Montering af 2 lamper i samme udtag | Få hjælp af elektriker eller ‘gør det selv’-opgave?

Visse installationer kræver en professionel håndværker, fordi strømmen skal håndteres forsvarligt.

Opgaver som at trække nye kabler, montere stik i samme udtag og lave ændringer på eltavlen, er primært forbeholdt en autoriseret elektriker. Det skyldes vel nok, at du kan få stød – eller give andre risikoen for at få det, hvis du ændrer i husets installationer. Er du til gør-det-selv, er der dog opgaver med elarbejde du gerne må håndtere.

Installationer kræver en professionel håndværker, fordi strømmen skal håndteres forsvarligt. Der er dog regler som gør det muligt for dig, at håndtere nogle opgaver med strøm. Det gælder den type opgaver som kan betegnes som “tilgængeligt og synlig”. Dermed defineres, at du må montere og tilslutte maskiner som har stikprop eller skifte stikprop, skifte stikkontakternes afbrydere og foretage montering af lamper over spisebordet eller andre steder. Skal du have ny vaskemaskine installeret, kan du altså godt selv klare det, men skal vaskemaskinen have ændret i ledninger el. andet, er det et no-go. Derved forstås “tilgængeligt og synligt”.

Opsætning af lamper

Nogle lamper er ganske hurtigt sat op. Måske sidder der allerede et færdigt stik som kan klikkes i et stik i loftet. Ganske ofte skal loftslampen dog opsættes i stik-hul under dæksel, som sidder i loftet. Følg nedenstående guide til opsætning af dit lampeudtag.

 1. Vip dækslet af lampeudtaget
 2. Sluk for strømmen (du kan slukke hele tavlen, gruppen eller det enkelte udtag)
 3. Tjek eventuelt om der stadig er strøm i udtaget med et multimeter (fås i byggemarkeder til et par hundrede kroner)
 4. Hvis der allerede er monteret en ledning, piller du den ud ved at skrue de små skruer løs, med en skruetrækker som passer i størrelsen.
 5. Tag et billede med din telefon inden du piller ledningen ud, så du kan se hvordan den var sat fast under skruerne
 6. Skru den eventuelle krog til lampen op nu, så den kan aflaste dig i at holde lampen mens du opsætter ledning og monterer.
 7. Skræl det yderste lag af lampeledningen, i den ende som du skal montere i lampens udtag. Mål evt. hvor langt et stykke der skal bruges, og cut det resterende af før du skræller. 
 8. Skær det yderste af laget af med forsigtighed (kniv eller tang) cirka 5 cm fra kanten, så du får ledningerne indeni frem, i cirka 1 cm længde. 
 9. Sno de små kobbertråde der kommer ud af ledningernes ender.
 10. Træk dækslet ned over ledningen inden du påbegynder montering.
 11. Skru ledningen fast i bøjlen og se herefter på de fire huller, som dine ledninger kan indsættes i. 
 12. Den blå sættes i nul (N)
 13. Den brune sættes i mellemledning (M1)
 14. Hvis du har to kontakter til samme udtag, sættes lampe nr 2 i fasen (M2/L)
 15. Den gule/grønne er jord – hvis der er en sådan, skal denne sættes i symbolet formet som en loftslampe.
 16. Sørg for at ALLE kobbertråde er i de rigtige huller og skruerne spændt godt fast omkring dem.
 17. Skub lampedækslet på plads i loftet (nogle gange skal det klikkes på)

Montering af 2 lamper i samme udtag

Ganske ofte vil vi gerne have mere end én lampe over bordet derhjemme, og det kan godt lade sig gøre, hvor du sætter to lamper i samme udtag.

Du skal i princippet følge samme guide som ovenstående viser, men opgaven kræver professionel hjælp. Det skyldes, at lamper som skal sidde i samme udtag, er el arbejde med belysning som kræver viden og know-how. Installation hvor du skal serieforbinde lamper, vil nemlig kræve at montering indebærer forbindelse mellem de to lamper. Alternativet er at skal have hvert deres udtag. Dels er der ofte kun ét udtag i loftet på samme placering og dels vil det ikke være optimalt, at montere lamper som ikke kan tændes synkront. 

Forbind to lamper i samme roset, pris?

Medmindre der skal ske ændringer på eltavlen, eller du beder elektrikeren om at montere flere lamper med komplicerede installationer (fx i gamle huse med udefinerbar sammensætning af strøm), vil det ikke koste dig mere at få montering af 2 lamper i samme udtag, sammenlignet med montering af en enkelt lampe. Skal der trækkes nye kabler eller lignende, kan det dog være en del dyrere. 

Nedenstående skema viser gennemsnitlige priser for el-arbejde, udført af en autoriseret elektriker.

Elektriker priser, opgavetypeOmkostning i kr
Ledningsarbejde500 – 1.000 kr pr. meter
Opsætning af lampe1.200 – 2.800 kr
Opgradering af eltavle m.v.8.000 – 12.000 kr
Udskiftning/montering stikkontakt1.400 kr – 2.800 kr
Ventilation (fx i badrum)8.000 – 10.000 kr
Installere et alarmsystem8.000 – 10.000 kr
Opsætning af el-lader til bil12.000 kr +
Opsætning af røgalarmer m.v.1.000 – 1.500 kr
Opsætning af dørklokke1.000 – 1.500 kr

Få 3 gratis tilbud på elektriker

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på elektriker – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Kan man sætte flere lamper i samme udtag?

Det kan godt lade sig gøre at foretage montering af 2 lamper i samme udtag, men kræver hjælp fra en autoriseret elektriker.

Kan man sætte to ledninger sammen?

Du kan godt montere to ledningskabler sammen, men korrekt montering vil kræve, at du har kendskab til ledning og kabler. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Ståltag pris – Find din M2 pris på ståltag her Skal du have nyt tag på huset, er ståltag en populær og god tagbelægning, som

Læs mere »

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere