Træfiberisolering – Hvad koster naturlig isolering? (GUIDE)

Du kan med fordel benytte dig af træfiberisolering, hvis du vil have en holdbar form for isolering, der endda er miljøvenlig og sælges til en overkommelig pris. I denne artikel kan du læse alt, der er værd at vide om isolering med træfiber.

Uanset om du regner med at klare opgaven selv eller ønsker hjælp fra en professionel håndværker, er du kommet til det helt rette sted. Vi guider dig blandt andet til de bedste priser og tilbud, hvilke fordele der er ved at benytte træfiberisolering, hvad forskellen er på de forskellige typer m.m.

Hvad er prisen for træfiberisolering?

Flere faktorer spiller ind, når man skal udregne prisen for at få udført eller selv udføre træfiberisolering. I den nedenstående tabel kan du se de gennemsnitlige priser for arbejdet og produkter. Prisen for materialerne er, hvis du selv køber selve træfiberisoleringen ind. Hvis håndværkeren skal stå for det, bliver det muligvis en anden pris, der både kan være dyrere og billigere.

Materiale & professionel hjælpPriseksempel
Plader af træfiberBatts på 22565×1220 mm, 10 pakker på en palle med to batts i hver
= 3.299 DKK


Løsuld af træ til indblæsning
15 kg per pakke med 21 pakker på en palle
= 2.999 DKK
Håndværker – Timepris500 DKK

Priseksempel: 
Der skal lægges træfiberisolering på et areal på 13 m2, så du køber en palle med træfiberbatts til 3.299 DKK, hvor der er nok isolering til 13,79 m2. Hvis du bestiller en håndværker til at lægge måtterne ud, og det tager håndværkeren cirka 4 timer til en timepris á 500 DKK, skal du af med 5.299 DKK i alt.

Disse parametre har en indflydelse på den endelige pris:

  • Hvor mange kvadratmeter skal isoleres
  • Hvor tykt skal isoleringslaget være
  • Hvilken håndværker du får til at udføre opgaven
  • Hvor i landet du bor
  • Om du selv køber materialer eller lader håndværkeren indhente tilbud på dem
  • Om du vælger isoleringsruller eller træfiberisolering til indblæsning

Netop fordi flere aspekter spiller ind i den endelige pris, kan vi anbefale dig at indhente tilbud på opgaven hos forskellige virksomheder. Dermed kan du få et indblik i de generelle priser, og bedre tage valget om, hvorvidt du selv skal købe materialer eller lade håndværkeren stå i spidsen for arbejdet.

Få 3 gratis tilbud på træfiberisolering

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på træfiberisolering – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad er træfiberisolering?

Træfiberisolering fremstilles primært af nåle- eller løvtræ, og er et relativt nyt isoleringsmateriale – i hvert fald i Danmark. For selvom det har været produceret i en længere årrække, begyndte man først at benytte træfiberisolering i Danmark i 1990’erne. Man kan dog ikke nægte, at isolering af træfiber er i fremgang. Det er der flere grunde til. F.eks. har materialet en yderst effektiv isoleringsevne, der formår at holde varmen inde og kulden ude af bygningen – og så er det et af de mest bæredygtige valg. Men mere om det i et senere afsnit.

Man kan i høj grad sammenligne isolering af træfiber med isoleringsmaterialer som mineraluld og polystyrenskum. Disse to typer af isoleringer er da også ret udbredte i Danmark. Forskellen på materialerne ligger dog i, at mineraluld og polystyrenskum er syntetiske materialer, mens træfiberisolering er et naturligt isoleringsmateriale. Af den grund minder træfiber mere om papirisolering (papiruld), der også er et bæredygtigt materiale.

Sådan kan træfiberisolering bruges

Træfiberisolering kan anvendes som isoleringsmateriale flere steder i boligen. Det kan både anvendes til tag, skunke, lofter, hulrum, skillevægge, gulv og ydervægge. Derudover kan det faktisk også benyttes som dampspærre, f.eks. hvis du vælger træfibre med hård isolering densitet. Du har således rig mulighed for at lægge isoleringen overalt i dit byggeri.

Det fremstilles via to metoder; gennem en våd eller tør proces. Begge metoder har samme gode isoleringsevne, men de bruges med forskellige formål alt efter fremstillingsprocessen.

Fremstilling af træfiberisolering gennem en våd proces

Når fremstillingen af træfiberisolering foregår gennem en våd proces, findeler man træet, så træfibrene adskilles. Herefter bliver materialet blødgjort. Metoden resulterer i et fint isoleringsmateriale, der har et udseende og konsistens næsten ligesom vat. Denne proces og type træfiberisolering bruges ofte til isolering af hulrum og lofter, hvor isoleringen skal indblæses ved hjælp af en maskine.

Når fibrene er fremstillet via en tør proces, kan man arbejde med materialet som isoleringsmåtter / -batts. Er det tale om en våd proces, skal materialet i stedet indblæses.
Når fibrene er fremstillet via en tør proces, kan man arbejde med materialet som isoleringsmåtter / -batts. Er det tale om en våd proces, skal materialet i stedet indblæses.

Fremstilling af træfiberisolering gennem en tør proces

Når træfiberisoleringsfremstillingen foregår gennem en tør proces, defibreres træet i en mekanisk proces, så det kan bruges til isoleringsmåtter, pudsbar facadeisolering, undertagsisolering eller vindspærreplader. Det er et grovere materiale end det, der fremstilles gennem en våd proces.

Hvad er fordelene ved at benytte træfiberisolering?

Der er flere fordele ved at benytte træfiberisolering, uanset om det benyttes i nybyggeri eller til efterisolering i ældre huse. Du kan læse mere om de bedste egenskaber for træfiberisolering i de nedenstående punkter. Så er du ikke allerede overbevist om, at træfiberisolering er den rette løsning, vil du med garanti blive overbevist nu.

  • Et naturligt og bæredygtigt valg: Først og fremmest består isolering af træfibre netop af naturlige materialer. Dette er helt overordnet set bedre for miljøet, da der ikke er et lige så højt energiforbrug ved fremstilling af materialet. Derudover kan træfiberisolering både genbruges, brændes eller komposteres, når det bortskaffes (gælder dog kun, når der er tale om materialer af rent træ)
  • Lige så effektivt som syntetiske materialer: Isoleringsevnen for træfiberisolering er mindst lige så effektiv og har de samme egenskaber som flere syntetiske alternativer. Der er altså ingen grund til at vælge syntetisk frem for naturligt, da effektiviteten og evnen til at holde kulde på afstand er ens
  • Sælges til en budgetvenlig pris: Utroligt nok er træfiberisolering ikke blot det miljøvenlige valg, men faktisk også optimalt for din pengepung / økonomi. Materialet sælges nemlig til en relativ billig pris, hvis man sammenligner det med andre typer af isolering
  • Holdbar løsning med en lang levetid: Træfiberisolering har en lang levetid, og kan efter endt levetid også genbruges. I korrekt udførte konstruktioner vil isoleringen ikke nedbrydes, og derfor er isolering med træfiber en meget holdbar og bæredygtig løsning
  • Garanterer et sundt indeklima: I tørreprocessen af træfiberisoleringen tilsættes kvælstof, typisk ammoniumpolyfosfat, som brandbeskyttelse. Hverken træfiberisoleringen som materiale eller brandimprægneringen vil udgøre nogen risiko for sundheden og indeklimaet i bolig, nærmere tværtimod. Denne type isolering har nemlig en bedre evne til at “ånde” end andre isoleringsmaterialer. Dette skyldes træets evne til at optage og afgive fugt. Foruden gode isoleringsegenskaber vil fibrene heller ikke forårsage hudirritation, som flere andre isoleringsmaterialer gør
  • Træfibre har støjreducerende effekt: Vælger man træfiberisolering, kan man også opleve en støjreducerende effekt, hvilket er en fordel, når materialet benyttes til isolering af vægge

Det er fuldstændig lige meget, om man benytter træfiberisolering i nyt byggeri eller til efterisolering, som isoleringsbatts eller til indblæsning, i store eller små mængder – det er generelt set et af de bedste isoleringsmaterialer på markedet netop nu.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere