Drømmer du om en indkørsel af pigsten eller en terrasse af pigsten i haven, så læs videre her.
Pigsten er flotte, naturlige og æstetisk gode, særligt til ældre, klassiske bygninger. De kan dog også sagtens fungere på nye huse, hvor de kombinerer et moderne byggeri, med et naturligt havemiljø som har fin æstetisk sammenhæng. Drømmer du om at din have og dit hus skal have en naturlig sammenhæng, er pigsten et godt element hertil.
I nedenstående artikel finder du information om hvor mange sten det kræver at etablere pigsten på et areal, hvordan du forbereder dig til at placere belægningen og hvordan du skaber et naturligt look med variation og strategisk udlægning af stenene.
Du kan bruge pigsten til mange forskellige projekter i både forhave og baghave. Stenene falder naturligt ind i et havemiljø, fordi stenene kommer fra naturen. Marksten har unikke former og fremstår individuelt meget forskellige, men samlet på fx en terrasse, skaber de et flot look.
Hvilken slags belægning er pigsten?
Pigsten er en sten med naturlige former i et størrelsesformat på 80-200 mm. Traditionelt kommer de fra udgravning i grusgrave, hvor de sorteres fra. Andre gange kan de komme fra markbrug hvor de samles på markerne.
Få 3 gratis tilbud på Lægning af pigsten i indkørsel
Forstå konceptet på 60 sekunder:
Da pigsten er under stigende efterspørgsel, er det dog efterhånden også en belægning, som produceres alene til formålet, at sælge til belægning i private hjem. Du behøver altså ikke længere skaffe dem selv, hos den lokale landmand eller hos grusgrave, men kan købe dem i både byggemarkeder og onlineshops.
Hvad koster pigstensbelægning?
En pigsten pris kan variere alt efter hvor du køber den. Der kan dog være forskel på præcis hvor mange sten du køber, alt efter hvor store pigsten det er. Prisen beregnes nemlig oftest pr. tons og ikke pr. pigsten. Stenene sælges gerne med udgangspunkt i en størrelsesvariation mellem 75 og 140 mm, 90 og 150 mm eller 150 til 300 mm pr. pigsten.
Priserne i nedenstående tabel viser priser fra forskellige udbydere. Priserne kan alene anses for at være eksempler, da priserne er et øjebliksbillede af markedet på tidspunktet for artiklens tilblivelse.
Priseksempler ved køb af pigsten
Udbyder | Pris pr. 1 ton pigsten | Størrelse pigsten | Inkl. levering | Anslået rækkevidde |
Sandmanden | 1895,00 kr | 80-200 mm | Ja | 8-9 kvadratmeter |
Maxibag | 1495,00 kr | 80 -120 mm | Ja | ikke angivet |
Grat | 2189,00 kr | 90-140 mm | Ja/100 kr Sjælland | 4 kvadratmeter |
Havehandel | 2395, 00 kr | 90-150 mm | Ja | ikke angivet |
Jem og Fix | 1695,00 kr | 100-160 mm | Nej, 334 kr | ikke angivet |
Som det fremgår af ovenstående priseksempler, er der forskel på prisen på pigsten fra udbyder til udbyder, ligesom der er forskel på, om der skal tillægges fragtomkostninger eller omkostning til en palle som dine pigsten leveres på. Der er også forskelle i hvor store pigsten der er i leveringen.
OBS – alle ovenstående eksempler er beregnet på “levering til kantsten”, hvorved levering af pigsten andre steder på grunden, vil kræve en meromkostning, som ikke er anført i priserne.
Hvor langt rækker 1 ton pigsten i kvadratmeter?
Det kan være meget forskelligt hvor langt en mængde pigsten rækker i et projekt. Dels handler det om hvor tæt du lægger din pigstensbelægning, hvor godt de forskellige sten passer sammen i et mønster og hvordan størrelsen på pigsten er.
Som angivet i priseksemplerne her i artiklen, er der forskel på hvor langt de forskellige butikker anslår at 1 ton pigsten rækker i kvadratmeter belægning. Eftersom stenenes størrelse ikke har indflydelse på, at du samlet køber 1 ton sten, skal vurderingen af rækkevidde findes i hvorledes dine pigsten placeres.
Tag gerne udgangspunkt i, at et ton pigsten rækker til 6-7 kvadratmeter pigstensbelægning. Udregnet pr. sten betyder det, at der går ca 143 sten til én kvadratmeter pigstensbelægning.
Jo bedre du er til at skabe et mønster med pigsten, jo flere kvadratmeter får du ud af dem. Optimal udnyttelse af pigsten er, hvor afstanden mellem dem er fornuftig, ikke for tæt (så der opstår ujævnheder) eller med for stort mellemrum (afbrudt mønster og for meget plads til ukrudtsvækst).
Hvad vejer pigsten?
Det kan være meget forskelligt hvor meget en pigsten vejer. Det er ikke nemt at regne ud, fordi stenene kan være meget forskellige, de er sjældent helt runde og har sider mellem 80 mm og 2-300 mm. Det betyder heller ikke så meget, hvis blot du kender gennemsnitsstørrelsen på stenene og dermed ved, cirka hvilke mængder pigsten du får leveret, når du bestiller et ton sten.
Regn gerne med, at der skal bruges cirka 143 kg sten for at lægge 1 kvadratmeter pigsten. Det betyder, at du på ét ton pigsten får 6-7 kvadratmeter areal dækket.
Hvad koster det at få professionel hjælp til pigstensbelægning?
Er du selv ferm til at lægge pigsten, koster lægningen kun materialerne, altså pigsten, grus og din egen tid og arbejdskraft. Vil du derimod gerne have hjælp til dit projekt, skal du have fat i en fagmand.
En fagmand indenfor stenbelægning er typisk en brolægger eller en anlægsgartner. Udlægning af pigsten kan godt kræve noget øvelse, fordi du selv skal lave mønstret og størrelsen på stenene kan være meget forskellig.
Vil du bede en professionel om hjælp, er timeprisen gerne mellem 300 – 500 kr. Prisen kan både defineres efter, om der er alene er tale om pris for arbejdskraften, eller om prisen også skal inkludere levering af x mængder af sand, udgravning m.v.
Hvordan lægger man pigsten?
Vil du lægge pigsten i indkørslen, lave en terrasse, et pigstensbed eller måske lægge pigsten langs sokkel på en bygning, kræver projektet at du forbereder dig.
Læs mere om hvordan du foretager lægning af sten herunder.
Projektet inddeles i 3 trin:
- Klargøring før pigsten
- Etablering af pigstensbelægning
- Vedligeholdelse af pigsten
Trin 1: Klargøring til pigstensbelægning
Start med udgravningen. Du skal fjerne 20-30 cm jord fra indkørslen/området du vil lægge sten på. Når området er udgravet, skal du lægge et lag stabilgrus, som skal vibreres med en pladevibrator. Når grus vibreres, får du en helt jævn overflade som du kan lave dit mønster af sten på.
Hvis det er en indkørsel du skal etablere pigsten på, kan det give mening at grave lidt mere jordoverflade af og placere mere stabilgrus som underlag. Det skyldes at belægningen skal kunne holde til mange kg belastning fra køretøjer, som kører henover de kvadratmeter pigsten du lægger.
Trin 2: Lægning af pigsten
Når du skal lægge pigsten, skal du nærmest lave et puslespil. Når du har lagt et område med sten, tager du en række mindre sten og fylder ind i hullerne, som opstår mellem de større sten. Med natursten er der typisk større variation mellem de forskellige former sten, så du kan lægge et tæt mønster, ved at lægge både større og mindre sten sammen.
Når du har placeret de forskellige sten, lægger du sten, cement eller sand mellem dem. Efter behov kan du også placere ukrudtsdug under overfladen.
Dugen har til formål at holde ukrudt som kommer nedefra væk. Ukrudtsdug kan dog ikke hindre ukrudt som kommer oppefra, altså med vinden. Det sætter sig i mellemrummene mellem dine pigsten. Jo mere sand/stenmel der er, og jo mindre jord der er mellem natursten, jo mindre underlag er der for ukrudtet at hæfte sig fast til.
Trin 3: Vedligehold af pigsten
Uanset hvor meget stenmel du placerer mellem dine pigsten, vil der komme noget ukrudt i mellemrummene. Sådan er det med alle sten som bruges til indkørsler, terrasser m.v.
Fordelen ved marksten i haven er, at ukrudtet forekommer mere naturligt, sammenlignet med et mere strømlinet udtryk som fx ved herregårdssten. Bruger du pigsten til bede, vil disse også få en mere naturlig sammenhæng med resten af havemiljøet, ukrudt eller ej.
Hvis du tager en runde med kosten på dine pigsten, og luger med jævne mellemrum, så vedligeholder du rimeligt nemt pigsten. Tager ukrudtet alligevel fat, kan du putte mere stenmel mellem hver sten. Stenmelet har til formål at hæmme væksten.
FAQ
Hvor mange pigsten går der til en m2?
Der går cirka 143 pigsten til én kvadratmeter. Skal du lægge x antal m2, ganger du altså op med dette antal pigsten, for at få et gennemsnit for indkøb af sten. Udregningen kan også hedde, at du køber et ton pigsten og der går cirka 143 kg pigsten til en m2. Dermed får du altså 6-7 m2 pigsten lagt pr. et ton pigsten du køber.
Hvad lægger man pigsten i?
Pigsten lægges gerne i grus og mellem hver pigsten lægges stenmel. Stenmel hæmmer vækst af uønsket grønt mellem pigsten. Du skal altså indkøbe grus og sand/stenmel. Dette placeres på et udgravet areal. Det vil sige, at du skal fjerne 20-30 cm jordoverflade, før du lægger det nye underlag under pigsten.