Ydermursisolering | Hvad koster isolering af ydervæg?

Er du bekymret for eller ved du, at dit hus mangler ydermursisolering? Så læs vores guide om, hvilken type isolering du skal vælge, og få 3 tilbud til dit projekt, så du er sikker på at få den rigtige pris!

Har du besluttet dig for, at nu skal huset isoleres? Men måske du alligevel står og er lidt i tvivl om, hvilken type isolering af ydermur du skal vælge? Så er du kommet til det rigtige sted! Lad vores guide hjælpe dig, så du kan blive klogere på isoleringstypen, de forskellige lag, hvilken type pris du kan forvente m.m.

Prisen for ydermursisolering afhænger af isoleringstype. Hulmursisolering koster cirka 100 DKK pr. m2, mens indvendig isolering koster fra 1.000 DKK pr. m2. Udvendig facadeisolering har en pris fra 2.000 DKK pr. m2. Priserne er inklusiv moms ved brug af fagmand.

Hvad koster ydermursisolering?

Prisen på en ydermursisolering varierer en del, alt afhængig af hvilken type ydermursisolering man vælger at gå med. Du kan blive klogere på de enkelte isoleringstyper og deres effektivitet senere i artiklen.

Før vi giver en forklaring af de enkelte typer af isolering, vil vi gerne give dig et indblik i deres prisleje. Det kan du se i den nedenstående tabel. Vi må dog hellere pointere, at priserne er vejledende. Det kan således sagtens blive både dyrere og billigere, alt efter hvilken håndværker du vælger, hvor huset er placeret, hvilke materialer der benyttes o.l.

YdermursisoleringCa. pris pr. kvm– inkl. moms og professionel hjælpAntal år før udgiften er tjent ind
Hulmursisolering100 DKKCirka 5 år
Indvendig isolering af ydermur1.000 DKKCirka 10 år
Udvendig facadeisolering for facadesystem, hvor isoleringsmåtter monteres direkte på facaden af huset2.200 DKK Cirka 10-15 år
Udvendig facadeisolering ved brug af skelet af træ, isolering og en ny facadebeklædning2.000 DKKCirka 10-15 år

Så mange penge kan du spare på efterisolering af ydervæg

Du skal tænke de ovenstående beregninger som cirka-tal. Det skyldes, at den endelige besparelse i energi, og dermed indikationen af, hvornår isoleringen har tjent sig ind, afhænger af de følgende parametre:

  • Hvordan dit hus er isoleret i forvejen
  • Hvor godt dit hus er isoleret i forvejen
  • Hvor stort et hus du bor i
  • Hvilken varmekilde der benyttes i huset

Har du et hus uden nogen form for isolering, vil udvendig isolering af ydervæg (facadeisolering) kunne resultere i en energibesparelse på mellem 10 og 20.000 kroner årligt.

Få 3 gratis tilbud på Isolering af ydermur

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Isolering af ydermur – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Typer af ydermursisolering – skal jeg foretage indvendig eller udvendig isolering?

Der findes tre typer af ydermursisolering: hulmursisolering, indvendig og udvendig ydermursisolering. Alle har til formål at isolere huset bedre, så kulde ikke strømmer ind, mens varmen strømmer ud. 

De tre typer af isolering resulterer altså i, at du fremover vil spare på varmeregningen. Derudover kan de være med til at sikre en højere energimærkning til dit hus, så det kan blive mere værd ved salg.

Hulmursisolering

Hulmursisolering er den hurtigste, billigste og letteste måde at efterisolere din bolig på. Det kræver dog, at dit hus har et tomrum mellem ydervæggen og indervæggen, altså en hulmur. Når man hulmursisolerer, sprøjter man granulat ind i hulmuren. Der kan benyttes de følgende typer af granulat: 

  • Flamingokugler benyttes udelukkende i brandsikre huse, såsom murstenshuse, da de er brandfarlige. De er dog yderst effektive til at isolere, og så suger de ikke eventuelt fugt
  • Stenuld og glasuld er ideel at benytte i huse, der ikke har brandsikre ydervægge. Det skyldes, at ingen af materialerne kan brænde
  • Papirgranulat kan benyttes, hvis ikke ydervæggene normalvis er meget fugtpåvirkede. Det skyldes, at de både optager og afgiver fugt. Til gengæld er papirgranulat et miljøvenligt valg

Vær gerne opmærksom på, at hulmursisolering skal foretages af professionelle. Det er altså ikke en løsning, som du kan klare selv.

Ønsker du at benytte dig af denne isoleringstype, kan du læse om isoleringen i vores artikel om hulmursisolering.

Indvendig isolering af ydervægge

Først og fremmest må vi pointere, at det ikke anbefales at ty til indvendig isolering af ydervægge, medmindre du ikke har andre alternativer. Årsagen til dette er, at den indvendige type af isolering af ydervæg er mindst effektiv af de tre metoder – og så er den mere besværlig at udføre end de andre, da den kræver meget forberedelse. F.eks. skal du fjerne alle møbler, radiatorer o.l. fra rummet, før du kan gå i gang.

Derudover kan denne type isolering resultere i problemer med fugt og skimmel, hvis der opstår kuldebroer mellem væggene. Du skal desuden også være klar på at miste lidt af pladsen i rummet, da væggene bliver tykkere, når de isoleres indefra. Ejer du et mindre hjem, kan dog selv et par centimeter føles som en stor ændring.

Udvendig isolering af ydervægge

Det fleste anbefaler, at man isolerer ydervægge udefra, også kaldet facadeisolering, hvis man har mulighed for det, da det er den mest effektive isoleringsmetode. 

Hvis du vælger at isolere ydervægge udefra, skal du være opmærksom på, at det kræver en del arbejde (dog ikke så meget som ved indvendig isolering). Derudover er facadeisolering en smule mere bekosteligt end de andre løsninger. Det skyldes, at man praktisk talt skal danne en ny facade på huset, og derfor også flytte f.eks. vinduer og døre.

Fordele ved udvendig facadeisolering ift. de andre løsninger:

  • En facaderenovering er mere effektiv ift. at holde på varmen og holde kulde ude – hvilket er bedre for miljøet og din pengepung i længden
  • Du har mulighed for at skabe en ny facade til dit hus – overvejer du alligevel at male e.l., kan du slå to fluer med ét smæk ved at foretage facadeisolering
  • Du skal ikke bekymre dig om kuldebroer eller risiko for fugtdannelse
  • Facadeisolering kan foregå, uden at du skal rykke rundt på ting indendørs for at få det udført
  • Arealet i de enkelte rum bliver ikke mindre ved udvendig isolering af facaden
  • 25 cm af efterisoleringen tæller ikke med i bebyggelsesprocenten
  • Bedre isolering kan hæve husets værdi, og dermed hæve prisen ved salg – især hvis det forbedrer energimærkningen
  • Op til 30 % mere effektivt med udvendig isolering, end at isolere ydervæggen indefra

Ulemper ved udvendig facadeisolering ift. de andre løsninger:

  • Det koster flere penge, end de andre løsninger til ydermursisolering
  • Du laver hele dit husets facade om, hvilket ikke er oplagt, hvis huset har særlige kendetegn, som du vil bevare

Som du kan se ud fra ovenstående liste, er der en lang række fordele ved at foretage efterisolering udvendigt. 

Ønsker du en decideret facaderenovering, er det især en oplagt løsning. Du kan nemlig vælge mellem to typer af udvendig isolering, der hver især kan give dig en flot facade – endda i lige den farve, som du foretrækker!

Regler og lovkrav i forbindelse med ydermursisolering

Uanset om du vælger at foretage udvendig isolering af ydervæggen eller en anden form for isolering, så skal du være opmærksom på, at der er visse krav, som efterisoleringen skal leve op til.

Det er vigtigt, at U-værdien (altså varmetabet) holder sig under 0,18 W/m2K. Normalt skal man bruge et lag på cirka 200 mm isolering til murstensvægge og 250 mm isolering til vægge med træskelet for, at dette overholdes. Derudover skal du sørge for, at samlingen mellem væg og vinduer / døre er udført sådan, at varmetabet i samlingen højst ligger på 0,03 W/mK.

Du kan læse om regler for isoleringen på Bygningsreglementets hjemmeside.

Sådan gennemfører du en vellykket facaderenovering

I de nedenstående afsnit kan du læse mere om, hvordan du bedst muligt forbereder og gennemfører en renovering af husets facade. Hvis du følger vores guide, kan du være sikker på, at du får en god udvendig isolering.

1) Søg tilladelse til projektet af kommunen og tal med dit forsikringsselskab

Der er især to ting, som du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at udføre en facadeisolering. Først skal du sikre dig, at du rent faktisk MÅ udføre arbejdet. Af den grund skal du indhente en tilladelse hos kommunen. Hvis du ikke har en sådan tilladelse, kan du blive bedt om at hive alt, du netop har fået lavet, ned igen.

Du skal også gerne tage kontakt til dit forsikringsselskab for at informere dem om, at du vil gå i gang med projektet. Gør du ikke det, er der ingen garanti for, at de dækker eventuelle skader i forbindelse med arbejdet. Du kan sagtens forhøre dig, om du skal tegne en ekstra forsikring i perioden, hvis du ønsker at dække skader, tyveri af byggematerialer e.l. Vær opmærksom på, at det kan hæve prisen for din forsikring, mens arbejdet står på.

2) Søg professionel rådgivning

For at komme godt fra start, er det oplagt at søge lidt professionel rådgivning til projektet. F.eks. kan det være en god idé både at tage kontakt til en energirådgiver og en håndværker.

  • Energirådgiver: En energirådgiver, -konsulent, byggesagkyndig e.l. kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du helt præcist kan spare ved at vælge de forskellige typer af isolering af ydervæg. Det er trods alt meget rart at vide, hvad en energirenovering egentlig vil betyde for din pengepung i sidste ende
  • Håndværker: Energirådgiveren kan give dig en indikation af, hvilken type isolering der bedst kan svare sig, men du kan nu stadig søge hjælp hos en håndværker også, for at finde ud af, hvad de anbefaler. F.eks. kan det være, at en type isolering slet ikke kan lade sig gøre for dit hus eller måske det er nok at isolere gavlen i huset for at opnå samme resultat. Håndværkeren kan også give dig et estimat på deres pris for arbejdet, så du har noget at regne ud fra

3) Undersøg om du kan få energitilskud og benytte dig af fradrag

Det kan anbefales, at du (før du går i gang, og får lavet alt muligt i hjemmet) undersøger, om du kan modtage diverse tilskud. På den måde vil den endelige pris ikke virke helt så voldsom, da du jo har fået nogle ekstra penge til den store udgift.

Du kan blandt andet søge om energitilskud, når du ønsker at efterisolere din bolig. Du kan se, hvordan du ansøger og beregne, hvor meget du cirka kan få i tilskud hos Energistyrelsen. Ud over energitilskud kan det også anbefales, at du benytter dig af håndværkerfradrag, hvis du regner med at få professionel hjælp. I så fald vil du kunne “spare” nogle penge på prisen for håndværkeren.

Vær gerne opmærksom på, at du altid skal ansøge om tilskud FØR du går i gang med projektet. Det betyder, at du ikke må have lavet en aftale med en håndværker, købt materialer hjem eller taget første spadestik, inden tilskuddet er godkendt. Ellers ser du ikke en rød reje.

4) Er det et gør-det-selv projekt eller skal du finde en god håndværker? 

Først og fremmest må vi hellere skynde os at nævne, at det anbefales, at man får lavet facaderenovering af håndværkere. Det skyldes, at der er flere dele, man skal holde styr på, og at præcise målinger er afgørende for et godt resultat, så du undgår at skulle lave det om senere hen.

Det betyder dog ikke, at du ikke selv kan klare projektet, hvis du har hænderne godt skruet på, og er en rigtig gør-det-selv type. Du skal dog være klar på at arbejde med rykning af vinduer, puds, forskellige typer af isolering og eventuelt maling (hvis du altså vil have en anden farve på din facade end det puds, du har valgt, er).

Har du ikke forstand på puds, maling, isolering etc. er det langt nemmere at tage sine forholdsregler og få hjælp af håndværkere til opgaven.

Sørg gerne få at få en sagkyndig, rådgiver e.l. til at kigge på arbejdet undervejs og efter udførelsen. De kan hjælpe med at sikre, at de dine forskellige renoveringer er gennemført ordentligt, og dermed er effektive og kan holde længere.

Se eventuelt denne video, før du går i gang med projektet (vær opmærksom på, at videoen er på engelsk): https://www.youtube.com/watch?v=rzAOurDkFIE&feature=emb_logo 

Hvad koster ydermursisolering?

Det kommer an på, hvilken type ydermursisolering du vælger. Hulmursisolering koster i omegnen af 100 kr. pr. m2, indvendig ca. 1.000 kr. pr. m2 og udvendig isolering omkring 1.200-1.500 kr. pr. m2.

Kan man isolere ydermurene selv?

Det er typisk professionelle, der skal udføre arbejdet, når det gælder ydermursisolering. Der kan være enkelte opgaver, man kan løse selv. Rådfør dig altid med en professionel, før projektet startes.

Hvilke fordele er der ved ydermursisolering?

Ydermursisolering har flere fordele. Det kan bl.a. mindske energiforbruget og varmeregningen, samt sænke ens CO2 udslip. I nogle tilfælde bliver huset også mere værd.

Hvorfor er det bedst at foretage facadeisolering udefra?

Det anbefales, at du isolerer dine ydervægge udefra (også kaldet facadeisolering), da det er den mest effektive løsning. Prisen er højere, men du får et bedre resultat, og et hus der står skarpt.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere