En tilbygning i træ resulterer i flere kvadratmeter, og dermed bedre plads i huset. Tilbygningen kan desuden være med til at øge husets samlede værdi. Derudover kan en tilbygning i træ pifte hele hjemmets stil en smule op, og så er det billigere at bygge med træmaterialer end at benytte beton og mursten til tilbygninger.
Hvis du vil have flere gode grunde til at vælge en tilbygning i træ, blive guidet til, hvordan du finder det bedste tilbud og få råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang med projektet, skal du læse med i denne artikel. Vi skal nok sørge for, at du er godt klædt på efter at have læst med.
Prisen for en tilbygning i træ ligger mellem 15.000 og 20.000 DKK pr. m2. Med budgetvenligt materiale bliver det billigst. Etablering af et køkken i tilbygningen hæver prisen til cirka 30.000 DKK pr. kvm.
Hvad koster en tilbygning i træ?
Du skal gerne forvente en pris mellem 15.000 og 20.000 per kvadratmeter, når der er tale om en tilbygning til et eksisterende hus. Denne pris kan dog være en smule lavere, når der er tale om en tilbygning af træ – afhængigt af hvilke materialer du vælger at benytte dig af. Det skyldes, at træmateriale kan være ned til 1/3 billigere end en muret facade. Det er således ikke alt for svært at bygge en “billig” tilbygning i træ
Det er dog svært at give en præcis pris på, hvad en tilbygning i træ kommer til at koste. Prisen afhænger nemlig blandt andet af de følgende faktorer:
- Hvilken type træsort der benyttes
- Hvilke andre materialer du vælger (f.eks. til vinduer og døre)
- Hvor stor tilbygningen i træ skal være i m2
- Om du selv klarer arbejdet eller får professionel hjælp
- Hvor i landet du bor (håndværkere er dyrere i større byer)
Derudover vil formålet med tilbygningen også have en betydning for prisen, da nogle typer af rum koster mere at bygge end andre. F.eks. vil det være billigere for dig at bygge en tilbygning til et soveværelse eller opholdsrum frem for et køkken eller badeværelse. Det skyldes, at det koster mere per kvadratmeter at bygge køkken og badeværelse, da der bl.a. skal laves VVS arbejde (f.eks. i forbindelse med lægning af dræn).
Hvor det kan koste ned mod 15.000 DKK pr. m2 ved en tilbygning i træ, hvor der skal opføres værelser, vil det derimod koste mellem 25.000 og 30.000 DKK pr. kvm for en tilbygning, hvor der skal laves køkken eller bad. Ud over dette vil der komme en udgift til kloakinstallationer, som gerne koster omkring 50.000 DKK.
Priseksempler:
Du ønsker en tilbygning i træ med en størrelse på 38 m2. 8 ud af de 38 kvadratmeter skal gå til et badeværelse, men til gengæld finder du relativt billige materialer til facade o.l., hvorfor kvadratmeterprisen for det almindelige byggeri er 15.000 DKK. Anlægning af badeværelse koster 28.000 pr. kvm, og derudover kommer 50.000 til kloakering. I alt skal du så af med 724.000 DKK for din tilbygning.
Vælger du at anlægge en tilbygning i træ af kvalitetsmaterialer på 20 kvm, der skal benyttes som ekstra opholdsrum (værelser, stue e.l.), ender du med en regning på omkring 400.000 DKK (hvis kvadratmeterprisen ligger på 20.000 kroner).
Få 3 gratis tilbud på tilbygning i træ
Forstå konceptet på 60 sekunder:
Fordele ved at bygge en tilbygning i træ
Er du stadig lidt betænkelig ved, om du virkelig vil opføre en tilbygning i træ? I så fald skal du læse med i dette afsnit, da vi guider dig til de største fordele ved at foretage denne slags udbygning.
- En tilbygning i træ er billigere end en i mursten: En af de største fordele ved at bygge den nye tilbygning i træ er, at det er billigere at bygge med træmaterialer end at bygge med mursten eller beton. Dette skyldes, at de benyttede materialer generelt sælges til billigere priser. Men den præcise pris og “besparelse” i forhold til andre typer tilbygninger afhænger stadig af valget af materialer, størrelsen på tilbygningen og hvem der klarer opgaven for dig. En tilbygning i træ er dog en oplagt løsning til dig, der ikke har det største budget at gøre godt med
- En tilbygning giver dig mulighed for at skabe mere plads i hjemmet: Dette er naturligvis en fordel ved alle former for tilbygninger og ikke kun dem af træ. Hele formålet med en tilbygning er jo netop at skabe ekstra kvadratmeter i hjemmet. Det er dog helt op til dig selv, om du ønsker at bruge den ekstra plads til et opholdsrum for hele familien, hobby-rum, soveværelse, køkken, bad etc.
- Du har mulighed for at skabe et bedre lysindfald: En ny tilbygning giver dig mulighed for at skabe et bedre lysindfald, hvilket kan være med til at skabe mere luft og lys i hjemmet. Det eneste, det kræver, er nogle store vinduer eller døre (kan også være ovenlys, hvis du foretrækker det) – og så skal rummet gerne være relativt åbent, hvis du ønsker at få lyset ind i resten af hjemmet også
- En tilbygning i træ sikrer et andet udtryk til boligen: Denne type tilbygning kan være med til at pifte hele hjemmet en smule op, da det sikrer et nyt og anderledes udseende. Du kan desuden være sikker på, at dit hjem i så fald vil adskille sig en smule fra alle de andre boliger i nærheden. Træ giver helt generelt en naturlig fornemmelse, som virker lidt mere appetitlig end nogle kedelige mursten
- Du kan skifte farven eller beklædningen på din tilbygning, når du lyster, hvis du bygger den i træ: Dette er nok en af de helt store fordele ved at vælge en tilbygning i træ frem for andre varianter. Det sikrer nemlig, at du altid kan ændre udseendet på din tilbygning, hvis du på et senere tidspunkt vil have den i en anden farve e.l. Du skal således ikke være alt for nervøs for at vælge én farve her og nu, da du sagtens kan ændre på træets farve senere hen
- En tilbygning i træ er bedre for miljøet: Træmaterialer er generelt bedre for miljøet og derfor er det intet under, at en tilbygning i træ generelt er bedre for miljøet end en af mursten eller beton. Du kan være sikker på, at dit CO2 aftryk ikke bliver helt så “markant”, hvis du opfører en tilbygning i træ
Helt generelt må vi også hellere nævne, at der i de fleste tilfælde er en god sandsynlighed for, at huset bliver mere værd, når man udvider med en tilbygning. Dette gør sig ikke gældende i alle situationer, da det kommer an på selve udbygningen (altså hvordan arbejdet er udført, dens placering, formål o.l.), men hvis du tænker dig om i projektet, så kan du måske sagtens ende med en hævet boligværdi i sidste ende.
5 gode råd inden du laver en tilbygning i træ
Før du begynder at give dig i kast med projektet om at bygge en tilbygning i træ til dit hus, så må du hellere læse de nedenstående afsnit. Vi giver dig nemlig her 5 gode råd, inden du går i gang med projektet, så du er bedst muligt klædt på til at klare opgaven – og undgår grimme overraskelser undervejs.
1) Tjek op på regler og krav til byggeriet, samt anskaf en byggetilladelse
Først og fremmest skal du sørge for at anskaffe dig en byggetilladelse. Dette skal ske før du overhoved tager første spadestik til tilbygningen. Du kan sagtens planlægge en stor del af projektet uden en tilladelse, men du må altså ikke gå i gang uden en specifik byggetilladelse, der accepterer alle de tiltag, du har tænkt dig at lave. Hvis ikke du har anskaffet dig en byggetilladelse, risikerer du, at kommunen på et senere tidspunkt beder dig om at rive den ned igen – f.eks. fordi den er ulovlig. Det er relativt let at søge om en byggetilladelse, da det med de fleste projekter blot kan gøres på kommunens hjemmeside eller via Byg og Miljø.
Derudover skal du naturligvis også generelt sørge for at tjekke op på regler og krav til byggeriet. Dette kan f.eks. være, at nogle dele af arbejdet kræver en autoriseret håndværker eller at tilbygningen kun må have en vis størrelse, da det beboede areal ellers overstiger det tilladte på grunden. Du skal både tjekke op på konkrete lovkrav, men også om I har nogle bestemte formaninger og regler, der hvor du bor. Det kan jo sagtens tænkes, at der er opsat et reglement over, hvor højt man må bygge, i hvilke farver materialet skal være e.l.
2) Gør brug af en arkitekt
Det er altid en god ide at have en byggerådgiver som en del af projektet. På den måde har du en at rådføre dig med, som også kan vejlede dig til de bedste beslutninger. Dette kan med fordel være en arkitekt, der kan hjælpe dig med at tegne planer af tilbygningen og sørge for, at du udnytter arealet bedst muligt. En arkitekt kan også hjælpe dig med at få den nye tilbygning til at passe til den gamle bolig og det eksisterende tag, så de ikke ligner to forskellige huse.
Derudover kan du også udmærket tage kontakt til en bygningssagkyndig, hvis du gerne vil have tjekket tilbygningen igennem for fejl og mangler. Den byggesagkyndige udformer en tilstandsrapport, så du har konkrete optegnelser på, hvis der er nogle mangler, som håndværkerne skal udbedre.
3) Få professionel hjælp, hvis du har brug for det
Vi vil anbefale dig at få hjælp af professionelle håndværkere, når du skal til at bygge tilbygninger til dit hjem. I flere tilfælde kan du klare nogle dele af arbejdet selv, hvis du altså har hænderne skruet godt på og en viden om arbejdet, men der er alligevel en del ting, som burde overlades til professionelle fagmænd. Er du typen, der slet ikke ved noget om byggerier, arkitektur o.l., så skal du på intet tidspunkt gå på kompromis med brugen af håndværkere. I så fald risikerer du at stå med en moderne tilbygning til din bolig, der dog ikke er særlig godt udført – og dermed kan det være, at den skal rives ned inden for kort tid eller efterrepareres. Og så kan du jo lige så godt sætte tid og penge af til det med det samme frem for at betale mere på et senere tidspunkt.
4) Beslut dig for, hvad formålet med tilbygningen er
Det er en god idé at gøre sig nogle overvejelser om, hvad tilbygningen egentlig skal bruges til, før du går for meget i gang med projektet. Formålet giver dig nemlig et praj om, hvad du skal være opmærksom på undervejs. F.eks. kræver det en del ekstra arbejde og et større budget, hvis der skal lægges dræn og afløb i rummet, end hvis det blot skal benyttes til opholdsrum eller soveværelse. Det kan også være, at du kan spare på nogle materialer eller foretage en helt anden type tilbygning, hvis området skal bruges som garage, udestue e.l.
5) Sæt et godt budget af til byggeriet
Det er meget vigtigt, at du sætter flere penge af til projektet, end du på stående fod regner med, at det kommer til at koste. Det skyldes, at et sådant byggeprojekt ofte kommer til at koste mere, end man lige går og tror. Der vil nærmest altid være nogle uforudsete udgifter, og derfor er det godt at have lidt ekstra penge at gøre godt med. Ved at have nok penge sat af til byggeriet, kan du også være sikker på, at du ikke skal gå på kompromis undervejs.
Overvejer du en anden type tilbygning?
Der findes mange forskellige typer af tilbygninger, som du kan bygge til din bolig. Tilfælles har de alle, at de sikrer dig mere plads i hjemmet. Du kan læse om en lang række tilbygninger til forskellige hustyper på dette site. Læs f.eks. vores artikel om tilbygning til et parcelhus, hvis du overvejer at benytte dig af mursten eller beton frem for en tilbygning af træ.
Du kan også vælge at opføre en udestue, hvis det er fordi, du gerne vil have et ekstra opholdsrum og få mere lys ind i hjemmet. En udestue er en optimal løsning til disse “problemer” og koster ofte langt mindre end en reel tilbygning. Du kan læse mere om prisen og valg af udestue her.
Hvad er fordelene ved at investere i en tilbygning i træ?
En tilbygning giver dig generelt mere plads i hjemmet og mulighed for at skabe et større lysindfald. Specielt ved en tilbygning i træ er, at det er billigere end andre typer af tilbygninger.
Hvad koster en tilbygning i træ?
Det er svært at give en præcis pris på, hvad en tilbygning i træ koster. Det kommer nemlig an på mange faktorer. Normalt siger man 15-20.000 pr. kvm. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Er der noget, jeg skal være opmærksom på ved en tilbygning i træ?
Du skal være opmærksom på mange af de samme parametre – uanset hvilket materiale din tilbygning bygges i. F.eks. skal du sørge for tilladelse, se på designet og sætte et optimalt budget.
Er det bedst at vælge en tilbygning i træ og glas eller mursten?
Det er helt op til dig, hvilken type tilbygning du foretrækker. Mursten vil dog i mange tilfælde være dyrere end træmateriale, så har du et lavt budget, er det oplagt at kigge på en træfacade.