Udskiftning af termoruder | Alt du skal vide om termoruder + priser

I denne artikel kan du læse alt, der er værd at vide om udskiftning af termoruder. Vi guider dig til priser og gennem processen, uanset om du foretrækker at få professionel hjælp eller gøre rudeskiftet til et gør-det-selv projekt.

Termoruder hjælper med at holde kulden ude. Det skyldes, at de har en bedre isolering end andre typer af ruder. De kan dog desværre stadig gå i stykker eller punktere, hvis forseglingen brydes. I begge tilfælde er det ideelt at skifte ruden / ruderne hurtigst muligt.

Udskiftning af termoruder koster cirka 2.000 DKK med hjælp fra en fagmand. Du skal betale omkring 1.500 DKK for selve termoruden, samt indregne en timepris på mellem 300 og 900 DKK til håndværkeren.

Hvad koster udskiftning af termoruder?

En ny termorude koster cirka 1.500 DKK. I nogle tilfælde er prisen nærmere 1.000 kroner, mens den andre gange er tættere på 2.000 kroner. Det skyldes, at flere faktorer har indflydelse på prisen, heriblandt:

  • Størrelsen af ruderne
  • Tykkelsen på ruderne
  • Antallet af ruder – nogle gange får man rabat, hvis man køber flere på én gang
  • Om der skal laves andet arbejde samtidig, f.eks. udskiftning af lister, slibning af kanter e.l.

Derudover vil det også have en betydning, om du selv udfører arbejdet eller skal have hjælp af en professionel håndværker. Vælger du sidstnævnte løsning, skal du nemlig også indregne håndværkerens timepris. Denne ligger gerne på mellem 300 og 900 DKK, afhængigt af hvem du får til at udføre arbejdet for dig.

Vær gerne opmærksom på, at du i nogle tilfælde kan få et godt tilbud på prisen for ruderne, hvis du køber dem inklusiv montering.

Priseksempel:
Du skal af med omkring 6.000 DKK for ruderne i sig selv, hvis du vælger at udskifte fire termoruder i boligen. Klarer du arbejdet selv, er dette den eneste pris, du skal tage stilling til. Ønsker du hjælp fra en professionel, koster det 2.400 DKK ekstra (beregnet ud fra en timepris på 600 DKK og fire timers arbejde).

Få tilskud til udskiftning af termoruder fra staten

Den danske stat har opsat en tilskudspulje, der skal gå til energirenovationer og efterisolering i diverse boliger. Når du vælger at udskifte dine termoruder, kan du således overveje, om du ikke burde vælge nogle endnu mere energivenlige nogle af slagsen. I så fald kan du nemlig søge tilskud til udgiften.

Det kræver dog, at du rent faktisk udfører en forbedring. Det er ikke nok blot at udskifte eksisterende termoruder med den samme variant.

Du kan med fordel undersøge, hvad du kan få i energitilskud ved at udføre diverse energiforbedringer i din bolig. Dette gøres hos www.sparenergi.dk, hvor du også kan læse mere om ordningen og hvordan man egentlig søger tilskuddet.

Få 3 gratis tilbud på udskiftning af termoruder

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på udskiftning af termoruder – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvornår og hvorfor skal man udskifte en termorude?

Det er ikke sådan, at en termorude skal skiftes hvert 5. år eller lignende. Du skal altså ikke tro, at din nye termorude ikke kan holde i mange år fremover – for det kan de umiddelbart sagtens. Men du kan være uheldig, at din rude bliver smadret eller punkteres. 

I begge tilfælde skal ruden udskiftes, så isoleringen i hjemmet opretholdes. For når ruden er smadret, uanset om dette er en enkelt revne eller et større hul, vil luften udefra trænge ind i hjemmet, mens den varme luft kan trænge ud. Dette vil resultere i en forhøjet varmeregning, da det praktisk talt svarer til at have vinduet åbent, mens der er varme på radiatorerne.

Derudover vil en ødelagt rude kunne lede til personskade, da ruden kan revne yderligere og eventuelt kaste skår på personer eller skabe glasskår under ruden, som man kan risikere at træde i. Det skal altså gerne gå hurtigt at få udskiftet en ødelagt rude – både af økonomiske og helbredsmæssige årsager.

Hvad er en punkteret termorude?

Der er ikke helt samme hastværk, hvis ruden blot er punkteret, da den ikke er gået fysisk i stykker. Alligevel er det en god ide at udskifte ruden så snart du får mulighed for det. En punkteret termorude vil nemlig være svækket og kan derfor lettere gå i stykker. 

Ruden vil heller ikke være helt pæn at se på, når den først er punkteret, da kondens og fugt trænger igennem de forskellige glaslag.

Du kan kende en punkteret rude ved, at der samles kondens inde i ruden. Dette vil ofte gå væk af sig selv, når det tørres, men med tiden vil det efterlade en mælkehvid overflade på ruden. I længden vil dette gøre det svært at se ud og ind ad ruden – og man kan ikke vaske det væk, da det ligger mellem lagene i ruden. 

En termorude punkterer, hvis selve forseglingen omkring ruden brydes, da det lader fugt og kondens trænge ind i glaslagene. Tegnene på at din rude er punkteret er et gråligt skær (sodaudtryk), vanddråber eller krystaller på eller mellem glassene.

Du skal være opmærksom, hvis din rude begynder at kondensere mellem lagene. I så fald kan du ikke tørre kondenslaget af, hvilket kan føre til et sløret udsyn i længden. Det er et tegn på, at din rude er punkteret.

Udskiftning af termoruder til energiruder

Du kan udmærket overveje at udskifte dine termoruder med energiruder, hvis udskiftning af ruder i vinduer alligevel skal udføres. Det kræver dog, at dine vinduer og deres rammer er i god stand, da man ikke skal skifte disse dele, men kun selve ruderne. På den måde får du reelt energiglas i gamle vinduer.

En energirude er fremstillet ved hjælp af to eller tre lag glas. For to-lags vinduer gælder det, at det inderste lag har en såkaldt lav-emissionsbelægning. Vælger du et vindue med tre lag glas, er både det inderste og yderste glaslag udført med lav-emissionsbelægning. Dette sikrer en effektiv mindskelse af et eventuelt varmetab.

Der er især følgende fordele ved brug af energiruder frem for andre typer:

  • Du opnår et bedre indeklima og mindre træk, da kulde og træk holdes ude
  • Temperaturen i boligen bliver mere stabil og rammer lettere det rette niveau, hvorfor det er mere behageligt at være i hjemmet
  • Ruderne kan være med til at hæve boligens energiklasse / energimærkning. Dette vil ofte resultere i en højere værdi, når boligen skal sælges

Energiruder er ikke så forskellige fra termoruder tykkelse, men deres ekstra lag og en opbygning med argon sikrer en bedre isolering.

Se eventuelt denne youtube-video af SparEnergi, hvis du vil se, hvordan du bedst udskifter dine termoruder med energiruder: https://www.youtube.com/watch?v=dV_3QVWmB6I&feature=emb_logo 

Priseksempel:
I gennemsnit kan du spare op mod 2.700 DKK om året, hvis du udskifter eksisterende to-lags termoruder, der er opdelt, med to-lags energiruder. Beløbet er beregnet ud fra et areal på 30 m2 med el som varmetype. Tallene stammer fra SparEnergi, der er en del af Energistyrelsen.

Sådan udskiftes en termorude

Du kan umiddelbart godt selv foretage udskiftningen af dine termoruder, hvis du har hænderne skruet ordentligt på, og ikke går i panik over at skulle arbejde med glas. I dette afsnit kan du læse en trin for trin guide til, hvordan man udskifter de gamle termoruder og sætter nye ruder i vinduerne.

Inden du går i gang skal du dog sørge for, at du har følgende redskaber til rådighed:

  • En tyk eller bred spartel / et mindre koben / stemmejern (hvad end du foretrækker at arbejde med)
  • En Knibtang
  • Et sæt handsker
  • Nogle glasklodser til at holde den nye rude fast
  • Selvklæbende tætningsbånd
  • En hammer
  • En række søm 
  • Sandpapir 

Hvis du overvejer at udskifte paneler / lister, nu hvor du er i gang, skal du også have disse klar på forhånd. Derudover skal du naturligvis have en ny rude, der passer til vinduet. Du kan læse mere om, hvordan du måler dig frem til den rette størrelse på dit vindue i et senere afsnit.

Guide til udskiftning af termoruder – trin for trin

Når du har alle de ovenstående materialer til rådighed, og er klar til at udskifte din / dine ruder i hjemmet, skal du følge disse nedenstående trin. Vi må desuden hellere minde dig om, at alt skal foregå nænsomt, så du ikke får ødelagt ruden, listerne, kanten på vinduet e.l. undervejs i arbejdet.

  1. Fjern de eksisterende glaslister ved hjælp af en spartel eller et stemmejern. Slut af med toplisten, så ruden ikke falder ud undervejs i arbejdet
  2. Du kan med fordel fjerne søm med en knibtang og benytte spartlen eller stemmejernet som “underlag”, så du ikke ridser kanten af dit vindue
  3. Fjern forsigtigt den gamle rude fra vinduet
  4. Herefter skal du sørge for at rense falsen for gamle tætningsbånd og silikonerester. Du kan med fordel slibe falsen for at holde den optimalt vedlige, især hvis det er længe siden, at der er blevet skiftet et vindue. Vær gerne opmærksom på, at falsen skal være helt ren, inden du går videre i processen – der må altså ikke være støvrester e.l. på overfladen
  5. Sæt nu en ny omgang tætningsbånd / fugebånd rundt omkring vinduet. Du kan udmærket sprøjte lidt silikone ud i kanterne, så de er helt forseglede. Der skal også sættes tætningsbånd på listerne
  6. Du skal derefter have glasklodserne frem, da de skal sættes i bunden og i kanterne ved ruden, så der er lidt plads mellem kanten og ruden
  7. Herefter kan du sætte den nye rude på plads. Dobbelttjek altid, at du får sat den rigtige side indad (oplysningen findes på ruden). Du kan nu rykke på glasklodserne for at sikre, at de sidder optimalt hele vejen rundt om ruden (nogle vil anbefale, at man først nu sætter glasklodserne på plads frem for før ruden sættes i)
  8. Nu er det tid til, at listerne skal sættes på plads igen. De skal gerne masses en smule, så de sidder helt tæt – og så skal de sømmes i. Sømmene skal have et hoved, så de holder vand ude af hullet

Sådan måler du dig frem til den rette rude

For at sikre et vellykket skifte af dine termoruder, kræver det, at du får købt nogle nye ruder i de rigtige mål. Dette gøres let ved at måle dine eksisterende vinduer og ruder. Du kan reelt måle på tre forskellige måder. 

Med den første metode måler man uden på glaslisterne, mens den gamle rude stadig sidder i. Der måles fra yderkant til yderkant, hvorefter du trækker 8 millimeter fra i både højden og bredden, da dette giver dig de præcise glasmål.

Opmåling af rude kan foregå ved at gøre det, mens ruden stadig sidder i eller efter man har taget ruden ud af vinduet.

Du skal være opmærksom, hvis din rude begynder at kondensere mellem lagene. I så fald kan du ikke tørre kondenslaget af, hvilket kan føre til et sløret udsyn i længden. Det er et tegn på, at din rude er punkteret.

Du kan også vælge at måle via hulmål, hvilket betyder, at du måler selve hullet. Med denne metode skal du først løsne og fjerne begge sidelister, hvorefter du kan måle det stramme falsmål (samme som ovenstående) fra kant til kant. 

Du skal også sørge for at trække 8 millimeter fra, når du benytter denne metode. Disse to metoder kræver begge, at du kan aflæse glastykkelsen på glasset.

Med den sidste metode behøver du ikke kunne læse glastykkelsen på glasset, da du måler efter selve glasset. Metoden kræver, at du afmonterer glasset, da du skal måle efter ruden. Sørg for både at måle bredde og højde, samt tykkelse.

Derfor skal du isolere hjemmet

Det kan betyde alverden for din varmeregning, hvis du sørger for at efterisolere dit hjem, især når den oprindelige isolering halter. Dette gør sig primært gældende for ældre bygninger, da de fleste moderne byggerier er udviklet med tanke for god isolering. 

Men hvordan isolerer du bedst muligt dit hjem? Jo, det kommer naturligvis an på, hvor du bor, hvordan konstruktionen af bygningen er og lignende spørgsmål.

Det er lidt omstændigt at komme ind på den præcise beskrivelse af flere typer af isolering, så derfor vil vi anbefale dig at læse vores andre artikler om emnet, hvis du ønsker at blive klogere på isoleringen af din bolig. F.eks. kan du læse om, hvordan man isolerer en ydermur i vores artikel om ydermursisolering. Du kan også læse mere om hulmursisolering her.

Kan jeg selv stå for udskiftning af termoruder?

Ja, du kan sagtens selv stå for udskiftning af termoruder, hvis du sætter dig godt ind i processen, har hænderne skruet ordentligt på og ikke har et problem med at arbejde med glas.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud til udskiftning af termoruder?

Vi vil anbefale dig at klikke ind på 3byggetilbud.dk for at finde frem til det bedste tilbud på din opgave. 3byggetilbud.dk kan hjælpe dig med at få kontakt til de rette håndværkere til opgaven.

Hvorfor skal man udskifte en termorude?

Hvis din termorude er sprækket, vil kold luft strømme ind, mens den varme luft strømmer ud. Dette er rigtig dårligt for din varmeregning. Termoruden skal også udskiftes, hvis den er punkteret.

Hvordan kan jeg se, at en termorude er punkteret?

En punkteret rude er kendetegnet ved, at der samles kondens i den. Med tiden vil kondensen resultere i en mælkehvid overflade, så den bliver uigennemsigtbar. Kondens kan ikke vaskes væk.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere