Skimmelsvamp ved vindue | Sådan kommer du skimmelsvamp til livs

Hvis du opdager skimmelsvamp ved dit vindue skal du handle hurtigt. Men hvad er skimmelsvamp egentlig, hvorfor opstår det, symptomer og ikke mindst, hvordan kommer du det til livs? Alt det kan du læse meget mere om her.

Svampesporer findes i mange arter og forekommer både indendørs og udendørs. 

Vi genkender dem oftest på deres karakteristiske sorte farve som sætter sig i fuger og vinduesrammer. Af de typer skimmel som kan findes i menneskers nærmiljø, er der cirka 18 forskellige. Nogle af disse trives særdeles godt indendørs. 

Svampesporer udvikler sig til skimmelsvamp angreb, når der er fugtig luft og sporerne ophobes i et koncentreret område.

Hvor opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp opstår når der er meget fugt til stede i indeklimaet. 

Der kan opstå skimmelsvamp i mange forskellige slags rum, men de hyppigste angreb sker i badeværelser og i vinduer og døre. 

Vinduerne er ofte et sted hvor skimmelsvamp vokser godt. 

I ældre vinduer vil der være tendens til at dannes kondens. Hvor nye vinduer kan opleve mindre angreb, særligt hvis der er et indeklima med dårlig ventilation, kan gamle vinduer få store angreb. Et gammelt og utæt trævindue, som er lavet af organisk materiale, skaber grobund for, at svamp kan etablere sig og være svært at få bugt med. 

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Svampen kan have forskellige farver, men ses hyppigst som sorte pletter eller hvide plamager og særligt ved ødelagte fuger og i miljøer hvor meget fugt kan sidde, for eksempel på fugtige vægge eller på badeforhæng. Svampen kan dog også godt vise sig i andre farver; lyserød, grå eller grøn svamp er mindre hyppigt, men kan også være skimmel.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af skimmelsvamp

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på fjernelse af skimmelsvamp – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvorfor kommer der skimmel på vinduer med meget fugt?

Utætte vinduer danner kondens og i den kondens trives naturligt forekommende skimmelsporer. Vinduerne er et yndet sted for skimmel, netop fordi der her er både varme og fugt at vokse i. 

I moderne boliger sørger nye energirigtige vinduer og ventilationsanlæg for, at der ikke dannes kondens, men i ældre huse, er et godt indeklima afhængigt af naturlig udluftning og optimal isolering i huset. Ellers kan luftfugtigheden ikke holdes nede. Fugt er skimmels vigtigste leveparameter.

Et sundt indeklima hindrer udvikling af skimmelsvamp

Skimmelsvampesporer findes i luften i de fleste hjem og udvikler sig først til reel skimmelsvamp, når den relative luftfugtighed bliver for høj. Et sundt indeklima er derfor et klima hvor luftfugtigheden holdes nede. Derudover er det vigtigt med udluftning, for at reducere fugt. 

Frisk luft fjerner fugtighed på overfladen af det organiske materiale som skimmelsvampen trives på. En høj luftfugtighed giver således større risiko for skimmelvækst. 

Skimmelsvamp er ikke godt for helbredet

Foruden risikoen for at udvikle allergiske reaktioner på baggrund af skimmelangreb, kan svampen også give generelt nedsat immunforsvar, opblussen i astma, udvikling af diverse typer allergi, hoste, snot og meget mere. Derfor er det vigtigt at komme fugtigheden, som giver anledning til mug i vindueskarmen, gummilisterne og endda selve ruden i vinduet, til livs. 

Sådan kan du fjerne skimmelsvamp fra vinduerne

Skimmelsvamp kan relativt nemt fjernes fra vinduesrammer, men kan være sværere at få bugt med i fuger og revner. Er angrebet af skimmelsvampe stort, kan det være nødvendigt at få professionel hjælp. Ofte vil det dog være muligt at fjerne skimmelsvampe med fx Rodalon. Da alle vinduer kan få svamp, er det godt at have et middel ved hånden som er effektivt mod sådanne angreb. 

Skal der skrappere midler i brug mod skimmelsvampene, er det godt at lade en fagmand håndtere det. 

Rodalon kan både sprayes på og påføres med en klud. Midlet skal herefter tørre og vil få eventuel skimmelsvamp til at udtørre. Når fugten fjernes, fjernes også skimmelsvamp. 

Skimmelangreb farver fuger og malede overflader

Selvom midler mod skimmelsvamp fjerner selve det aktive svampeangreb, kan området blive farvet af svampen. Særligt i fuger og på yder- og skillevægge med tapet, kan skimmelsvampen være svær at fjerne alle spor efter. Ofte vil det resultere i sorte/mørke områder eller orange/gullige områder, efter behandling med svampemidler. 

Sorte fuger er stort set umulige at få hvide igen og vil ofte kræve en hel udskiftning for at blive pæne. Det samme gælder tapet. Nogle husråd kan dog muligvis lysne en mørk fuge. Bagepulver og natron skulle heriblandt være nogle uskyldige og ufarlige midler til blegning af misfarvede områder efter svampeangreb. Muligvis kan også almindelige rengøringsmidler med indhold af klor også give en effekt. Vær dog blot opmærksom på, at nogle midler kan udtørre en gummifuge, hvormed dens effekt og funktion forringes. En mørnet eller eroderet fuge kan resultere i at vand trænger ind under fuger og laver fugtskade. Påvirkning af fuger bør derfor generelt håndteres med omhu. 

Skimmelsvamp ses nemt på ruder hvor der dannes kondens

Inden skimmelvækst ses i fugerne på badeværelset, ved mug i vinduesfuger og på væggen, kan det ofte ses på ruderne i vinduerne. Særligt hvis fugten omkring et vindue er høj, hvis man har et utæt vindue eller hvis der opstår kuldebroer, kan dette være årsagen til skimmelsvamp på selve glasset. Svamp i vinduer er det mest almindelige sted at se skimmelsvampe opstå. Foruden fjernelse af skimmelvækste omkring et fugtigt område, kan forebyggelse af dannelse af kondens, være den bedste vej til at undgå de sorte pletter. 

Når du ser skimmel på ruderne, ved du at det er tid til at gøre noget for at forbedre indeklimaet i din bolig. Det handler både om at forbedre forholdene nu og her, og om at forebygge, at der tilkommer mere skimmel, end det som åbenlyst ses i vinduerne.

Forebyg vækst af skimmelsvamp

Fugt er skimmelsvampens bedste næringskilde. Vil du være fri for skimmelsvamp, skal du således komme fugten til livs. Den friske luft er den nemmeste vej til at fjerne årsagen til skimmelsvamp. Med ventilation og gennemtræk 2-3 gange om dagen, fjernes fugten i luften i dit indeklima. Når du lufter ud i et særligt fugtigt miljø, helst flere gange om dagen, kan svampe ikke gro på hverken væg, i fugerne eller i vinduer. 

Fjern utætheder og skift vinduer og døre

En kuldebro ved vinduer som er gamle og slidte, skaber et fugtigt miljø. 

Det påvirker både vinduet, væggen omkring vinduet og hele rummet, hvori utætheden forefindes. Ved at udskifte, blandt andet gamle trævinduer og døre, til mere energirigtige, kan fugtigheden reduceres væsentligt og dermed optimeres indeklimaet, luften bliver sundere og varmeregningen mindre. Udskiftning af vinduer og døre, kan i det hele taget være en god investering i din bolig. 

Foruden et sundere indeklima, kan du få bedre økonomi og bedre vurdering ved et eventuelt salg. 

Brug for professionel hjælp?

Hvis du opdager et omfattende svampeangreb i din bolig, kan det være nødvendigt at få assistance af en professionel, som kan vejlede dig til, hvorledes du kommer problemet til livs. 

Det er vigtigt at få råd og vejledning, frem for at fortsætte med at bo i boligen, uden tiltag og behandling af angrebet. 

Nogle tømrer ved meget om skimmelsvamp, ligesom en VVS-uddannet håndværker kan have indgående viden om skimmel på badeværelser. 

Derudover findes der firmaer som specialiserer sig i diagnosticering og behandling af skimmelsvamp i huse. 

Nogle rengøringsfirmaer har ligeledes medarbejdere som kan anvende midler og fjerne skimmelsvampe som vokser synligt. 

For at være sikker på, at der ikke er skimmel på skjulte steder, som for eksempel i installationer, mellem vægge og i fundamenter, kræver det dog en fagmand som kan måle niveauer af svampesporer med særligt udstyr. Alternativt skal vægge og gulve m.v. brækkes op, hvis man har mistanke til skimmelsvamp bag/under disse. 

Hvordan opstår der skimmelsvamp på vinduer?

Kombinationen af utætheder, råd i trærammer, dårlig isolering og manglende ventilation i en bolig, er den perfekte cocktail til vækst af skimmelsvamp. Svampe trives nemlig godt i høj fugt, kondens og stillestående luft. 
Skimmelsvamp trives derfor også særdeles godt i badeværelser, hvor der ofte er ganske fugtigt og svært at udlufte effektivt hele døgnet rundt.

Hvordan fjerner man mug fra gummifuger?

Der findes gode husråd til fjernelse af svampevækst i gummifuger. En god og effektiv metode er dog at anvende svampemidler, som for eksempel midlet “Rodalon”. Skal du komme svampene til livs, er det vigtigt at behandle det med dokumenteret effekt. Påføres midler mod væksten korrekt, kan svampene ikke leve. 
Behandlingen handler først og fremmest om at udtørre miljøet hvorpå svampen vokser. Dette skal dog helst ikke ødelægge gummifugens elasticitet, hvorfor det er vigtigt, at anvende et hensigtsmæssigt egnet svampemiddel til opgaven. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere