Flydebeton | Priser og guide til vibreringsfri beton

Flydebeton kaldes også for vibrationsfri beton eller “lavabeton”, hvilket betyder, at dets evne til at skabe en glat overflade uden lufthuller, fjerner behovet for efterarbejde med overfladen, når betonen er støbt og tør. Med vibreringsfri beton får du altså en nemmere støbning end med traditionel beton, som ellers skal vibreres med en stavvibrator, for at fjerne luft fra betonen. Luft vil svække betonens styrke.

En støbning af flydebeton giver et nemmere forløb og en hurtigere etablering af et underlag til fundamenter, terrasse, vægge og lignende.

Af netop denne grund er materialet hyppigt brugt i byggeri i nyere tid. Jo mindre tid der skal gå med etableringen, jo mere tid kan bruges til andre opgaver og spare både håndværkeren og kunden penge.

Hvad er flydebeton lavet af?

Materialet består af cement og flyveaske med højt luftindhold og et bæremiddel, som går under navnet “superplastificering”. 

Blandingen er ikke noget man blander hjemme i garagen, men derimod en proces som foregår hos fabrikker og firmaer med forstand på disse midler. Af samme grund leveres betonen flydende. 

Det er essentielt at materialet er blandet med de rigtige blandingsforhold, da det ellers ikke vil have de ønskede egenskaber.

Pris på flydebeton

Der findes ikke en fast flydebeton pris.  Det afhænger dels af mængderne du skal bruge og dels af hvor lang tid det tager at levere det. 

Skal der en nøje planlagt og præcis levering til, ind igennem en have eller et vindue i huset, tager aflæsning længere tid end ellers, hvilket vil være fordyrende. Der vil typisk være en pr. m3 pris på flydebeton og så et tillæg for ekstra tid til aflæsning. 

Hos nogle firmaer er der en minimumsbestilling på flydebeton. Dvs. en betonpris kan godt blive billigere jo mere du køber, men du skal købe en minimumsmængde, for at kunne bestille det. 

Det kan derfor være en god idé, at forhøre sig om prisen hos forskellige udbydere, inden du siger ja tak til en levering. Hos nogle firmaer er minimumskravet måske lavere, og ligger dit behov under minimumskrav, er det værd at undersøge, hvor du får den lavest mulige minimumsomkostning, for mængden der kræves bestilt. 

Flydebeton koster gerne cirka 1.200 kr pr. m3 hvis du bestiller 5 m3 eller flere. Skal du have mindre end 5 m3, kan du altså godt forvente at prisen pr. m3 bliver højere. Til kubikmeterprisen skal desuden lægges et evt. tillæg for forlænget leveringstid. Eksempelvis tager nogle firmaer cirka 500 kr. i tillæg for aflæsning pr. påbegyndt 15 minutter ekstra. 

Få 3 gratis tilbud på flydebeton

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på flydebeton – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Priseksempel på indkøb af flydebeton til et fundament i stuen

Ved etablering af et fundament i et hus, skal der bruges 8 kubikmeter beton. Ved bestillingen er der angivet en kubikmeterpris på 1.150 kr samt et tillæg for levering ind igennem en hoveddør i huset. 

Det forventes at leveringen vil tage cirka 1 time, da der er haveanlæg som skal tages hensyn til, når lastbilen bakken ind på grunden.

Omkostningen for 8 m3 flydebeton til et indendørs fundament er: 

8 m3 x 1.150 kr + 4 x 15 minutters aflæsning a 500 kr. pr. stk. = 11.200 kr 

I regnestykket ligger m3 prisen en smule under gennemsnittet, mens omkostning til aflæsning er angivet som en gennemsnitlig pris. 

Prisen for begge dele kan dog variere alt efter det enkelte firmas priser, adgangsforholdene på byggepladsen, og hvor i landet arbejdet skal udføres. Det er typisk dyrere at få professionel hjælp på Sjælland, sammenlignet med Fyn og Jylland. 

Hvorfor bruge flydebeton?

Skal du etablere et fundament, fx til et hus, en garage eller et skur, er vibrationsfri beton et godt materiale. Dels er flydebeton stærkt og kan bære en høj vægt. Fundamenter med flydebeton er stærke fundamenter. 

Det er vigtigt at et underlag er stærkt, når der er tale om byggeri – hvad end det er gulve, vægge eller udendørsarealer. 

Samtidig med at flydebeton er en stærk type beton, er det også hurtigt tørt og kræver ikke megen efterbehandling – lidt skal der dog til. 

Der er således flere gode grunde til, at materialet er populært og ofte udkonkurrerer traditionel beton. 

5 gode grunde til at bruge flydebeton

  • Et fundament med flydebeton er lig en hurtig støbning
  • Det sikrer god udfyldning af hjørner og kanter.
  • Flydebeton anvendes både til indendørs og udendørs projekter som fx en terrasse eller et hus
  • Det er nemt at afrette efter støbning og kræver ikke efterbehandling med en mekanisk stavvibrator
  • Med en nemmere proces kommer også bedre arbejdsmiljø som ikke giver dårlige arbejdsstillinger, fx ved brug af stavvibrator. Samtidig er der mindre larm på arbejdspladsen.

Er det altid en god idé at bruge flydebeton?

Hvis du skal etablere gulvflader i huse og industri samt institutioner m.v., er flydebeton et rigtig godt valg.  Denne type er dog ikke selvnivellerende og egner sig ikke godt til gulve med behov for fald eller hældning. 

Det er således ikke altid en mulighed at vælge denne type betonblanding til et gulv. Skal der fx laves en mindre hældning til en nedkørsel, kan det være nødvendigt at anvende almindelig beton til dette formål.

Vigtig huskeregel til brug af flydebeton

Når du går i gang med et byggeprojekt med flydebeton, kan det være du skal hente materialet på tværs af haven eller indkørslen, og hen til der hvor projektet etableres. 

Man kan her måske være forfalds til at hælde flydebeton op i en trillebør, og transportere betonen i denne, hen til byggepladsen. Der sker dog desværre blot det, at stenene, som ligger i betonen, kan synke til bunden i trillebøren. 

Når det sker, vil cementslam og sten ikke komme ud af trillebøren som en samlet enhed, og fordelene og egenskaberne ved færdigbeton forsvinder. Det er således vigtigt at understrege, at flydende beton ikke kan transporteres på denne måde.

Er flydebeton selvnivellerende? 

Man kunne godt forledes til at tro, at flydebeton er selvnivellerende når det modsat den almene betonblanding, ikke kræver stavvibration efter udlægning. 

Det er dog desværre ikke tilfældet. Flydebeton skal slibes efter tørring, hvis overfladen skal være helt glat og kræver samme omhu som den almindelige betonblanding. 

Få færdigbeton leveret derhjemme

Når du skal lave en støbning med beton som er flydende, kan det være en fordel at bestille det til levering, hvor det sendes i en betonbil, og er klar til brug når det ankommer. Det kaldes også for “færdigblandet beton”.  

Betonen aflæsses via transportbånd som udføres fra betonbilens bagende. Bilen kan desuden indstilles således, at aflæsning kan ske i forskellige højder. 

Skal betonen ind i huset gennem døre eller vinduer, fordi der skal støbes et fundament, kan det således også lade sig gøre. Døre og vinduer skal blot måle minimum 1 meter i højde og bredde.

Er arbejde med flydebeton et gør-det-selv arbejde?

Du vil typisk godt selv kunne lave et projekt med flydebeton. Generelt er beton anvendeligt til mange forskellige typer projekter i hus og have, som de fleste husejere godt kan håndtere. 

Skal der støbes fundament i huset, kræver det dog gerne lidt know-how eller viden om de egenskaber, som beton har. Handler det om flydebeton, har dette sin helt egen fremgangsmåde. 

Når flydebetonen skal lægges, skal underlaget dels være klar til støbningen og dels skal materialet lægges i rette mængder og herefter være helt jævnt lagt ud. 

Det er ikke en nem proces at gøre om, hvis man opdager at man har lavet en fejl, at varmeslanger ligger for højt og stikker op, eller hvis der er for lidt flydebeton lagt i visse områder. 

Hvis du selv har mod på at gå i gang med at bruge flydebeton, kan du læse om materialet og processerne online og evt. se nogle videoguides. Hvis du alligevel ikke føler dig helt tryg ved at skulle klare arbejdet selv, kan du indhente tilbud fra forskellige firmaer, som kan give dig en pris på etablering af flydebeton. 

Indhent gerne flere tilbud. Der findes typisk en del firmaer på tværs af landet, som kan håndtere flydebeton på en professionel og kyndig måde. 

FAQ

Kan man selv lave flydebeton?

Du kan ikke selv lave flydebeton og materialet bestilles som et færdigt produkt, der er flydende ved modtagelse. Blandingen består af cement, flyveaske og et bæremiddel, og disse elementer skal blandes i nøjagtige forhold. 
Hvis forholdene ikke er rigtige, har materialet ikke de egenskaber som flydebetonen skal have. 
Derfor blandes flydebeton på fabrikker og hos firmaer med ekspertise i denne proces. 

Hvad koster flydebeton pr. m2?

Flydebeton koster cirka 1.200 kr pr. kubikmeter og dertil muligvis et tillæg for forlænget leveringstid, hvis betonen skal føres ind i rum i huset eller andre steder, hvor det kræver lidt og omhu at føre betonen ind. Tillægget for forlænget leveringstid kan variere men ligger gennemsnitligt på 500 kr pr. 15 minutter. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Støbning af sokkel |

Hvis du vil blive klogere på, om du selv skal støbe dit fundament, kan du læse meget mere om processen, priser og forhold, i artiklen

Læs mere »

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere