Støbning af sokkel |

Hvis du står og skal støbe fundament til en bygning, overvejer du måske om det er en gør-det-selv opgave, som du vil give dig i kast med på egen hånd. Alternativet er, at overlade arbejdet til professionel hjælp, med erfaring i hele processen, fra første spadestik til betonen er støbt og fundamentet færdigt.

Hvis du vil blive klogere på, om du selv skal støbe dit fundament, kan du læse meget mere om processen, priser og forhold, i artiklen herunder.

Hvad vil det sige at “støbe fundament”?

Ethvert hus står på en sokkel. Nogle dybere end andre. En sokkel består af hærdet cement/støbemix blanding, som er sat i jord, der består af stabile og hårde lag. Cementen støbes direkte ned i en udgravning i jorden, og bliver herefter den sokkel, som en bygning kan placeres på. Der findes flere forskellige metoder til at støbe fundamentet. De forskellige metoder, egner sig til forskellige typer byggeri og jord, og har forskellige egenskaber. 

En sokkel som er solid, kan holde i rigtig mange år, uden problemer og skader, som fx revner. Når fundamentet støbes til sokkel, er det vigtigt at arbejdet udføres med omhu, så fundamentet får en lang levetid. Det kan kræve involvering af professionelle håndværkere. Til nogle projekter kan man dog godt støbe fundamentet selv. Særligt ved støbning af fundament til lette bygninger som skure og garager, kan der være tale om gør-det-selv projekter. 

Ændring af nuværende bolig

Ligeså vel som ved nybyggeri, foregår støbning også ved renovering af et eksisterende fundament og etablering af tilbygninger. Ved tilbygning skal der laves et fundament i samme højde som støbningen fra det eksisterende hus, så overfladen bliver jævn. Jorden skal altså graves af og udgravningen ske i forlængelse af fundamentet fra huset. Denne type støbning af fundament kan være en opgave, som kræver god erfaring.

Hvad koster fundament støbning?

Der kan være store variationer i priser, for at få støbt et kommende fundament. Flere faktorer spiller ind på prisen, herunder blandt andet:

  • Hvad vil du bygge, helårshus eller mindre bygninger? (sommerhus, garage, andet?)
  • Hvor stort vil du bygge? (etablering, hvor meget beton, endelig højde m.v.)
  • Skal der etableres varme, vand og el i bygningen (opvarmede bygninger er dyrere i fundament)?
  • Hvilken udformning skal fundamentet have? (særlige former, vinkel, niveauer?)

For at være sikker på, hvad den eksakte pris lander på, til dit fundament, kræver det et besøg af en professionel, gerne en murer. Denne kan hjælpe dig med at vurdere og definere omkostningen til projektet. Omkostningen til materialer er omtrent den samme, uanset om du laver fundamentet selv eller lader en murer håndtere det. Omkostningen til arbejdsløn og maskiner, hvis du entrerer med en professionel, afhænger af hvor omfattende og kompliceret projektet er. Jo simplere projektet er, jo lavere vil omkostningen være. 

Gennemsnitligt koster støbning af fundament, gerne mellem 1.000 kr og 3.000 kr pr. kvadratmeter nyt fundament der støbes. Prisen afhænger af ovenstående faktorer og hvilken type fundament der skal etableres. Prisen afhænger samtidig også af mulighederne for at skabe fast underlag eller etablering af forskalling. 

Priser ved samarbejde med en professionel håndværker

Der kan være stor forskel på, hvad et firma der arbejder med fundament støbning, tager for arbejdet. Samtidig er der forskel på, hvordan håndværkere arbejder og kommunikerer. Hvis du ønsker den billigste pris for opgaven, kan du sammenligne flere tilbud, for at finde det mest prismæssigt fordelagtige tilbud (hvis altså indholdet af de forskellige tilbud er det samme). Hvis du ønsker dig den bedste service og kommunikation, kan dette være mere værd end prisen, og du betaler muligvis herfor. Det handler altså om prioriteringer. 

Nedenfor ses fordele ved at entrere en professionel håndværker til støbning af fundament:

  • Ved indhentning af tilbud bliver du skarpere på opgavens indhold og omfang, fordi du gennemgår dialog med forskellige firmaer som spørger ind til arbejdet. 
  • Når du modtager tilbud, vil du kende det prismæssige leje ift. opgavens omfang, og kan vælge en konkret pris. 
  • Du får større indblik i priser ved at modtage forskellige tilbud – bed gerne om en udspecificering af lønning og materialepriser
  • Hvis der er store udsving mellem priserne i forskellige tilbud, kan du udfordre håndværkerens tilbud ved fremvisning af andre, billigere tilbud på samme arbejde. Der kan være en logisk forklaring på forskelle mellem priser, men sommetider er det ren konkurrence og profit der er til forskel. 

Kan du selv foretage støbning af fundament?

Hvis du gerne vil støbe fundament, når dit projekt skal sættes i gang, kan det være fristende bare at gribe skovlen og begynde arbejdet. Der er dog god grund til at overveje, om du kan håndtere opgaven. 

Støbning af fundament kræver dels stor omhu og en præcis og beregnet udgravning og dels erfaring med støbning. Konsekvensen af en støbning som ikke er udført grundigt og rigtigt er, at der opstår sætningsskader i bygningen, med revner i sokkel, mure og skæve gulve. Samtidig kan der reelt blive fare for sammenstyrtning på sigt. Yderligere kan revner betyde, at fugt kan trænge ind og give et usundt indeklima med svamp. Ingen af disse situationer er ønskværdige. 

Et ordentligt fundament kræver ofte erfaring med arbejdet, men der er dog nogle fundament typer som ikke kræver stort kendskab, førend du kan kaste dig ud i arbejdet med støbemix og udgravning i jorden. Særligt haveskure, carporte og garager kan være gør-det-selv venlige opgaver. Hele fundamentet skal selvfølgelig være lavet med omhu og præcision, men konsekvensen ved en mindre fejl et sted i fundamentet, er ikke afgørende for bygningen ovenpå, hvis der er tale om et skur. I hvertfald ikke på samme måde, som hvis der er tale om et hus. 

Hvad er fordelene ved at lade en professionel udføre arbejdet?

Det er klart, at der kan være mange penge at spare, ved at udføre selve støbningen af fundament selvom og det kan også sagtens lade sig gøre – omend at man uden erfaring nok kan ende med at bruge ganske meget tid på projektet. Hvis du alligevel overvejer, om det er bedre at hyre en professionel til opgaven, er der herunder listet en række fordele herved: 

  • Erfaring og viden giver sikkerhed for at fundamentet er støbt korrekt
  • Et korrekt støbt fundament holder i mange år og står sundt og stabilt
  • Fundamentet etableres på undersøgte og egnede jordforhold som sikrer, at fundamentet står stabilt og jævnt
  • Kortere proces hvor arbejdet udføres hurtigere end du selv kan klare det
  • Håndværkeren skal stå inde for arbejdet mange år frem og har selv en byggeskadeforsikring
  • Du kan få håndværkerfradrag for arbejdslønnen og sparer derved en del af omkostningen, samtidig med, at du ikke selv skal stå for arbejdet, og ikke har nogen at klage til hvis der sker fejl.

Støbning af fundament, sådan laves det

Uanset hvilken type fundament der skal etableres, er der visse fællestræk for processen og udarbejdelsen. Førend fundamenter kan laves, skal der dels laves en projektbeskrivelse/tegning, afsættes placering, hvor der måles og sættes pæle, udgraves osv. 

Herunder kan du se den overordnede proces som pågår ved etablering af fundamentet til en bygning. 

  1. Afsætning: Arealet måles op og der sættes pæle op i hjørner med snore imellem, så området der skal udgraves er helt klart og tydeligt markeret med vinkelrette hjørner.
  1. Udgravning: Der udgraves i en dybde på minimum 90 cm (frostsikker dybde) og til der fremkommer fast bund som er stabilt at bygge på – eller når forskallingen på ustabil jord er lagt.
  1. En rende af beton: Det første som udgraves er en rende, som fyldes med den bløde beton. Dette kan være et færdigkøbt mix eller en blanding du selv laver med beton hærder og cement.
  1. Planering: Når betonen er hældt ud på arealet som er udgravet, skal det gøres så jævnt som muligt, hvorefter der pågår en tørretid.
  1. Opsætning af isolerede blokke: Når betonen er tør, placeres der isolerede Lecablokke med flamingo indeni. Disse kan således isolere mod kulden. Blokkene mures op langs kanten af snoren, som er placering rundt om støbningen.

Forskellige typer fundament

Støbning af fundament er en proces som er blevet brugt i mange år tilbage i tiden. Med tiden har typer af fundament dog udviklet sig, så der i dag er flere typer, hvor hver egner sig bedst til forskellige slags fundamenter. Hvis fundamentet er til en garage, er behovet et andet end til et hus. Deraf opstår forskellige typer af sokler, som laves på forskellige måder – og til forskellige priser. 

Stribefundament

Et stribefundament kaldes også for et randfundament. Denne type støbning af fundament er den mest anvendte til huse. Fundamentet etableres ved at renden som graves ud, har en vis bredde og graves på kryds og tværs. I renden får man fyldt beton, hvorefter denne tørrer. I betonen etableres stolpebeslag, som soklen laves på. Et stribefundament er ikke billigt, men en sikker løsning, som giver et stabilt fundament hvis udført korrekt. Det holder huset stabilt på lang sigt.

Punktfundament

Skal du bygge et skur ved siden af huset derhjemme, er et punktfundament en oplagt løsning. Der graves smalle huller i den yderste del af arealet som der skal laves støbning af fundament på. Udgravningen er altså en del mindre omfattende til sådanne fundamenter. I hullerne støbes beton og heri placeres stolper som soklen sættes på. Et punktfundament kan bære lette og mindre bygninger. Det vil typisk være et punktfundament der vil passe til en gør-det-selv opgave. 

Pælefundament

En frostfri dybde er beregnet til 90 cm. Renden til en støbning behøver således i princippet ikke være dybere end dette. Ofte må man dog grave dybere, fordi de bærende jordlag ligger længere nede. Det kan ende med at blive hårdt arbejde, at nå ned til bærende jordlag. Hvis ikke der findes bærende jordlag, kan fundamentet muligvis ikke bære vægten af huset, hvorved skader vil opstå. 

Et pælefundament bruges gerne der hvor der er langt ned til bærende jordlag og hvor en forskalling ikke er nok til at gøre byggeriet stabilt. Gerne i mere end 3 meters dybde. Betonpæle bankes ned i to punkter over for hinanden, i rækker, rundt langs arealet hvor der skal støbes. I jorden fyldes beton, så pælene står sikkert og stabilt. 

Skruefundament

Et skruefundament består af store skruer af metal, som skrues ned i jorden. Her bruges ingen beton og dermed er der ingen tørretid. Denne slags fundament er ligesom punktfundamenter, bedst egnet til mindre byggerier som fx skure og garager.

Hvad koster det at støbe en sokkel?

Det koster mellem 1.000 kr og 3.000 kr at støbe fundamentet til en sokkel, hvis udført at professionelle. Nogle typer sokler etableres bedst af professionelle, mens andre kan være gør-det-selv arbejde. Hvis du er i tvivl, kan du spørge en håndværker til råds, inden du tager beslutningen. 

Hvor lang tid tager det at støbe sokkel?

Tørretiden er længst hvis soklen sættes på et stribefundament og noget kortere ved et punktfundament. Oftest skal du regne med 1-2 dage. Ved et skruefundament er der ingen tørretid, da store metalskruer sættes i jorden, uden tilføjelse af beton. Denne slags fundament egner sig dog bedst til mindre og lette byggerier som fx garager og skure. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere