Nedrivning af væg | Gør det selv-projekt eller hyr en håndværker? (Priser + guide)

Det sker ganske ofte, at vi drømmer om at lave om og renovere i vores bolig.
Særligt ældre huse er ofte bygget med mange små rum, hvor stue og er adskilt og værelserne små. Idag vil mange modsat dette, gerne have større og åbne køkkenalrum og større værelser. Vejen hertil kan nemt være nedrivning. Det kan for eksempel være at rive én eller flere skillevægge ned. En letvæg er nem at rive ned og dit projekt er lige at gå til.

Sværere er det med bærende eller stabilvægge. 

Hvor en let skillevæg, ofte lavet af gipsplader eller trælister, ikke er hverken bærende eller stabiliserende, kan en indvendig murstensvæg nemt være det. 

Nedrivning af bærende konstruktioner, kan være en svær og krævende opgave. 

Hvad koster nedrivning af væg?

Det koster næsten kun din arbejdskraft, hvis du vælger at foretage nedrivning af væggen selv. Skal du have hjælp af en fagmand, vil en væg koste mellem 4000 kr og 6000 kr at få revet ned. 
Prisen afhænger dog i høj grad af hvilken type væg der er tale om, væggens størrelse, og det forarbejde der kan ligge i nødvendige beregninger, førend arbejdet kan påbegyndes og væggen fjernes.
 Er der flere etager i boligen kan arbejdet kompliceres yderligere, hvorefter prisen for en professionel fagmand vil stige. 

Få 3 gratis tilbud på Nedrivning af væg

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Nedrivning af væg – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad kræver nedrivning af væg?

Ser du på hele din bygning, består den af konstruktioner af bærende elementer som holder tagkonstruktionen. Alle ydervægge er således bærende vægge. 

Dertil har bygningen en række stabilvægge inde i huset. Disse skal du tage højde for, førend du påbegynder din nedrivning. 

Undersøg de forskellige typer vægge i huset og rådfør dig eventuelt med en professionel – fx en ingeniør. 

Nedrivning af bærende væg eller nedrivning af stabiliserende væg, kan have store konsekvenser, hvorfor mange ofte tyr til at bruge et professionelt nedrivningsfirma. Gør du det selv, er det således på eget ansvar. 

Der er sjældent fare ved nedrivning af gipsvæg. Sådanne vægge er næsten altid lette vægge. Det er ved øvrige vægtyper, at det er en god ide, at undersøge forhold for understøttende funktion i husets konstruktion. 

Den endelige pris for sådan et projekt, afhænger således af konstruktion og funktioner.

Hvilke typer væg findes der?

Der er grundlæggende 3 typer væg i et hus. 

Husets ydervægge er bærende vægge og husets indvendige vægge, er som regel en blanding af ikke bærende vægge, og stabilvægge. Ved en væg som har en funktion i konstruktionen, kræves en vurdering af husets stabilitet og overliggende bygningsdele, før væggen kan rives ned. 

En ikke bærende væg, er den nemmeste type væg at håndtere, da den kan rives ned uden fare for at huset sætter revner, får alvorlige skader eller i værste fald, at hele huset styrter sammen.

Lette skillevægge

En let væg vil ofte være noget du finder mellem små børneværelser, eller ved andre rumadskillelser, som ikke har en længdegående eller tværgående skæring. Den vil som regel være bygget i gips, måske beklædt med forskellige materialer, alt afhængig af den tidsperiode væggen er bygget i. 

Nedrivning heraf er rimeligt hurtigt og nemt, men gips støver meget, hvormed det kan blive meget beskidt af arbejde med. 

Selve nedrivningen er som regel hurtigt ovre, og det største arbejde kan ligge i, at genetablere gulvet under væggen. 

Sommetider er væggen bygget på den eksisterende gulvkonstruktion og du kan måske nøjes med en god rengøring efter væggen er fjernet. Er der ikke nogen belægning under, skal du enten lægge nyt sammenhængende gulvbelægning i de to sammenlagte rum, eller forsøge at lægge et stykke gulv i skellet, som svarer til det eksisterende gulv. 

Værst er det, hvis der har været 2 forskellige slags gulve i de to rum. 

Bærende vægge

En bærende væg er en del af konstruktionen i din bolig, hvorfor den ikke er nem at rive ned. Nedrivning af en væg med en bærende konstruktion kræver, at der lægges en jernbjælke og stolper ind i loftet hvor væggen har stået. Det er således mere omstændigt at nedrive en bærende væg og kræver professionel hjælp.

Stabiliserende vægge

Foruden en vurdering af om væggen er bærende, findes der også vægge som skal stabilisere bygningen. Det betyder for eksempel, at der ved kraftige vindstød skal være stabilvægge som holder væggene og konstruktionen stabil. Stabiliserende eller bærende væg er således begge konstruktioner som kræver undersøgelse før nedrivning

Kan man nedrive stabiliserende vægge?

Modsat en skillevæg har stabilvægge en vigtig funktion i en bygning, særligt når den er under pres. Har et hus ingen støttende vægge, kan det få fatale konsekvenser – særligt i vinterhalvåret hvor det kan storme, regne og kulde påvirke husets konstruktioner. 

Lige som når væggen er bærende, skal der således noget rådgivning indover projektet, før du kan rive væggen ned. Det er ikke sådan, at huset kollapser ved nedrivning af denne type vægkonstruktion, men at huset kan få fugtskader, som i sidste ende kan ødelægge konstruktionen. 

Hvad kan der ske hvis nedrivningen slår fejl?

Er væggen bærende eller nedriver du en stabilvæg og har du ikke taget højde for, at disse har en vigtig funktion, kan det i værste tilfælde få boligen til at styrte sammen. Det er ikke ønskværdigt, hvorfor nedrivning af en væg altid bør ske med forudgående undersøgelse af væggens funktion. En bærende væg vil muligvis være tydeligere at identificere end en med stabilfunktion.

Vil du selv rive en væg ned?

Vil du gerne lave gør-det-selv kan du sagtens gå i gang. Du skal blot forberede dig huske og at nedrivning af vægkonstruktion kræver omtanke. 

Tjek også at der ikke ligger el installationer inde i væggen, og husk at du skal ansøge om tilladelse til nedrivningen hos den kommune boligen ligger i. 

Få rådgivning inden du selv går i gang

Det er altid godt at spørge en fagmand til råds inden du går i gang med nedrivning af væggen. En ingeniør kan hjælpe dig med beregninger ved fjernelse af bærende eller stabiliserende væg og en professionel håndværker kan ligeledes vejlede dig, sætte dig i forbindelse med en ingeniør eller udføre arbejdet for dig. 

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Liste over værktøj til nedrivning af væg

  • Afdækningsplast – det støver meget at rive vægge ned
  • Våde håndklæder, lagner eller tæpper kan optage en del af støvet
  • Hammer, mejsel, brækjern
  • Mukkert, gerne med god tung vægt, ellers en stor hammer
  • Industristøvsuger/garagestøvsuger som kan klare fint støv og puds i klumper
  • Maske, beskyttelsesbriller og beskyttelsesdragt samt sikkerhedssko og handsker

Hvad koster det at rive en væg ned?

Klarer du nedrivning af væg selv, koster det næsten kun din arbejdskraft og ganske få materialer. Skal du have en håndværker/fagmand til at hjælpe dig, koster en gennemsnitlig væg mellem 4000 kr og 6000 kr at få revet ned.

Hvilke typer væg findes der?

Når vi taler om vægkonstruktioner, er det med udgangspunkt i, at der findes tre typer væg;  stabiliserende væg, bærende væg og letvæg. Mens stabilvægge og bærende vægge har vigtige funktioner i bygningskonstruktioner, har lette vægge sjældent anden funktion end at dele to rum op. 

 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere