudset loft

Et gipsloft er det tætteste du kommer på, at lave et klassisk udtryk i din bolig, som minder om et pudset loft. Gipspladerne giver et udtryk, som er meget sammenligneligt med pudsede lofter, omend det kræver, at samlingerne er godt skjult, under en fint spartlet overflade.

Ulemper ved at opsætte gipsloft

  • Gipsloft er tungt

Gipsplader er ikke et let materiale, omend det giver et let udtryk på loftet. Gipsplader vejer en del. Dels kan det være krævende at montere tunge plader. Særligt hvis du er alene. Dels kan tyngden gøre det svært, at lægge pladerne præcist, når tyngdekraften presser imod, når du skal løfte pladerne. Samtidig kan du uheldigvis brække pladerne, hvis du taber dem.

Det er godt at alliere sig med en hjælper ved opsætning af gipsloft. Ellers kan armene blive meget lange undervejs. At montere loft sker ofte ikke i behagelig arbejdshøjde og kan være svært at gøre alene.

  • Der kan opstå revner i gips som ligger ustabilt

Det kan være nemt at tro, at ét lag gipsplader er nok til at få en fin plan overflade på loftet. Ofte er det dog en reel risiko for, at der opstår revner, ved at montere gipspladerne i et enkelt lag. Dels kan der opstå revner, når de skrues fast. Dels er det et forholdsvis tungt materiale, som med sin tyngde kan slå revner, når det skal bære vægten efter montering. Særligt ved større plader. Det er derfor vigtigt, at gipspladerne monteres i to lag på loftet. I værste fald, kan det blive et visuelt synligt problem, hvis der opstår revner. I bedste fald kan du spartle det væk. På samme måde kan du ved et uheld ridse pladen og være heldig, at kunne spartle det væk.

  • Gipsloft kan være for tungt til husets konstruktion

Omend gipsloft er et flot loft, er det også et loft, som kræver en vis stabilitet i de bærende konstruktioner på huset. Ikke alle huse kan bære et gipsloft, fordi det tillægger konstruktionen en del ekstra vægt. Et nyt loft af gips kræver derfor ofte en vurdering fra en ingeniør eller tagmand, førend det kan monteres. Alle materialer som monteres i husets konstruktion, skal altid sammenholdes med styrken af de bærende bjælker.

  • At spartle og male gipslofter kan være en udfordring

De afsluttede overflader på et loft, har betydning for hele udtrykket på loftet. Alle samlinger skal derfor helst spartles fint og jævnt, og maling være lige dækkende over hele loftet. 

Et loft hvor hele fladen er ensartet og jævn, er et godt håndværk. Det er dog ikke altid helt nemt at nå dertil. Et gipsloft kan være svært at spartle helt jævnt – der skal mere spartel til end man tror. Efter spartling er det desuden vigtigt, at loftet slibes meget fint og jævnt, så alle synlige kanter forsvinder. Herefter skal du fjerne slibestøvet førend der males. Du kan eventuelt aftørre overfladen med en opvredet klud. Alt støv som ikke fjernes, vil kunne ses som små gryn i malingen efterfølgende. 

Det kan godt kræve noget erfaring, at gøre et gipsloft helt flot og jævnt efter opsætning. Har du ikke megen erfaring med loft, kan det være en god idé, at alliere dig med en maler.

Skift det eksisterende loft ud med et gipsloft

Hvis du drømmer om, at udskifte de eksisterende bræddelofter i husets opholdsrum, kan det meget vel være gipsloft du vælger, til det nye loft. Selvom det ses, at næsten alle nybyggede huse har gipsloft, er det ikke kun nye huse beskåret at få sådanne lofter. Ældre huse som renoveres, kan også sagtens få et flot loft af gips – dog betinget af, at husets bærende bjælker kan klare det.

Hvad kræver opbygning af gipsloft?

Isolering

Foruden en god konstruktion i huset, kan der være flere indholdselementer, i en renovering af et ældre loft. Hvis det eksisterende loft ikke har været ordentligt isoleret, vil det være godt at få lavet isolering af loftet, når du alligevel vil tage det gamle loft ned. God isolering kan dels spare dig for penge i dit energiforbrug og dels give dig et bedre indeklima. 

Akustik

Samtidig er det også godt at tænke på akustikken i huset. Gipsplader kan give dårlig akustik, særligt hvis der er meget højt til loftet, eller hvis du vælger at få lavet loft til kip. Der findes dog gipsplader med akustiske fordele, hvor der er indbygget lyddæmpende foranstaltninger. Samtidig kan der også lægges en lydabsorberende dug under pladerne. 

Nedsænket loft eller loft til kip?

Alternativet til at vælge akustikplader til gipsloftet, er at renovere det gamle loft, øge loftshøjden og herefter lave et nedsænket loft af gipsplader. Det er en løsning som kan øge din loftshøjde i huset, men ikke højere end, at der ikke bliver akustikforstyrrelser i rummet. Nedhængte gipslofter gør desuden rummet mere hyggeligt, og hurtigere at varme op om vinteren. Vil du gerne have loft til kip, kan et uudnyttet loftrum bliver til et højt loft til kip i stueplan. Det nuværende loft skal herved fjernes og tagets indersider beklædes med gipsplader. 

Etablering af dampspærre

Uanset om du vælger at få et nedsænket gipsloft, loft til kip eller blot en erstatning af det eksisterende loft, er det vigtigt, at der er lagt dampspærre mellem et uisoleret loft og den nye loftbeklædning. Dampspærre er et stykke plastic som hindrer, at fugt fra kolde omgivelser, som møder fugt fra indersiden af dit hus, bliver til kondens, som trænger ind i isolering, gips og konstruktioner. Er der allerede lagt dampspærre, er det vigtigt at få tjekket, om det er helt og uden huller eller revner.

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Sådan monterer du et gipsloft

  1. Lav forskalling og monter det

Første skridt mod dit nye gipsloft er, at få etableret et skelet som pladerne kan skrues fast på. Lav forskalling til gipsloft med brædder eller stålstænger. Oftest er det brædder man laver det af. Brædderne skrues fast i husets bjælker. Vær opmærksom på, at din forskalling skal være i vater – dvs. det skal være helt lige når det er monteret. Ellers bliver hele loftet skævt. Der skal være cirka 30 cm i afstand mellem brædderne. 

  1. Opsæt gipspladerne

Efter forskallingen er monteret på bjælkerne, skal du opsætte gipspladerne. Placer dem på bukke, så du kan arbejde med dem i en højde hvor du har overblik over hele pladen. Herefter markerer du med blyant, hvilket mål pladen skal have. Gipspladerne streges herefter med en hobbykniv oveni blyantstregen – på begge sider af pladen. Når dette er gjort, kan du knække pladen til det markerede mål.

  1. Lav tættest mulige samlinger og start spartling

Efter opsætning af 2 lag gipsplader, lagt forskudt af hinanden, er loftet sat op og er klar til spartling og maling. Pladerne må gerne have op til 1 cm afstand til de omkringliggende vægge – for at få så tætte samlinger mellem pladerne som muligt. Sørg for at få spartlet alle samlinger godt og tjek gerne resultatet i forskellige vinkler, med forskelligt lysindfald. Nogle ujævnheder ses i lys, nogle i mørke, morgen, aften osv. 

  1. Spartel 3 gange

Når du skal i gang med at spartle, er første stop byggemarkedet. Køb rigeligt med spartel og spørg gerne en medarbejder til råds, om rækkevidde. Uåbnede spande/blandinger kan ofte tilbageleveres mod fremvisning af bon, så køb hellere for meget end for lidt. Når spartlen er indkøbt, fjernes støv fra pladerne og spartlen påføres i 3 lag (altså 3 omgange med tørretid i mellem). Herefter skal det slibes. Sørg også få for at få dækket sømhuller og skruehuller. Læg eventuelt en “spartelremse” henover tværgående samlinger, så får du en pænere samling herimellem.

  1. Mal loftet

Når spartelarbejdet er færdigt og slibearbejdet ser tilfredsstillende ud, er det tid til at male loftet. Første skridt er at give pladerne mikrodispenser som lukker overfladen på pladerne, så de ikke suger fugten i malingen. Uden mikrodispenser, kan du male mange gange uden at overfladen bliver pæn og pladen vil få fugtskade.  Når plader er tørre efter påføring af dispenser, skal loftet males. Mal gerne to gange og vælg gerne en loftmaling. Denne har på forhånd den rette glans til loft og skal ikke blandes hos en farvehandler el.lign. 

Værktøj og materialer til opsætning af gipsloft

Når du skal opsætte gipsplader, kræver det både materialer og værktøj. For at gennemføre projektet, er det godt at være forberedt og vide, hvad der kræves for at det lykkes. Dels er det godt at have materialerne ved hånden, dels er det vigtigt at de nødvendige materialer anvendes og at du har værktøj der kan hjælpe dig med at gøre det. Nedenstående liste viser de gængse værktøjer og materialer som kræves ved montering af gipsloft.

  • Gips i egnede størrelser
  • Forskallingsbrædder
  • Snor og/eller blyant til optegning
  • Vaterpas og tommestok
  • Hobbykniv (inklusive mulighed for eventuel udskiftning af blade)
  • Søm, skruer og rawplugs egnet til gips
  • Boremaskine, kasse med forskellige størrelser bor
  • Spartelmasse
  • Spartelremse
  • Spartel redskaber
  • Sandpapir (evt. slibemus eller lignende)
  • En klud og spand
  • Eventuelt stillads og bukke
  • En hjælpende ekstra hånd
  • Evt. arbejdslamper (særligt under spartelarbejde og maletid)

Få den rigtige størrelse plade

En standard plade i gips er enten 90 cm eller 120 cm brede og kan fås i op til 4,2 meters længde (420 cm). Der findes dog også både meget smalle plader og brede plader. De helt lange plader, længere end 360 cm, er dog svære at arbejde med, særligt alene. Det er en ganske lang plade, at arbejde med for kun to hænder, hvis den er 4 meter lang. Store plader er dog lig med færre samlinger og dermed mindre som skal spartles. Håndværkere vil derfor ofte foretrække, at arbejde med rimeligt store plader. De er dog også ofte flere hænder til arbejdet. 

Hvad troldtekt eller gipsloft billigst?

Både Troldtekt og Gips er billige materialer til loftbeklædning. Begge dele fås også i forskellige udgaver og priserne varierer herefter. En standard Troldtekt udgave koster cirka 150 kr pr. kvadratmeter, mens en almindelig standard størrelse plade i gips koster cirka 300 kr. pr. kvadratmeter. Ønsker du dig gips med akustikfelter, er disse dyrere, ligesom Troldtektplader, som er hvidmalede eller andre farver og udseender, koster mere. 

Hvorfor 2 lag gips i loft?

Når gips opsætter i plader, kan der opstå sprækker og revner mellem pladerne. Du skal derfor lægge 2 lag. Andet lag lægges forskudt af det første lag, så samlingerne fra første lag dækkes. De tværgående samlinger mellem pladerne, påføres en spartelremse, for at kunne dækkes og gøre usynlige af den efterfølgende påførte spartelmasse. Der skal således lægges 2 lag gips for at du kan få et tilfredsstillende resultat.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere