Støttemur | Find priser og guide til anlægning af støttemure i din have

Støttemur i haven er både en praktisk foranstaltning mod jordvolde hvor jorden kan skride, og en pæn installation. En støttemur giver mulighed for at skabe en sammenhæng i haven, som forener jord på fladere forhold med jord i niveauforskel. Niveauforskellene bliver på den måde en integreret afgrænsning, som en del af havens miljø. Samtidig holdes jorden bag den fast, så der ikke skrider jord ud på vej eller i have.

Med sin egenvægt bærer støttemuren jorden som ligger bag den. Vil du etablere en hævet terrasse, kan en støttemur også her være nyttig, for at fundamentet på terrassen ikke skrider. Det er særligt aktuelt, hvis jordoverfladen er løs, og når regnvand får fat i jorden.

En støttemur omtales også sommetider som en havevæg eller en plantemur. En plantestensmur tillader gerne, at der vokser beplantning eller græs. Andre støttemure holdes som ren belægning hvor nogle bruger mursten og andre terrassesten eller beton. Stenene har dog ikke kun til formål at se pæne ud rundt om terrassen eller opad jordvolde, men skal holde den tunge byrde af jord væk fra de fladere forhold, som skal betrædes eller beplantes.

Skal du grave ud til indkørslen derhjemme, eller måske til en kælder, kan en støttemur også være aktuel, ligesom en støttemur kan bruges til etablering af højbede i haven eller til at hæve fundamentet på dit nye skur. 

Støttemuren er kort sagt til for at holde etablerede områder stabile og overfladen bagved fast. Dernæst må muren gerne være pæn at se på.

Priseksempler på etablering af støttemure

I nedenstående skema ses en række priseksempler som tager udgangspunkt i omkostninger som en støttemur giver, hvis du etablerer den med forskellige materialer, i forskellig højde og længde og det samlede antal kvadratmeter. 

Priseksemplerne tager udgangspunkt i at støttemuren etableres med en størrelse på 4, 6, 8 eller 10 m2 med fem forskellige typer materialer til anlægning.

Størrelse/materialeHerregårdsstenFundablokkeIBF DanblokkeKampestenStøbt mur i natursten
Pris pr. m22.200 kr1.500 kr1.500 kr1.700 kr2.100 kr
4 m28.800 kr6.000 kr6.000 kr6.800 kr8.400 kr
6 m213.200 kr9.000 kr9.000 kr10.200 kr12.600 kr
8 m217.600 kr12.000 kr12.000 kr13.600 kr 16.800 kr
10 m222.000 kr15.000 kr15.000 kr17.000 kr 21.000 kr

Få 3 gratis tilbud på etablering af støttemur

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på etablering af støttemur – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad koster det at lave opbygning af støttemur?

Det koster cirka 1.000 kr pr. kvadratmeter at etablere støttemuren selv. Prisen herfor afhænger dog i høj grad af, om der er tale om en støttemur i beton, altså en støbt støttemur i cement, om den skal laves med terassesten/belægningssten eller om den skal etableres med træ. Prisspændet ligger mellem 500 kr og 1.000 kr pr. kvadratmeter. 

Skal der lægges dræn, vil dette koste cirka 200 kr pr. kvadratmeter, som skal lægges oveni den øvrige materialeomkostning. 

Skal du have en professionel håndværker til at hjælpe dig med at etablere støttemuren, skal du forvente en omkostning hertil mellem 400 kr og 800 kr inklusive moms, pr. kvadratmeter støttemur. Denne omkostning kommer oveni materialeprisen. 

Ligesom med de fleste andre projekter, afhænger prisen på støttemuren af hvor stor den skal være, stenene du vælger at bygge den med og hvor henne i landet du skal bygge den. Samtidig er prisen afhængig af, hvor meget du kan hjælpe til  / lave selv. Kan du selv gå i gang med udgravning af indkørsel eller afhentning og aflæsning af stabilgrus, kan projektet blive billigere, fordi det sparer anlægsgartneren eller brolæggeren tid. 

Vil du lave gør-det-selv arbejde, koster projektet det som materialer og eventuelle maskiner koster – og så selvfølgelig egen arbejdstid. 

Prisen for støttemuren afhænger af flere faktorer

  • Hvor stor skal støttemuren være?

Skal der være flere støttemure i haven eller er det en enkelt ny støttemur til indkørsel eller skur?

Hvor høj skal støttemuren være? – 1 meter eller højere kræver armering eller hældning

  • Hvordan er jordoverfladen, hvor der skal graves?

Er området meget vådt? – En våd jordtype betyder, at der skal foranstaltes sikkerhed for stabile jordlag, fx med drænrør, og evt. ekstra gravearbejde.

Er der behov for at få jorden drænet før fundamentet / en støttevæg kan etableres?

Hvor stor skal den tilrettelagte hældning være? 

  • Hvilke materialer vil du bruge til din nye støttemur?

Skal det være en billig støttemur hvor du bruger mursten, en støttemur i træ eller en IBF støttemur?

  • Hvor meget af arbejdet kan du selv lave?

Kan du levere stabilgrus, grave ud eller levere sten til støttemur?

Skal du have professionel hjælp til hele processen eller kun selve opbygningen?

  • Hvor i landet ønsker du støttemur opbygning?

Der kan være stor forskel på priser for at etablere en støttemur, afhængigt af hvor  i landet arbejdet skal udføres. Prisen for støttemure er højest i Storkøbenhavn og lavest i det vestlige Jylland – prisen har i denne sammenhæng ikke relation til kvaliteten af arbejdet. 

For at få den bedste støttemur pris, bør du indhente flere tilbud fra forskellige virksomheder som tilbyder etablering af støttemure.

Hvilke materialer kan bruges til en støttemur?

Der kan i princippet bruges mange forskellige materialer til en støttemur, men oftest bruges blokke som fungerer godt til denne type opbygning. Det vil altså sige mure i kuperet terræn eller til større hældning end en almindelig lodret støttemur. 

Murens hældning afgør samtidig, hvor nemt projektet er at gå til – og dermed også om det er gør-det-selv arbejde eller ej. Hvis den ønskede højde på muren bliver høj, kan projektet blive sværere at udføre og kan kræve forankringer og jernspyd. Din nye mur skal kunne modstå presset fra jorden bagved, og kunne holde til den tunge byrde derfra. Et godt fundament er derfor ofte lavet med blokke, men kan også sagtens bestå af fx herregårdssten eller mursten. De forskellige typer sten stiller blot forskellige krav til forankringer og den hældning som en mur kan stå i.

Hvad kræver det at etablere en støttemur?

Når du skal i gang med at bygge støttemuren, er det vigtigt at der er skabt et godt fundament for etableringen. Det betyder at der skal graves ud og lægges sand og stabilgrus. Nogle gange skal der også lægges dræn, før selve muren kan opbygges.

Processen når støttemuren anlægges:

  •  Uarbejdelse af bunden med etablering af stabilgrus og sand inklusive jordlag som graves væk
  • Etablering af fundament, oftest med fundablokke eller sten
  • Anlægning af drænrør bag den tilrettelagte hældning
  • Opbygning af støttemuren
  • Påfyldning af jord bag muren og efterfølgende komprimering
  • Muligvis fugning og limning med mørtel

Før du går i gang med at etablere en støttemur

Når du vil i gang med et projekt hvor der skal flyttes jordlag, laves hældning med jord eller du vil anlægge dit nye skur, forhave eller andet, er det godt at forberede sig. Der findes nemlig flere faktorer som kan påvirke den proces, du skal igennem for at etablere en støttemur.

Anlægning af dræn

I mange tilfælde har et hævet fundament en hældning. Hvis der bag en støttemur kan løbe vand ned, kan dræn være et nødvendigt tiltag. Hvis muren skal være mere end 1 meter høj, er det en god rettesnor, at anlægge dræn uanset forholdene. Når muren får vand der løber ned, på grund af niveauforskellene, vil det give anledning til fugt som samler sig og som vil skubbe til muren og gøre den ustabil. 

Hældning

Hvis der ligger et pres på stenene fra bagvedliggende jordlag, vil dette pres blive mindre hvis der anlægges støttemur med en hældning. Der kan dog også sagtens anlægges en lodret mur, men denne vil så blot kræve armering forankret i jorden. Hvis der ikke lægges armering, vil muren med tiden få sætningsskader. Samtidig vil fx en terrasse, hvis fundament bliver ustabilt, gøre terrassen ustabil og få belægningen til at revne, blive skæv m.v.

Sådan anlægger du en stabil støttemur

  1. Lav en markering der hvor støttemuren skal stå, fx med pløkker og træk en snor imellem.
  2. Grav en rende, 25 cm bredere end de sten du vil anlægge mur med – 5 cm foran stenene og 20 cm bagved
  3. Grav ud i en dybde på 90 cm (i denne dybde fremkommer den frostfrie jord)
  4. Læg 20 cm – 30 cm stabilgrus ud i området som er gravet og stamp det med en stamper (kan lejes i mange byggemarkeder eller hos et lokalt entreprenørfirma)
  5. Læg sand/grus og stamp x 3 indtil der er cirka 20 cm op til jordoverfladen. 
  6. Etabler dræn i bunden bag betonlaget hvis muren skal være 1 meter høj (eller højere)
  7. Lav en blanding af jordfugtig beton mix, cement og vand som skal opnå en jordfugtig konsistens – jordfugtig betyder, at betonen er smuldrende men mulig at forme 
  8. Spred et lag af den jordfugtige beton ud i en halv meters bredde og 20 cm højde, ud over den frostfrie jord med grus og sand på
  9. Læg blokke/mursten eller andre sten ovenpå laget af den jordfugtige beton
  10. Spænd en rettesnor ud når du lægger det første lag, så du ved det bliver lige. Benyt evt også et vaterpas og en mukkert med gummihoved til at rette niveauforskel og skævheder.
  11. En  mur bør startes 3-5 cm under terrænet
  12. Ved fugning skal der fuges med 3-5 mm mellem blokkene i første række. Når denne er sat, skal det tørre i 2-3 dage. Får din mur tid til at hærde, kan den i højere grad bære sin egenvægt og jordlagene bag den.
  13. Efter nogle dages pause kan du fortsætte med at bygge rækker af sten op. Du bør forskyde rækkerne løbende, så de hæfter ind over hinanden. 
  14. I processen skal du samtidig løbende lægge sand ind bag muren. Når muren får 2 rækker sten, skal du lægge 10 cm sand bag muren. Denne tilgang vil lede vand væk fra muren og på den måde fungere som et dræn.
  15. Stamp sandet bag muren for hver 20 cm sand du lægger – det vil altså sige som minimum efter 4 rækker sten. Sandet skal dog ikke komprimeres for meget, da det skal kunne lede vand væk fra muren. På de sidste 20 cm bag muren skal du lægge almindelig jord. Derved sikrer du at beplantning kan gro på overfladen.

FAQ

Hvad koster det at få lavet en støttemur?

Vil du gerne hæve fundamentet foran dit hus eller anlægge en forhøjet terrasse derhjemme, kan en støttemur være en god og pæn løsning hertil. Det koster mellem 500 kr og 1.000 kr i materialer pr. kvadratmeter + eventuelle dræn til 200 kr pr. meter, at etablere støttemuren selv. Vil du have professionel hjælp til arbejdet, skal du tillægge mellem 400 kr og 800 kr. pr. kvadratmeter mur du vil anlægge. Prisen kan altså være alt mellem 500 kr og 2.000 kr pr. m2

Hvad koster en støttemur pr. m2?

Hvis du gerne vil anlægge en holdbar og stærk støttemur, som ikke modtager fugt og som kan holde i mange år, kan det godt kræve professionel hjælp. En støttemur kan koste alt mellem 500 kr og 2.000 kr, afhængigt af om du kan lave arbejdet selv eller vil have professionel assistance. Typisk koster materialer 1.000 kr pr. m2, mens en professionel håndværker koster 400 – 800 kr pr. m2 mur. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere