Billigste tag | Hvilken tagtype er billigst? Læs her

Der findes mange tagtyper på markedet. Du kan derfor bruge meget tid på at surfe rundt på internettet og finde billeder og inspiration på de forskellige typer. 

Fælles for alle tagtyper er, at de har en anstændig levetid. Nogle selvfølgelig længere end andre. Priserne kan dog også være meget forskellige. Det visuelle udtryk ligeså.

Det er derfor godt at læse om de forskellige materialer og udtryk, samt praktiske foranstaltninger, så du er godt klædt på til at tage en beslutning om, hvordan dit tag skal se ud. 

Et nyt tag kan koste mange penge. Af samme grund er der god grund til at vedligeholde sit tag. På den måde forlænges levetiden. Sommetider med ganske lang tid. 

De forskellige tagtyper har hver deres kvadratmeterpris og estimerede levetid. 

Tagpap er kendt som den billigste tagtype, mens tegl og skifertag er kendt som de dyreste. I mellemprisklassen ligger typisk ståltag, som er en af de mest udbredte tagtyper. Ofte går det under navnet “Decra”, fra et firma af samme navn, som sidder på mange danske tagflader.

Vil du gerne spare penge, og få det billigste tag, kan du læse meget mere herom i artiklen her.  

Hvilket tag er billigst?

Uanset om du skal udskifte et eksisterende tag eller bygge nyt hus, har prisen for et tag en væsentlig omkostning. Prisen på et nyt tag kan godt løbe op i 3-400.000 kr. Skal det gamle tag også tages ned, kommer omkostningen hertil oveni. Er der tale om et gammelt asbesttag, stiger udgiften yderligere. Typisk skal der også betales for stillads.

Du kan dog sagtens få et væsenligt billigere tag end det angivne.

Traditionelt set, er tagpaptag anset for at være den billigste type tag. Det er ihvertfald en tagtype som ligger i den billige ende af prisskalaen for et nyt tag. Umiddelbart er eternittag dog den billigste løsning set pr. m2. Hvis dit nye tag må bestå af eternitplader, slipper du nemlig med en kvadratmeterpris mellem 350 kr og 650 kr. Til sammenlægning er kvadratmeterprisen på tagpap gerne mellem 450 kr og 550 kr.

I regnestykket skal dog medtages, at får du udskiftet dit tag til tagpap, har du ikke brug for undertaget, hvor du modsat skal lægge prisen hertil oveni ved eternittag. Nogle tagtyper kræver nemlig undertagsbeklædning, mens andre ikke gør.

Et undertag kan både være fast eller let, og prisen herfor varierer. Regn dog med minimum 200 kr pr. kvadratmeter. 

Sommetider kan et nyt tag godt lægges ovenpå undertaget fra det gamle tag, og nogle gange endda ovenpå det nuværende tag. Spørg din taglægger til råds om hvad der kan lade sig gøre hjemme ved dig.

Hvilke tagtyper kræver undertag?

Nedenstående tagtyper kræver, at der lægges en form for undertag.

  • Naturskifertag
  • Zinktag
  • Trætag
  • Tegl (vinge og fals)
  • Betontagsten
  • Kobbertag
  • Skifereternittag
  • Stålpladetag (hvis der ikke er ventilation)

Hvad koster et billigt tag?

Hvis du gerne vil spare penge, er det godt at vide hvilket tag er billigst. Det finder du ud af, ved at sammenligne de forskellige tagtyper med omkostningen til dem hver især. 

I nedenstående skema ses forskellige tagtypers pris pr. m2, inklusive montering, foretaget af en professionel taglægger. 

Med i priserne er eventuelt undertagsmateriale.

TagtypePris pr. m2 ved udskiftning
Tagpap800 – 1.000 kr
Bølgeeternit700 – 1.200 kr
Ståltag (Decra)800 – 2.100 kr
Tegltag1.200 – 2.300 kr
Betontag1.500 kr – 2.200 kr
Skifertag1.500 kr – 1.800 kr

Udskiftning af eksisterende tagbelægning

Skal du have nyt tag på huset, kan du spare penge ved at vælge et billigt tagmateriale. Således får du med en billig tagtype, typisk en god investering i et tag, som kan holde længe. 

Eftersom de fleste tagtyper har en pæn levetid – endnu længere med vedligehold, er det altså ikke en dårlig investering at vælge et billigt materiale.

Et hus med et gammelt tag af tegl, kan dog godt blive udfordret på æstetikken, hvis belægningen udskiftes til tagpap. Dit tag bærer nemlig et udtryk som påvirker hele huset. Er det gamle tag omvendt af eternit, kan det måske bedre bære et udtryk med tagpap, eller mere traditionelt, af nye eternitplader. 

Både eternitplader og tagpap er tagtyper som går under betegnelsen “let tagbelægning”. Det betyder, at alle konstruktioner kan bære den type. Det samme gælder iøvrigt ståltag

Modsat er naturskifer og tegl tunge materialer som ikke alle bygningskonstruktioner kan bære – i hvert fald ikke uden tilføjelse af spær, jernbjælke eller lignende. Et gammelt tag som har haft bølgeeternittag, kan således muligvis ikke få en tung tagtype monteret.

Bølgeeternitplader

Bølgeeternittag ses på mange forskellige slags bygninger og er ganske ofte anvendt i dansk byggeri. Det være sig både på huse, sommerhuse, i industrien og landbruget. Hvis du er “handy” anlagt, kan du godt selv lægge et eternittag. Nogle typer er dog nemmere at lægge end andre, ligesom hældningen på tagfladen kan være afgørende for, hvor nemt det er at få et godt resultat. 

Bølgeeternit findes i forskellige udformninger. De 4 typer B5,B6,B7 & B9 angiver i cm, hvor høj bølgen er på pladsen. Jo højere bølge, jo sværere kan lægningen blive. 

Få et billigt tag som holder længe

Beslutter du dig for at bølgeternit eller tagpap skal være nyt tag hjemme hos dig, kan du regne med, at dit tag kan holde mellem 20 og 50 år.

I nedenstående tabel ses gennemsnitlige levetider for tagtyper. Hvor billige tagplader af eternit holder op til 40 år, kan tagpap holde op til 50 år. Hertil skal dog bemærkes, at tagpaptaget med lav taghældning, er mere udsat for fugtskader m.v. Heraf kan nogle konstruktioner godt resultere i at tagpap har en kortere levetid. 

Priseksempler på omkostninger til tagpap

Priserne angivet kan alene anses for vejledende. Pris pr. m2 er ikke angivet. Således ses blot den samlede omkostning til x antal m2 tag. 

Antal m2Pris uden montering 1 lagPris med montering 1 lagPris uden montering 2 lagPris med montering 2 lag
5022.500 kr40.000 kr27.500 kr45.000 kr
10045.000 kr 80.000 kr55.000 kr90.000 kr
13058.500 kr104.000 kr71.500 kr117.000 kr
15067.500 kr120.000 kr82.500 kr135.000 kr
20090.000 kr160.000 kr110.000 kr180.000 kr

Tabel: Gennemsnitlig levetid for alle tagtyper

Skemaet herunder viser gennemsnitlige estimater på hvor længe et nyt tag vil holde. 

Der er adskillige faktorer som kan påvirke levetiden, hvorfor tallene alene kan anses for vejledende. 

Producenterne af tagpap og eternittag giver typisk 15 – 20 års garanti på et nyt tag, men den reelle levetid er oftest en del længere. 

I skemaet er ej medtaget stråtag som også er en mulig tagtype.

TagtypeTagets gennemsnitlige levetid
Tagpap40 – 50 år
Bølgeeternit20 – 40 år
Ståltag (Decra)30 – 60 år
Tegltag50 – 70 år
Betontag40 – 60 år
Skifertag80-100 år

Isolering og efterisolering af tag

Uanset om du investerer i den billigste tagløsning du kan finde eller ej, skal der ofte lægges et nyt undertag og isoleres under taget. På eksisterende huse, er der typisk tale om at få suppleret isoleringen under taget/på loftet, mens et nyt hus skal have en grundig isolering efter de nye isoleringskrav. 

Isoleringen er med til at sikre lang levetid på dit tag. Det gælder uanset om der er tale om skifer, bølgeeternittag eller en tredje slags. Isoleringen beskytter både huset og taget, giver dig et bedre indeklima og får omkostningen til varme til at falde. 

Omkostningen til isolering er typisk 150 kr pr. m2 for 250 mm, eksklusive øvrige materialer og arbejdsløn.

FAQ

Hvad er den billigste type tag?

Et nyt tag af eternit eller tagpap har den billigste pris pr.m2. Skal du have et undertag og isolering med i prisen, skal du lægge cirka 350 kr pr. m2 oveni kvadratmeterprisen for tagbelægningen. Pris på tagpaptag er dog eksklusiv omkostningen til undertaget på cirka 200 kr, da dette ikke behøves til denne belægning. 

Er tagpap det billigste tag?

Sammen med eternittag er tagpap det billigste materiale til et nyt tag. Skal du have efterisoleret under taget eller på loftet, skal du regne med en meromkostning pr. m2 på cirka 150 kr eksklusive montering og øvrige materialer. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere