Tilbygning pris | Hvad koster det? Find din m2 pris her

I denne artikel kan du blive klogere på dét at bygge en tilbygning til dit hus. Du kan få svar på dine spørgsmål om dit byggeprojekt f.eks. hvad koster en tilbygning, kan jeg selv opføre den, hvor lang tid tager det at lave en tilbygning o.l. Vi hjælper dig desuden også med at finde den bedste pris på din opgave. 

Du kan altså med fordel læse med hele vejen igennem, hvis du ønsker at få bygget nogle ekstra kvadratmeter til din eksisterende bolig, men er lidt på bar bund i forhold til processens forløb og budget.

Prisen på en tilbygning ligger på omkring 15.000 til 20.000 DKK per. m2. Etableres der et badeværelse eller køkken, vil prisen stige til cirka 30.000 DKK per. m2.

Hvad koster en tilbygning?

Det er svært at give en præcis pris på tilbygning og, hvad en tilbygning koster for den enkelte boligejer, da flere faktorer spiller ind. F.eks. vil valget af materialer og de håndværkere du får til at udføre opgaven have en stor indflydelse på, hvad den endelige pris bliver. 

Det er langt billigere at opføre en mindre tilbygning i form af en garage eller kælder på dit gamle hus frem for en større tilbygning med både soveværelser og badeværelse eller køkken. Så hvad koster det at bygge til? Herunder kan du se en oversigt over cirka priserne for diverse typer af tilbygninger.

Eksempler på tilbygningspriser per kvadratmeter

  • Garage: En simpel garage behøver ikke koste meget mere end 5.000 til 8.000 kroner per. m2
  • Rå kælder: Cirka 10.000 til 12.000 kroner per. m2.
  • Værelser: En ny bygning kun med fx soveværelse, stue eller kontor, vil koste et sted mellem 15.000 og 20.000 kroner per. m2
  • Badeværelse og køkken: Et nyt bad eller køkken gør din nye bygning dyrere grundet det vvs arbejde det kræver. I sig selv koster de to rum cirka 25.000 til 30.000 kroner per m2, men du skal også medregne omkring 50.000 kroner udover m2-prisen til kloakering i rummet

Det er desuden op mod 1/3 billigere at opføre udbygge i træ end i mursten. Det kan du læse mere om i vores artikel om tilbygning i træ.

Priseksempler:
Du ønsker at opføre en tilbygning på 20 m2 med en rå kælder under. I bygningen skal der være ekstra værelser. Prisen for kælderen ligger på 10.000 DKK per kvadratmeter, mens det for værelserne gennemsnitligt ligger på 17.500 DKK per kvadratmeter. I alt skal du af med 550.000 DKK for tilbygningen.

Priseksempler:
Den samlede tilbygning kommer til at koste dig 600.000 DKK i alt, hvilket svarer til 20.000 kroner pr. m2, hvis du ønsker at opføre 30 m2 til den eksisterende bygning, hvoraf 20 er almindelige opholdsrum og 10 m2 et badeværelse. Prisen er udregnet som at badeværelset koster 25.000 DKK per kvadratmeter, mens værelserne koster 15.000 DKK per kvadratmeter. Der er medregnet 50.000 DKK til kloakering.

Få 3 gratis tilbud på tilbygning

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på tilbygning – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Gode råd når du skal bygge til

I dette afsnit kan du læse en række gode råd og faktorer, som du skal være opmærksom på, i forhold til din kommende tilbygning. Vi kommer bl.a. ind på regler og krav, hvordan den kan gøre din bolig mere værd og på hvilke områder du kan spare penge.

Sådan kan du spare når du bygger til

De gennemsnitlige priser for, hvad tilbygninger koster pr. m2 kan afskrække mange. Men der er flere områder, hvor du kan spare penge afhængigt af, hvilke krav du har.

Garage er den billigste tilbygning

Det er billigst at bygge en garage til huset, hvis man udelukkende kigger på prisen pr. kvadratmeter. Denne giver dig mulighed for at have din bil indenfor om vinteren, men du kan også benytte din garage som et værksted eller som et træningshjørne.

Dog må du ikke bo i en garage, så det er ikke en optimal løsning, hvis du mangler mere plads til familieudvidelse, nyt køkken e.l.

Bad og køkken gør tilbygningen dyrere

Der er også mange penge at spare hvis du kan undvære køkken og bad når du bygger til. Bad eller nyt køkken vil gøre din tilbygning dyrere fordi der skal laves installationer til VVS og hårde hvidevarer. Derudover tæller badeværelset som et vådrum, hvorfor der skal nogle bestemte typer af materialer til på gulv, vægge og i brusekabinen. 

Skal du lave ny tilbygning til parcelhuset eller murermestervilla? Så har vi lave to separate guides til de to typer hus, så du kan få den bedste vejledning.

Tænk over prisen på dine materialer

Et godt sted at spare er i valget af materialer, da nogle er væsentligt dyrere. 

Dette kan f.eks. være i valget af maling til væggene, typen af gulv der bliver lagt i rummene, skære ned på store vinduespartier o.l. Mange entreprenører arbejder desuden sammen med firmaer der leverer materialerne, og der kan derfor være penge at spare ved at købe fra den håndværker, der står for byggeprojektet. 

Gør det selv

Der kan også være penge at spare ved at lave noget af dit byggeprojekt selv. F.eks. kan du selv stå for bortskafning af affald, maling af væggene eller lægning af gulv. Dog kan det være svært at placere skyld for eventuelle fejl og mangler, hvis du selv har været en del af byggeprocessen.

Få professionel rådgivning undervejs i byggeriet

At få professionel rådgivning undervejs i dit projekt er med til at sikre, at dit projekt forløber som det skal og kan spare dig for mange ærgrelser.

Hvis du finder frem til fejl og mangler undervejs, kan det blive en rigtig dyr post senere hen. Af den grund vil vi anbefale dig at investere i professionel rådgivning fra både en arkitekt og en byggesagkyndig.

3d tegning af hus med tilbygning

Indhent tilbud fra flere håndværkere

Det er aldrig en fordel at gå med det første og det bedste tilbud du ser. Der kan være mange penge at spare, hvis du undersøger markedet, før du siger “ja tak” til det første tilbud, du modtager. 

Husk også at holde øje med, hvornår de forskellige firmaer har planlagt, at bygge. Dette kan nemlig have en stor betydning for, hvor lang tid dit projekt vil tage.

Skal du lave ny tilbygning til sommerhuset? Så læs alt hvad du har brug for at vide her.

Overvej at grave en kælder til din nye bygning

Du kan med fordel overveje at grave en kælder, især hvis du allerede har en kælder i resten af huset. Det skyldes, at en kælder ikke vil være en for stor ekstraudgift oven i resten af tilbygningen, men at du får mere plads til opbevaring, tørrekælder, værksted etc. 

Helt generelt er kvadratmeterprisen på en kælder til en tilbygning lavere, end hvis du skulle bygge en kælder til dit hus. Du kan derfor også sagtens få bygget en kælder til din nye bygning, selvom du ikke har en kælder i hjemmet i forvejen.

Regler og krav til tilbygningen

Der er flere regler og krav når det kommer til udbygning af hus. Dem skal du være opmærksom på inden du går igang. Dette er endnu en grund til, at det godt kan betale sig at alliere sig med en arkitekt, professionelle håndværkere og en byggesagkyndig, da de alle kender til krav og regler på området. F.eks. vil der være nogle krav til, hvordan konstruktionen skal være, hvilke materialer der må benyttes, isoleringen af hjemmet o.l.

Byggetilladelse

Én ting som du dog skal være ekstra opmærksom på før du går i gang med byggeprojektet er, at du skal have en særlig tilladelse. Denne tilladelse skal søges hos den kommune, som du bor i. Byggetilladelsen koster et sted mellem 2.000 og 5.000 kr. inkl. moms og kan søges direkte på kommunens hjemmeside, Byg og Miljø eller via borger.dk.

Det er meget vigtigt, at du ikke går i gang med at bygge til på dit eksisterende hus, før du har fået din tilladelse. Det er nemlig kommunen, der beslutter, om du overhovedet må lave en tilbygning på din grund. Hvis du bygger flere kvadratmeter på dit hus uden at have en tilladelse, kan kommunen tvinge dig til at rive den nye bygning ned igen efterfølgende, hvis ikke det er lovligt at have den. 

Forøgelse af boligens samlede værdi

Prisen på den nye tilbygning kan ikke omregnes direkte i forhold til, hvad du kan sælge huset for efterfølgende. Det er altså ikke nødvendigvis sådan, at en tilbygning vil hæve boligens samlede værdi. Men i de fleste henseender er dette dog tilfældet – især hvis tilbygningen bidrager med ekstra værelse til beboelse. 

Hvilken type tilbygning skaber værdi?

Hvad der præcis skaber merværdi for din bolig, kommer naturligvis an på mange faktorer. Hvis du er i tvivl, kan det anbefales at tjekke det nabolag, som du bor i. For hvis alle andre boliger har en garage, men dit hus ikke har, kan dette være medvirkende til at trække prisen en smule ned – og så kan det være en god investering at bygge en garage.

Det vil i mange tilfælde skabe merværdi for din bolig, hvis du bygger flere rum eller opholdsrum. De fleste vil nemlig gerne kunne se muligheder for at udvide familien i det hjem, de køber.

Selvom et nyt badeværelse er dyrt at anlægge i en tilbygning, kan det godt betale sig at bygge et ekstra badeværelse. Dette vil nemlig i de fleste tilfælde hæve boligens værdi. Især hvis det er et relativt stort hus, da “kampen om toilettet” så ikke vil være en betænkning for en eventuel køber.

Hvor lang tid tager det at bygge en tilbygning?

Det kommer meget an på typen af byggeri, hvor lang tid håndværkerne skal bruge på at færdiggøre tilbygningen. F.eks. vil du skulle lægge ekstra tid til dit projekt, hvis der skal bygges i flere etager, eller hvis der skal bygges køkken eller badeværelse. 

For en tilbygning på cirka 30 til 40 kvadratmeter kan du udmærket regne med at skulle afsætte et sted mellem 3 og 9 måneder. Dette bliver muligvis lidt længere, hvis der også skal bygges en kælder under stueplan.

Vi vil anbefale dig at tale med håndværkerne i begyndelsen af processen for at udarbejde en foreløbig tidsplan. På den måde har du en nogenlunde indikation for, hvornår din tilbygning står færdig. 

Sørg gerne for at være realistisk i udarbejdelsen af tidsplanen, så den ikke falder helt sammen, blot fordi én opgave skal udskydes lidt tid. Det er nemlig typisk, at tidsplanen skrider en smule, hvis nogle materialer ikke kommer hjem til tiden, grundet sygdom, dårligt vejr e.l.

Hvordan er tilbygningsprocessen?

Du kan reelt vælge at lade tilbygningsprocessen forløbe, præcis som du ønsker. Det er f.eks. helt op til dig selv, om du vil lave en plan for opgaven, før du søger om tilladelse eller omvendt. Valget af, hvordan processen skal forløbe, kommer an på dine præferencer, og hvordan du selv foretrækker at tage hånd om situationen.

Vi vil dog anbefale dig at følge nedenstående proces, da du i så fald slipper for at bruge alt for meget tid på projektet, hvis du alligevel bliver afvist i at måtte bygge på din grund af kommunen:

  1. Skaf et overblik over budgettet og dine ønsker til tilbygningen – du kan eventuelt søge inspiration på diverse byggesider
  2. Søg om byggetilladelse hos din kommune
  3. Få tegnet en plan over projektet af en arkitekt
  4. Indhent tilbud hos flere firmaer – husk også at holde øje med deres tidsestimat for projektet. Du vælger selv, om du vil bestille al arbejdet gennem én leverandør eller uddelegere opgaverne til forskellige firmaer (dette kræver dog mere af din tid, da du muligvis skal fungere som mellemled og skal være i kontakt med flere)
  5. Arbejdet begynder og tjekkes af en byggesagkyndig med jævne mellemrum, så du er sikker på, at alt forløber som det skal
  6. Det kan også være en god ide at få den byggesagkyndige til at gå en sidste omgang for at tjekke for fejl og mangler, når du får overleveret nøgler og projektet er afsluttet
  7. Tilbygningen skal synes efter et og fem år efter endt projekt

Tal med dit forsikringsselskab før du går i gang med byggeriet

Det kan anbefales, at du kontakter dit forsikringsselskab, inden du går i gang med at opsætte en ny bygning til huset. Det skyldes, at forsikringen skal kende til arbejdet for, at du og boligen fortsat er forsikret undervejs i processen. De kan også guide dig til, om du skal betale lidt ekstra i perioden, så f.eks. materialer, ulykker, eventuelle fejl o.l. er dækket af forsikringen.

Hvad koster det at bygge en tilbygning?

Prisen på en tilbygning til hus afhænger af dine ønsker til størrelse, antal af etager, materialer og evt. gør det selv arbejde. Gennemsnitsprisen er ca. 20.000-24.000 DKK. Læs beregning pr. m2 for forskellige rum i artiklen.

Skal jeg have tilladelse før jeg bygger til?

Ja, du skal under alle omstændigheder have en tilladelse fra kommunen, før du kan gå i gang med dit projekt. Uden en tilladelse er tilbygningen til huset ulovlig og du kan blive bedt om at hive den ned igen.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud på en tilbygning?

Få 3 tilbud på din tilbygning, og vælg den der passer bedst til dit projekt. Læs mere om det her.

Bliver min bolig mere værd, når jeg bygger til?

I de fleste tilfælde vil boligens værdi stige, når man opfører en tilbygning. Det kræver dog, at tilbygningens formål også kan passe til andre beboere, og at den er udført korrekt.

En af de store fordele ved at vinde i et casinoudenmitid.dk/udenlandske-casinoer udenlandske casino er, at man har muligheden for at realisere sine drømme og bygge sig selv en drømmebolig. En spiller vandt et stort beløb i et udenlandske casino, og besluttede sig for at investere i at bygge sig selv et dejligt hjem.

Boligmesteren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere