Et ældre murværk kræver, som med alle andre bygningsdele, at der foretages reparation efter en årrække. Muren tager imod vand, vind og sol, år efter år, og med tiden vil der opstå fugtskader. Omfugning af hus, er derfor noget som langt de fleste husejere stifter bekendtskab med på et tidspunkt.
Ældre boliger kræver vedligeholdelse. Ligesom vinduer kræver udskiftning for at man undgår fugt og råd, kræver murstenene ny mørtel. Murværk i en bolig bygget i bestemte tidsperioder, kan desuden være ekstra udsatte for indtrængen af fugt. Det skyldes, at der gennem tiden, er blevet ændret i indholdsstoffer og godkendelse af bindemiddel, tilført den type mørtel, som er blevet anvendt i byggeriet af murværket.
Hvad koster fugning af hus?
Omfugning af murværk koster pr. kvadratmeter i gennemsnit 500 kr ekskl. moms. Jo flere kvadratmeter der skal omfuges, jo bedre et tilbud kan du få. Er der brug for stillads til arbejdet, skal du påregne en merpris herfor. Denne kan ligge på ca 13.000 kr+. Derudover kan der være en mindre merpris for affaldshåndtering. Det kan for eksempel være hvis huset har høje gavle. Vælger du at fjerne fugerne selv, før omfugning, kan du spare 100-150 kr på kvadratmeterprisen.
Priseksempler på omfugning af murværk foretaget af en professionel
Priserne er ekskl. moms og er et estimat. En sikker pris vil altid kræve et konkret tilbud på omfugning, lavet på en specifik ejendom
Pris m2 | 100 m2 | 150 m2 | 175 m2 | 200 m2 | 250 m2 |
---|---|---|---|---|---|
Omfugning Inkl. udkradsning | 50.000 kr | 75.000 kr | 87.500 kr | 100.000 kr | 125.000 kr |
Omfugning ekskl. udkrasning | 35.000 kr | 52.500 kr | 61.250 kr | 70.000 kr | 87.500 kr |
Få 3 gratis tilbud på omfugning af murværk
Forstå konceptet på 60 sekunder:
Få professionel hjælp til husets murværk
Omfugning, murværk, mørtel, fuge, isoleringsevne og så videre.
En masse ord og betegnelser som de fleste af os ikke kender ret meget til.
Har du ikke megen viden og “know how” om fugning, murværk, kalk, cement, mørtel og redskaber, kan det give god mening af få hjælp af en professionel. Oftest vil det være en murer du ringer til.
Kr. pr. m2 stiger selvfølgelig hvis det er en murer der skal foretage alt arbejdet, men til gengæld ved du så også, at arbejdet er udført korrekt og huset omfuget efter forskrifterne. Murværket kan herefter holde mange år igen.
Det kan være en god ide, at indhente tilbud på fugning af murværk, idet pris kan ske under bred fortolkning.
Nogle professionelle vil vælge at udskifte nogle af murstenene, samtidig med omfugning. Andre vil lade mørtlen dække eventuelt ødelagte hjørner af sten, for på den måde at bevare de eksisterende sten og undgå fornyelse af disse. Begge dele kan fungere, men den ene løsning vil, givetvis, udløse en højere pris end den anden. For at kende forskellen, kan du bede om flere tilbud på omfugning.
Husets murværk kan kræve megen indsats, men kan også forlænge murværkets levetid væsentligt. Derved kan en højere pris godt være værd at betale.
Når fugerne revner skal der gøres noget
Får murværket hårde fuger med gamle mørtel, vil det på et tidspunkt behøve omfugning. Delvist tomme fuger efter udfald i det eksisterende murværk, vil gøre stenene svage og med tiden vil små revner og skader, sætte sig som større områder med ødelagte sten som resultat.
Bliver problemet slemt nok, kan det ende i en konstruktionsskade, som følge af erodering af fuge, i husets murværk. Får du ikke gjort noget ved problemet i tide, ender det måske med at være et problem i hele huset, hvor fuger trænger overalt i dit murværk. Gamle fuger skal være intakte for, at facaden på dit hus ikke kræver omfugning. Ældre huse vil på et tidspunkt, have behov for at få udskiftet fuger. Det vil næsten være umuligt at undgå.
Murværk som byggestil
Rigtig mange huse er bygget af mursten. Såvel ældre bygninger som nybyggede huse, er opført af murværk. Det skyldes først og fremmest, at murværk er en stærk og langtidsholdbar konstruktion. Dernæst er materialeprisen på mursten fornuftig.
Murværk koster i kr. pr. m2 forholdsvist lidt, afhængig af valget af producent og sten. Mursten findes i dag, i et væld af farver/brændinger så der er meget at vælge imellem. Mange vælger desuden at bygge i murværk, fordi det skaber en stil, i almindelige huse, som mange af os sætter pris på, i husets udseende. Facaden på boligen betyder meget for de fleste danskere.
Skal du bygge mange kvadratmeter, er der rent økonomisk også en fordel i, at vælge at bygge murværk. Den lave pris på materialet, kan gøre en stor forskel for prisen på et byggeprojekt eller når en ombygning af murværket foretages.
Omfugning er billigere end renovering og udskiftning
Små huller og revner i dit murværk, vil ikke være noget du mærker meget til. Men med tiden, og i vind og vejr, vil problemet blive større og den gamle fuge falde ud, blive mør eller utæt. Har ældre mursten først fået små huller og skader, er der skabt adgang for indtrængen af vand og dermed flere ødelæggelser af murværket på huset.
Hvor et regulært skift af sten kan være en større udgift, koster omfugning mindre. At få foretaget omfugning af murværk, kan derved blive en god investering, som hindrer at du skal have foretaget en reel facaderenovering. En omfugning af hus kan derfor spare dig penge på længere sigt.
Spar penge ved at lave en del af arbejdet selv
Vælger du at varetage en del af arbejdet selv, kan der være lidt penge at spare.
Kan du selv foretage udfræsning og udkradsning af den gamle fuge, kan det lette lidt på den pris du skal betale en håndværker, for at få nye fuger i murværk, der har stået i sol og regn i mange år.
Det kræver en vinkelsliber når fugerne skal udskiftes og dette kan være hårdt arbejde. Er du ikke vant til at arbejde med maskiner eller med armene strakt ud i krævende arbejdsstillinger, skal du passe på fysikken. Samtidig med, at en vinkelsliber er et værktøj som skal håndteres med forsigtighed, er fjernelse af fuger også et arbejde med svære arbejdsstillinger.
Alternativt kan du også vælge, at lade en murer foretage udfræsning, og i stedet selv sørge for at sprøjte nye fuger ind bagefter. I mange tilfælde, kan en murer dog påføre den nye fuge væsentligt hurtigere, og er du ikke “gør det selv typen”, kan det give mening at lade en professionel gøre arbejdet. Skal du selv i gang, vil det under alle omstændigheder kræve noget forberedelse. Læs mere om forberedelse længere nede i artiklen.
Få en bedre energimærkning og bedre isoleringsevne
Når et hus har fået gennemført en udkradsning og er omfuget, er der mulighed for, at huset kan opnå opkvalificering af energimærkningen, på grund af bedre isoleringsevne.
Har mursten ikke længere huller og er mørtlen på fugen intakt, er der heller ikke indtrængen af fugt og vind i isoleringen, i hulmuren. Derved virker isoleringen bedre og du kan spare penge på varmeregningen. Derved får dit hus også en større værdi og en eventuel salgspris. Omfugning af murværk bliver derved ikke blot en udgift, men også en investering i husets fremtid og værdi. Beder du en professionel om tilbud på omfugning, kan denne samtidig hjælpe dig med at vurdere, om en omfugning vil gøre en forskel for din isolering og energioptimering.
GUIDE: ‘Gør-det-selv’-guide til omfugning af hus
Fjern fugerne
Når du vil fjerne fugerne som skal skiftes, skal du starte med at fjerne løse elementer med en stiv børste. Dernæst anvendes et vinkelsliberværktøj til at fjerne fugerne og til sidst skal du fjerne støv. Når al fugen er væk, kan omfugning påbegyndes når din mørtel er blandet og muren klar.
Omfugning kræver kalk, cement, mørtel
Når fugerne på murværket skal skiftes, kræver det en bestemt blanding af mørtel. Den nye mørtel består af to forskellige typer materiale. De to typer er en almindelig mørtel som er mixet med kalk. Det bliver til en såkalt “kalkmørtel”. Følg vejledningen på pakningen. Det er vigtigt, at din mørteltype er rigtigt sammensat, og at den har den samme farve som den eksisterende mørtelfuge på dit hus. Ellers vil fugen få en farveforskel mellem murstenene. Det er derfor vigtigt, at der blandes den samme mørtel som den huset ellers har.
Når facaden er omfuget, vil resultatet deraf syne naturligt.
Brug af hydraulisk kalkmørtel
Vælger du at bruge en kalkmørtel, som har hydrauliske evner, kan du opnå ekstra god vedhæftning og elasticitet, ved omfugning af murværk. Det skyldes at fugen kan ånde og dampe. Derved minimeres risikoen for råd og svamp på grund af reduktion af fugt i muren.
Påbegynd omfugning
Når mørtlen er blandet, skal du vande murstenene. Herefter kan du starte din omfugning. Du kan fuge med en fugeske eller en fugepistol. Afhængigt af vejret, kan tørretiden variere. Mærk efter om fugen er ordentlig tør, før end du går videre med sidste del af din omfugning.
Glit af og fej
Når du er sikker på at fugen er tør, skal du glitte den af med et fugejern. Et fugejern trækkes hen over fugen, så overfladen bliver helt glat og flad. Til sidst skal muren fejes med en stiv kost. Herefter er din omfugning gennemført.
En udskiftning af fuger, er samlet set en længerevarende proces men, er en reparation som forlænger husets levetid med adskillige år.