Tilbygning murermestervilla | Alt du skal vide + priser

I denne artikel sætter vi fokus på tilbygning til en murermestervilla. Denne type tilbygning er nemlig en smule anderledes i forhold til at etablere en tilbygning på andre typer af huse. Det skyldes, at man skal tage hensyn til den klassiske arkitektur, som er kendetegnende for en murermestervilla.

Er der behov for mere plads i boligen, så er en tilbygning dog den ideelle løsning. Af den grund giver vi dig gode råd til opførelsen af en tilbygning til murermestervilla i denne artikel. Vi guider dig også til den bedste pris, og hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang med arbejdet.

Det koster cirka 20.000 DKK pr. m2 at opføre en tilbygning til en murermestervilla. For andre tilbygninger ligger prisen mellem 15.000 og 20.000 DKK pr. kvm, men en murermestervilla er i gennemsnit en smule dyrere.

Hvad koster en tilbygning til murermestervilla?

Du skal gerne sætte omkring 20.000 kroner af pr. m2, som du ønsker at få bygget, når du lægger budgettet for din nye tilbygning til murermestervilla. Kvadratmeterprisen kommer dog an på, hvad du ønsker at opføre i tilbygningen. I følgende tabel kan du se de gennemsnitlige priser for diverse typer af tilbygninger:

TilbygningGennemsnitlig pris pr. kvadratmeter inkl. moms, arbejdsløn og materialer
Diverse rum (f.eks. stue, soveværelse e.l.)Cirka 20.000 DKK
Badeværelse (inkl. bad)Mellem 25.000 og 30.000 DKK
KøkkenMellem 25.000 og 30.000 DKK
Kælder (rå)Cirka 12.000 DKK
GarageMellem 5.000 og 8.000 DKK

Vær gerne opmærksom på, at du skal lægge omkring 50.000 kroner oven i det ovenstående beløb, når det gælder etableringen af køkken eller badeværelse. Du skal nemlig også betale for kloakering. 

De ovenstående priser er i gennemsnit, hvorfor du godt kan risikere, at det bliver enten dyrere eller billigere for dit projekt. Det skyldes, at de følgende faktorer har en indflydelse på prisen:

  • Antal kvadratmeter, der skal opføres
  • Hvilken type tilbygning, der er tale om (se tabellen for eksempler)
  • Hvem du får til at udføre arbejdet (er det primært et gør-det-selv projekt eller skal du have professionel hjælp?)
  • Hvilke materialer du benytter – f.eks. kan du spare op til 1/3 af prisen på materialer, hvis du vælger træ eller glas til facaden frem for mursten. Du kan også spare en del penge ved blot at være prisbevidst i valget af materialer
  • Husets beliggenhed – generelt er det billigere at opføre en tilbygning på landet end i storbyer (du kan spare op til 2/3 af prisen på en tilbygning, hvis du får den udført på landet i Jylland, end hvis den skal etableres i en forstad til København

Få 3 gratis tilbud på tilbygning murermestervilla

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på tilbygning murermestervilla – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Kan en tilbygning betale sig?

I flere tilfælde er det en smule dyrere at etablere en tilbygning til murermestervilla end andre typer af huse. Årsagen til dette er, at der i høj grad skal tages hensyn til de eksisterende udseende. Det skal man også med andre bygninger, men det er lidt mere markant ved murermestervillaer.

I og med at det koster lidt mere at etablere tilbygningen, skal den tilføre noget til huset, hvis man ønsker, at tilbygningen skal være medvirkende til at hæve værdien på boligen – i hvert fald hvis det skal være nok til, at man tjener pengene ind igen.

Af den grund kan du med fordel tænke over, hvad der vil være optimalt for dig og eventuelt andre, når du er i planlægningsfasen. 

Hvad udgør en god tilbygning til en murermestervilla?

I mange tilfælde vil ekstra plads gøre boligen mere værd, så længe der ikke er uoverskueligt meget plads. Det betyder, at hvis boligen allerede har to etager, seks værelser og tre badeværelser, er det ikke sikkert, at en tilbygning mere flere værelser og et ekstra badeværelse vil gøre noget for husets samlede værdi. I stedet kan du tænke i en garage, terrasse, udestue e.l.

Har huset blot to værelser, kan det sagtens betale sig at udvide med ekstra værelser. Og er køkkenet f.eks. meget småt, kan det ofte betale sig at udvide det en smule. Det samme gælder for badeværelser – er de for små, vil boligen være lidt mindre attraktiv, end hvis der var god plads til badeværelset.

Vi må desuden hellere pointere, at du ikke burde inkorporere luksuselementer – medmindre det er noget, som du selv gerne vil have. Det hæver sjældent husets værdi ved at etablere spa, sauna, walk-in-closet e.l. Det kan naturligvis være dejligt at have, og det er ikke nødvendigvis sådan, at det sænker prisen, men boligen bliver ikke 1 million mere værd ved at tilføje luksuselementer.

Priseksempler:
En tilbygning på 40 kvm, hvoraf 20 af dem er til et køkken (30.000 kr. pr. m2) og de resterende er til en stue (20.000 kr. pr. m2), vil koste 1.000.000 DKK i alt. Det svarer til 25.000 pr. kvm. Læg dertil 50.000 DKK for kloakering og eventuelle ekstraudgifter til køkkenudstyr.
Du skal af med 700.000 DKK, hvis du etablerer en tilbygning på 35 kvm, hvoraf 10 m2 er til en garage, 10 m2 er et badeværelse og de resterende 15 m2 er til et soveværelse. Dette er beregnet ud fra, at garagen koster dig 7.000 DKK, badeværelset 28.000 DKK + 50.000 DKK i kloakering og soveværelset 20.000 DKK.

3 gode råd til at undgå faldgruber ved opførsel af tilbygning til murermestervilla

I de nedenstående afsnit giver dig nogle gode råd til, hvordan du undgår gængse faldgruber i etableringen af en tilbygning til murermestervilla. Disse bør du gerne følge og have i baghovedet, når du overvejer at opføre en tilbygning.

1) Undersøg lovgivningen på området

Uanset om man skal bygge nyt hus eller lave en tilbygning på en nyere eller ældre villa, er der nogle lovgivningsmæssige faktorer, man skal være opmærksom på. F.eks. kræver det en byggetilladelse, hvis du ønsker at udbygge dit hus. 

Byggetilladelsen skal søges, før man går i gang med opførelsen. Den kan søges hos Byg og Miljø, og det er den enkelte kommune, der behandler og eventuelt godkender ansøgningen. Vær gerne opmærksom på, at det kan tage flere uger at få svar.

Derudover skal du være opmærksom på BBR og eventuelle lokalplaner. Det er derfor en god idé at sørge for at udarbejde en plan allerede i starten af projektet. Hvis du synes, at det virker en smule uoverskueligt at skulle sætte dig ind i lovgivningen på området, kan du få hjælp af en bygherre, arkitekt e.l. De vil sikre, at alt lever op til kravene, inden byggeriet går i gang.

2) Brug en arkitekt i planlægningsfasen

En murermestervilla er ofte af ældre dato. Dette resulterer ofte i en yderst charmerende bolig, men er også medvirkende til, at tilbygningsprojektet bliver mere avanceret. Det kan nemlig være en udfordring at designe tilbygninger til murermestervillaer, da man helst ikke skal “ødelægge” det klassiske udseende, altså husets nuværende udtryk, men ej heller gøre bygningen for kedelig at se på.

Derfor kan det være en fordel at alliere sig med en arkitekt tidligt i processen. Arkitekten vil have bedre betingelser for at finde frem til en løsning, der klæder den eksisterende villa og er praktisk, så du udnytter pladsen optimalt.

Skab harmoni mellem hus og tilbygning

Der er naturligvis ingen, der ønsker en malplaceret eller decideret uharmonisk tilbygning, da det blot vil få boligen til at se en smule klodset ud. Du skaber bedst en pæn tilbygning ved at sikre, at der er en form for overensstemmelse i udtrykket mellem den eksisterende bygning og tilbygningen.

Overordnet set kan du gå to veje for at sikre, at harmonien opretholdes: 1) opfør tilbygningen i præcis samme stil som villaen eller 2) skab kontrast ved at bygge en moderne tilbygning.

Opfør tilbygningen i samme stil som villaen

Du kan sikre et harmonisk udtryk ved at “kopiere” den eksisterende stil. Vær dog opmærksom på, at du så ikke i samme grad kan gå på kompromis med materialerne. Derudover kan det være svært at genskabe den præcise opbygning. Derfor vil vi anbefale dig at få professionel hjælp.

tilbygning i en murermestervilla

Denne “metode” vil ikke se særlig pæn ud, hvis ikke man gennemfører det 100 procent. Du skal altså finde de samme mursten / træmaterialer, typer af vinduer og døre, eventuel maling etc. – eller være klar på at ændre lidt ved resten af boligens udseende, så du kan få dem til at matche hinanden.

Skab en moderne kontrast

Måske du sidder og tænker: “huset bliver da ikke harmonisk ved, at jeg skaber en kontrast”. Men der tager du faktisk fejl. Man kan sagtens få de to bygninger til at passe til hinanden, selvom de i realiteten står i kontrast til hinanden. I de seneste år er det endda blevet en populær metode, når der skal tilbygges til ældre bygninger.

Fordelen ved at skabe kontrast mellem de to bygninger er, at du ikke skal bekymre dig om at bruge de samme materialer. Derudover kan det give et ekstra pift til hjemmet. Det kræver dog en vis sans for design og arkitektur at gøre udtrykket mellem de to bygninger pænt.

Det er optimalt at tage udgangspunkt i farver, f.eks. nogle nogen går igen på vinduer, taget e.l. Og så holde den nye bygning i et særligt stilrent og moderne design. F.eks. er det oplagt at benytte træmateriale, hvis det eksisterende hus er i mursten, samt at inkorporere store vinduer.

Tilbygningen skal også passe med haven

Du er også nødt til at tænke over, hvad der skal ske med din have, når du vælger at udbygge murermestervillaen. Skal noget af haven f.eks. fjernes for at gøre plads til tilbygningen? Eller måske der er brug for at plante nyt for at give et flot udtryk? 

Du kan naturligvis altid få hjælp af en gartner, hvis du er på bar bund. Men tænk gerne over det, før du påbegynder selve udbygningen.

Muligheder og forbedringer du kan lave med en tilbygning til murermestervilla

Der kan være flere grunde til at udføre forbedringer eller bygge til en murermestervilla. Du kan med fordel tænke over, om du ønsker at foretage flere ting ved murermestervillaen, før du går i gang med at opføre en tilbygning. Der kan nemlig være penge at spare, hvis du klarer alt arbejdet på én gang frem for at dele det op af flere omgange.

Skab mere plads til familien

Den største årsag til at etablere en tilbygning til murermestervillaen er nok, at pladsen er en smule trang, især hvis man har planer om en familieforøgelse. Er der ikke værelser nok eller er køkken og badeværelse for småt, kan en tilbygning være en optimal løsning på problemet.

Foretag en energirenovation

Det kan anbefales, at du tjekker op på, om det er muligt at foretage en energirenovation af den eksisterende bygning, når du overvejer at få opført en tilbygning. Det skyldes, at den nye bygning skal følge gældende regler for bygningsopførelse, heriblandt krav til isolering. Er der tale om en bygning, som endnu ikke har fået foretage energirenovation af nogen art, f.eks. efterisolering, kan det være en klar fordel at få udført denne forbedring, samtidig med at tilbygningen opføres. I mange tilfælde vil det hæve husets energiklasse, hvilket vil lede til en værdiforøgelse.

Jo højere en energiklasse, jo mindre energispild er der.

Læs mere om de forskellige efterisoleringsmetoder i vores artikel om ydermursisolering.

Luk lyset ind

Er det eksisterende hus opført med en havestue, der lukker lyset ude inde i huset? Så kan denne enten forbedres eller nedrives i forbindelse med tilbygningen. Mange ældre havestuer er ikke nødvendigvis bygget til at give et overblik over haven. Det kan hurtigt forbedres, når man i forvejen er i gang med en forbedring af boligen.

Du kan også med fordel inkludere en masse vinduer i tilbygningen, så lyset falder ind fremadrettet.

Hvad koster en tilbygning til en murermestervilla?

Prisen på en tilbygning vil variere alt efter størrelse, hvad der etableres i bygningen, hvem der udfører arbejdet m.m. Du kan dog regne med en kvadratmeterpris på 20.000 DKK. Læs mere i artiklen.

Hvilke regler og love skal man være opmærksom på?

Når man skal have opført en tilbygning til sin murermestervilla, skal man sørge for at skaffe en byggetilladelse inden opførelsen. Læs mere om reglerne i vores artikel.

Kan man lave andre forbedringer i forbindelse med en tilbygning til en murermestervilla?

Man kan sagtens lave andre forbedringer på ens villa i forbindelse med en tilbygning. Det kan i mange tilfælde blive billigere at få det hele ordnet på én gang frem for at opdele det i flere omgange.

Kan det betale sig at opføre en tilbygning til murermestervillaer?

I de fleste tilfælde kan det godt betale sig at etablere en tilbygning til en murermestervilla. Få råd til, hvordan boligen bliver mere værd, og hvad du skal undgå i byggeriet her.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere