Udgravning af kælder | Hvad koster det? (Komplet guide)

Få svar på alle dine spørgsmål om udgravning af kælder i denne artikel. Vi sætter fokus på, hvilken pris du kan forvente, samt om du selv kan stå for projektet eller bør få hjælp af en professionel håndværker. Derudover vil du også blive guidet til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at få udgravet til en kælder.

Vi må hellere skynde os at pointere, at udgravning til en kælder, uanset om den er etableret eller ej, kan være et bekosteligt projekt. Alligevel er det i de fleste tilfælde en rigtig god investering, da det resulterer i bedre plads og isolering, samt en højere værdi for boligen.

Prisen for udgravning af kælder ligger cirka mellem 8.500 og 17.000 DKK per kvadratmeter, hvis du får professionelle håndværkere til at klare opgaven for dig. Denne pris er inklusiv moms, materialer og arbejdsløn.

Hvad koster udgravning af kælder helt præcist?

Det er svært at give en specifik pris for, hvad det vil koste at udgrave en kælder. Det skyldes, at de følgende parametre blandt andet spiller ind i prisberegningen:

  • Om kælderen skal etableres til et nyt hus, graves ud til en eksisterende bolig uden kælder eller udbygges (enten i bredde eller dybden) i en eksisterende kælder
  • Hvor mange kvadratmeter der er tale om
  • Hvor i landet du bor (ofte vil håndværkere være dyrere omkring Hovedstadsområdet end på f.eks. Fyn, men du kan udmærket få arbejdet udført i hele landet)
  • Hvilket firma du får til at udføre arbejdet
  • Om du selv klarer en del af projektet eller overlader det til professionelle
  • Om der skal rykkes rundt på ledninger, kloakinstallationer, e.l.
  • Om der er brug for en ny understøbning

Til gengæld skal du være opmærksom på, at denne pris ikke indeholder udgifter til opsætning af loft, lægning af gulv, maling af vægge, etablering og installation af gulvvarme o.l. Disse udgifter skal altså betales ud over prisen på mellem 8.000 og 17.000 kroner pr. kvadratmeter kælder.

Vil du gerne have det bedste tilbud på opgaven? I så fald kan vi anbefale dig at tage kontakt til og indhente tilbud fra flere virksomheder. På den måde kan du nemmere vælge det tilbud, der passer bedst til dig.

Priseksempler:
Skal du have gravet f.eks. 30 cm ned i en eksisterende kælder på 30 kvm, og gerne vil have professionel hjælp til opgaven, kommer det nok til at koste omkring 255.000 DKK. Tallet er beregnet ud fra en pris inkl. moms, arbejdsløn og materialer på 8.500 DKK.

Ønsker du at få udgravet en ny kælder på 30 kvm i en eksisterende bolig, der ikke allerede har kælder, skal du regne med en pris på cirka 510.000 DKK. Dette er, hvis vi går ud fra, at prisen ligger på 17.000 DKK for arbejdet inkl. moms, materialer og løn til håndværkerne.

Hvad koster udgravning i en eksisterende kælder

Hvis du blot ønsker en smule højere til loftet i din kælder, og at få lagt optimal isolering, kan du godt regne med en pris nærmere de 8.500 DKK. Det er stadig et tidskrævende projekt, men knap så dyrt, som at få anlagt en ny kælder. Skal der bygges ud, fordi du ønsker en større kælder, kan prisen dog godt stige, da der så også skal arbejdes med understøbning, fundamentet o.l.

Hvad koster udgravning af en ny kælder

Vi må hellere skynde os at pointere, at der er stor forskel på at udgrave en kælder i et eksisterende hus og at udgrave en kælder, når man skal til at bygge et nyt hus. Det skyldes, at det er nemmere at grave ud til kælderen, når man ikke skal tage hensyn til en eksisterende bygning. Det kan du dog læse mere om i et senere afsnit.

Prisen adskiller sig ikke alverden, uanset om du skal etablere en kælder i en eksisterende bygning eller mens bygningen stadig er under konstruktion. Til gengæld kan det blive en smule billigere, når der ikke allerede er anlagt et hus, da arbejdet kan foregå hurtigere. Og det vil spare dig en del i form af håndværkernes løn. 

Af den grund kan du godt regne med, at etablering af en kælder i en eksisterende bolig, vil koste tættere på 17.000 kroner, end løsningen ved at få etableret en kælder, mens boligen endnu er ved at blive opført, der muligvis nærmere vil ligge omkring 10.000 til 14.000 kroner per kvm.

Få 3 gratis tilbud på udgravning af kælder

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på udgravning af kælder – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Udgravning af kælder i eksisterende hus

Som nævnt tidligere, er det billigst at grave en eksisterende kælder ud, end at skulle anlægge en helt ny. Overvejer du denne løsning, men er lidt i tvivl om det er det rette valg for dig, kan du med fordel læse med i de følgende afsnit, hvor vi sætter fokus på dét at grave ud i en eksisterende kælder.

Du kan også se denne video, som giver et indblik i processen.

Det kan godt betale sig at gøre noget ud af kælderen

Først og fremmest må vi pointere, at selvom der er tale om et omfattende projekt, så kan det i de fleste tilfælde betale sig. Det skyldes, at du får mulighed for at isolere kælderen bedre, hvorfor din energi- og varmeregning med garanti vil blive mindre.

Derudover giver en renovering af kælderen mulighed for at fugt- og radonsikre boligen. På den måde skaber du faktisk et bedre og mere modstandsdygtigt fundament til dit hus. Alle disse tiltag vil desuden garantere et bedre indeklima i boligen – ikke kun i kælderen. 

En anden klar fordel ved at grave og renovere i kælderen er, at det kan være med til at hæve værdien af huset. Det er både en fordel, hvis du vil have større friværdi eller går med tanker om at sælge huset i fremtiden. Værdien af huset kan især forøges, hvis du gør kælderen egnet til beboelse, f.eks. ved at etablere reelle værelser. En kælder, der ikke bare står og visner hen, vil ofte være mere attraktiv for potentielle købere.

Arbejdet skal udføres korrekt for at forhindre sætningsskader

Der er risiko for sætningsskader, hvis man ikke går korrekt til værks, er grundig og sørger for at overholde diverse regler. Af den grund bør man lade professionelle håndværkere løse opgaven. Så kan du også have ro i maven. 

Har du håndværksmæssig baggrund eller generelt godt styr på gør-det-selv projekter, kan du umiddelbart godt selv klare opgaven. Det kan dog stadig betale sig at søge rådgivning – eventuelt lade en ingeniør lave beregninger for understøbning og nedgravning, så du er sikker på, at fundamentet kan holde til opgaven. Det anbefales, at man tager ét rum og kun graver 1 meter ud af gangen. Derudover må man ikke understøbe mere end 1 til 2 steder om dagen, da det kan resultere i en usikker konstruktion.

Fiks alt i kælderen, når du nu er i gang

Du kan med fordel tænke over, hvad der ellers kan fikses i kælderen, når du nu alligevel er i gang. F.eks. kan det være oplagt at lægge nye kloakinstallationer, hvis det er en ældre bolig. Du kan også overveje, om du vil flytte ledninger eller vandrør, anlægge gulvvarme etc.

https://stock.adobe.com/dk/images/underfloor-heating-installation/235647116

Billedetekst: Du kan lige så godt implementere gulvvarme, når du alligevel lægger nyt gulv i kælderen, hvis du ønsker det.

Vær opmærksom på, at ældre bygninger fra 30’erne eller 40’erne kan have gulvbelægninger af fibre, der kan indeholde asbest. Du skal derfor tage dine forholdsregler, hvis du arbejder med gulvbelægningen i et ældre hus.

Ønsker du en dybere kælder end din eksisterende kælder?

Når du alligevel er i gang med at renovere din kælder, så kan du lige så godt tænke over, om du vil have højere til loftet. Dette giver mulighed for at bruge kælderen til flere formål, især hvis du nærmest skal bukke dig for at gå rundt i kælderen på nuværende tidspunkt.

Vær opmærksom på, at dybden, som du kan grave ud, især afhænger af tre aspekter: det eksisterende fundament, hvilken loftshøjde du ønsker, samt bygningsreglementets krav til efterisolering. Derudover vil jordbundsforholdene og grundvandsniveauet også have en indflydelse på, hvor dybt du kan grave.

Udgravning af ny kælder i eksisterende hus

Det koster lige dét mere at få udgravet en helt ny kælder i et eksisterende hus. Det bliver en smule lettere, hvis der allerede er f.eks. en krybekælder, men skal der etableres en kælder “fra bunden”, kræver det mere tid og større omhyggelighed. Det skal du altså være opmærksom på, hvis du vælger denne løsning.

Grundlæggende set skal der flyttes mere jord i forhold til, hvis der allerede er etableret en kælder i forvejen. Derudover skal der i endnu højere grad tages hensyn til understøbning, det eksisterende fundament og vægge m.m. Disse elementer har en indflydelse på, hvordan man kan komme i gang med og bør arbejde med jorden under huset. Søg altid professionel hjælp, hvis du ønsker at etablere en ny kælder.

Overvejer du i stedet at få bygget en tilbygning til dit hus, kan du læse mere om denne proces her på boligmesteren.dk. F.eks. kan du læse vores artikel om tilbygning til et parcelhus og dermed få gode råd til processen.

Udgravning af kælder i nyt hus

Er du ved at få bygget et nyt hus, kan du udmærket sørge for at få etableret en kælder, før bygningen opføres. Processen kommer til at øge størrelsen på regningen en smule, men til gengæld får du en brugbar og god kælder til rådighed, som du kan bruge til lige netop, hvad du føler for. 

Husk at få en professionel til at vurdere jordforholdene og grundvandsniveauet, så du får et optimalt fundament. Der skal bl.a. også lægges dræn, grus, beton o.l. – og så skal kældergulvet naturligvis gøres modstandsdygtigt overfor fugt.

Dette skal du være opmærksom på ved udgravning af din kælder

I de nedenstående afsnit kan du læse nærmere om, hvad du skal være opmærksom på, når du påtænker at udgrave kælderen. Rådene gælder både ved udgravning af en eksisterende og ny kælder. Der er nemlig nogle aspekter, som vil gå igen, uanset hvilken løsning du benytter dig af. Læs mere om byggetilladelse, om man kan grave selv og forsikring i forbindelse med arbejdet herunder.

Du skal have byggetilladelse for at udgrave en kælder

Det kræver en byggetilladelse at udgrave kælderen, hvis du skal forstørre en eksisterende kælder eller grave en ny kælder under et eksisterende hus. Skal du derimod kun forøge loftshøjden i en eksisterende kælder, kan du nøjes med at anmelde det til den kommune, du er bosat i.

Rådfør dig med fagfolk

Uanset hvor dygtig en gør-det-selv håndværker man er, vil det være en god ide at rådføre sig med fagfolk, der kan hjælpe en i gang med projektet. Er du i tvivl om noget, kan du f.eks. rådføre dig med en bygningskonstruktør og en geotekniker, inden du overhovedet indhenter tilbud til udførelsen af selve udgravningen, så du ved, hvilke muligheder der er på grunden og i boligen.

Udlicitér udgravningen af kælderen til professionelle håndværkere

Som nævnt tidligere, vil vi klart anbefale, at man lader professionelle fagfolk om denne opgave. Dette gælder, uanset om der er tale om udgravning af en eksisterende eller ny kælder. Det kan godt lade sig gøre at udføre noget af arbejdet selv, men hav altid en fagmand indover, så du sikrer dig, at udførelsen er uden fejl og mangler, som kan have konsekvenser for både kælderen og resten af boligen. I værste tilfælde kan det resultere i, at huset simpelthen styrter sammen.

Kontakt dit forsikringsselskab

Når man udgraver til en større, dybere eller ny kælder, kan det være nødvendigt med en bedre dækkende forsikring. Derfor er det en rigtig god ide at kontakte sit forsikringsselskab, når man har fået en byggetilladelse til udgravningen. Det vil stille dig bedre, når kælderen bygges, samt når den står færdig. 

Dit forsikringsselskab kan også informere dig om, hvorvidt du skal betale ekstra i forsikring i tiden, hvor arbejdet udføres, så du kan være dækket i tilfælde af uheld eller hvis materialer bliver stjålet.

Sådan foregår udgravningsprocessen – Trin for trin

Man kan overordnet set dele udgravningsprocessen op i tre faser: forarbejdet, udgravningen og efterarbejdet. Den gennemsnitlige tid for at udføre projektet er mellem 12 og 20 uger. Du kommer altså ikke uden om, at det tager lidt tid at få renoveret og eventuelt udbygget kælderen.

1) Forarbejde til etablering af kælder

Forarbejdet går ud på, at kælderen skal klargøres til udgravningen. F.eks. er det vigtigt, at rydde rummene, som skal udgraves, samt at fjerne eksisterende installationer, der vil være i vejen. Når du alligevel har fingrene i installationerne, kan du udmærket dobbelttjekke, om de lever op til den gældende lovgivning eller om de burde blive skiftet ud. Der er penge at spare, hvis du skifter installationer, uanset om det er elektriske, kloak, rør e.l., ud inden du renoverer kælderen. Det kommer i hvert fald til at spare dig for besvær i fremtiden.

2) Påbegynd selve udgravningsarbejdet

Selve udgravningsprocessen foregår i de fleste tilfælde manuelt, da det sjældent er muligt at få maskiner ned i kælderen. En gravko fylder trods alt en del. Husk kun at gå i gang med ét rum af gangen, hvis der er tale om udgravning i en eksisterende kælder.

3) Afslut udgravningen ved at isolere optimalt

Til sidst, når udgravningen er færdiggjort, skal kældergulvet isoleres og sikres mod fugt. Ønsker du gulvvarme etableret e.l., skal det gøres inden gulvet støbes. Det er en fordel at lægge et gulv, der kan tåle en lidt højere luftfugtighed, selvom man sørger for en tør kælder i forbindelse med udgravningen. Det er derfor en god idé at vælge betongulv eller fliser/klinker i kælderen.

Herefter kan du nyde din nye kælder og bruge den ekstra kvadratmeter, som du lyster.

Udgravning af kælder i forbindelse med renovering eller tilbygning

Hvis man i forvejen er ved at renovere, kan man med fordel tage kælderen med, hvis den også kunne trænge til en overhaling. Det kan blandt andet højne boligens samlede værdi, og sikre en mindre varmeregning i fremtiden. Det anbefales ikke at have en fugtig kælder, da det kan have konsekvenser for boligen, heriblandt fugtskader og dårligt indeklima.

Hvis man skal have lavet en tilbygning, kan det også være en god idé at tænke kælderen ind i projektet, da det i nogle tilfælde kan blive billigere. Læs mere om netop dette i vores artikel om priser på tilbygninger.

Hvad koster udgravning af en kælder?

En udgravning af kælder varierer meget i pris, da prisen afhænger af projektets størrelse. Det koster cirka 8.500-17.000 kr. pr. kvadratmeter i eksisterende kælder og mere for en helt ny kælder.

Kan man selv udgrave en kælder?

Er man en erfaren og dygtig gør-det-selv håndværker, kan det lade sig gøre at udgrave en kælder selv. Det anbefales dog, at man overlader enten hele eller dele af udførelsen til professionelle.

Kræver udgravning til kælder en byggetilladelse?

Ved udvidelse eller udgravning til ny kælder kræver det en tilladelse, hvorimod det blot kræver en rapportering til kommunen, hvis en eksisterende kælder skal gøres dybere.

Kan det betale sig at udgrave en kælder?

I de fleste tilfælde vil udgravning af en kælder resultere i bedre isolering, hvorfor det sagtens kan betale sig. Du kan også få mere plads i hjemmet, hvilket kan hæve boligens værdi.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere