Du er kommet til det helt rette sted, hvis du leder efter en erstatning til et støbt fundament. I denne artikel sætter vi nemlig fokus på brugen af skruefundament. Du kan både læse om fordelene ved at benytte sig af et skruefundament til diverse opgaver, hvad skruefundamenter kan benyttes til og hvordan du finder den bedste skruefundament pris i artiklen.
Vi kan dog allerede nu afsløre, at denne type fundamenter er en rigtig god løsning til flere opgaver. Dette gælder, uanset om du regner med at klare opgaven selv eller give den videre til en professionel. Men alt det kan du naturligvis læse mere om i de følgende afsnit.
Prisen for skruer til et skruefundament koster mellem 100 og 800 DKK pr. stk. Den endelige pris afhænger derfor af, hvor mange jordskruer der er behov for. Indregn også prisen for håndværkerens timeløn på mellem 300 og 900 DKK, hvis du får professionel hjælp.
Hvad koster skruefundament?
De fleste jordskruer til et skruefundament koster gerne mellem 100 og 800 kroner per stk. Det er naturligvis et stort spring, men det er svært at give en mere præcis pris, uden at kende nærmere til de enkelte byggeprojekter. Det skyldes. at der er flere faktorer, som spiller ind, når den endelige pris på opsætningen af et skruefundament skal udregnes, heriblandt:
- Antallet af jordskruer, der skal benyttes
- Hvilken type skruer du køber (f.eks. størrelsen på dem)
- Hvor du køber skruerne fra (prisen svinger meget)
- Hvor stort et projekt der er tale om
- Om du klarer opgaven selv eller får hjælp af en håndværker
- Jordforholdene – f.eks. hvor svært det er at montere skruerne i jorden
Den angivne pris på 100 til 800 DKK er kun for jordskruer. Du skal derfor regne med, at prisen vil blive højere, hvis du ønsker at få en professionel til at klare opgaven for dig, da der så også skal indregnes timepris til fagmanden.
Prisen for en håndværker er svær at fastslå. Normalt regner man med, at timeprisen ligger på mellem 400 og 900 DKK.
Umiddelbart kan prisen hurtigt løbe op, hvis man køber de lidt dyrere jordskruer og benytter en dyr håndværker. Derfor kan det være en god idé at indhente flere tilbud på opgaven, så du kan få en fornemmelse for, hvad hele projektet egentlig vil komme til at koste dig.
Priseksempel:
Den samlede pris for projektet bliver 9.600 DKK, hvis du køber jordskruer til 300 DKK stykket, og skal bruge 16 stk i alt, samt får hjælp af en håndværker en hel dag (8 timer til 600 DKK i timen).
Vælger du at gøre det selv med samme antal jordskruer, kan du nøjes med en udgift på 4.800 DKK. Til gengæld skal du muligvis bruge penge på ekstra værktøj for at få skruerne ned i jorden.
Hvad kan skruefundament bruges til?
Et skruefundament er en måde at lægge fundament på til diverse bygninger og genstande. Ofte sammenlignes denne type fundament med et af beton, da begge dele er yderst holdbare. Den helt store forskel mellem et skruefundament og et betonfundament er dog, at skruefundamentet er mere tidsbesparende at bygge. Dette skyldes både hele opsætningen af fundamentet, men også at det er solidt og stærkt fra start af, hvorfor du kan benytte det med det samme. Du skal altså ikke vente på, at fundamentet tørrer eller har stået lidt, hvis du benytter dig af et skruefundament.
Et skruefundament kan holde mellem 40 og 100 år, og man kan derfor roligt sige, at det er et holdbart fundament. Derudover kan det også nævnes, at du kan få jordskruer i mange størrelser, hvorfor et sådant fundament kan klare mange forskellige mængder af belastninger. Afhængig af størrelse kan én skrue holde til mellem 200 og 7.000 kg belastning.
Af den grund kan du benytte skruefundamenter til bl.a.:
- Terrasse
- Carporte
- Shelter
- Små broer
- Redskabsrum
- Legehuse e.l.
- Hegn
- Skilte
- Flagstænger
De ovenstående eksempler er ikke de eneste bygninger og genstande, som du kan benytte skruefundament til, men det givet et indblik i fundamentets alsidighed. I en vis grad er det primært dig selv, som sætter grænsen for, hvad fundamentet kan bruges til. Det kommer trods alt meget an på, hvilke projekter og type af byggeri der skal lægges skruefundamenter til.
Du kan desuden sagtens opsætte skruefundament på ujævnt terræn, f.eks. et sted med bakker / skrænter. Det skyldes, at skruerne kan fås i forskellige længder, hvorfor du kan tilpasse dem til formålet.
Har du det rigtige værktøj til at gøre det selv?
Vær gerne opmærksom på, at den samlede udgift for isætning af jordskruer kan blive en del dyrere, end du lige går og tror, hvis du ikke allerede ejer det værktøj, som du skal bruge til opgaven.
I så fald skal du nemlig ud at låne forskellige typer af værktøj, hvilket hurtigt kan løbe op i en udgift på 5.000 til 10.000 kroner – afhængigt af hvor meget værktøj du skal leje, og hvem du lejer det af.
Få 3 gratis tilbud på skruefundament
Forstå konceptet på 60 sekunder:
10 gode grunde til at vælge skruefundament
Der er flere fordele ved at få et skruefundament udført frem for et støbt fundament. I de nedenstående afsnit sætter vi fokus på disse fordele, så du kan få en bedre fornemmelse for, hvorfor du skal vælge et skruefundament til dine byggeprojekter.
1) Nem løsning til både store og små projekter
Helt generelt er et skruefundament en optimal løsning til både store og små projekter. Som du har kunnet læse i afsnittet om, hvad man bruger et skruefundament til, så er det både muligt at benytte det til stabilisering af mindre genstande, såsom skilte og hegn, samt som fundament til større byggerier, heriblandt carporte, terrasser etc. Du skal altså ikke føle, at en opgave enten er for stor eller lille til at skruefundamenter ikke kan være en god løsning.
Derudover sikrer jordskruer optimale fundamenter på selv svært tilgængelige områder. Dette gør sig f.eks. gældende på skrænter, i sand, i skovjord o.l. Du kan f.eks. også installere jordskruer under vand eller installere dem gennem en allerede eksisterende belægning. Det sidstnævnte kræver blot, at du bore hul, så skruen kan komme ned til jorden og sætte sig fast.
2) Der er ikke langt fra start til slut
Det tager ikke lang tid at sætte et skruefundament op i forhold til at støbe andre typer af fundamenter. Derudover kan du belaste et skruefundament så snart det er opsat, hvilket sikrer, at du hurtigere kan komme videre med byggeprojektet. Det samlede projekt tager altså ofte meget kortere tid, når der benyttes et skruefundament.
Se eventuelt denne video fra StopDigging, hvis du vil se, hvordan en fundament med jordskruer udføres.
Den kortere tidshorisont gør sig især gældende i forhold til støbning af beton (som man ofte sammenligner brugen af jordskruer med, da de minder om hinanden i forhold til holdbarhed og styrke). Beton har brug for tid til at hærde og derfor kan det tage flere dage, hvis ikke uger, at komme videre med projektet, hvis der støbes beton.
Er du mere interesseret i at benytte et støbt materiale, såsom beton, som fundament frem for jordskruer, så kan du udmærket læse vores guide til støbning af fundament for at blive klogere på denne proces.
3) Skruefundamenter kan holde i mange år
En anden klar fordel ved et skruefundament er, at det kan holde i mange år. Du skal altså ikke med jævne mellemrum tjekke op på det eller skifte det ud. Normalt siger man, at jordskruer kan holde mellem 40 og 100 år. Den præcise holdbarhed afhænger dog af jordens forhold, hvilken tykkelse skruerne har, typen af belastning og hvilken behandling de har fået. Men du kan altså godt regne med, at dit nye fundament holder i en lang række år, uanset typen af belastning.
4) Et skruefundament er en mere miljøvenlig løsning
Det kræver ikke helt så mange forskellige typer af materialer og blandinger at lægge et skruefundament eller overhoved fremstille jordskruer. Af den grund er et skruefundament et bedre valg for miljøet i forhold til flere andre støbte fundamenter, heriblandt beton.
5) Det er muligt at rykke et skruefundament
Har du bygget en carport, legehus e.l. på et skruefundament, men skal nu til at flytte eller ønsker at rykke rundt på placeringen for bebyggelsen. I så fald skal du ikke fortvivle. Det er nemlig muligt at rykke et skruefundament til en anden del af haven eller et helt andet område. Du skal derfor ikke efterlade produktet det samme sted for evigt. Man kan udmærket sige, at et fundament på jordskruer kan genbruges og rykkes efter behov.
6) Skruefundamenter fungerer fint som en midlertidig løsning
Netop grundet ovenstående fordel, er det muligt at benytte et skruefundament som en midlertidig løsning. De er lette at fjerne og så kan du altid benytte fundamentet et andet sted. På den måde får du opfyldt dine behov lige nu og her, men skal samtidig ikke være nervøs for, at skruer / fundamentet går til spilde efterfølgende.
7) Du slipper for at grave i jord og have overskydende jord til rådighed
Der skal ikke graves på forhånd i jorden, når du ønsker at benytte dig af jordskruer til fundamentet. De forskellige skruer skal nemlig blot skrues ned direkte i jorden uden en masse forarbejde. Derfor er arbejdet helt generelt lettere, da det ikke kræver en større udgravning. Du skal således heller ikke bekymre dig om at skulle til at slæbe en masse overskydende jord væk fra din grund, da det forbliver i jorden.
8) Der skal ikke benyttes tunge materialer til at opsætte et skruefundament
Der skal ikke bruges tunge materialer som grus og cement i opsætningen af et skruefundament, hvilket i den grad gør arbejdet lettere og mere overskueligt. Du skal nemlig ikke tænke på at skulle transportere eller have tunge materialer stående på din grund. Derudover skal der ikke tænkes over blandingsforhold, at et materiale skal lægges hurtigt e.l. Du kan altså klare dit byggeprojekt med ro i maven og i dit eget tempo – eller håndværkernes tempo. Og så er der ikke 500 forskellige materialer at holde styr på.
9) Der skal ikke benyttes store maskiner til arbejdet
Vi har allerede nævnt det et par gange, men det kan godt tåle at blive gentaget: det kræver ikke alverden at opsætte skruefundamenter. Du skal blandt andet ikke benytte store og tunge maskiner til arbejdet – præcis som du ikke skal transportere tunge materialer. Der er hverken brug for en stor gravemaskine eller en kæmpe boremaskine at få en jordskrue i jorden.
I de fleste tilfælde kan du klare en stor del af arbejdet med håndkraft, især hvis du arbejder med mindre fundamenter. Det kan dog være nødvendigt at benytte en håndholdt slagnøgle eller en boremotor med hydraulik, hvis du arbejder med store skruer eller har mange jordskruer, der skal skrues i på samme tid. Arbejdet kan trods alt godt blive lidt hårdt.
10) Man kan klare arbejdet selv
Du har måske allerede regnet det ud efter at have læst de ovenstående punkter med fordele ved opsætning af et skruefundament, men det er altså et stykke arbejde, som du udmærket selv kan klare, hvis du har hænderne skruet ordentligt på. Det kræver måske blot, at du læser op på information om, hvordan arbejdet udføres og hvad du skal være opmærksom på i forhold til jordens tilstand. At gøre det selv kan også være en optimal måde at spare på prisen på projektet.
Er du på nogen måde i tvivl om, hvorvidt du selv kan klare opgaven, så vil vi dog stadig anbefale dig at tage kontakt til en professionel. En fagmand besidder trods alt evnerne og information om de geotekniske aspekter af arbejdet. Yderligere skal du ikke kun være afhængig af din egen arbejdskraft.
Skal der lægges gulv på dit fundament?
Hvis du opretter skruefundamenter til en garage, terrasse, carport e.l., så kan det være, at du skal overveje, om du ønsker en bestemt type gulvbelægning. Der findes en masse forskellige typer, og det er helt op til dig selv og dine behov, hvilken du vælger. Her på siden kan du finde en masse forskellige guides til lægning af gulv af forskellig art. Så hvis du allerede ved, hvilken type gulvbelægning du ønsker, er det bare med at finde frem til den pågældende guide.
Er du derimod i tvivl om, hvilken type gulvbelægning du ønsker i dit nybyg og har brug for lidt vejledning, så vil vi anbefale dig at læse vores artikel om gulvbelægning. Artiklen opsummerer i en vis grad de vigtigste pointer fra de andre artikler om lægning af gulv, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over den bedste gulvbelægning til dit rum.
Hvorfor skal man vælge et skruefundament?
Der er mange fordele ved at vælge skruefundament. F.eks. er det en miljøvenlig løsning, nemt at installere i jorden og kan flyttes, hvis behovet skulle opstå. Du skal ikke bøvle med flere materialer.
Hvad kan jeg bruge skruefundament til?
Du kan benyttes skruefundamenter til både store og små opgaver. De er ideelle under carporten, terrassen, et legehus m.fl., men kan også benyttes til at holde skilte, flagstænger o.l. på plads.
Hvor længe holder et skruefundament?
Den præcise holdbarhed afhænger af jordskruernes opbygning og jorden, som de sættes i. Normalt siger man dog, at skruefundamenter kan holde mellem 40 og 100 år.
Hvad koster det at købe jordskruer til et skruefundament?
Den endelige pris for jordskruer, afhænger blandt andet af, hvilken størrelse du vælger. Du kan normalt regne med en pris mellem 100 og 800 DKK per skrue. Husk dog, at kvalitet og pris ofte går hånd i hånd.