Hvad koster en træterrasse? Se priser eller gør det selv (stor guide)

Vi giver dig også en række gode råd i forhold til, hvilke materialer der er værd at benytte til stolper og brædder. Du bliver altså godt klædt på til at få bygget en terrasse af træ, uanset om du foretrækker at stå i spidsen for projektet selv eller få hjælp til det.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du selv bygger en træterrasse trin for trin, hvad du skal være opmærksom på, før du går i gang med projektet, samt hvad det vil koste dig, hvis du skal have en professionel håndværker til at løse opgaven.

Prisen på en træterrasse ligger mellem 20.000 og 80.000 DKK. Den endelige pris afhænger i høj grad af terrassens størrelse og materialevalget, samt om du ønsker professionel hjælp.

Hvad koster en træterrasse?

Du kan udmærket sætte et budget af på mellem 20.000 og 80.000 DKK, når du ønsker at etablere en ny terrasse af træ. Prisen på en træterrasse svinger en del, men dette prisleje passer til de fleste projekter. 

Du har selv en stor indvirkning på prisen, hvorfor du i høj grad kan påvirke den endelige pris, så den passer til dit budget. Især de følgende parametre vil have en indflydelse på den endelige udgift i forbindelse med etableringen af en ny træterrasse:

  • Om der er tale om et gør-det-selv projekt eller om du foretrækker at overlade arbejdet til en fagmand – vælger du at få professionel hjælp, skal du nemlig også betale til håndværkerens / håndværkernes løn, som ligger på mellem 300 og 900 DKK i timen
  • Hvor i landet du bor – dette kan have en indvirkning på materialeprisen og hvor meget håndværkeren tager i timen
  • Hvor stort en terrasse du ønsker at etablere – jo større en terrasse, jo flere bjælker og træbrædder skal du bruge
  • Hvilken træsort du ønsker at benytte – der er stor forskel på prisen for de enkelte materialer

Priseksempel:
Du har købt alt ind til terrassen, men vil gerne have en professionel håndværker til at hjælpe dig med at bygge træterrassen. Du kan forvente en udgift på 12.000 DKK til håndværkeren, hvis arbejdet tager tre dage á otte timer, og han / hun tager 500 DKK i timen.

Derfor bør du få professionel hjælp til at bygge din træterrasse

Det kan være en god investering at indhente et eller flere uforpligtende tilbud fra fagmænd, og dermed betale sig fra at skulle bygge sin egen træterrasse. Ved at få hjælp fra en professionel fagmand, kan du nemlig være sikker på, at projektet udføres korrekt. Derudover vil du ikke være ansvarlig, hvis noget går galt undervejs i processen.

En anden fordel ved at benytte en fagmand er, at håndværkeren / håndværkerne kan hjælpe dig med at placere træterrassen bedst muligt og vejlede dig i valget af materialer. De har trods alt en større erfaring, og de ved derfor, hvilke materialer der fungerer bedst og hvordan disse skal behandles.

Så har du ikke et stort gør-det-selv-gen, kan det anbefales at lede efter et uforpligtende tilbud, så du kan få opfyldt drømmen om en flot terrasse af træ.

Få 3 gratis tilbud på træterrasse

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på træterrasse – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Overvej at få hjælp af en arkitekt til at tegne en ny terrasse

Hvis du regner med at bygge en stor træterrasse, kan det være en god idé at søge hjælp hos en arkitekt. En arkitekt er nemlig ekspert i at udnytte pladsen optimalt, og kan hjælpe dig med at få en praktisk og pæn tagterrasse

Derudover vil arkitekten nok have et bedre blik for, hvad der vil klæde den allerede eksisterende konstruktion på ejendommen, så din nye træterrasse passer til resten af boligen.

Sådan bygger du din egen træterrasse

Har du mest lyst til at prøve kræfter med at bygge din egen træterrasse? I så fald kræver det, at du har hænderne ordentligt skruet på og er klar på en udfordring. I de nedenstående afsnit kan du læse mere om, hvordan du bygger din egen træterrasse og hvad du skal være opmærksom på undervejs i processen.

Beslut dig for, hvor træterrassen skal placeres

Det første du skal gøre, når du har besluttet dig for at ville opføre en terrasse i træ, er at vurdere, hvor den skal placeres og hvor meget den må fylde. Du skal f.eks. gerne sørge for, at din terrasse er vendt, så den får mest mulig sol i løbet af dagen. På den måde kan du tilbringe en del tid på træterrassen, når det er godt vejr udenfor. 

Det kan umiddelbart godt være, at terrassen skal placeres vendt væk fra huset for, at du får det fulde udbytte af dens placering, men det er naturligvis helt op til dig, hvad du foretrækker.

Du skal desuden tænke over, hvilken slags terrasse du ønsker dig. F.eks. kan du vælge en en hævet træterrasse eller en, der er ikke hæver sig synderligt meget fra over jorden.

Lav en skitse på forhånd

Du kan udmærket lave en skitse af træterrassen for at give dig selv og eventuelle håndværkere en ide om, hvordan det endelige resultat skal se ud. Hvis du er i tvivl om, hvordan du laver en skitse, kan du tage kontakt til en arkitekt, der kan hjælpe dig med udformningen af tegningen.

Det er ikke en nødvendighed, at du laver en skitse inden du går i gang med projektet, men det kan være en stor hjælp, da du i så fald har gjort dig nogle tanker om opbygning. Du kan også bedre regne ud, hvor mange terrassebrædder og andet materiale du skal bruge, hvis du allerede har udregnet målene, afstand o.l.

Vælg en trætype, der passer til dine ønsker

Det er vigtigt at overveje, hvilken type træ du gerne vil benytte til din nye træterrasse. Valget har både en indvirkning på prisen for projektet, terrassens holdbarhed og dens udseende. Det er helt op til dig, hvilke typer af træ du benytter i både konstruktionen og til selve terrassebrædderne, men der er nogle parametre, som du burde være opmærksom på, inden du vælger. Det kan du læse mere om herunder:

Der findes mange forskellige træsorter, som du kan bruge til din terrasse. Vælg typen af træ ud fra, hvad der passer til dit budget og den type vedligehold, som du er villig til at udføre.
  • Trykimprægneret træ: Der er flere gode grunde til at investere i en træterrasse af trykimprægnerede træbrædder. Først og fremmest er denne slags ofte en billigere løsning end flere andre varianter, men er samtidig særligt holdbar. Du skal altså ikke bekymre dig for meget om vedligehold eller prisen, hvis du vælger trykimprægneret træ. Det er desuden særlig oplagt at benytte trykimprægneret træ til selve konstruktionen, som terrassen skal bygges ovenpå. Det skyldes, at stolperne i konstruktionen er tættest på og i kontakt med jorden, og derfor også er dem, der slides mest på. Trykimprægneret træ er modstandsdygtigt, hvorfor det kan holde til brugen
  • Varmebehandlet træ: I stedet for at gå efter trykimprægnerede træbrædder, kan du vælge nogle der er varmebehandlet. Denne proces er dog lidt mere omstændig, hvorfor den er knap så miljøvenlig. Derudover kan støv fra træet virke irriterende for nogen. Det er dog en mulighed, hvis du foretrækker denne type træs udseende
  • Komposittræ: Hvis du gerne vil have nogle terrassebrædder med lang holdbarhed, der er modstandsdygtige over for insektangreb, ikke kræver særlig meget vedligeholdelse og er splintfri, så skal du investere i brædder af komposit træ. Komposit består af en blanding af cirka 60 procent træ, 30 procent genbrugsplast, 10 procent bindemiddel og noget farvestof. Kompositbrædder ligner således ægte træ, men er det altså ikke 100 procent. Til gengæld er det en miljøvenlig løsning, og så skal du ikke til at efterbehandle overfladen. Du skal dog rengøre overfladen for algedannelse, mug o.l., så der ikke dannes svamp og råd. Derudover er denne type brædder mere udsat for at få ridser og mærker
  • Nordiske træsorter: De nordiske træsorter, såsom lærk, gran, fyr, eg m.fl.,  kan godt virke en smule kedelige. Alligevel er de en god investering, da flere varianter har en god holdbarhed – og så er det muligt at efterligne farve på de eksotiske træsorter, hvis blot man er lidt opmærksom på, hvordan man behandler træsorten
  • Eksotiske træsorter: Ofte vil eksotiske træsorter have en længere holdbarhed end danske træsorter, men de vil til gengæld også ændre farve med tiden – også selvom de har en meget gennemtrængende og varm farve i begyndelsen. Du kan vælge mellem en lang række forskellige eksotiske varianter, såsom teak, mahogni, jatoba o.l.
  • Blødt eller hårdt træ: Ud over at beslutte dig for, hvilken specifik træsort du ønsker at opbygge din træterrasse af, så skal du også overveje, om sorten er blødt eller hårdt træ. Hårdttræ er generelt det bedste valg, da dets overflade kan tåle mere. På den måde er du sikker på, at overfladen på din træterrasse ikke får trykmærker eller ridser lige med det samme, som ellers godt kan være tilfældet med træsorter af blødt træ

Helt generelt burde du desuden vælge kernetræ til din træterrasse, uanset hvilken type træ du ellers måtte vælge. Kernetræ stammer fra midten af en træstamme, og er derfor en hel del stærkere end de yderste dele af træstammen. Du får altså en træterrasse, der kan holde til mere og i længere tid, hvis du sørger for at prioritere kernetræ.

Vær sikker på, at du har alle materialer til rådighed

Før du går i gang med at bygge træterrasser, skal du sørge for, at du har alle materialer til rådighed. Det nytter ikke noget, at du går i gang, og så finder ud af, at du mangler søm / skruer eller bestemte typer af værktøj. Det er altså ikke nok blot at have brædderne klar – du skal sørge for at have alle de forskellige genstande til rådighed.

  • Værktøj: Ud over terrassebrædderne skal du sørge for at have følgende til rådighed, før du går i gang med at bygge din træterrasse: stolper / lægter til konstruktionen, bjælkesko og beslag, en skruemaskine der kan skrue i den type træ, som du har valgt at benytte, kapsav / fukssvans / bajonetsav til at skære brædderne til, vaterpas så du ved, at alt står lige, målebånd og / eller rettesnor
  • Skruer: Du skal også sørge for at have skruer til rådighed. Den præcise størrelse afhænger af, hvilken træsort du benytter og hvor tykke brædderne er. Det er en god idé at benytte rustfrie skruer, så de ikke ruster og ødelægger træet
  • Ukrudtsdug: Det er ideelt at investere i en ukrudtsdug og lægge den på jorden under terrassen, da du i så fald minimerer risikoen for, at der vokser ukrudt og blomster op mellem brædderne. Du skal dog have fingrene i en god ukrudtsdug, så jorden stadig kan ånde og suge vand under den. En god ukrudtsdug forhindrer desuden, at myrere kan kravle op nede fra jorden af.
Det er vigtigt, at du bygger et optimalt fundament til din nye træterrasse, så den kan holde i mange år.

Træterrasser trin for trin

Når du har overvejet og skaffet alt det ovenstående, er du ved at være klar til at gå i gang med at bygge en ny træterrasse. I den nedenstående oversigt kan du få gode råd til, hvordan du bærer dig ad med projektet trin for trin:

  • Læg en ukrudtsdug på underlaget, hvor din træterrasse skal placeres. Den skal gerne overhældes med sand, sten e.l., så den holdes fast til underlaget
  • Byg konstruktionen til din træterrasse ovenpå ukrudtsdugen. En lav terrasse kan eventuelt blot hæves med et par fliser og blive forankret med stolpespyd i hjørnerne. Er der derimod tale om en hævet træterrasse, skal du opsætte stolper / læger på stolpespyd eller stolpesko
  • Stolperne skal sættes med en afstand på cirka 2 til 3 meter, mens de tværliggende bjælker (altså dem der skal holde terrassebrædderne oppe), skal lægges med en afstand på 40 til 60 cm. De tværliggende bjælker skal desuden boltes fast
  • Du skal altid tjekke, at din ramme er i vater, og at stolperne er fastgjort optimalt i jordoverfladen, så de står fast. Det er desuden ideelt at skabe en lille hældning på terrassen væk fra huset, så vandet ledes væk ved regnvejr
  • Når konstruktionen er udført korrekt, er det tid til at skrue terrassebrædderne i. Disse skal skrues fast til den underliggende konstruktion af tværliggende bjælker. Det er vigtigt, at du skaber et lille mellemrum mellem brædderne på cirka 10 millimeter, så de kan give sig en smule. Ved opsætningen kan det godt betale sig at benytte en rettesnor, afstandsklodser og et vaterpas, så du er sikker på, at alle brædderne på terrassen ligger som de skal
  • Husk at skrue hver enkelt skrue helt ned i træet, så de ikke stikker op – dette skaber risiko for skader
  • Efter at have samlet hele terrassen kan du udmærket rense overfladen og eventuelt give træet en efterbehandling, så den holder sig flot i længere tid

Har du brug for at se et eksempel på, hvordan man bygger træterrasser? I så fald kan du med fordel bruge lidt på de nedenstående videoer, da de guider dig gennem processen:

Vedligeholdelse af din træterrasse

Din træterrasse skal vedligeholdes med jævne mellemrum, hvis du ønsker at den forbliver pæn. Dette gælder, uanset hvilken type træsort du har benyttet til terrassen. Typen af vedligeholdelse skifter dog meget fra sort til sort.

Nogle har brug for et lag olie eller træbeskyttelse, andre et lag ny maling og så er der nogle varianter, der kræver regelmæssig vask af overfladen. Du skal gerne sætte dig ind i, hvilken type vedligeholdelse træet du har valg, har brug for. Nogle træsorter kræver knap så meget vedligehold, hvorfor de kan stå ubehandlet i længere tid.

Det er vigtigt at prioritere vedligeholdelsen af træterrasser, da du ellers risikerer, at træet bliver grimt at se på eller at det simpelthen bliver mindre holdbart. Og så skal du pludselig til at udskifte al træet frem for blot at vedligeholde det ind imellem. Du skal altså se det som en service for at holde bræddernes opbygning optimal.

Ikke alle træterrasser kræver samme type vedligeholdelse. Nogle kræver blot at blive renset i ny og næ, mens andre har brug for en større behandling med jævne mellemrum.

Byg en udestue, du kan bruge hele året rundt

Terrasser er et oplagt valg, hvis du gerne vil kunne sidde udenfor og nyde solen i sommerperioden. Du kan dog ikke benytte din terrasse til det helt store, når det er koldt udenfor. 

Er du derfor typen, der har brug for ekstra plads til et opholdssted for familien året rundt, så er en udestue måske en god løsning for dig. Du kan naturligvis vælge at bygge begge dele, hvis du har mulighed for og plads til det på din grund.

I vores artikel om bygningen af en udestue kan du læse alt, der er værd at vide om denne slags tilbygning. Vi guider dig til, hvordan du vælger den rette opbygning for dig, og hvad prisen er på de forskellige typer af udestuer. F.eks. kan du læse om, hvordan du selv bygger en udestue eller får igangsat levering af en færdigbygget udestue. Læs mere i artiklen her.

Kan jeg bygge min egen træterrasse?

Ja, du kan godt vælge at bygge din egen træterrasse. Det kræver dog, at du har hænderne ordentligt skruet på og at du sætter tid af til projektet. Derudover skal du sætte dig godt ind i materialerne.

Hvorfor burde jeg få professionel hjælp til at bygge en træterrasse?

Det kan være en fordel at benytte en professionel håndværker til at bygge en træterrasse. På den måde er du sikker på, at projektet forløber som det skal og at materialevalget er i top.

Hvad kræver det at vedligeholde en træterrasse?

Vedligeholdelsen af en træterrasse kommer an på, hvilken type træ du har valg til dine terrassebrædder. Nogle sorter har brug for olie eller træbeskyttelse, andre blot for regelmæssig rengøring.

Hvad koster en træterrasse?

Prisen på en træterrasse ligger normalt mellem 20.000 og 50.000 DKK. Den endelige pris afhænger dog af materialevalg og hvem der udfører arbejdet. Læs mere og få et uforpligtende tilbud her.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere