Orangeri tilbygning | Hvad koster et isoleret orangeri?

Et orangeri giver mange muligheder for at nyde udelivet, uagtet årstiden, og kan både være et sted man kan dyrke planter og nyde morgenkaffen. Betegnelsen for et orangeri er dog bred, og den kan både dække over et lille drivhus og en reel udestue, som er forbundet til huset som en tilbygning. Om betegnelsen betyder det ene eller det andet, må være op til den enkelte. Funktionen er dog oftest den samme. Man ønsker at dyrke noget, fx eksotiske planter, som man også gerne må kunne betragte fra en havestol. Måske med en kop kaffe eller te i hånden.

Drømmer du om dit eget orangeri, så fortvivl ej, du kan sagtens bygge et. Der er dog selvfølgelig forskel på sværhedsgraden, alt afhængigt af om du vil bygge et integreret orangeri kombineret med husets stil, eller lave dit orangeri som et klassisk drivhus i haven. Hvis drivhuset skal have et personligt præg, kan det for eksempel laves af gamle vinduer. Hvis du gerne vil have dit orangeri integreret som en tilbygning til huset, kan det både kræve en byggetilladelse og professionelle håndværkere. Kravene til udestuer er større. Dels er byggematerialerne nogen andre og dels skal en udestue gerne isoleres, så den kan bruges hele året rundt. Sådan et projekt er noget større end fritstående orangerier i haven. 

Hvad koster et isoleret orangeri?

Et ekstra opholdsrum i form af dit eget orangeri, som bliver bygget på huset derhjemme, koster cirka 150.000 kr, inklusive materialer og håndværkerhjælp. Hvis du vil have en specialtilpasset løsning, tegnet af en arkitekt, vil denne pris stige. 

Hvis du gerne vil have en færdig løsning, hvor du får et specialdesignet orangeri, som du kan bruge året rundt, koster et sådant + 200.000 kr. Der kan således være penge at spare, ved at bygge en havestue/orangeri som tilbygning. 

Fritstående orangerier/drivhuse, som ikke er isoleret og fungerer som et almindeligt drivhus, koster mellem 10.000 kr 30.000 kr. Du kan fx få et rundt drivhus på cirka 10 kvadratmeter, med sorte sprosser mellem vinduerne, til cirka 11.000 kr. Det kan ikke lade sig gøre at isolere et sådant orangeri. Du kan dog sagtens skabe stemningen, ved at indsætte hyggelige havemøbler, tæpper, indsætte planterne og lægge fliser. Hvis du gerne vil nyde naturen i det tidlige forår, eller sene efterår, kan du eventuelt stille en el-radiator derind, så du kan holde varmen. Dette er dog selvsagt ikke en opvarmningsløsning som bør stå tændt hele tiden. 

Hvad er forskellen på drivhuset og orangeriet?

Selvom forskellen på orangeri og drivhus er ganske svævende, er der traditionelt set forskel på deres funktioner. Hvor drivhuset i mange generationer har opvokset agurker og tomater og andre grøntsager som ikke tåler kulden, har orangeriet været et sted at sætte planter, som ikke tåler kulde, men heller ikke kan stå indendørs. Planterne er ofte eksotiske, som fx appelsintræer. Orangeriet tager sin oprindelse for mere end 300 år siden, hvor det primære formål var opbevaring af citrusfrugter og sjældne tropiske blomster og planter. Den historie og luksus der ligger i dette, vil mange gerne videreføre i moderne tid. 

Drivhus-orangeri, det bedste af to verdener

Drivhusproducenterne ved godt, at mange gerne vil kombinere drivhusets funktioner med orangeriets charme og stil, og søger derfor at lave det bedste af to verdener. Derfor kan du købe drivhuse i mange forskellige former og størrelser, og med forskellige farver stel. Hvis drivhuset passer godt til ens hus, kan det nemt ligne et fritstående opholdsrum i haven. Det kan dog ikke blive opvarmet på samme måde som udestuer kan, men lysindfald og stemning, kan blive ganske vellykket. Runde drivhuse er særligt populære til orangerier. De minder måske om et lysthus. Formen indbyder til en fin placering i haven, hvor lysindfald, planter og natur kan nydes fra alle vinkler.

Hvilke muligheder har du?

Beslutningen om, hvilken type orangeri du ønsker opført, afhænger af flere faktorer. Det er dine muligheder og begrænsninger som sætter rammerne for projektet. Gennemgå eventuelt nedenstående punkter, i din beslutningsproces: 

  • Hvad må projektet koste?
  • Ønsker du at bygge et orangeri selv eller med hjælp?
  • Skal dit orangeri være et drivhus eller en udestue?
  • Skal dit orangeri kunne bruges om efteråret og vinteren og når der er frost?
  • Forventer du at investeringen skal give en værdiforøgelse af din ejendom?
  • Skal du bygge fritstående eller som tilbygning?
  • Ved fritstående orangeri/drivhus:
  • Skal orangeriet være et reelt drivhus i haven eller bygges fra bunden?
  • Skal orangeriet være en isoleret bygning?
  • Skal der være en varmekilde (fx brændeovn)?
  • Ved tilbygning: 
  • Skal tilbygningen være tegnet af arkitekter?
  • Kræver konstruktionen ændringer af husets konstruktion før påbygning?
  • Er din grund stor nok til at byggeprocenten ikke overskrides jf. bygningsreglementet?
  • Skal din tilbygning opvarmes af varmekilden i dit hus?

Hvad kræver det at lave et orangeri bygget på huset?

Tilbygninger kræver generelt set, at der laves beregninger af, hvordan designet og formen kan tilpasses til huset de skal sidde på. Det gælder også for en udestue eller orangeri som tilbygning. Samtidig gælder der særlige regler for orangerier. De betegnes ikke som reelle tilbygninger, men i stedet “påbygninger”. Det betyder blandt andet, at de ikke må være opvarmet af husets egen opvarmningskilde. Du skal således anskaffe en anden opvarmningsform som fx brændeovn eller et genvexanlæg

Nedenstående faktorer er afgørende for om et orangeri fungerer som påbygning på dit hus: 

  • Hvordan vil placeringen blive i forhold til sol og lysindfald
  • Hvordan er huset opført og konstrueret
  • Kan der skaffes byggetilladelser til at gennemføre projektet (herunder, grundens størrelse, påbygningens placering og udseende, lokalplaner og områdeplaners bestemmelser)

Integrerede orangerier kræver grundlæggende gode håndværksmæssige egenskaber og en evne til at integrere udseendet til det eksisterende hus´ udseende. En orangeri tilbygning vil ofte kræve besøg af en arkitekt og en tømrer/murer, som kan hjælpe dig med at realisere drømmen.

Kan du selve bygge orangeriet?

Eftersom der er stor forskel på orangerier og deres størrelse og placering, kan det være svært at afgøre, om det er en gør-det-selv opgave eller ej. Et integreret orangeri er en større opgave, som kan kræve håndværksmæssig kunnen og tegninger fra en arkitekt. Muligvis skal du også have besøg af en bygningskonstruktør. 

Vil du omvendt gerne bruge orangeriet som et drivhus der står frit i haven, er det nemmere at gå i gang med selv. 

Det springende punkt for orangerier, er dels om det skal passe til husets udseende, om det skal være et isoleret byggeri og om der skal være en varmekilde. Alle disse tre punkter vil kræve professionel hjælp i et eller andet omfang. 

Hvis du gerne vil finde ud af, hvad det koster med en totalentreprise for projektet, kan du indhente flere tilbud og måske tilbud hvor du selv gør en del af arbejdet, eller hjælper til. Det vigtigste er, at have noget at sammenligne med, for at du kender det reelle billede. Der er stor forskel på prisen for bygninger, afhængigt at de konkrete omstændinger, men der er ligeså stor forskel på håndværkere og deres omkostninger. Byggeriet bør dog altid laves bedst muligt, så det holder i mange år og supplerer din boligs værdi.

Er et orangeri en god investering?

Både ja og nej. Ekstra bygninger på din grund kan både være en god investering og en omkostning du ikke får ind igen. Traditionelt set er udestuen fra 60’erne og 70’erne ikke populær og ender ofte med at blive revet ned, når folk køber et hus i nyere tid. Dels måske fordi den tager lysindfaldet i huset, dels måske fordi den er dårlig stand og ikke vil blive brugt. 

Hvis du bygger et orangeri i dag, er det således vigtigt, at det er et inspirerende sted, hvor væggene er isolerede og rummet opvarmet, så det der bygges, kan holde i mange år. Kan du samtidig bygge orangeriet så det står flot og indbydende, kan huset få en høj attraktionskraft.

Selve den økonomiske investering i et orangeri, vil sjældent kunne hentes hjem igen. Oftest kun mellem 40 og 60 % af investeringen. De fleste af os, vil dog alligevel vurdere, at orangeriet er investeringen værd, fordi vi bygger den til glæde og gavn. Hvis huset en dag skal sælges, kan udestuen/orangeriet måske hjælpe til et hurtigt salg, hvilket i sidste ende, kan spare dig for en større sum. 

Hvordan får man en byggetilladelse til orangeri?

Uanset om du vil tilbygge eller bygge fritstående, er det bedst at spørge din kommunes tekniske forvaltning, før du opfører noget på din grund. Der kan være servitutter eller lokalplaner som foreskriver omstændigheder der kan påvirke dit projekt.

Overordnet er det nemmere at opføre en fritliggende bygning, idet småbygninger som udgangspunkt ikke kræver en byggetilladelse. Reglen herfor er dog, at omfanget af dens fundament, altså omfanget på soklen, ikke må overstige 50 kvadratmeter, sammen med antallet af kvadratmeter på resten af dine småbygninger. Har du fx 25 m2 garage og 10 m2 skur, må dit orangeri være 15 m2, uden at du skal søge en byggetilladelse. 

Skal du bygge en orangeri påbygning/udestue på dit hus, kræver det dog en byggetilladelse. Hvis denne ikke hindres af lokalplaner, størrelsen på din bebyggelsesprocent eller af andre begrænsende forhold, kan du godt bygge tilbygningen. 

Hvordan bygger man et orangeri?

Hvis du gerne vil dyrke planter i et orangeri/udestue, kan det både stå frit eller bygges som en tilbygning på dit hus. Begge dele kræver en tegning, byggematerialer og muligvis en byggetilladelse fra kommunen. Start processen med at snakke med en håndværker og med den tekniske afdeling i din kommune. 

Kan man selv bygge et orangeri?

Du kan godt selv lave et orangeri, men skal det sidde som en tilbygning på dit hus, kræver det oftest professionel hjælp i form af en arkitekt, en bygningskonstruktør og en håndværker (murer, tømrer, måske elektriker). 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere