Maling af fliser | Trin for trin guide

Står du med et badeværelse eller et køkken, som godt kunne trænge til en opfriskning, uden at hele rummet skal pilles ned og renoveres? Så er du måske ude i en fornyelse af overfladen med en omgang maling. 

Badeværelsesfliser fra 70’erne er efterhånden så retro, at de er kommet på mode igen – i hvert fald nogle typer fliser. Andre fliser er ikke helt så retro-seje og en forandring af farve og stil kan gøre underværker på et gammelt badeværelse. 

I badeværelset og køkkenet samt bryggers, sidder fliserne typisk på væg og gulvet, meget synligt og ikke til at overse. En mulig fornyelse af fliserne, er at male dem.

Men kan det overhovedet lade sig gøre?

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Hvilke slags fliser kan males?

Det kan godt være svært at få tilstrækkelig tilhæftning af maling på vægfliser og gulvfliser. Det er ikke alle fliser som er egnet til at male. Særligt dem som sidder i badeværelset, i vådzonen, kan være svære at male. Badeværelsesfliser males generelt bedst, hvis de ikke sidder direkte i bruseniche eller på vægge i en vådzone. Modsat kan stort set alle fliser i tørre rum males.

Væg- og gulvfliser, som ikke sidder i vådzone i et badeværelse, kan også males. Det vigtigste er, at der forinden er foretaget en grundig rengøring for snavs. Typisk er der desuden megen kalk på fliser, som skal fjernes inden rengøring. Til formålet kan du bruge eddikesyre, som er fortyndet med vand.

For badeværelset gælder, at du kan male fliserne hvis der ikke er for fugtigt. Det betyder dels, at fliserne ikke må sidde i vådzonen og dels at rummet ikke må være så lille, at fugten har svært ved at forlade rummet. Et badeværelse vil altid rumme megen fugt, hvorfor maling ikke altid kan hæfte tilstrækkeligt til overfladen. Det gælder både vægfliser og gulvfliser. 

Maling af fliser i køkken, både maling af fliser på væggen og maling af klinkegulv, kræver forberedelse og rengøring. Eftersom rummet bruges meget og slides meget, er det vigtigt at malingen kan hæfte tilstrækkeligt så overfladen forbliver intakt. Det kan dog sagtens lade sig gøre. Med skuresvamp, grundrens, grunder, flisemaling og malertape er du godt på vej. 

Følger du nedenstående procedure, kan du godt få malingen til at hæfte ordentligt og dermed få et holdbart resultat. 

Sådan kan du male fliserne i dit hjem

Før du påbegynder at rulle malingen på fliserne, så læs nedenstående guide og følg den. Foruden det faktum, at du skal anvende flisemaling, er selve processen afgørende for, om du får et holdbart resultat. 

Trin 1: Gør dine fliser rene

Skal flisemaling være holdbar til gamle fliser, skal de gøres rene. Fliserne har gennem årene mødt meget skidt, snavs og ikke mindst fedt. Alle fliser vil med tiden få en fedtet overflade, som vil afholde malingsproduktet fra at hæfte, hvis ikke du rengør dem.

Start rengøringen med at rense fliserne med grundrens. Vask fliserne grundigt med en skuresvamp – også fugerne. Når fliserne er grundigt skrubbet, tørrer du dem efter med en fugtig klud.

Fliserne sidder typisk på gulv eller vægge, hvor der kan være rester af kalk eller sæbe. Hvis dette er tilfældet hjemme hos dig, skal du før grundrensning, fjerne dette med kalkfjerner. 

Du kan fortynde eddikesyre med vand i forholdet 32 % eddike til 68 % vand, altså en tredjedel eddikesyre til to tredjedele vand og derved lave din egen kalkfjerner. Skrub fliserne med skuresvamp – sørg for at al kalk forsvinder, ellers skal du gentage processen indtil kalken er væk. 

Trin 2: Mal fliserne med hæftegrunder

Før du kan male fliserne med maling, skal du bruge grunder. Denne giver det bedste underlag for hæftning af malingen. Hæftegrunder skal gerne være af god kvalitet, så du sikrer resultatet langt mere effektivt. Lad derfor være med at købe den billigste hæftegrunder du kan finde. Spørg gerne en fagmand til råds om hvilken type du skal vælge. 

Grunderen påføres med en kortluvet malerrulle i et tyndt lag med bløde strøg. Afdæk godt rundt om området og brug også gerne malertape rundt i kanterne. Når grunderen er tør, kan du begynde selve malerprocessen. Nogle gange er det en god idé, at påføre to lag for god vedhæftning, andre gange er et enkelt lag nok. Er farven på flisen meget mørk, kan det være godt at grunde ad flere omgange.

Obs. Det er vigtigt at lade hæftegrunderen tørre helt igennem inden du maler ovenpå denne. Læs på bøtten hvor længe grunderen skal have lov at tørre. 

Er der revner eller afslåede hjørner på fliserne, bør du slibe og spartle disse inden du går i gang med at male.

Trin 3: Sådan maler du fliserne – mal kanterne først

Når du står med en ren og tør grundet overflade på dine fliser, er du klar til at male. Der findes mange forskellige typer maling, så sørg for at det er den rette flisemaling du har købt. Skal malingen bruges i et vådrum, skal du sørge for at købe vådrumsmaling og ikke blot flisemaling, som er egnet til tørre rum. Bemærk desuden, at det kan være meget svært at få maling til at hæfte i selve vådzonen, hvor der er meget fugt på fliserne, hver eneste dag.

Ved maling af gulvfliser er det vigtigt at købe en meget slidstærk maling, som giver en ridsefast overflade, der er helt hård. Hvis ikke du skaber en slidstærk overflade, vil du opleve at gulvet hurtigt bliver ridset og ujævn i overfladen. 

Maling af fliser anbefales typisk at være med glans 30 eller 60. Forskellen herpå, er hvor meget genskin der er i malingen. Det er en god idé at overveje netop glansen når du maler fliser, fordi det betyder noget for overfladens funktionalitet. Er der meget kalk i vandet hjemme hos dig, er det godt at vælge en høj glans, idet det bliver nemmere at holde fliserne rene. Kalk vil typisk være at finde i badeværelset, men også bag vasken i bryggers og vasken i køkken.

For at opnå et flot resultat når du maler, så mal fliserne i tynde lag ad flere omgange. Lad hvert lag tørre ordentligt. Mal først kanterne i rummet med en pensel, og brug en rulle til resten af gulvet i stedet for pensel. Du får typisk det bedste resultat ved at bruge en kortluvet malerrulle. Mal minimum to lag, i vådrum gerne flere. Brug lange, bløde strøg og mal helt ud til fugerne.

Få 3 gratis tilbud på maling af fliser

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på maling af fliser – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

FAQ

Kan man male direkte på fliser?

Hvis du gerne vil have en ridsefast overflade ved maling af fliser, skal du først rengøre dem. Maling af fliser kræver nemlig at overfladen har en god hæfteevne. Vask grundigt og fjern skidt og snavs. Ofte sidder der meget kalk, som også skal fjernes. Mal herefter med grundmaling med en kortluvet malerrulle. Er der tale om gamle fliser kan det desuden være aktuelt med en fin slibning inden du maleri.

Hvilken maling skal man bruge til fliser?

Der er forskel på hvilken maling du skal bruge til maling af fliser, afhængigt af hvor fliserne sidder. Du kan ikke male fliser inde i brusekabinen, men skal du male i badeværelse, udenfor den våde zone, skal du male med en vådrumsmaling. Vil du male fliser i andre rum, skal du bruge maling til fliser til tørre rum i stedet. Uanset hvilket type rum der er tale om, skal fliser rengøres grundigt før maling. Vask grundigt med grundrens på hele overfladen, og tør efter med en våd klud, før du går i gang med at male fliser.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere