Renovering af lejlighed – Find din m2 pris her

Drømmer du om at renovere din lejlighed, fx med et lækkert badeværelse, nyt gulv eller et nyt køkken, så kan du læse om det i artiklen her. 

Skal du renovere, er der forskel på om du vil lave enkeltstående specifikke opgaver, fx lægge fliser i badeværelset, eller om hele lejligheden skal renoveres. 

Derudover afhænger omfanget af renoveringen også af, om det involverer ændringer i bærende konstruktioner. En bærende væg kan fx ikke blot rives ned, men kræver, at der ændres i den bærende konstruktion. Ellers risikerer du potentielt sammenstyrtning af loft og/eller vægge.

Vil du gerne have flere kvadratmeter, kræver det typisk en større renovering, mens nye vægge, som ikke er bærende, forholdsvist hurtigt kan sættes op eller pilles ned.

Drømmer du om at renovere din lejlighed, fx med et lækkert badeværelse, nyt gulv eller et nyt køkken, så kan du læse om det i artiklen her. 

Skal du renovere, er der forskel på om du vil lave enkeltstående specifikke opgaver, fx lægge fliser i badeværelset, eller om hele lejligheden skal renoveres. 

Derudover afhænger omfanget af renoveringen også af, om det involverer ændringer i bærende konstruktioner. En bærende væg kan fx ikke blot rives ned, men kræver, at der ændres i den bærende konstruktion. Ellers risikerer du potentielt sammenstyrtning af loft og/eller vægge.

Vil du gerne have flere kvadratmeter, kræver det typisk en større renovering, mens nye vægge, som ikke er bærende, forholdsvist hurtigt kan sættes op eller pilles ned. 

Hvor meget af arbejdet du kan klare selv, afhænger dels af hvor ferm du er til håndværksarbejde og dels af hvor omfattende arbejdet er. Strukturelle ændringer i lejligheden kan kræve autoriseret hjælp pr. lov. Det gælder fx visse dele af VVS arbejde eller arbejde med el installationer. 

Hvad koster det at renovere lejlighed?

Prisen for et renoveringsprojekt afhænger altid af omfanget. Således er der stor forskel i pris, alt efter om du skal have en totalrenovering eller en mindre renovering. Skal renoveringen laves af håndværkere vil det ligeledes påvirke prisen. 

Priser for at renovere lejlighed

 • Pris for en overfladerenovering af lejlighed (fx maling, nyt gulv el. nye døre)

= 4.000 – 5.000 kr per kvadratmeter

 • Pris for en “almindelig renovering” af lejlighed (fx renovering af køkken eller flyt af en ikke bærende væg)

= 6.500 – 8.500 kr per kvadratmeter

 • Pris for en totalrenovering af lejlighed (fx udvidelse til flere kvadratmeter, badeværelse, køkken og lofter)

= 12.000 – 14.000 kr per kvadratmeter

En ombygning du selv kan lave en del, eller det hele af, vil givetvis altid være billigere end ovenstående gennemsnitlige priser. 

En større renovering kan kræve erfaring, men har du gåpåmod, kan en totalrenovering laves næsten for egen hånd alene. Eftersom nogle opgaver, fx med elinstallationer, ikke må laves af egne hænder, er udgiften til en elektriker dog en nødvendig omkostning som skal medregnes i budgettet. 

En totalentreprise af håndværkere, er typisk den dyreste løsning når du renoverer, men det er samtidig også din garanti for, at renoveringen laves efter foreskrevne regler og med en vis præcision. 

Har du betalt for professionel hjælp, og lever arbejdet ikke op til standarder eller kvalitet, er det din hovedentreprenør/håndværkerne der skal sørge for at bringe det i orden. Således er du ikke kun fri for at lave arbejdet selv, men kan ved at entrere med professionelle, også undgå at skulle stå til ansvar for renoveringen af din lejlighed. 

Få 3 gratis tilbud på Renovering af lejlighed

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Renovering af lejlighed – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad er den gennemsnitlige kvadratmeterpris?

Den gennemsnitlige pris for en renovering af en lejlighed, ligger på cirka 8.000 kr pr. m2..

Med i prisen er alle omkostninger til selve byggeriet. Disse inkluderer køb af byggematerialer, fx nye vinduer eller isolering.

Prisen for renovering kan svinge meget. Nogle projekter kan man renovere for en kvadratmeterpris helt ned til 4.000 kr, mens andre får en slutpris på 14.000 kr. 

Kvadratmeterprisen afhænger gerne af flere faktorer. Du kan se de mest betydningsfulde her: 

 • Om processen involverer badeværelse, køkken og bryggers 
 • Om der skal laves omfattende elektriker arbejde, isolering eller ventilation, fx i væggene.
 • Om der skal laves strukturelle ændringer, fx flytning af bærende vægge
 • Om processen håndteres i totalentreprise eller om du selv kan lave en del af arbejdet
 • Hvor mange kvadratmeter der skal laves
 • Om projektet skal laves på Sjælland, Fyn eller Jylland
 • Om du skal bygge flere nye kvadratmeter i projektet eller kun ændrer i eksisterende kvadratmeter
 • Om projektet kræver renovering i kloak og rør
 • Valg af materialer

Den geografiske placerings betydning

Det kan umiddelbart virke mærkeligt, at vi i et lille land som Danmark skal opleve forskelle i priser baseret på, hvor i landet du befinder dig. Desværre er det blot ofte sandheden. Der er nemlig mærkbare forskelle i priser, alt efter hvor i landet, der skal entreres professionelle i et byggeprojekt. 

Ligger lejligheden på Frederiksberg, betaler du betydeligt mere for de fleste ydelser, sammenlignet med priser i Nord og Sønderjylland. Det samme gælder forskelle mellem Fyn og øvrige Sjælland. Ligger lejligheden i Aalborg, Århus eller Odense, betaler du typisk mere end i de mindre byer og købstæder i samme områder. 

Vil du være sikker på, at du får den bedste pris i dit område, er det en god idé at indhente flere tilbud fra forskellige udbydere. Det kan sommetider godt svare sig at indhente tilbud fra andre områder, men bemærk at der ofte tilkommer kørselsomkostninger, som måske udligner den besparelse der ellers er i udsigt.

Eksempel på pris for istandsættelse af lejlighed

Går du går i gang med en renovering af køkkenet og badeværelset derhjemme, eller sætter gang i en totalrenovering, kan det være rart at se et eksempel på, hvad de forskellige dele kan koste i renoveringen. 

Nedenstående er et eksempel på en renovering med totalentreprise på at renovere lejlighed. Vær opmærksom på, at ovennævnte faktorer kan ændre priserne på et sådant projekt. Dermed er en totalrenovering ikke nødvendigvis med samme prissætning i dit område, med de lokale håndværksmestre eller med de valgte materialer.

Omkostninger til renovering af lejligheden, eksterne køb:

Samlet drift, ledelse af projektet og nedrivning af strukturer i lejligheder = 40.000 kr

Etablering af nyt badeværelse = 160.000 kr (VVS og murerarbejde)

Nye rør til køkkenforsyning = 25.000 kr (VVS arbejde)

Nyt bryggers = 50.000 kr (tømrer, VVS, murerarbejde)

Renovering af gulv, walk inn og vægge = 100.000 kr (tømrerarbejde)

Maling af vægge og lofter = 45.000 kr (malerarbejde)

Elektriker arbejde = 110.000 kr

Samlet pris for ekstern arbejdskraft og projektering = 530.000 kr

Omkostninger til renovering af lejligheden, egne køb:

Indkøb af fliser til badeværelset/køkkenet = 10.000 kr

Indkøb af selve køkkenet = 100.000 kr

Indkøb af øvrige gulve, parket = 20.000 kr

Indkøb af interiør til badeværelset (toilet, håndvask mv.) = 22.000 kr

Øvrige indkøb, hårde hvidevarer = 50.000 kr

Samlet pris for egne indkøb til lejligheden = 202.000 kr

Samlede omkostninger til renovering af lejligheden = 732.000 kr

Hvad er med i entreprenørens pris?  

Der er fordele ved at hyre en entreprenør til renovering af lejligheden. Dels er denne det samlende led, i forhold til håndværkerhjælpen, dels er denne erfaren i at renovere lejligheder, og kan derfor give dig kvalificeret sparring i dit projekt. 

Samtidig er det også entreprenørens ansvar, at alt laves rigtigt og forsvarligt. Lejligheden skal selvfølgelig laves både smukt og efter gældende forskrifter og regler. 

Når du laver en aftale med entreprenøren, er det godt at få klarhed over, hvad der er med i prisen for renovering af lejligheden. Skal du fx selv sørge for maling, indkøb af visse materialer til køkkeninteriør eller gulve, skal det aftales. Som hovedregel skal du regne med at materialer som gulve, køkken elementer, vandhaner, osv. er egne indkøb, og ikke med i prisen for renovering. 

Omvendt er materialer som der bruges til at bygge med, typisk med i prisen. Det gælder fx maling, som maleren selv kommer med. Vil du selv sørge for maling, skal dette aftales. Nogle malermestre vil kun stå inde for arbejdets kvalitet, hvis de selv leverer maling til projekter.

Når du beder entreprenøren om tilbud på dit projekt, er det vigtigt at denne udspecificerer hvad tilbuddet indeholder. Således skal udgifter til de forskellige dele af arbejdet gerne fremgå hver for sig, på samme måde som de gør i eksemplet fremvist i artiklen her. Du vil gerne vide hvilke omkostninger der er, til de forskellige håndværksfag og til materialerne. 

Er du i tvivl om hvorvidt du har fået det bedste tilbud fra entreprenøren, kan det give mening at indhente tilbud fra forskellige aktører. Det handler dog ikke altid kun om penge, men også om kemi. Det er vigtigt at du og entreprenøren kan have en god dialog gennem hele byggeprocessen.

Hvad koster et nyt køkken?

Når det kommer til køkkener, er det en af de sværeste poster at beregne. Det skyldes, at et køkken kan komme i mange forskellige udgaver og prisklasser. Foruden det faktum, at jo større et køkken er, jo dyrere er det, er der også prisforskelle alt efter materialevalg. Således er massive træbordplader, marmor og massive låger dyrere end laminat, ligesom nogle træsorter er dyrere end andre. Et køkken med mange skuffer frem for hylder, eller med indmad, er også dyrere. 

Et køkken i IKEA kan godt koste 30.000 kr, mens et Svanekøkken kan koste 350.000 kr. Forskellen er mærkbar. Når du vælger dit nye køkken til lejligheden, skal du således overveje hvilken leverandør du ønsker at køkkenet skal komme fra, hvilke materialer det skal være i og hvilke elementer det skal bestå af. Dertil er også en overvejelse om, hvilken kvalitet du ønsker.

Foruden omkostninger til indkøb af køkkenets bestanddele, består indkøbet typisk også af montage. Denne kan koste alt mellem 10.000 kr og 25.000 kr. Hertil kommer også VVS arbejde og elektrikerarbejde. Ved entreprise vil håndværkeromkostningen dog være inkluderet i den samlede pris for renoveringen. 

Montage fra køkkenfirmaet er dit eget indkøb.

Hvad koster et nyt badeværelse? 

En totalrenovering består gerne af et eller flere nye badeværelser. Her skal du dels indkøbe en håndvask, et toilet, bruser og armaturer, men også fliser og andet interiør.  Et badeværelse koster gerne mellem 30.000 kr og 50.000 kr pr. kvadratmeter. Denne pris inkluderer alt. 

Hvis du involverer en entreprenør til renovering af lejligheden, vil selve etableringen af dit badeværelse være med i den samlede pris. Det vil sige, etablering af gulve, vådrumsmembran, fald, ventilation, VVS arbejde og elektrikerarbejde samt murerarbejde. 

Dine egne indkøb er typisk toilet, vask, armaturer, knager, belysning mv. 

Hvordan kan jeg spare penge når jeg renoverer?

Prisen per kvadratmeter falder drastisk med et faldende antal af arbejdstimer til professionelle hænder. Vil du selv stå for renoveringen og dermed selv være entreprenøren i din lejlighed, kan du ligeledes spare en del. 

Du kan også spare penge på materialer. Udgifter til køkken og badeværelse er typisk store, men kan blive mindre hvis du køber køkke elementer og interiør efter et budget. Køber du fx badelementer i IKEA, er der typisk nogle penge at spare, ligesom køkkener fra visse køkkenfirmaer er en langt større omkostning end et IKEA køkken. Der findes en del firmaer i den branche, som kan afsøges for “en god pris”.

Skal der indhentes en byggetilladelse til renovering af lejligheder?

Det korte svar er nej. En renovering i en lejlighed kræver som udgangspunkt ikke en byggetilladelse, medmindre du ændrer i bærende konstruktioner eller skal lave større rørmæssige forandringer – også dem relateret til kloaksystemet under lejligheden. 

Vær opmærksom på, at en række ældre lejligheder kan være underlagt servitutter eller fredning, særligt i de større byer. Hvis lejligheden du gerne vil renovere, er underlagt særlige vilkår, kræver det indhentning af tilladelse, til at ændre på både udseende og konstruktion, og der er desværre ingen garanti for, at en sådan tilladelse gives. 

Særligt hvis huset/lejligheden ligger i bevaringsværdig kategori 1-3, vil det være problematisk at få lov til andet, end at vedligeholde det eksisterende udseende. 

Følgende opgaver i renovering kræver som udgangspunkt ikke en byggetilladelse: 

 • Forandring af vægge som ikke er bærende (når alle rum stadig har vinduer)
 • Afblænding af indvendige døre
 • Nedsænkning af loft
 • Udvidelse eller renovering af køkken
 • Flytning af køkken til anden placering
 • Renovering eller udvidelse af badeværelse

Følgende opgaver kræver gerne en byggetilladelse i lejligheden: 

 • Ændringer i de bærende elementer (fx spær og lægter på loft)
 • Ændring eller opsætning af altan
 • Ændring eller etablering af kvist
 • Afblænding af adgang til nødudgange/flugtveje, fx en bagtrappe
 • Inddragelse af trappeareal, kælder eller loft til beboelse

FAQ

Hvad koster en fuld renovering af lejlighed?

En stab i håndværksfag kan hjælpe dig med en totalrenovering af lejligheden. Dette koster gerne mellem 13.000 kr og 14.000 kr per kvadratmeter. Har en lejlighed 50 m2, er det altså en omkostning mellem 650.000 kr og 700.000 kr. Typisk stiger prisen ikke eksponentielt med antallet af m2 i lejligheden. Når der nås x antal m2 falder prisen pr. m2 i renoveringen.  

Hvor lang tid tager det at renovere 100 m2?

En fuld renovering af lejligheden kan tage alt mellem en måned og et år. Det afhænger dels af størrelsen, hvad der skal laves i lejligheden og forholdene. Skal du selv bo i lejligheden imens, kan det godt trække tiden ud. Det kan hjælpe hvis lejligheden omvendt står til rådighed hele ugen. Så går det sandsynligvis hurtigere. Derudover afhænger det også af indkøb og levering af materialer, samt hvor travlt de forskellige håndværkere har. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere