Fuldspartling af vægge | Sådan får du jævne vægge (se priser)

Fuldspartling af vægge er lig med en jævn overflade som giver et flot look, fjerner små huller og giver det flotteste resultat, både på en ny væg, og en gammel med væv, tapet eller maling.
En væg med glat overflade er oftest en fuldspartlet væg. Når væggen er spartlet helt op, fjerner du mange ujævnheder og lukker fordybninger, som opstår efter skader på væggen, skruehuller, søm eller andre installationer. 

En spartlet overflade kan også dække over gammelt væv eller savsmuldstapet, som mange efterhånden finder umoderne og skæmmende. Væv kan desuden være svært at få af væggen, hvorfor det er en langt nemmere løsning, at det spartles end fjernes. 

Du kan godt spartle på tapet ligesom spartling af murstensvæg, spartling af glasvæv og spartling af trævæg kan lade sig gøre. En spartlet væg dækker ofte over mange forskellige materialer. 

De fleste flader kan fuldspartles. Efterfølgende kræver væggen slibning med sandpapir og mange maler også overfladen. Hvis væggen males, vil alle kanter og ujævnheder, som ikke er slebet tilstrækkeligt, dog kunne ses, hvorfor slibearbejdet er en essentiel del af at fuldspartle væggen. Ellers bliver væggen ikke helt glat og fremstår med synlige “fejl”. 

I artiklen her, kan du læse om hvad det koster at fuldspartle, og om hvordan du griber opgaven an. Fuldspartling kan sagtens være en gør-det-selv opgave men priserne angivet tager udgangspunkt i at arbejdet udføres af en professionel håndværker

Hvad koster fuldspartling af vægge?

Prisen for fuldspartling afhænger af, hvor meget du selv kan bidrage med i processen. – Vil du selv rengøre væggen, pletspartle og sørge for afdækning, kan du spare arbejdstimer for håndværkeren. Endnu flere timer kan spares, hvis der skal fjernes tapet før fuldspartel, og du selv kan klare denne opgave. En vægflade med tapet kan godt kræve nogle arbejdstimers indsats, førend væggen er klar til spartling. 

Foruden ovenstående, vil prisen for fuldspartling også afhænge af, hvad væggen er lavet af. Der er forskel på hvor krævende det er at spartle din væg, afhængigt af om den er af gasbeton, træ eller gips.

Vil du gerne have påsat filt, væv, tapet eller maling efter spartlen, vil dette også påvirke prisen. 

Fuldspartling koster i gennemsnit 165 kr pr. kvadratmeter. Vil du efterfølgende have andre ydelser tilføjet til væggens udseende, kommer disse oveni.

I nedenstående skema kan du se nogle eksempler på priser, for forskellige tilføjende ydelser til fuldspartling. 

Tabel 1: Ydelser til fuldspartling af vægge

OpgavePris pr. kvadratmeterPriseksempel for 30 kvadratmeter væg
Fuldspartling inklusive pletspartling165 kr4.950 kr
Fjernelse af tapet i max to lag100 kr3.000 kr
Filt/væv opsat inkl. spartling200 kr6.000 kr
Tapet opsat inkl. spartling215 kr6.450 kr
Maling, 2 lag, filt/væv og spartling265 kr7.950 kr
Spartling i to lag, filt/væv og maling i to lag325 kr9.750 kr

Guide: Sådan fuldspartler du dine vægge

Vælg din spartelmasse

Spartelmasse til væg findes i forskellige udgaver. Almindelig spartelmasse består enten af en blanding som skal mixes med vand eller et multipuds som kan være finkornet eller grovkornet i forskellige variationer. Nogle variationer kaldes også for sandspartel. Du skal således først og fremmest beslutte dig for, hvilken type spartelmasse du vil bruge.

Vælg din spartelmetode

Når spartelmasse er valgt, skal du beslutte hvilken metode spartlen skal op på væggen med. Spartelmassen kan påføres med håndkraft i et jævnt lag, den kan sprøjtes på eller rulles på. Spartelmasser har selvsagt forskellig konsistens, alt efter hvilken metode som vælges. Hvor den er meget tynd når den sprøjtes på, er spartelmassen som skal spartles med håndkraft noget tykkere. 

Rullespartel

Hvis du vælger at spartle med rulle, kaldes spartelmassen for “rullespartel”. Dette er en nem måde at spartle på, fordi det virker ligesom at male direkte på væggen. Sørg blot for at spartelmassen glattes ud med det samme efter den påføres, ellers tørrer den hurtigt op med store ujævnheder til følge. 

Sådan spartler du med rullespartel:

  • Fjern søm og skruer samt løst puds fra væggen
  • Klargør underlaget på gulvet ved at lægge afdækningsplast ud
  • Fugt en malerrulle med vand. Arbejd herefter spartlen ind i rullen med en helt jævn fordeling
  • Kør malerrullen rundt på væggen
  • Spartelmassen skal have en tykkelse mellem 0,1-2 mm. Laget skal være helt plan og ensartet 
  • Brug en rulle med teleskopskaft på høje og store vægge samt på lofter. 
  • Brug en lille rulle rundt langs kanten og hjørner
  • Det er vigtigt at du kan nå og glatte ud inden din spartelmasse tørrer, arbejd derfor effektivt når først blandingen er lavet.
  • Efter opsætning skal du bruge en bred spartel og trykke på den våde spartel mens du bevæger værktøjet rundt på hele væggen.
  • Herefter lader du spartelmassen tørre op.
  • Når spartlen er helt tør, skal du slibe efterfølgende. Brug evt. en slibeklods til at få en jævn slibning hvor hånden ikke bliver træt inden du når i mål. 
  • Anvend en støvmaske til slibearbejdet, der kommer meget støv i luften og det er ikke godt at indånde. 
  • Efterfølgende er væggen klar til filt, væv eller maling. 
  • Når væggen har fået forankringsgrunder (primer), forsegles spartelmassen og bliver derefter en ikke sugende overflade. Sørg for at påføre dette inden du går i gang med at behandle væggen med væv, filt eller maling.

Hvornår er fuldspartling godt til væggen?

Skal du opsætte tapet, filt eller andet materiale, skal væggen være jævn og have en glat overflade. Det får den hvis du spartler den, så den bliver helt glat. Hvis der er små huller, revner eller andre ujævne områder, vil disse kunne ses under vævsmateriale, savsmuldstapet osv. 

Er der kun tale om mindre ujævnheder med små huller, kan du muligvis nøjes med at pletspartle væggen. Er der større og mange ujævne steder, skal hele væggen nok fuldspartles. 

Fuldspartling kan også være en løsning, hvis du gerne vil have murede vægge til at fremstå med en flot pudset overflade. Hvis du spartler hele væggen, får den et fint og gedigent udtryk, hvor murene kommer til sin ret og ikke gemmes bag savsmuldstapet m.v. De fleste maler efterfølgende væggen. Vær obs på at der skal påsmøres forankringsgrunder før der males.

Fuldspartling af væg er en god idé når: 

  • Dine vægge, lofter er ujævne og buler
  • Du opsætter gipsplader / sætter nye vægge op
  • Du ønsker at opsætte fx filt, at væggen males eller tapetseres
  • Du kan se at der er ujævne vægge, særligt ved lysindfald
  • Du opdager revner eller fordybninger i væggen

Hvad skal du bruge til at spartle væg?

Før væggen kan spartles, skal der værktøj og materialer til. Herunder kan du se hvad du skal indkøbe/bruge når væggen skal spartles.

  • Malerrulle (både til fuldspartling og når du maler efterfølgende)
  • Skafter i forskellige længder (stor væg, lille væg, loft)
  • Rullespartel, håndspartel mv.
  • Plastik eller papir till afdækning
  • Glittespartel
  • Bred spartel
  • Støvmaske og evt. dragt
  • Slibeklods og sandpapir
  • Forankringsgrunder

FAQ

Hvad koster fuldspartling af vægge?

Hvis du beder en professionel om at fuldspartle revner og huller samt hele overfladen på din væg, koster det cirka 165 kr pr kvadratmeter denne spartler. Hvis der efterfølgende skal slibes og males, kommer sådanne ydelser oveni prisen. Ellers må du selv i gang med sandpapir. Du kan læse mere om priser i tabellen i artiklen her.

Kan man selv spartle vægge?

Sådan spartler du væggen derhjemme: Rengør væggen, lav din blanding og brug en af metoderne nævnt i artiklen, til at få massen op på væggen. Sørg for at få alle revner og huller dækket godt. Efter du har udjævnet massen med den brede spartel og en glitte-spartel, skal din spartelmasse tørre. Herefter skal du slibe hele væggen. Til sidst skal du give primer og herefter kan du male, tapetsere eller opsætte filt m.v. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere