Skimmelsvamp på badeværelset | Sådan fjerner du det!

Skimmel er en type svamp, som trives godt i vores indeklima. Den elsker fugt og varme og vokser lystigt, når bare den får disse to betingelser opfyldt.
Du kender den sikkert godt – ihvertfald for dens udseende. Den forårsager nemlig mindre angreb på fuger, badeforhæng og gulv i badeværelser og også gerne på vindueslister m.v. Selv i nyere huse kan skimmelsvamp gro. 

Særligt hvor der er høj luftfugtighed, er der risiko for skimmel. Derfor er det ofte på badeværelse og lignende fugtige rum, at du opdager skimmelsvampen

I starten er det blot små sorte pletter der dukker op. Siden hen kan hele badeværelset udsættes for små angreb som vokser sig større. 

Således vil du ofte kunne se mindre sorte pletter, som med tiden bliver til større plamager. 

Skimmelsvamp kan dog også sagtens have andre farver, hvorfor det ikke altid er nemt at vide, om det er skimmelsvamp du har set.

Hvordan ser skimmelsvamp på badeværelset ud?

Skimmelsvamp trives godt i fugerne og fliserne på badeværelset. Samtidig kan det også sætte sig i væv, malede overflader og gips. Fugten, som oftest er til stede på et badeværelse, giver svampen optimale betingelser for at sprede sig. De angrebne steder kan i nogle tilfælde være “toppen af isbjerget” og skjule meget svamp i bagvedliggende konstruktioner. 

Svampesporer kan have mange farver

Skimmel er ikke altid sorte pletter. Det kan også være hvide pletter, grønne eller lyserøde pletter. De vokser som regel i plamager med mindre pletter rundt om sig. Der findes cirka 12-14 typer skimmelsvampe som trives indendørs.

Skimmelsvampe skal tages alvorligt. 

Foruden risikoen for at udvikle allergi, kan skimmelsvampene også give direkte anledning til sygdom.

Hvad koster det at fjerne skimmelsvamp fra badeværelset?

Har du skimmelsvamp i fugerne på badeværelse kan det typisk klares selv ved at udskifte fugerne, og alt efter størrelse vil det koste inden for nogle hundrede kroner. Er det dog et større udbrud, skal du have fat i professionelle, og det kan hurtigt koste 5.000 kr. for et 10 kvm. værelse og opad.

Små angreb kan klares for få penge

Er angrebet overfladisk kan indkøb af rengøringsmidler som regel være nok til at stoppe skimmelsvampen. Særligt mindre plamager på fuger og cement i gulv, kan være rimeligt nemme at komme til livs. 

Er fugerne udtalt misfarvede, kan det være en god idé, at investere i fugemasse og få skiftet fugerne ud. Sanitetsfuge er velegnet hertil og koster 30-60 kr pr. tube. Det findes i byggemarkeder o.lign. Forbrug af massen afhænger dels af størrelsen på badeværelset, mængde af eksisterende fuger og tykkelsen på fugen som lægges. 
Ofte vil man nå i mål indenfor få hundrede kroners indkøb. 

Store angreb kan være bekosteligt

Opstår der større fugtproblemer i din bolig, kan det være mere bekosteligt at få problemet fjernet. I mange tilfælde vil din husforsikring dække problemer med skimmelsvampe, hvis ellers de vurderer at den er tidligere uopdaget og ikke selvforskyldt. Sådanne sager kan være komplicerede og svære at nå til enighed om. 

Står du uden forsikringsdækning, kan det koste mange tusinde kroner at få skaden udbedret og eventuel skimmelsvamp fjernet. 

Har du mistanke om fugtproblemer i din bolig, er det således en god ide, at få det undersøgt, så problemet ikke breder sig og skaber skimmelsvamp. 

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af skimmelsvamp

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på fjernelse af skimmelsvamp – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvorfor er skimmelsvamp farligt?

Skimmelsvampene spreder sig med bitte små sporer gennem luften. De er således til stede i den luft du indånder. Der er set sygdomstilfælde med kronisk lungesygdom, hudsygdom og kronisk hovedpine, efter eksponering for svamp af skimmel typen. Sådanne tilfælde giver anledning til, at større angreb af skimmel, bør håndteres med professionelle midler. Derudover kan du også selv gøre en vigtig indsats for at hindre skimmelsvampen i at sprede sig. 

Gør en indsats for at hindre skimmelsvamp

Mens nogle kan leve i skimmel i årevis uden allergiske reaktioner, kan andre blive syge meget hurtigt efter udsættelse for skimmel, som frigiver sporer i det omkringliggende miljø. 

Vedvarende allergi efter skimmelsvamp kan være for resten af livet. Det er derfor værd at gøre en indsats for at hindre udvikling af skimmelsvamp og fjerne skimmelsvamp når luftfugtigheden giver den vilkår til at gro. 

Sådan opstår skimmelsvamp på badeværelset

Når du tager bad, vil meget vand sprede sig omkring dig. Det er uundgåeligt. Skimmelsvamp elsker organiske materialer!

Den mængde fugt som opstår heraf, øger risikoen for at skimmelsvampen kan trives. Den vokser gerne i blødt materiale, hvilket silikonefuger er. Denne type fuger sidder gerne mange steder i badeværelset. Nogle fuger kan rengøres for svamp, men ofte kan det være nødvendigt at skifte fuger, for at komme angrebet til livs. Samtidig kan svampen også godt lide dit badeforhæng og andre organiske materialer, som fx det væv og maling som sidder på væggene. 

I sådanne tilfælde kan misfarvningen godt vare ved, selvom du fjerner svampe fra vægge, fugen, gulvet/fliser. Overfladen vil være svær at få helt ren igen efter svampesporer.

Udluftning er vigtig

Bader du uden at lufte grundigt ud, får alle skimmelsvampe gode vækstbetingelser. Et sundt indeklima indebærer derfor, at holde luftfugtigheden nede, og at du søger at forhindre skimmelangreb som er under udvikling, med grundig rengøring. 

Der findes forskellige rengøringsmidler til formålet. Er svampeangrebet udtalt, kan det dog være en god idé, at overveje om du har brug for professionel hjælp. 

Svampe kan vokse i bagvedliggende konstruktioner og er væggene fugtige, er der risiko for et større angreb. 

Særligt hvis fugt efter du har taget bad, kan trænge ind i vægge og gulv.

Sådan fjernes skimmelsvamp på badeværelset

Skimmelsvamp i badeværelse giver først og fremmest anledning til udluftning. Indeklimaet har meget at sige for om dit badeværelse bliver angrebet. Dernæst er jævnlig rengøring af fugen og fliser vigtig. Har du ventilation installeret, bør udsugningen efterses. Ellers er det ekstra vigtigt at lufte godt ud.

Sådan fjerner du skimmelsvamp fra de bløde fuger i badet

Når du målrettet fjerner skimmel, er det godt at bruge egnede rengøringsmidler hertil. Rodalon er et middel som skånsomt kan rengøre fugerne. Skyl efter med lunt vand. 

Alternativet til Rodalon er Klorin, men dette anbefales ikke længere, idet der er betydelige miljøhensyn samt allergimæssige hensyn. Klorin kan ikke leve op til hverken miljø eller allergivenlige krav til brug til rengøring i hjemmet. 

Selvom Rodalon fjerner skimmelsvamp, kan svampen have sat så meget aftryk på dine fuger i badeværelset, at eneste løsning kan være, at skifte fugen. 

Ellers skal du ville kigge på misfarvningen fremadrettet. 

Hvor kommer svampen fra?

Kommer din skimmelsvamp fra bagvedliggende konstruktion i væg, loft eller gulv, vil det dog ikke nytte meget at rengøre eller skifte fuger, skrubbe gulv og væg m.v., da dette ikke vil fjerne årsagen til svampens udbredelse. I sådanne situationer er det nødvendigt, at få professionel hjælp.

Sådan fjerner du skimmelsvamp fra cementfuger

På cement kan du nemmere fjerne skimmelsvamp. Mens fugerne er bløde og modtagelige, kan cement skrubbes med en hård børste og Rodalon, og herefter skylles med koldt vand. Så bliver det som regel fint igen. 

Klorin kan dog være en nødvendighed på store misfarvninger. Dens blegende effekt vil virke effektivt. Desuden har Klorin den enestående evne, at den kan tørre fugtige steder. Skimmel trives meget dårligt på tørre steder og foretrækker et fugtigt miljø. Rengøring med kalk har på mange måder samme effekt.

Forsøg eventuelt med Rodalon i første omgang. Virker det ikke, kan du muligvis ty til Klorin eller ren kalk fjerner. 

Brug handsker og pas på ikke at få strint af det op i hovedet. 

Det er som tidligere nævnt, ikke sundt at få Klorin på huden. 

Hvornår skal man hyre en professionel til at fjerne skimmelsvampen?

Badeværelset er et af de steder hvor skimmelsvampen trives bedst. Fugerne er særligt udsatte. Men skimmel kan også opstå mange andre steder hvor der er fugt. 

Fjern skimmelsvamp hvor det kan ses, men vær også opmærksom på, at der kan være skimmel hvor du ikke kan se det. 

Lugter det?

Lugter der muggent, jordslået eller fugtigt bestemte steder i din bolig, er det en god ide, at få tjekket om der er fugt til stede. Særligt i konstruktioner som vægge, lofter og gulvet kan der opstå skimmelangreb fordi der er fugt. 

Får du det tjekket af en professionel, kan du potentielt forhindre en større skade som i sidste ende kan koste dig dyrt. 

Samtidig vil skimmelsvampe under udbredelse give dårligt indeklima og fremkalde sygdom. 

Sådan forebygger du skimmelsvamp på badeværelset

12 gode råd om skimmelsvamp

 • Luft ud – gerne flere gange daglig, særligt på badeværelset
 • Hæng vasketøj, våde håndklæder m.v. op udenfor
 • Brug en gummiskraber til vægge og gulv i badeværelset, så fjernes langt mere vand/fugt hurtigere fra rummet
 • Brug emhætten når du laver mad
 • Hold en jævn temperatur i alle din boligs rum. 18-22 grader er fornuftigt. 
 • Få effektiv ventilation i dit badeværelse
 • Luk lys ind, det fjerner fugten
 • Anskaf planter som trives i fugtige omgivelser – de suger fugten
 • Mix bagepulver og opvaskemiddel til rengøring af fuger hvis du vil bruge naturlige midler (og så er det billigt).
 • Læg nye fuger i badeværelset – det kan være en billigere løsning end at skulle rengøre med dyre rengøringsmidler igen og igen.
 • Spørg en professionel til råds hvis du er i tvivl. Det koster som regel ikke noget at få et godt råd.
 • Undersøg om du har en forsikring som dækker i tilfælde at udvikling af skimmelsvamp i din bolig.

Hvordan ser skimmelsvamp på badeværelset ud?

Skimmelsvamp viser sig som sorte, hvide, lyserøde eller grønne plamager, afhængigt af svampetypen. Den trives i fuger, på gipsvægge, revner, badeforhæng og vindueslister.

Sådan fjernes skimmelsvamp på badeværelset

Vil du fjerne skimmelsvamp; badeværelse, fuger, toilet eller køkken?. Der findes forskellige rengøringsmidler som du kan bruge men det oftest anbefalede er midlet “Rodalon” som lugtfrit og miljøvenligt fjerne svamp – primært ved en udtørrende effekt.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere