Fundament til drivhus | Skal jeg vælge punkt- eller stribefundament til mit nye drivhus?

Går du med drivhusdrømme, hvor planter som tomater, agurker og blomster kan vokse lystigt? Så er det en god idé, at forberede dig på, hvad det kræver at nå dertil, hvor dit drivhus er sat op og klar til at huse lækre grøntsager og frugter, og andre varmekrævende planter. 

Før nydelse og praktisk brug kan komme i spil, skal du nemlig først montere fundamentet, som dit nye drivhus skal stå på. Dernæst skal selve drivhuset monteres. Denne proces kan muligvis blive længere end du har forventet.

Selvom opsætning af drivhus gerne kommer med en manual (i hvert fald hvis drivhuset er nyt), er det ikke nødvendigvis helt nok, blot at samle og opsætte drivhuset. Det skal jo nemlig også have et underlag at stå på. Den bedste løsning hertil, er et drivhusfundament med en støbning af beton. Dette er dog ikke en nem og hurtig løsning, hvorfor det kræver forberedelse at opsætte dit drivhus.

Priseksempel:
Et punktfundament koster mellem 400 kr og 800 kr pr. kvadratmeter. Et stribefundament (randfundament) koster mellem 1.000 kr og 3.000 kr pr. kvadratmeter

Er drivhus på fliser en smart løsning?

Den nemme og hurtige løsning, på opbygning af fundament til drivhus er, at opsætte det på en belægning af terrassefliser eller lignende. Det er ofte rimeligt ligetil, at lægge fliser i drivhus. Desværre er belægningen af fliser, potentielt en ustabil, og på sigt ujævn overflade, som kan ende med at koste glas og stabilitet i dit drivhus. 

Et fundament til et nyt drivhus skal være helt plan over jorden, så drivhuset står stabilt og solidt på hele arealet. Drivhuset skal jo gerne stå i adskillige år, og holde gennem regnvejr, storm og sne. Hvis ikke et drivhus står solidt og fast på dets overflade, er der en risiko for, at det går i stykker.

Det bedste fundament til drivhus

Den mest optimale løsning er, at montere et fundament på punktstolper af beton. Det kaldes også for det punktstøbte fundament. Du kan også lave et stribefundament, som dækker hele fladen, hvor der monteres drivhus på sokkel. Det kaldes også for et randstøbt fundament. Dette kræver en del større mængder beton, og de fleste drivhuse kan klare sig med mindre. 

Du kan godt nøjes med at støbe soklen fast på punktfundament. Det helstøbte fundament kan blive et såkaldt “overkill”. Ikke desto mindre er det vigtigt, at sætte drivhuset på et støbt fundament. Så er du sikker på, at drivhuset står solidt og lige, i mange år frem. 

Få 3 gratis tilbud på støbning af fundament til drivhus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på støbning af fundament til drivhus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad koster det at støbe fundament til drivhus?

Du kan vælge at lave støbningen som et fundament på punktstolper, hvor du sætter betonstolper i hvert hjørne af drivhuset. Du kan også vælge, at lave et stribefundament, hvor du laver en betonstøbt rende, som du monterer soklen på drivhuset på. Renden graves rundt langs kanten af fundamentets ramme.

Et punktfundament koster mellem 400 kr og 800 kr pr. kvadratmeter. Et stribefundament (randfundament) koster mellem 1.000 kr og 3.000 kr pr. kvadratmeter

Randfundament eller punktfundament?

Uanset hvilken type fundament du gerne vil lave til drivhuset, skal du regne med, at det er et stort arbejde. Et randstøbt fundament er dog mere omfattende end et fundament af punktstolper. Dels kræver et randfundament fjernelse af store mængder jord, dels kræver det en hel del cement, for at få fundamentet støbt fast. Et randfundament er typisk brugt til beboelse og lignende større bygninger, mens et fundament af punktstolper primært bruges til mindre bygninger som carporte, sommerhuse og drivhuse.

Medmindre der foreligger et særligt behov, er det umiddelbart nok at lave et punktstøbt fundament til drivhuset. Herved skal du ikke grave nær så meget ud til betonen og nøjes med hjørnerne. Muligvis skal der også sættes punkter på siderne af drivhuset, hvis det er et stort hus.

Hvordan laver man fundament til drivhus?

Før du går i gang med udformning og gravearbejde, skal du lægge en plan og måle arealet præcist op. Dernæst skal du sætte markeringssnore op langs kanten af der, hvor hvert hjørne af drivhuset skal stå.  

Når din markering er klar, graver du hullerne (ved punktstøbt fundament), hvor din støbning skal være. Du skal grave hele vejen ned til 90 cm i dybden, hvor det forventeligt er frostfrit. Hvis ikke hullerne er gravet i rette dybde, vil der om vinteren blive problemer med frost i fundamentet. Det kan resultere i revner og skævheder. 

I de huller du har gravet, placerer du hule rør, midlertidigt. I hjørnerne fjerner du rørene og støber betonstolper. Det kan være et støbemix eller ren beton som du hælder vand ned til. Vær opmærksom på, at stolperne står i rette vinkel, og er i vater, inden du hælder vand på betonen. Når hjørnestolperne er sat, kan du fjerne rørene i siderne, og støbe resten af stolperne fast. Helst dagen efter. 

Stolperne skal slutteligt skrues sammen på en såkaldt “bundrem” så fundamentet bliver en samling af stolper, som står fast og lige.

Det kræver noget tålmodighed at støbe et plant fundament. Dels kræver selve støbningen nøjagtighed og tid, dels er der en tørretid. Processen tager gerne cirka 3 dage. Det er dog klogt at have tålmodighed og gennemføre processen med omhu. Så holder støbningen i mange år.

Når fundamentet er etableret, kan du stadig placere flisebelægning ovenpå. I princippet skaber du en terrasse, som drivhuse står sikkert og flot på. Terrassen bør dog få lavet en sokkel, som drivhuset kan stå på. I nogle drivhuse, følger der en sokkel med. I andre skal du selv sørge for det. Til formålet kan huset placeres på lecablokke eller mursten. Det vigtigste er, at soklen er stabil og i vater, ovenpå fliserne.  

Når drivhuset er sat på fundament og en sokkel, kan du vælge at fuge kanten rundt. Fugerne hjælper med at holde drivhuset tæt, uden indtrængende fugt og holder dermed huset frostfrit.

Få professionel hjælp til dele af eller hele processen

Der kan være flere grunde til, at det er en god ide, at få professionel hjælp til at etablere dit nye drivhus med sokkel.  Ved støbning af fundamenter, kan der være flere valgmuligheder end dem beskrevet her i artiklen. Det betyder, at du ved god faglig vejledning, kan få den bedste løsning til dit drivhus. 

En håndværker med professionelt kendskab til støbning, kan vejlede dig i, hvad der er den bedste løsning hjemme hos dig. Hvis muligt, er det dog godt, at få flere tilbud på arbejdet, fra forskellige firmaer. Så ved du, at du får den bedste pris på opgaven. 

Fjernelse af store mængder jord og støbning af betonen, kræver gerne entreprenørmaskiner, som du måske ikke selv har. Er jorden meget hård, kan det være særligt nødvendigt med professionelle maskiner. En gravemaskine kan heldigvis klare meget arbejde i jorden, uagtet dens sammensætning. Der skal samtidig også graves rimeligt dybt, til frostfri dybde. 

Det er vigtigt at der med sikkerhed graves til rette dybde. Det kan ligeledes kræve en faglig vurdering, om jorden er sådan sammensat, at der skal tilføres grus, for at fundamentet kan etableres stabilt. 

Foruden de praktiske forhold vedrørende gravearbejde i jorden og støbning af betonen, kræver etablering af et fundament også, at det står i den rette vinkel og er i vater. Ellers bliver kvaliteten af fundamentet den samme, som hvis du vil montere drivhuset på en terrasse. Fliserne på en terrasse, som ligger direkte på jordoverfladen, vil med tiden blive ujævne. Et skævt fundament af beton, giver dog samme konsekvens som hvis fliserne er skæve. 

Vil du gerne lægge fliser inde i dit drivhus, ovenpå et fundament, skal du på lige fod med fundamentets vater, sørge for, at overfladen er helt lige. Til denne opgave skal du også bruge sand/grus. Dette hjælper med at få fliserne til at sidde plant ved hinanden. Grus er som regel et mindre bekosteligt indkøb som fås i byggemarkeder eller hos entreprenører. En hurtig online søgning kan lede dig på vej.

Hvordan laver man et godt fundament til et drivhus?

Et godt fundament er solidt og lige, og støbt i jorden under drivhuset. Du kan både lave et punktstøbt fundament og et stribefundament. Oftest er et punktstøbt fundament tilstrækkeligt til en let bygning som et drivhus grundlæggende er. Du behøver derfor sandsynligvis ikke investere tid og penge i et stribefundament (rand), til et sådant projekt.

Kan man sætte et drivhus direkte på fliser?

Du kan godt etablere et drivhus direkte på fliser, men med tiden kan dit fundament blive skævt, fordi fliserne synker eller trykkes skæve ned i jorden. Tilførsel af grus kan hjælpe på stabiliteten, men hvis du vil være sikker på, at dit drivhus kommer til at stå lige og stabilt i lang tid frem, er det bedst at støbe et fundament af beton under dit drivhus. Det mest oplagte er at etablere et fundament af punktstolper, som gerne bruges til sådanne projekter, med lette konstruktioner. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Støbning af sokkel |

Hvis du vil blive klogere på, om du selv skal støbe dit fundament, kan du læse meget mere om processen, priser og forhold, i artiklen

Læs mere »

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere