Overdækket terrasse | Alt du skal vide om materialevalg, pris og regler

Læs alt, hvad der er værd at vide om en overdækket terrasse i denne artikel. Vi vejleder dig til, hvilke typer af overdækkede terrasser der er de bedste, og hvilke fordele der er ved at investere i terrasseoverdækning. 

Derudover kan du læse en række gode råd, inden du påbegynder arbejdet, samt hvilket prisleje du kan forvente at skulle betale for din nye terrasseoverdækning, alt efter hvilken type du vælger. Der findes en lang række overdækkede terrasser, som adskiller sig i alt fra design, form, farve, materiale etc. Af den grund kan det være optimal med en smule vejledning inden køb.

Prisen for etablering af en overdækket terrasse ligger mellem 5.000 og 65.000 DKK. Det skyldes, at der er mange forskellige terrasser at vælge imellem. En markise koster fra 100 DKK pr. m2, mens mindsteprisen for terrasseoverdækning er cirka 10.000 DKK.

Hvad koster en overdækket terrasse?

En overdækket terrasse kan koste alt mellem 5.000 og 65.000 DKK. Det er umiddelbart et meget stort spring, som ikke giver det bedste indblik i, hvad du skal budgettere med. I den nedenstående tabel har vi forsøgt at forklare, hvordan priserne kan inddeles:

Typer af overdækket terrasserGennemsnitlig fra-pris
Ultra billig overdækket terrasse (købt hos forhandlere som Frishop, Harald Nyborg, Coop e.l.5.000 DKK
Overdækket terrasse i nogenlunde kvalitet, hvis du selv sætter den op10.000 DKK
Overdækket terrasse købt hos ekspertforhandlere med montering+20.000 DKK
Markise frem for permanent overdækningFra 100 DKK pr. m2

Som du kan se i tabellen, er det muligt at overdække terrassen ved hjælp af en markise. En sådan anordning kan køres ud og ind alt efter behov. Normalt fås markiser til en lavere pris end en reel overdækningskonstruktion. Du skal dog være opmærksom på, at en markise ej heller vil kunne holde til lige så meget, så den ikke er en fast konstruktion.

Når du skal lægge et budget for købet af en terrasseoverdækning, er du nødt til at være opmærksom på, at de følgende faktorer har en indflydelse på prisen:

  • Hvor stor selve overdækningen skal være
  • Hvilket materiale du vælger terrassen i (nogle er naturligvis dyrere end andre, men i de fleste tilfælde vil de også være mere modstandsdygtige og dermed holde i flere år)
  • Om du selv klarer opsætningen eller får hjælp af professionelle håndværkere (i så fald spiller det ind, hvor længe arbejdet tager, hvem du får til at udføre det og hvor i landet du bor)

Få 3 gratis tilbud på overdækket terrasse

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på overdækket terrasse – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Kan jeg selv opsætte en terrasseoverdækning?

Du kan spare nogle penge på din terrasseoverdækning, hvis du vælger en “byg-selv” løsning – altså at etablere overdækningen selv frem for at få den monteret af fagmænd. Det er dog vigtigt, at du sætter dig ind i processen, før du begynder, så du opsætter en stabil terrasseoverdækning, der kan stå imod i forskelligt vind og vejr.

Har du på ingen måde erfaring til selv at klare arbejde eller ønsker en særlig konstruktion, der kræver mere håndværksmæssig kunnen, vil vi anbefale dig at indhente et tilbud på opgaven, så du slipper for diverse bekymringer.

Overdækket terrasse klar til opsætning i haven:
Se denne terrasseoverdækning af galvaniseret stål og med 10 mm tagplader. Der er endda indbygget tagrende! Køb sættes hos Davidsen ved at klikke her.

Fordele ved at bygge en overdækket terrasse

Der er flere fordele forbundet med at få bygget en overdækket terrasse. Man kommer ikke helt uden om, at der også vil være nogle minusser, men i de fleste tilfælde vil fordelene overskygge for disse. 

Alligevel kan det være en god idé at gøre sig opmærksom på både fordele og ulemper, så du ved, at du træffer det rigtige valg fra start af frem for at fortryde det senere.

Fordele ved en overdækket terrasseUlemper ved en overdækket terrasse
Giver dig mulighed for at sidde ude flere måneder på åretOverdækningen vil “stjæle” noget af lyset til det rum, der er lige inde bag
Giver mulighed for at etablere et hygge-område udendørsDu kan ikke flytte overdækningen, hvis du gerne vil have lys på terrassen
Robust og holdbar løsning, der kan modstå vind og vejrEn permanent overdækning tæller med i bebyggelsesprocenten (gælder dog ikke markiser)
Kan holde i mange år, hvis du køber en kvalitetsmodel
Beskytter havemøbler, grill o.l. året rundt
Kan være med til at pifte husets udseende en smule op

Hvis det betyder meget for dig, at du kan ligge på terrassen og nyde solens stråler, skal du ikke fortvivle helt, selvom du ønsker at få etableret en overdækket terrasse. Du kan nemlig vælge blot at lave overdækning på den ene halvdel af terrassen. På den måde kan du selv rykke dig under overdækningen, når solen bliver for meget, men får stadig alle fordelene ved en permanent overdækning.

Hvad er forskellen på en overdækket terrasse og en udestue?

Forskellen på en overdækket terrasse og en reel udestue er, at udestuen vil være en lukket tilbygning til huset, mens en overdækket terrasse i mere eller mindre grad vil være en åben overdækning alt efter design. 

En fællesnævner for begge konstruktioner er, at der ikke må benyttes permanent opvarmning i hverken en udestue eller på en overdækket terrasse. Der kan i stedet anvendes flytbare varmekilder, når det begynder at blive køligt, såsom terrassevarmere eller el-ovne.

Permanent overdækning eller markise?

Du kan vælge mellem en permanent løsning eller en markise, når du ønsker overdækning til terrassen. Markisen er det rette valg til dig, der gerne vil have en mere fleksibel løsning. Du har nemlig mulighed for at slå en markise ind og ud efter behov, hvorimod man ikke kan flytte på en permanent overdækning. 

Det betyder også, at en markise ikke i samme grad vil “stjæle” lyset, da det ikke er tilfældet, når den er slået sammen. Og så ser den ikke lige så bestandig ud, når den er slået ud.

Ofte vil en markise også være en billigere løsning end en permanent overdækning. Det kan du blandt andet læse mere i afsnittet om prisen for den overdækkede terrasse. Du skal dog være opmærksom på, at markiser ikke er lige så modstandsdygtige og vejrbestandige som en permanent overdækning. Den kan sagtens benyttes til skygge og læ for f.eks. støvregn, men ikke under mere markante vejrforhold.

Den helt store fordel ved at vælge en markise over en permanent overdækning, ud over at det er en billigere løsning, er, at den ej heller tæller med i det bebyggede areal. Derfor er løsningen med en markise ideel, hvis du er tæt på at overskride bebyggelsesprocenten på din grund.

Vælg b.la. mellem to forskellige markiser
En elektrisk pergola markise, som har en fast konstruktion af aluminium med to faste arme og to stærke stolper forenden. Det gør den stabil og vindfast. Markisen kan trækkes ind og ud, som du ønsker, og den er altså helt ideel at bruge til at få dække din terrasse.
Du kan også vælge en helt standard markise med motor, som trækkes ind og ud efter dit behov.

Gode råd inden du etablerer en overdækket terrasse

Uanset om du vælger at få professionel hjælp eller klare opgaven selv, er der nogle aspekter, som du skal være opmærksom på inden du begynder at opføre en terrasseoverdækning. I de følgende afsnit sætter vi fokus på disse faktorer, så du er bedre klædt på til det fremtidige arbejde.

Vær opmærksom på lovgivningen og byggetilladelse

En generel tommelfingerregel er, at man skal søge om byggetilladelse, når man ønsker at udvide sin bolig. Dette gælder dog ikke altid, når der er tale om en overdækket terrasse. Ved etablering af terrasseoverdækning, behøver du ikke at ansøge om byggetilladelse medmindre dine sekundære bebyggelser på grunden overskrider 50 kvadratmeter til sammen. Dette omfatter carport, udhus, skur, drivhus o.l., samt den nye overdækkede terrasse.

Hvis det samlede antal kvadratmeter er under 50 m2, kan man nøjes med at anmelde byggeriet. Sørg under alle omstændigheder for at indberette oplysninger om byggeriet til BBR (Bygnings- og Boligregistret). Du skal søge om tilladelse, hvis du ønsker at terrænregulere over 30 cm på grunden.

Vær også opmærksom på, at det ikke er tilladt, selvom de samlede antal kvadratmeter er under 50, at bygge mere end den tilladte bebyggelsesprocent på 30% for helårsgrunde eller 15% for sommerhusgrunde. 

Hvilke regler er der for terrasseoverdækninger?

Terrasseoverdækninger må opføres overalt på grunden, så længe der holdes mindst 2,5 meter til naboskel og sti ved helårsgrunde. For sommerhusgrunde er det 5 meter frem for 2,5 meter. Desuden må bygningshøjden maksimalt være 8,5 meter, men dette afhænger også af afstanden til skellet. Endvidere er det vigtigt, at vandafledningen ikke kommer til at genere naboer. I mange tilfælde kan man føre vandafledningen til et regnvandssystem.

Tænk over placeringen af terrassen

Hvis du først skal til at etablere terrassen, når du opsætter overdækningen, vil vi anbefale dig at bruge lidt tid på at planlægge, hvor det bedst kan betale sig at placere din nye terrasse. Der findes naturligvis mange løsninger, så det er op til dig, hvad du foretrækker.

Det er dog oplagt at bruge lidt tid på at holde øje med, hvordan solen står på din grund. Du skal jo gerne have mest mulig sol på din terrasse, når vejret er til det. Men samtidig skal det ikke være sådan, at solen bliver for irriterende, hvis du ønsker at spise på terrassen.

Derudover skal placeringen af terrassen naturligvis også give mening, så det ikke er for besværligt at komme til den. Tænk derfor over funktionelle adgangsveje. Måske du endda skal etablere en dør ind til stuen / køkkenet, så du nemt kan komme ud på terrassen?

Du kan udmærket vælge at dække siderne til, hvis du gerne sidde i optimal læ. Det vil dog også skygge en smule for solen, uanset om du vælger stof eller beplantning.

Overvej en fritstående overdækket terrasse

Har du svært ved at finde en god placering til terrassen, hvis den skal stå i forlængelse af huset? I så fald kan du overveje at etablere en fritstående overdækket terrasse. En sådan variant kan placeres, hvor end du ønsker det i haven, og er især oplagt, hvis du har en stor have.

Vælger du denne type terrasse med overdækning, skal du være opmærksom på, at vind, regn o.l. nemmere kommer ind fra siderne, hvis ikke disse er dækket til. Det skyldes, at terrassen netop står frit frem for at være en smule i læ ved huset.

Materialevalg til konstruktionen af den overdækkede terrasse 

Man skal vælge materiale til både selve fundamentet og til det tag, der skal lægges ovenpå. Det vigtigste er, at man vælger en type, der er vejrbestandig og robust i sin opbygning, så det kan tåle sol, fugt, regn, sne og vind – i hvert fald hvis man gerne vil have en terrasseoverdækning, der rent faktisk kan holde i flere år.

Derudover kan det anbefales at vælge design og farve på materialet ud fra, hvad der vil se pænt ud til den eksisterende bygning. I så fald skaber du en vis harmoni mellem de to “bygninger”, hvilket med garanti vil give et flottere udseende til boligen.

De mest anvendte materialer er:

Træ

Anvendes ofte til fundamentet under taget. Det er bestandigt og holdbart, samt en af de billigere løsninger. Vær dog opmærksom på, at det kræver mere vedligeholdelse, når man vælger et organisk materiale som træ

Stål

Stål er et yderst robust materiale, hvorfor det er en af de mere populære valg. Overdækninger af stål er meget bestandige, og kan tåle vind, vejr og vægt fra eventuelt vand eller sne på taget. Det er typisk en lidt bekostelig løsning, men vil være mere holdbar i længden end f.eks. træ

Aluminium

Aluminium minder en del om stål, da det er et holdbart og stærkt materiale. Det er således oplagt at benytte til permanente overdækninger, da det sagtens kan klare belastning og stå imod i vind og vejr. Du kan købe produkter af aluminium i naturlig opbygning eller som pulverlakeret

Glastag

Glastag er ideelt til dig, der gerne vil have en mere elegant type af overdækning. Det kan både bruges til tag eller sider – eller begge dele. Den helt store fordel ved at benytte glas til facaden er, at terrasseoverdækningen i så fald lukker mere lys ind i bygningen, end hvis du brugte andre materialer. Ulempen ved glas er, at du skal fjerne store mængder af sne eller vand fra taget, da for høj en vægt kan ødelægge glasset 

Trapezplader i PVC

Trapezplader i PVC benyttes især til skure og carporte, da det er en yderst billig investering. Materialet kan også fungere til tagkonstruktionen på en overdækket terrasse, da trapezpladerne vil lukke lys ind, således at alt lyset ikke forsvinder inde i boligen. Umiddelbart er det dog en lidt skrøbelig løsning, da materialet kan tage skade af vind og vejr. Især grene, store hagl og tung sne kan være skadeligt for tag af trapezplader. Derudover vil de med tiden blive uklare og kan afgive et blåligt lys. Grundet den billige pris er det dog ikke et stort problem at udskifte dem, når dette sker

Termoplader

Termoplader kan være en god idé, hvis man ønsker at holde på varmen. Disse plader kommer i uklar plast, og derfor kan de være med til at lukke lyset ude

Tagpap

Tagpap er et rigtigt tag, som ikke vil lukke noget lys ind. Det er enormt slidstærkt og kan holde til nærmest hvad som helst, ligesom et helt almindeligt tag

Hvad koster en overdækket terrasse?

Prisen for en overdækket terrasse varierer alt efter projektets størrelse samt, hvad man ønsker at terrasseoverdækningen skal opføres i af materialer. Det kan koste alt i mellem 5.000-65.000 kr.

Hvem kan opføre en overdækket terrasse?

Man kan som udgangspunkt godt selv opføre sin egen terrasseoverdækning, men det kan være en fordel at have en professionel med inde over, så man er sikret en holdbar og sikker konstruktion.

Hvilken overdækket terrasse løsning skal man vælge?

Du kan enten vælge en permanent løsning eller en markise, der tilbyder større fleksibilitet. En permanent terrasseoverdækning er typisk mere bestandig end en fleksibel, men skygger dog for lyset.

Hvad skal jeg være opmærksom på inden jeg opsætter terrasseoverdækning?

Du skal først og fremmest undersøge, om du skal søge byggetilladelse. Og så skal du overholde diverse regler til højde, afstand til naboskel m.fl. Læs om alle regler og lovkrav i artiklen.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere