Maling af køkkenlåger | Giv dit køkken et nyt look med denne simple guide

Drømmer du om at få dit gamle køkken shinet op, kan du male lågerne og få et nyt look i et af husets mest brugte rum. Nye farver og rene pæne overflader på gamle køkkenlåger, kan ofte få køkkenet til at se helt nyt ud. 

At male køkkenlåger er en hel del billigere end at købe et nyt køkken. Er skabe og skuffer stadig velfungerende, kan du male køkkenlågerne, måske skifte bordpladen ud og sætte nye greb på. Derved opnår du et nyt og moderne design i dit køkken, uden at skulle brække det hele ned, købe et nyt køkken for en god portion penge og derefter bruge tid, kræfter eller penge på at få det monteret. 

Det er selvfølgelig ikke gratis at male køkkenlåger, da du som minimum skal købe maling. Du kan også ty til professionel hjælp og få lågerne slebet, malet og lakeret af en maler. Dette koster også noget, men stadig meget mindre end et nyt køkken – og pengene til professionel hjælp kan være godt givet ud. 

Læs mere om professionel hjælp versus ‘gør det selv’, længere nede i artiklen.

Hvad kræver det at male køkkenlåger?

Køkkenlåger har ofte et hårdt liv. Der bliver spildt, skrabet, banket og ridset, sat fedtede fingre, oset og røget i et køkken. Megen madlavning involverer kontakt med køkkenlåger, skuffer og skabe. 

Som årene går, og køkkenet bliver brugt, vil dine køkkenlåger blive slidt. Det gælder uanset om lågerne har en stærk overflade eller ej. Men jo stærkere en overflade er, jo langsommere slides den. 

Maling af køkkenlåger kræver, at du er grundig i processen, lige fra slibning, effektiv rengøring og til maling og lakering. Skaber du et fast og stabilt underlag på lågen, får du den bedste holdbarhed på malingen. Du får ligeledes også det pæneste resultat. 

En ren overflade, som har gennemgået en grundig proces, kan få lågen til at fremstå som ny. Køkkenskabslåger som ikke har fået den rette behandling, får typisk ikke en pæn glat overflade, tager mere imod snavs, får hurtigere skrammer og fremstår ikke altid med en jævn farveflade.

Foruden at processen skal indebære forskellige behandlinger, skal du også male med den rigtige maling til køkkenlåger. Der findes mange typer maling, men køkkenlåger bør males med vandbaseret maling som er “træmaling”. Malingen skal nemlig have god vedhæftning til underlaget og køkkenlåger er typisk lavet af træ. 

Obs! Er dine køkkenlåger lavet af laminat, kan du ikke slibe og male dem med træmaling. Sådanne køkkenlåger skal males med plastikmaling og resultatet bliver generelt bedst (men måske aldrig godt), hvis de males med sprøjtemaling.

Læs mere om indendørsmaling af forskellige slags længere nede i artiklen. 

Hvad koster det at få malet køkkenlåger?

Gør det selv priser

Hvis du selv vil i gang med at male, koster projektet kun de materialer, du skal bruge. Det involverer noget værktøj, noget fint sandpapir, effektivt rengøringsmiddel og /eller grundrens, spærregrunder / primer, en pensel eller rulle og ikke mindst maling. 

Dertil kommer også indkøb af klar lak. Du kan købe en malersprøjte til kompressor, og få dine køkkenlåger sprøjtemalet. Det kræver dog blot et sted at foretage arbejdet, uden at omgivelserne bliver samme farve som malingen.

Maling til køkkenlåger koster typisk 275 – 350 kr pr. liter. En liter rækker til ét lag på cirka 10 standardstørrelse låger i 60 cm bredde, som males på én side. 

Professionel maleropgave priser

Maling af køkkenlåger foretaget af en professionel, koster delvist arbejdstimer og delvist materialer. Når en professionel håndværker maler køkkenlåger, vil det oftest være sprøjtemaling. Det skyldes, at dette giver en flot og glat overflade på lågerne, så de bliver helt ensartet. Sprøjtemaling af låger kræver som regel, at lågerne indleveres på et værksted der har faciliteter til at foretage både sprøjtemaling og sprøjtelakering. 

Få 3 gratis tilbud på maling af køkkenlåger

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på maling af køkkenlåger – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Priseksempler på sprøjtemalede køkkenlåger

I de to skemaer herunder ses priseksempler på, hvad det koster at gennemføre en køkken-opfriskning med sprøjtemalede køkkenlåger, foretaget af en faglært maler/sprøjtelakerer. 

Den første pristabel viser priser for at få sprøjtemaling af køkkenlåger, som skal males i sort, hvid eller klar lak

Den anden tabel viser priseksempler på sprøjtemaling af køkkenlåger, som skal males i en anden farve end sort, hvid eller klar lak. 

Alle priser tager udgangspunkt i, at køkkenlågerne har været overmalet før og at de er i standardmålet 60 cm bredde x 100 cm højde. 

Priserne kan alene anses for vejledende. Ethvert malerprojekt bør tage afsæt i et eller flere indhentede tilbud fra en professionel malermester. 

Tabel 1: Priseksempler på sprøjtemaling i sort, hvid eller lak

Køkkenlåge 100 cm højTidligere bemaletAfhentning af lågerne på adresseSamlet pris inkl. moms
1 stk.JaNej480 kr
5 stk.JaNej2.400 kr
10 stk.JaNej4.800 kr
15 stk.JaNej7.200 kr

Tabel 2: Priseksempler på sprøjtemaling i farver

Køkkenlåge 100 cm højTidligere bemaletAfhentning af lågerne på adresseSamlet pris inkl. moms
1 stk.JaNej960 kr
5 stk.JaNej4.800 kr
10 stk.JaNej9.600 kr
15 stk.JaNej14.400 kr
Grønt malet køkken

Professionel hjælp eller gør det selv?

Om du skal gennemføre projekt “maling af køkkenlåger” selv eller bede om hjælp fra en maler, afhænger både af budget og tid samt evner. 

Skal dit nye køkken være lavet med egne hænder og helst så billigt som muligt, er det selvsagt oplagt at gå i gang med arbejdet selv. 

Er du omvendt i tidsnød, eller bange for ikke at kunne skabe et flot resultat på egen hånd, kan det være godt at give opgaven videre til erfarne håndværkere. 

Køkkenlågerne har en overflade, som vi ser på hver dag. Hvis låger ikke får en jævn overflade, hvor malingen ikke ligger helt glat, kan det være meget synligt i et køkken. Særligt fordi overfladen er stor og ensfarvet. 

Det flotteste resultat kommer gerne af sprøjtemaling. Dette kan du også godt selv lave. Det kræver, at du køber en malersprøjte som kan monteres på en kompressor – og at du har sådan en, eller lyst til at eje en.

Sådan gør du når du skal male køkkenlåger

Før du kan komme i gang med den nye maling, skal dine køkkenlåger forberedes til malingen. Det indebærer dels fjernelse af den gamle maling og dels grundig rengøring. De fleste låger får med tiden megen skridt og snavs, som sidder godt fast. De kan også få sprækker, ridser, huller og kræve spartel. 

Følg nedenstående guide til at få moderne køkkenlåger derhjemme.

Trin 1: Tag lågerne af hængsler monteret i skabet…

Herefter lægger du dem på et fast underlag og fjern også eventuelle greb, håndtag, hængsler eller andre påsatte elementer

Trin 2: Sørg for at rengøre alle overflader på lågen

Der kan både bruges almindeligt rengøringsmiddel og grundrens til rengøring af lågen. Grundrens er et meget effektivt middel til at rengøre overflader for fedt, så træet bliver mere modtageligt over for farven som skal påføres. Husk og brug handsker. 

Trin 3: Tjek for sprækker, huller og skader

Er der ujævne steder, huller eller andet, skal der spartling til, førend du skal slibe lågen. Tjek langs samlinger og mellem paneler. Sørg for at fylde alle ujævnheder med hurtigtørrende spartelmasse. Påfør kun i tynde lag og sørg for at hvert lag er tørt, før du påfører et nyt. 

Trin 4: Fjern gammel maling med slibning

Når din spartelmasse er tør, skal du slibe overflade på lågen. Sidder der gammel maling, måske endda flere lag maling, er det vigtigt at slibe overfladen til et jævnt resultat. Du sliber ideelt med et korn mellem 100 og 200 eller med en slibemaskine (slibemus). 

Trin 5: Påfør grunder før malearbejdet

Når overfladen er slebet grundigt, skal du aftørre overfladen med en fugtig klud for at fjerne støv fra fladen. Herefter påfører du grunder / primer som er basen før malingsproduktet. Primer kan både rulles på og sprayes på. 

Trin 6: Påfør maling til køkkenlågerne

Sørg for afdækning hvis du skal spraymale køkkenlåger – og også gerne af gulvet hvis du skal male almindeligt. Når køkkenlågerne er klar til at maling, lægger du to lag. Husk at det første lag skal tørre før du kan male det næste. Ellers risikerer du mærker efter penslen eller rullen.

Trin 7: Laker køkkenlågerne for ekstra holdbarhed

Vil du gerne have køkkenlågerne til at holde et flot udseende i lang tid, er det en god ide at give dem lak når de er tørre. Det kan både være lakering med mat lak og lak med høj glans. 

Vil du gerne have genskin på dine låger, kan en glans 80-90 give et flot look i høj glans. Modsat vil en helt mat lak lade farven du har valgt, dominere udtrykket. Lakering af køkkenlåger gør dine låger mere modstandsdygtige over for snavs, ridser og fedt.

Lakering af køkkenlåger kan både ske med pensel eller rulle og med sprøjte.

Trin 8: Lad malingsproduktet gennemhærde natten over

Før du sætter køkkenlågerne op igen, skal malingen være rigtig tør. Det er meget nemt at ridse fladen hvis maling ikke har fået lov at hærde ordentligt. Det er rigtig ærgerligt at starte et nyt look med en rids henover køkkenlågerne. 

Hvidt malet køkken

Maling til køkken på forskellige materialer

Både bordplader, paneler og køkkenlåger kan komme i forskellige materialer. Når du maler, er det vigtigt at vide, hvilket materiale køkkenlågerne er lavet i. Det skyldes at maling findes i mange udgaver og passer til forskellige typer materialer. 

Hvis dine låger er lavet af træ, skal de selvfølgelig have maling som er beregnet til træ. Men hvilken maling skal du bruge til en ludet overflade eller til en af plastiklaminat?

Det kan du læse om herunder.

Malede køkkenlåger af træ

Sørg altid for at slibe køkkenlågerne som er malet i forvejen. Der er forskel på om de er malet med olie eller vandbaseret maling og den ene er nemmere at male over end den anden. Det er dog altid bedst at slibe fladen uanset. Brug et korn mellem 100 og 200. 

Umalede køkkenlåger af træ

Behandl altid lågerne med grunder før du maler. Ellers risikerer du at der trænger indholdsstoffer i træet ud i malingens overflade. Slib og tør fladen af først.  

Maling af lakerede låger

Når lågerne er lakeret, skal der grundes med spærregrunder som kan stoppe indholdsstoffer i at trænge ud i malingen. Spørg malermesteren eller i malerbutikken, så du får den rigtige grunder med hjem. 

Maling af ludede låger

Er lågerne ludet skal der slibes grundigt før du maler. Ellers hæfter malingen ikke ordentligt. Herefter skal du grunde. Brug fugemasse hvis der er sprækker. 

Maling af laminat og finer

Det er ikke nemt at male en overflade som har folie eller som er lamineret. Generelt er det ikke anbefalelsesværdigt at male sådanne overflader. Folie og laminat giver dårligt hæfte af maling. Skal du alligevel forsøge, er sprøjtemaling den pæneste og mest effektive metode. Sørg for at overfladen på køkkenlågerne er rengjort og let overslebet inden du går i gang. Brug tynde lag maling som er helt tørre inden de næste lag påføres.

FAQ

Hvad koster det at få malet køkkenlåger?

Det koster alt mellem malingens pris og din tid, eller 15.000 – 20.000 kr at få maling af køkkenlåger. Det store prisspænd afhænger dels af om du vil foretage arbejdet selv, og så blot købe maling, eller om du vil have malermesteren til at male dem for dig – evt. med sprøjte. Prisen for professionel hjælp stiger til noget nær det dobbelte, hvis du skal have malet i farver som ikke er hvid, sort eller klar lak. 

Kan man selv male køkkenlåger?

Du kan godt give køkkenlågerne derhjemme et nyt design selv. Sørg for at forberede processen grundigt og klargør arbejdet med vores guide som du finder i artiklen. Der er god grund til at være grundig med forarbejdet, da dette kan gøre forskellen for, hvor pænt et resultat du får og hvor længe det holder.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere