Ovenlysvinduer og tagvinduer | Se priser her inkl. montering

Hver gang husets elementer skal udskiftes til nye, spørger vi os selv om, hvad der er den bedste erstatning for det eksisterende. Hvad end det er døre, vinduer, lamper eller gulve, bruger mange af os en stund på, at undersøge hvad vi ønsker os. Skal dit loft renoveres, vil der givetvis være en overvejelse om, hvilken type loft du ønsker sig, og eventuelt også om der kan skabes mere lys og luft, ved at tilføre nye materialer, male det hvidt osv.

Tagvinduer i loft ses ofte i nybyggeri og arkitekttegnede huse fra 60´erne og fremefter. Men flere og flere huse får i dag tilført mere lys og luft, ved installation af ovenlysvinduer. Måske i forbindelse med, at huset alligevel skal undergå en renovering. 

Drømmer du om, at få følelse af, at der er lys og luft hjemme hos dig, kan det være værd at overveje ovenlysinstallation. Med ovenlysvinduer får lyset i boligen særdeles gode vilkår, men hvad koster ovenlysvinduer?

Hvad er ovenlys?

Ovenlysvinduer dækker grundlæggende over topvinduer som monteres i taget på dit hus. Det kan både være i loft til kip på skrå tag eller i fladt tag. Ofte betegner man også ovenlysvinduer som tagvinduer. Funktionaliteten kan, uagtet navnet, være forskellig. Formålet med ovenlysvinduerne ligeså. 

Begge dele kan du læse mere om længere nede i denne artikel. 

Hvad koster nye ovenlysvinduer?

Ligesom med alle andre typer vinduer, er pris på ovenlysvinduer ikke den samme til alle boliger. Ofte koster ovenlysvinduer mere end almindelige enheder. Et ovenlysvindue i standardmål er dog væsentligt billigere, end et vindue som skal laves efter mål. Den pris som angives efter mål, vil desuden være eksklusiv montering, hvorfor denne udgift kommer oveni. Enhedens pris afhænger desuden af mange faktorer. Blandt andet afgør størrelse og glastype omkostningen. Er et loft skævt eller med særlige udfordringer ift. montering, vil dette forhold ligeledes påvirke den endelige pris. I det næste afsnit kan du se en tabel over eksempler på priser, baseret på priser hos Velux. 

Priseksempler på montering af Velux ovenlysvinduer

Nedenstående tabel er vejledende priser og skal ikke tages for pålydende. Du bør altid undersøge dagsaktuelle priser på vinduerne hos adspurgte leverandører. Tabellen tager udgangspunkt i vinduer som leveres af Velux. Tabellen viser udvalgte eksempler på priser på Velux ovenlysvinduer.

Velux ovenlysvinduer prisVinduets størrelseInkl. montering og levering
Vippevindue55 x 78 cm9.575 kr
Vippevindue78 x 98 cm10.531 kr
Vippevindue94 x 118 cm11.781 kr
Vippevindue114 x 118 cm12.687 kr
Vippevindue134 x 140 cm11.637 kr

Foruden vinduets pris og monteringsomkostninger, skal der også tages højde for, at der skal laves hul i taget, laves inddækning og at eventuelle regler for montering under nogle særlige forhold, kan kræve yderligere materialer og hjælpemidler. For eksempel stillads. Inddækninger kan også være en ekstra omkostning, hvis hullet i taget resulterer i vinkler, jævnheder mv. som kan forudsætte at inddækning skal være stærkere. 

Skal der laves hul i taget og ønsker du montering, vil udgiften hurtigt løbe op i cirka 20.000 kr for et vindue. Dog vil prisen pr. vindue falde, jo flere vinduer der laves aftale om levering og montering af. 

Flere systemer til betjening af et tophængt ovenlysvindue

Du kan vælge flere systemer til ovenlysvinduer, tagvinduer eller loftsvinduer. De fleste nye ovenlysvinduer kommer som standard med manuel betjening. En pris på ovenlysvinduer vil således tage udgangspunkt i den billigste udgave, som er uden elektrisk fjernbetjening. De fleste ovenlysvinduer, har dog mulighed for at tilvælge elektronisk styring, hvis du ønsker det. 

Solafskærmning og varme

Foruden den manuelle styring og elektrisk fjernbetjening, kan vinduet også være udstyret med udvendig solafskærmning, som også kan styres elektronisk. Det fungerer som en form for udvendige markiser og et Velux ovenlysvindue har altid mulighed for, at få tilføjet solafskærmning. Solen producerer meget energi og der kan blive meget varmt inde i et rum, hvor et ovenlysvindue får solens stråler gennem dagen. Du bør derfor overveje solafskærmning, på en eller anden vis. Varmen vil være mest dominerende i små rum, mens dybe rum, vil have nemmere ved at fordele varmen, som kommer fra strålingen. Der er dog selvsagt en merpris forbundet med tilvalg af solafskærmning hos Velux. 

Har du tagaltan, vil solens stråler på et tagvindue, omvendt give en god varme på en køligere dag – ligesom drivhuse vil gøre det. Derudover kan et ovenlysvindue være udstyret med lydisolerende glas. Dette kan være praktisk i bynære områder med trafikstøj eller lignende forhold. 

Nedenstående tabel viser priseksempler på nye ovenlysvinduer med og uden fjernbetjening og solafskærmning. Priserne skal ses som vejledende og kan således ikke bruges til konkrete udregninger. Ved behov for nye ovenlysvinduer, bør du derfor indhente tilbud på dit specifikke projekt. 

Ovenlysvinduer pris, monteret, med og uden tilbehør

Tabel tager udgangspunkt i Velux ovenlysvindue, som eksempel

Velux prisStørrelseInkl. montering og leveringInkl. fjernstyringInkl. lydisolering
Ovenlysvindue55 x 78 cm9.575 kr13.075 kr14.075 kr
Ovenlysvindue78 x 98 cm10.531 kr14.031 kr15.031 kr
Ovenlysvindue94 x 118 cm11.781 kr15.281 kr16.281 kr
Ovenlysvindue114 x 118 cm12.687 kr16.187 kr17.187 kr
Ovenlysvindue134 x 140 cm11.637 kr15.137 kr16.137 kr

Få 3 gratis tilbud på montering af ovenlysvinduer

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på montering af ovenlysvinduer – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Luk lyset ind med ovenlysvinduer

Hvis du har besøgt et nybygget hus for nylig, eller kigget på nybyg online, har du måske lagt mærke til, at der generelt er stort fokus på lysindfald i nye huse. 

Der er ofte højt til loft og ganske ofte installeret ovenlysvinduer. Særligt i stue og køkkenalrum, samt i gangarealer er der indsat ovenlys i taget. 

At netop ovenlysvinduer prioriteres, skyldes blandt andet, at denne installation kan resultere i ligeså meget lys som et stort gulvvindue kan. Lyset kommer fra oven og reflekterer på det hvide loft. Således kan stort lysindfald opnås, uden at husets energiramme presses. 

For mange år tilbage, tegnede arkitekter ovenlys ind i villaer landet over. Ofte med ret unikke design og detaljer. Derfra kender vi blandt andet ovenlyskupler. Var villaen med fladt tag, gav det særligt meget mening, at installere ovenlyskupler. Ellers kunne rummet blive ganske mørkt. Dette skyldtes måske nok også, at lofter ikke typisk var hvide dengang, men nærmere lavet af træ i diverse sorter, eller af andre materialer. Jo lysere ens loft er, jo højere syner det. Ovenlysvinduer er altså, både traditionelt set og i nybyggeri, blevet anvendt for at lukke lyset ind. De fleste af os sætter meget pris på lys og lethed, hvorfor ovenlysvinduer ikke er blevet mindre populære gennem tiden. Mange af os ønsker os således, at få ovenlysvinduer i vores boliger, for at udnytte lyset mest muligt. 

Tid til nye vinduer?

Står du og skal renovere dit hus eller ændre i stil og form på rum, vægge og lofter, kan det være værd at overveje, om din plan skal indeholde ovenlysvinduer. Selvom der kan være flere overvejelser forbundet med renovering, kan det godt betale sig, at investere i nye energivinduer – både tagvinduer, almindelige og ovenlysvinduer. Dels har alle nye enheder en langt bedre energiklasse. Således kan de bedre isolere mod vind og vejr, stå imod råd og fugt og holde på varmen inde i huset. Dels har de måske et visuelt flottere udtryk end de gamle, og øger de værdien af din bolig. Energioptimering er i høj kurs hos boligkøberne. Ligeså er lysindfald. Vil du installere ovenlysvinduer, investerer du således både i energibesparelser, boligværdi og lysindfald. 

Hvad er tophængte vinduer?

Et tophængt ovenlysvindue er udstyret med hængsler som er monteret i toppen af vinduesrammen. Det åbnes altså skråt udad. Vinduet er med funktion ligesom et traditionelt tagvindue. Ulempen ved denne måde at montere, er at vinduet ikke kan vaskes på ydersiden, indefra. Således kræver tophængte enheder, at de vaskes udefra. Et tophængt vindue har den fordel, at det kan fungere som redningsåbning. Særligt hvis det er i almindelig rækkevidde fra gulvet. Er vinduet placeret højt oppe, for eksempel under kip, skal du kunne åbne vinduet med en elektronisk åbner. I sådanne placeringen kan vinduet nemlig ikke tilgås fra gulvet, og kan således heller ikke være redningsåbning. 

Typer af ovenlysvinduer

Foruden de tophængte ovenlysvinduer, findes der yderligere to typer. Vinduerne kan også være det man kalder “tagvinduer – ovenlysvinduer” eller “vippevinduer”. Særligt Velux ovenlysvinduer er kendt for deres vippefunktion. Derudover kan ovenlysvinduer også udstyres med drejefunktion, således at vinduet kan pudses indefra. Vippevinduer kan også drejes hele vejen rundt, så samme praktiske tilgang opnås. Drejehængsler er dog ikke standard og skal efterspørges.

Alle typer ovenlysvinduer kan tilpasses, men kommer oftest som standard med en udvendig alu-profil, og indvendigt hvidmalet træ eller plasticprofil. I nyere tid er det også blevet populært med grå eller sorte vinduer, hvilket også lader sig gøre. Mange vil dog fortsat vælge, at bevare den hvide profil, på den indvendige side af vinduet. Det kan man forestille sig skyldes, at loftet ønskes at fremstå let og ensartet i farve og struktur. Den udvendige alu-profil gør vinduet holdbart og modstandsdygtigt mod vejr, vind og sol. Denne kan det anbefales at vælge, for at få længst mulig levetid til dine ovenlysvinduer. 

Ovenlysvinduer kan, uanset typen, placeres på både fladt eller skråt tag. De reflekterer lyset lige godt, og oftest bedre end andre typer ellers vil gøre. Ovenlysvinduer, tagvinduer og loftsvinduer, er alle effektive virkemidler til bedre lysindfald i boligen. Vinduets størrelse har dog også noget at sige. Ovenlysvinduer fås i mange størrelser og efter mål. Jo større ovenlysvinduet kan blive, jo mere åbner rummet sig. Der er mange muligheder og ovenlysvinduerne kan placeres på mange vinkler. Dog er der begrænsninger. Særligt et fladt tag kan udfordre placeringen og virkningen af ovenlys. 

Ovenlysvinduer på flade tage

Har du et fladt loft i et etplanshus, kan du desværre ikke blot sætte et ovenlysvindue i, og få åbnet op for lyset. Ved sådanne konstruktioner kræves ofte en såkaldt “lystunnel” eller en “lyskasse”. Ved denne type loft, laver man hul gennem konstruktionen, og ud gennem taget. Glasset i lystunnellen eller kassen, som isættes hullet, har en reflektionsevne som trækker lyset ud i rummet – også selvom hullet egentligt ikke er ret stort. En lystunnel/kasse kan gøre en mørkt rum meget lysere. Skal ovenlysvinduet fungere på et fladt tag, skal det dog placeres strategisk godt, for optimal udnyttelse af lysindfaldet. 

Ovenlysvinduer på skrå tage

Har du et hus med en skrå taghældning, uden en udnyttet tagetage, kan du vælge at lave loft til kip. Ved denne løsning får du ikke alene højt til loft, men også en optimal udnyttelse af lysindfald, når du installerer ovenlysvinduer. 

Har du udnyttet overetagen, er din eneste mulighed for ovenlys, at montere disse i overetagens rum. Laver du kviste eller udhæng, kan her placeres regulære vinduer, som også kan øge lysindfaldet væsentligt. I underetagen kan du kun få almindelige vinduer og døre, hvis overetagen er udnyttet. Et godt tip er, at gøre ruderne så store som muligt og at gøre vinduer og døre så høje som muligt. Jo mere lys der kan komme ind i rummene, jo højere syner loftet og jo større syner rummene. 

Få nye ovenlysvinduer fra Velux

Velux er en af Danmarks store vinduesleverandører. De er ikke kendt for at lave billige tagvinduer, men derimod ovenlysvinduer i god kvalitet. Tagvinduer skal holde i mange år, så derfor er det vigtigt, at kvaliteten er i orden. Hos Velux kaldes ovenlysvinduer også for vippevinduer. De kommer både med og uden fjernbetjening og kan leveres med to lag eller tre lag, men har uanset lag, lavt varmetab ift. den energi boligen kræver. Huset bliver generelt sundere og mere energieffektivt, ved udskiftning af tagvinduer i huset. Der sker ofte stort varmetab gennem et tagvindue som er gammelt, utæt eller med et enkelt lag glas. Velux laver også tagvinduer efter mål og inklusive eller eksklusive montering, fjernbetjening, solafskærmning mv.  

Spar penge med ovenlys

Uanset om der er tale om det flade tag eller skråt tag, vil nye ovenlysvinduer/vippevinduer give besparelser på varmeregningen. Det skyldes både, at solen opvarmer boligen gennem ovenlyset og at et nyt ovenlysvindue vil være mere energieffektivt. Med minimum to lag ruder og en tæt og vejrbestandig ramme, holder det meget bedre på varmen, hvormed varmeproduktionen fra husets varmekilde kan reduceres. Flade tage vil, som nævnt tidligere, ofte blive udstyret med ovenlysvinduer lyskasse eller tunnel. Her vil strålevarmen bliver mindre end ved skrå tage, hvor ovenlysvinduet sandsynligvis vil dække over en større flade. 

Fordele og ulemper ved at montere ovenlysvinduer

Der er klare fordele ved at installere vippevinduer, også kaldet et tagvindue. Vælger du Velux som leverandør, vil du samtidig være sikret en god kvalitet. Med standardmål i op til x 140 cm længde, har Velux desuden klare fordele. Standardmålene er nemlig mange og i forskellige varianter. Udvendigt har et Velux ovenlysvindue oftest en aluminiumsskal. Vælger du, at du ønsker dig trævinduer, får ovenlysvinduet klar lak, så det kan holde til vejr og vind. Der er dog også ulemper ved ovenlysvinduet. Derfor ses nedenfor punktopstilling af fordele og ulemper ved at installere nye ovenlysvinduer, pris underordnet. 

Fordele

 • Mere og bedre lysindfald i boligen
 • Indstråling af varme som reducerer varmeudgiften
 • Bedre isoleringsevne som reducerer varmeudgiften
 • Højere vurderingspris af ejendommen i en salgssituation
 • Kan fungere som redningsåbning
 • Vippevinduer er nemme at rengøre på ydersiden
 • Skrå tag har mange muligheder for ovenlysvinduer

Ulemper

 • Investeringen kan være bekostelig. Særligt hvis der skal monteres flere vinduer
 • Er der højt til loftet er man tvunget til at investere i fjernbetjening for at kunne åbne og lukket ovenlysvinduet
 • Ved udskiftning fra gamle til nye ovenlysvinduer, kan du risikere at der skal skæres i den eksisterende tagkonstruktion, for at få det til at passe
 • Tophængslede vinduer er svære at rengøre på ydersiden
 • Fladt tag har begrænsede muligheder for ovenlysvinduer.
 • Et Velux ovenlysvindue ligger i den dyre ende for vippevinduer

Få professionel hjælp til montering af ovenlysvinduer

Ofte kan du måske overveje, at lave en del af boligrenoveringen selv. Mange opgaver kan da også sagtens tillæres og udføres. Ovenlysvinduer kan dog være en kompliceret og omfattende opgave. Det skyldes dels, at de skal monteres i den rigtige hældning på taget og dels, at der skal skæres et hul ned gennem tagets konstruktion, som skal være rigtigt første gang. Bliver hullet blot en smule for stort, kan du komme i problemer. Dertil kommer også, at der foreligger viden om ovenlysvinduer, som en professionel håndværker har, men som de færreste ellers har. Det handler særligt om vinklen på det lysindfald som skal skabes med monteringen. På skråt tag, er udfordringen med lysindfald en anden end den på fladt tag, men begge kræver en sikker hånd, som har prøvet lignende byggeopgaver før. På det skrå tag kræver monteringen desuden stillads og andre hjælpemidler, som man måske ikke ligger inde med. Skal monteringen fungere som redningsåbning, skal der også tages hensyn til forholdene hertil. Det kan derfor være en god ide, at rådføre sig med en autoriseret håndværker inden køb og montering. 

Forskelle i pris for håndværkerhjælp

Vælger du at lade en håndværker stå for opgaven, er det næste trin at indhente nogle tilbud, som du kan sammenligne priser på. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad håndværkeren tager for byggematerialer og arbejdstid til montering. Dertil kan der også være forskel, afhængigt af hvor du bor i landet. Bor du fx i København, kan det være en god ide, at få tilbud fra en håndværker, som ligger udenfor byen og det samme gælder andre større byer i landet. Herved kan der være en del penge at spare. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere