Haveanlæg pris – Sådan anlægger du ny have

Drømmer du om en flot terrasse, som er omkranset af et smukt og frodigt haveanlæg, så kan det være du har brug for professionel hjælp. 

At anlægge en have kan være en krævende opgave. Det kræver ikke blot håndelag og gåpåmod, men også udarbejdelse af en plan, som tager hensyn til havens format, årstidernes skiften og solens placering.

Drømmer du om en flot terrasse, som er omkranset af et smukt og frodigt haveanlæg, så kan det være du har brug for professionel hjælp. 

At anlægge en have kan være en krævende opgave. Det kræver ikke blot håndelag og gåpåmod, men også udarbejdelse af en plan, som tager hensyn til havens format, årstidernes skiften og solens placering. 

Et haveanlæg kan bestå af mange forskellige elementer. Sammenhængen her imellem, er det som skal skabe din drømmehave. 

Anlægning af have er et stort arbejde, som kan få drømmen til at synes langt væk, når du tænker på alt det, som skal gøres. Der skal udføres meget arbejde, når der skal anlægges have.

En ny have, fx hvis du har bygget et nyt hus, er et ubeskrevet blad, som kræver en haveplan. Synergien mellem belægning, græsplæne, planter og buske og træer er vigtig, for at dit haveanlæg fremstår i harmoni med huset og med sig selv, året rundt. 

Et ældre hus som kræver renovering af have, har ligeledes behov for en plan, som skaber grundlag for at stier, blomster, fliser og andre elementer passer sammen, og har en fin struktur og blomstring året rundt. Står haven uplejet, vil ukrudtet ofte tage over og til sidst gøre det uoverskueligt at få strukturen tilbage. 

Vil du have håndværkere til at hjælpe dig med terrassen, anlæg, hæk mv., er det en gartner du skal have fat i. Skal du have hjælp til at planlægge haven og få inspiration til planter, hæk, indkørsel osv., er det en havearkitekt eller en landskabsarkitekt du skal ringe til. 

Anlægsgartneren kan også godt assistere med planlægning, men have- og landskabsarkitekter har særligt fokus på at lave en god og holdbar havestruktur.

I artiklen kan du læse om havearbejde og anlæg af have, samt om hvad det koster at få professionel assistance til haven. Du kan også se priseksempler på, hvad et haveanlæg koster. 

Hvad koster din nye have?

Det er ikke nemt at kende prisen på haveanlæg på forhånd, men der findes en række muligheder og valg som du skal træffe, når du vil anlægge haven derhjemme. Disse valg danner grundlaget for omkostningen til haven.

Nedenstående faktorer påvirker prisen for anlæg af have:

  • Skal du kun have hjælp til at tegne haven eller hjælp til hele processen fra start til slut?
  • Hvad skal haven indeholde? (Valg af blomster, planter, stor græsplæne eller mange bede, haveanlæg med stier eller andre installationer)
  • Skal haven være nem at vedligeholde (hvor græsset fylder mest og uønskede planteskud hæmmes af bunddækkeplanter m.v.)?
  • Hvor stor er havearealet og hvordan er jorden? (et stort haveanlæg kræver mere end et lille haveanlæg, du kan måle haven op før du beder om tilbud på opgaven. Jordens sammensætning kan kræve tilførsel eller bortkørsel af jord)

Hvad koster det at anlægge have med professionel havehjælp?

Du kan få hjælp til en tegning af din have af flere faggrupper. Det kan både være fra en landskabsarkitekt, en havearkitekt eller en anlægsgartner

Førstnævnte koster cirka 15.000 kr, landskabsarkitekten cirka 12.000 kr og anlægsgartneren cirka 10.000 kr. Deres kompetencer er dog også forskellige. 

Havearkitekter er dyrest, men typisk også meget kvalificerede indenfor private haveanlæg. 

Den samlede pris på at få lavet et haveanlæg fra bunden, med tegning, græsplæne, beplantning, terrasse, diverse flisebelægninger, generel jordforbedring og eventuel udgravning og nivellering, koster i omegnen af 150.000 kr. 

Med i prisen er, at havearkitekten laver en tegning, står for planlægningen og koordinering med anlægsgartnere, planteskole og andre håndværksfag som skal udføre opgaver i haveplanen. 

I prisen er således alt arbejde med brolægning og plantning samt indkøb af blomster, terrassesten, græsplæne mv. – og en professionel som leder slagets gang.

Få 3 gratis tilbud på Haveanlæg pris

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Haveanlæg pris – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Første skridt: En haveplan

Det første skridt imod etablering af din have er, at lave en haveplan. Om du selv kan udforme denne, eller har brug for professionel hjælp til det, afgør i høj grad prisen for projektet. 

Prisen for et haveanlæg defineres dels af omkostningen til forskellige håndværkere, dels af indkøb af beplantning, og dels af hvem der skal hjælpe dig. Der er forskel på prisen, alt efter om du får en havearkitekt, landskabsarkitekt eller gartner til at hjælpe med din haveplan.

Hvad koster en haveplan? 

Skal en havearkitekt tegne dit haveanlæg, skal du regne med at det koster mellem 5.000 kr og 7.000 kr. 

Vil du spare nogle penge, kan du vælge at lave en plan selv, selv etablere have og selv indkøbe alle de elementer du gerne vil have at den består af. Har du havekyndige hænder kan det sagtens gå godt, er du usikker på om, du selv kan planlægge og etablere et haveanlæg, er det ikke sikkert at det er et godt sted at spare penge. 

Investeringen skal helst være pengene værd.

Et haveanlæg er oftest en god investering, hvis det komplementerer dit hus og udvider din ejendoms brugsmuligheder. Jo flottere og mere spændende have du har, jo større værdi har din ejendom også. 

Er haven kaotisk og uden struktur og definerede former, fremstår den rodet, eller svær at vedligeholde – og uden en rød tråd som binder den sammen med huset, er det ikke en fornuftig investering. 

Tænk på haven hvis du skal sælge

Går du i salgstanker, er det ekstra vigtigt at du tænker den gode haveplan ind i en eventuel renovering og modernisering af ejendommen. Haven er en del af processen med at gøre din bolig salgsklar. 

Hvad består et haveanlæg af?

Når du skal etablere en have, består denne typisk af flere naturlige installationer og anlagte områder af sten, træ, metal mv. Der må gerne være terrasseområder, placeret så du kan sidde der hvor solen er gennem dagen. Der må også gerne være blomstrende dele, som afløses af nye, i sæsonernes komme- og gåtider.

Græsplænen

Har du børn eller vil du gerne have en nem have, er græsplænen en populær installation i haven. Det er blødt, nemt at holde og ser flot ud. 

Du kan vælge at så græs eller lægge rullegræs, alt efter hvor tålmodig du er. Hvis du vælger at så, går der nogle måneder, før du har en tæt grøn plæne. 

Solterrassen

Et haveanlæg består næsten altid af terrasseområder, hvor sol og mad kan nydes og hygge med venner og familie foregå. 

Traditionelt set er danskerne meget glade for pæne og indbydende terrasser, som understøtter vores glæde ved at være ude når vejret er godt. Af samme årsag vil langt de fleste prioritere at få sådanne områder etableret i et nyt haveanlæg. 

Hækplanter, hegn og stakit 

Beslutningen om, hvorvidt du skal investere i hegn, hækplanter eller stakit, er ikke altid nem. 

Hvor hegn holder kæledyrene inde, holder stakittet uvedkommende ude og komplementerer ofte din bolig og resten af haven. 

Hækken er en langsommere investering, som kræver noget tålmodighed. Den pryder så til gengæld haven og kræver ikke noget særligt vedligehold, når den først er vokset op. 

Hækken skal typisk klippes 1-2 gange om året, men er ellers ikke en krævende plante i havens miljø.

Prydbede

Sjældne planter og smukke blomstrende farver i en have er ofte ønskværdigt, men kræver noget vedligehold. Er du indstillet på at bruge fritiden i haven til glæde og gavn, er bede en smuk og givende del af et haveanlæg. 

En gartner eller arkitekt kan hjælpe dig med at vælge planter, som kan dække bunden mod ukrudt, og som kan holde haven blomstrende fra forår til efterår. 

Andre installationer i et haveanlæg

Foruden de allerede nævnte haveinstallationer, kan du også vælge træer, fx æble, blomme og pæretræer, et springvand, et bålsted og andre praktiske, hyggelige eller flotte ting, som passer godt ind i en have. 

FAQ

Hvad koster det at få en anlægsgartner?

En haveanlæg pris på en gartner er typisk cirka 10.000 kr hvis denne skal tegne din nye have. Vil du have hjælp til at lægge en haveterrasse eller en sti gennem haven, skal du regne med en omkostning mellem 10.000 kr og 20.000 kr. 

Prisen afhænger af, hvor stort et areal der skal lægges, hvad der kræves af jord, sand og udjævning samt hvilken type terrassesten der skal lægges. 

Kan man selv anlægge en have?

Du kan godt selv give dig i kast med at lave et haveanlæg derhjemme. Hav blot for øje, at det er vigtigt at lave en plan inden du går i gang. 

En haveplan kan hjælpe dig med at skabe sammenhæng i haven og en synergi mellem haven og huset. Vil du gerne have en nem have, skal haveplanen prioritere græsflade og planter, som ikke kræver særlig opmærksomhed og forhold. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere