Installation af opvaskemaskine | Hvad koster det at montere og installere opvaskemaskine

Måske har du aldrig før haft en opvaskemaskine og skal nu investere i din første, eller måske har du en gammel opvaskemaskine, som trænger til udskiftning. Uanset, har opvaskemaskinen gode funktioner som hjælper i vores daglige liv. 

Har man først haft én, kan det være svært at undvære en senere.

Når du køber den nye opvaskemaskine – og evt. afhænder den gamle, installerer den desværre ikke sig selv. Dels skal du tilslutte opvaskemaskinen til vand og afløb, dels skal den have strøm. 

Læs om installation af opvaskemaskine i artiklen herunder og bliv klogere på, hvad det kræver at klare monteringen selv, hvad det kan koste med professionel hjælp og hvad du skal være opmærksom på i processen. 

Hvad koster det at få hjælp til montering af opvaskemaskine?

Hvis du ikke har mod på at installere opvaskemaskinen selv, kan du få professionel hjælp til opgaven. 

Nogle firmaer som sælger opvaskemaskiner, tilbyder også at montere den, mod et tillæg til prisen. Ellers er det en VVS eller en El-Installatør du skal have fat i. 

Omkostningen til opsætning afhænger af, om der har været opvaskemaskine på samme placering tidligere. 

Hvis der ikke i forvejen er etableret tilslutning til opvaskemaskine, skal VVS lave dette, hvormed omkostningen bliver noget højere, end hvis der allerede sidder vand, afløb og stik. 

Samtidig kræver en ny installation at montøren også må håndtere strøm, da der skal laves stik til opvaskemaskinen. 

Prisen påvirkes af følgende faktorer: 

 • Om der skal laves nyt el-arbejde eller VVS-arbejde. Fx stikkontakt med jord, tilslutninger til afløb og til vand
 • Om der er transport og indbæring af opvaskemaskinen med i prisen
 • Om den gamle opvaskemaskine skal afhændes af montøren
 • Hvor i landet du skal installere. Der er typisk prisforskel mellem de forskellige landsdele.

I nedenstående skema kan du se eksempler på priser for afmontering af opvaskemaskine (gammel), installation af ny opvaskemaskine, ændringer i eksisterende installationer, transport og bortskaffelse af den eksisterende opvaskemaskine. 

Alle priser er beregnet på at arbejdet udføres af en autoriseret VVS Installatør.

Tabel: Oversigt over priser for opsætning af opvaskemaskine

OpgavetypePris i kroner
Opsætning af opvaskemaskine uden nye installationer og transport300 – 800 kr
Installation af ny opvaskemaskine inklusive ny el og VVS2.000 – 5.000 kr
Installation af ny opvaskemaskine inklusive ny el, VVS og bortskaffelse den gamle3.300 – 5.300 kr
Installation af opvaskemaskine inklusive ny el, VVS, transport og bortskaffelse2.600 kr – 5.600 kr

Priser i skemaet er vejledende og kan alene bruges som rettesnore indenfor branchen af vandinstallationer, ledninger og hårde hvidevarer. Skemaet tager ikke højde for fordelingen af omkostninger som ligger mellem en autoriseret el – installatør og en autoriseret VVS – installatør.

Få 3 gratis tilbud på installation af opvaskemaskine

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på installation af opvaskemaskine – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Kan jeg selv installere opvaskemaskinen?

Vil du gerne selv give dig i kast med at montere din nye opvaskemaskine, og vil du gerne spare en VVS installatør? 

Så kan du læse her, trin for trin, hvorledes du griber opgaven an. 

Der er både fordele og ulemper ved at fravælge professionel hjælp og selv installere opvaskemaskinen.

Fordelen er selvfølgelig, at du sparer omkostningen til at få en montør til at installere den. 

Ulempen er dels tiden der går med projektet – og besværet, og også manglende sikkerhed for, at alt hvad du laver ved installationen, er lovligt. 

Der skal ej heller mange ændringer i el installationer til, fx i stikkontakten til opvaskemaskinen, førend du ikke længere kan udføre arbejdet selv, på lovlig vis.

Hvornår må du gerne selv installere opvaskemaskinen?

Ligesom med omkostningen til installationen, som stiger hvis noget skal ændres/flyttes/oprettes, er der samme princip i forhold til regler for montering af opvaskemaskinen. 

Du må gerne selv montere opvaskemaskinen, hvis der ikke skal ændres i installationen. Det betyder, at du gerne må frakoble den gamle opvaskemaskine, og montere den nye, blot du ikke skal ændre i stikket, i afløbet eller vandtilførslen. 

Hvis du skal have ændret noget i forholdene, inden du kan installere den nye opvaskemaskine, er det ikke længere sikkert, at du selv må håndtere installeringen. VVS og el-installatører er uddannet i installationer, og kan derfor håndtere strøminstallationer og vand sikkert. 

Det er der ingen garanti for, hvis man ikke er erfaren i netop denne del af installationen til en ny opvaskemaskine. Derfor siger loven, at den slags ændringer i installationer, kræver viden og uddannelse, førend man må håndtere det. 

Frakobling af opvaskemaskinen

Inden du kan tage din nye opvaskemaskine i brug, skal den gamle ud. Denne opgave er forholdsvist simpel og du kan typisk godt håndtere det selv. 

Følg nedenstående trin for trin guide til at frakoble den gamle opvaskemaskine.

 • markeretLuk for vandtilførslen og sluk for stikontakten/strømmen til køkkenet
 • markeretFrakobl afløbsslangen, vandtilførsel og ledning. Tjek om der er kobling til vandhanen eller afløb fra køkkenvasken som skal proppes af, indtil du kan få monteret den nye opvasker
 • markeretTræk forsigtigt opvaskeren ud på gulvet. Vær opmærksom på, at der kan komme vand ud af opvaskeren når I løfter den
 • markeretSørg for at slanger med væske bagpå opvaskemaskinen ikke bliver brudt

Følg følgende guide når den nye opvaskemaskine skal installeres 

 • markeretSæt den nye afløbsslange på afløbet hvor den gamle sad.
 • markeretSæt afløbsslangen fast med en klemme beregnet hertil.
 • markeretSæt eventuelt dampspærre op under bordpladen ved køkkenvasken, så denne ikke skades af fugt og damp
 • markeretSæt strømstik til i en stikkontakt med jordforbindelse
 • markeretSkub opvaskemaskinen på plads, typisk placeret ved siden af håndvasken – sørg for at den står i vater (så den ikke laver vandskader)
 • markeretSæt vandtilslutningen til koldtvandshanen under din håndvask – stram godt til.
 • markeretKig i manualen som fulgte med opvaskemaskinen og kør gerne et testprogram – ellers kør maskinen igennem på højeste temperatur og længste program
A top view of an open dishwasher with clean plates inside in a white, modern kitchen. Home kitchen appliance.

Hvis du ikke har haft opvaskemaskine før

Når der står en opvask på bordet som vokser og vokser, og bliver mere og mere uoverskuelig, kan det være en rar tanke at investere i en opvasker. For opvasken på køkkenbordet tager jo desværre ikke sig selv. 

Er opvaskemaskinen din første, og skal du installere den, kræver det både at du monterer afløb med afløbsslange, vandslange og vandtilslutning samt stik til strømtilslutning.

Derudover skal du også vælge en placering til opvaskemaskinen. Typisk vil man i et køkken, pille køkkenskabet ved siden af vasken ud, og lave installationen der. 

Desværre er indkøb af afløbsrøret, vandslangen, spændebånd m.v., ikke helt dækkende for den investering du skal gøre. Der skal nemlig autoriseret VVS og el til, for at lave vandtilslutning, stik med jordforbindelse m.v. 

Nødvendige installationer til en opvaskemaskine

Som beskrevet i tidligere afsnit, kræver installationer med rør, vand og el typisk montører med autorisation hertil. Har der ikke før været installeret en opvaskemaskine i dit køkken, skal du derfor have installeret de nødvendige tilslutninger af en sådan. 

Nedenstående dele skal etableres inden installation af opvaskemaskine

 • Vandhane som der kan sættes godkendt slange til vandtilslutning på
 • Stikkontakt med jordforbindelse. En stikkontakt må gerne få forlængerledning, så længe der er jordforbindelse i denne også, og den ikke ligger på gulvet
 • Afløb i plastrør i rette dimensioner (gerne 40 – 50 millimeter). Køb også gummipakninger til samlingerne.
 • Den færdige installation skal godkendes af VVS inden ibrugtagelse.

Dækker forsikringen hvis jeg laver arbejdet selv?

Eftersom forsikringen ikke kan se hvem der har lavet dit afløb, vandtilslutning m.v, kan man fristes til at sige ja, selvfølgelig dækker de. Der er dog blot det “men”, at fejl i udførelsen af installationer, som en sagkyndig vurderer skyldes monteringen, vil forsikringen eftersøge at få erstatningsdækket af håndværkeren som har lavet det. Denne skal  stå inde for kvaliteten af arbejdet. 

Hvis der ikke kan fremvises dokumentation for at arbejdet er lavet af håndværkere, og du vel og mærke ikke lige er flyttet ind efter ejerskifte, kan forsikringen muligvis nægte dig dækning for skaden. Skaden er i denne sammenhæng opstået på grund af fejl i installationsprocessen. 

Det er en ærgelig skade som kan koste mange tusinde kroner – og ofte en hel del mere end omkostningen til at få montering foretaget af en professionel.

FAQ

Må man selv lave tilslutning af opvaskemaskine?

Hvis du skal installere en opvaskemaskine hvor der allerede står én, må du gerne selv stå for at den installeres. Typisk er der så placeret en gammel maskine ved siden af køkkenvasken, hvor vandtilslutningen og stikkontakten hertil, kan genbruges. Er den meget gammel, er det dog en god idé at tjekken om der er monteret godkendt slange til opvaskeren, eller om denne bør udskiftes, nu hvor du alligevel monterer en ny.

Må man selv afinstallere en gammel opvaskemaskine?

Du må gerne selv afmontere opvaskemaskinen derhjemme. Sørg blot for at få lukket af for vand og el, inden du piller ved ledninger og rør- så risikerer du ikke noget ved processen. Læs også gerne afsnittet om hvordan du afmonterer, skridt for skridt. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Ståltag pris – Find din M2 pris på ståltag her Skal du have nyt tag på huset, er ståltag en populær og god tagbelægning, som

Læs mere »

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere