Tilbygning‌ ‌parcelhus‌ ‌| Alt du skal vide om priser og regler

I vores artikel kan du blive klogere på alt, der er værd at vide, om en tilbygning til et parcelhus. Vi vejleder dig bl.a. til priser for en tilbygning, hvilke typer af tilbygninger der kan betale sig og hvordan du finder det bedste håndværkertilbud på projektet. Det kan du læse mere om i de nedenstående afsnit.

Du kan også læse om de mest almindelige faldgruber ved tilbygning af parcelhus, så du ved, hvad du skal være opmærksom på i løbet af processen.

Tilbygning til parcelhus koster mellem 20.000 og 30.000 DKK pr. kvm. Prisen afhænger af, hvad du etablerer i bygningen. Køkken og badeværelse er dyrere end opholdsrum.

Hvad koster en tilbygning til parcelhus?

Disse faktorer spiller ind, når prisen for en tilbygning til et parcelhus skal beregnes:

  • Tilbygningens størrelse
  • Hvilke materialer du vælger at benytte (ønsker du f.eks. en tilbygning i træ, mursten eller med glasfacade?)
  • Om du selv står i spidsen for arbejdet eller får professionel hjælp
  • Hvilken virksomhed du får til at opføre tilbygningen
  • Hvor i landet du bor, da det generelt er dyrere at bygge til i Hovedstadsområdet end længere ude på landet

Derudover betyder det også en del, hvad du ønsker at bygge i selve tilbygningen. Det er nemlig billigere at bygge et ekstra rum, f.eks. en spisestue eller et soveværelse, end at bygge badeværelse eller køkken, da disse materialer koster en hel del mere.

VærelseGennemsnitlig pris pr. kvadratmeter
Badeværelse (inkl. bad)Mellem 25.000 og 30.000 DKK
KøkkenMellem 25.000 og 30.000 DKK
Kælder (rå)Cirka 12.000 DKK
Diverse rum (f.eks. stue, soveværelse e.l.)Mellem 15.000 og 20.000 DKK

Vær gerne opmærksom på, at der ikke er inkluderet pris for kloakering i de ovenstående priser for badeværelse og køkken. Prisen for kloakering ligger på cirka 50.000 kroner i sig selv (ikke per kvadratmeter, men generelt).

De fleste magasiner og eksperter anbefaler, at man sætter et sted mellem 15.000 og 20.000 kroner af per kvadratmeter, der skal bygges, hvis der blot er tale om opholdsrum, værelser e.l.. Du behøver ikke nødvendigvis at få en klump i halsen over denne pris, da den kun er vejledende. Nogle steder i landet koster det mindre per kvadratmeter – samt i flere tilfælde er det muligt at sænke prisen lidt ved at være opmærksom på, hvilke materialer der benyttes, og ved at opføre en relativ enkel konstruktion (f.eks. en firkant frem for en bygning med flere snørklede vægge).

Priseksempler:
Du vil gerne bygge en tilbygning til dit hus på 30 kvm. Hvis tilbygningen skal benyttes som stue eller værelse, vil det koste dig et sted mellem 450.000 og 600.000 kroner.

Hvis du gerne vil etablere en tilbygning på 30 kvm, hvoraf 8 kvm af disse skal være et badeværelse, skal du sætte minimum 730.000 kroner af til projektet – inklusiv kloakinstallationer. 

Få 3 gratis tilbud på tilbygning af parcelhus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på tilbygning af parcelhus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Tilbygning i træ er billigere end en i mursten

Især to typer af materialer benyttes til tilbygningens facade: træ og mursten. Generelt er træ den billigste løsning, da mursten koster lige dét mere. Det kommer dog an på, hvilken type træbeklædning du ønsker til din tilbygning – eller om du har mulighed for at få et godt tilbud på en type af mursten.

Vi vil anbefale dig at søge inspiration i den eksisterende facade, taget, området m.fl. og se, hvad der vil fungere godt, når du skal vælge materiale til tilbygningens beklædning. For at få et flot hus, skal den udførte renovering trods alt passe ind – hvorfor man bør tage blot en smule hensyn til udseendet af de andre eksisterende huse i området. Du skal dog ej heller gå for meget på kompromis med dine egne ønsker.

Man kan sagtens have et hus, der både består af mursten og træbeklædning. F.eks. kan det give et pift til hjemmet, hvis den oprindelige bygning er af mursten, mens tilbygningen opføres i et elegant træmateriale.

Investeringen kan gøre din bolig mere værd

Selvom det kan virke som mange penge at give her og nu for en tilbygning til dit hus, så vil vi minde dig om, at der er mange fordele ved at oprette en tilbygning til parcelhus. Først og fremmest får du mere plads at gøre godt med, og så vil dit hus også i mange tilfælde blive mere værd, når det skal sælges. Dette gør sig ikke gældende i alle situationer, men for det meste vil en udbygning hæve den samlede værdi for boligen.

Muligheder og forbedringer du kan lave med en tilbygning til parcelhus

Går du med overvejelsen om at opføre en tilbygning til dit parcelhus, men er ikke helt sikker på, hvad du vil fokusere på i tilbygningen? I så fald skal du læse med i dette afsnit, da vi giver vores bud på, hvad der er af gode muligheder for forbedringer med en tilbygning til parcelhus.

Vær desuden opmærksom på, at nogle af disse tiltag kan gøre det muligt for dig at slippe af med typiske udfordringer ved parcelhuse. Dette kan skabe muligheden for, at du gerne vil blive boende frem for at skulle ud at finde et nyt hus i nærmeste fremtid.

1) Mere plads til familien

De fleste parcelhuse har en fin størrelse for mindre familier, men kan hurtigt komme til at virke små i størrelsen, hvis I udvider familien yderligere. Derfor kan en tilbygning være optimal, da den giver mulighed for at udvide boligens samlede areal. Det er helt op til dig, hvad den ekstra plads skal fungere som – en spisestue, soveværelse, børneværelse, opholdsrum etc.

2) Skab luft og lys i hjemmet

Det rigtige lysindfald kan gøre alverden for en bolig, men det er de færreste parcelhuse, der er designet med tanke for dette. Derfor vil en typisk udfordring være at få den rette mængde lys ind i hjemmet. Hvis du har et lidt mørkt parcelhus, kan du med fordel tænke over en tilbygning med stort / store vinduer eller døre. På den måde kan du få lys ind i hjemmet, uden at skulle ændre ved alle dele af huset. Du skal dog være opmærksom på, at rummet gerne skal være åbent, hvis lyset skal være med til at skabe luft og plads i hjemmet. Du kan også vælge at udskifte vinduer og døre til nogle større varianter – eller måske indsætte ovenlys nogle steder i hjemmet


3) Energirenovation for et miljøvenligt hjem

Det er optimalt at foretage en energirenovation af parcelhuset, når du alligevel er i gang med at udvide med en tilbygning. Dette gør sig især gældende, hvis du har bor i et ældre parcelhus, der har en lav energimærkning. Der er mange penge at spare om året for dig selv, hvis du energirenoverer huset – og så vil dit hus nok også blive mere værd, når det skal sælges senere hen. Vi vil anbefale dig at tage kontakt til en energirådgiver e.l., hvis du ønsker at finde de bedste løsninger til energirenovation af dit parcelhus

4) Liv parcelhuset op med forskudte planer

De fleste huse må gerne opgraderes med en ny tilbygning, men i mange tilfælde må det kun være en udbygning og ikke en tilbygning i flere planer. Du kan dog komme en smule uden om denne regel ved at grave ud, så der kan laves forskudte planer i stedet. Dette kan gøre en stor forskel for udseende i hjemmet, og så kan du få lidt ekstra højde i nogle rum, hvis du foretrækker det. Denne metode giver desuden parcelhuset et moderne udtryk. Du kan også gå efter at opføre en terrasse e.l.

En gennemgående udfordring ved parcelhuse er, at husene typisk ligner hinanden rigtig meget. En tilbygning og / eller ændring af facaden kan være behjælpelig med dette problem. Det giver således yderligere personlighed til dit hjem – ikke blot indvendig, men også udvendig.

Se eventuelt denne video, hvis du vil se et eksempel på, hvordan en tilbygning kan få et typisk parcelhus til at blive yderst moderne.

Sådan kan du undgå typiske faldgruber

Helt generelt kan det være en rigtig god idé at bygge til sit parcelhus, men der er dog nogle faldgruber, du skal være opmærksom på, før du går i gang med arbejdet. Disse kan nemlig sætte en stor kæp i hjulet på projektet og resultere i, at du benytter mange penge på en renovering, der ikke kan gennemføres i sidste ende eller som ikke er investeringen værd. Læs om de typiske faldgruber, samt hvad du skal være opmærksom på inden du udbygger din bolig herunder:

Vær sikker på, at du må opføre en tilbygning

Først og fremmest skal du være helt sikker på, at du faktisk må bygge en tilbygning til dit parcelhus. Det er nemlig ikke alle steder, at der må bygges en ny tilbygning til parcelhuset. Dette kan f.eks. skyldes, at der allerede er bygget beboelse på det antal bebyggelsesprocent, der er accepteret på grunden (denne ligger normalt på omkring 30 procent af grunden) eller at huset har en facade / opbygning, der skal bibeholdes, som den er.

Hvis tilbygningen skal bruges til beboelse, altså som et ekstra opholdsrum / værelse, så skal du desuden sørge for at skaffe en byggetilladelse, før du går i gang med projektet. Hvis du ikke har en byggetilladelse fra kommunen, kan du senere blive bedt om at pille tilbygningen ned igen – og så har du blot spildt en masse penge på ingenting. Du kan ofte søge byggetilladelse direkte via kommunens hjemmeside.

Sørg for at tjekke, om det kan betale sig at foretage en tilbygning

En tilbygning til parcelhuset kan ofte godt betale sig rent økonomisk, da det i mange tilfælde hæver husets samlede værdi. Alligevel skal du altid dobbelttjekke om dette er tilfældet, netop hvor du bor. I større byer koster en tilbygning mindre end det at sælge og købe et nyt hus, hvorfor det godt kan betale sig at overveje at bygge til parcelhuset. 

Bor du derimod relativt langt ude på landet eller i en mindre by, så er det ikke sikkert, at en tilbygning øger husets samlede værdi nok til at det kan betale sig i længden. I så fald skal du kun opføre en tilbygning, fordi du selv ønsker bedre plads.

Tag kontakt til en arkitekt før du går i gang

Vi vil anbefale dig at tage kontakt til en arkitekt (eller måske endda flere arkitekter) relativt tidligt i processen. En arkitekt kan nemlig hjælpe dig med at udnytte området og dit hus’ areal optimalt. Derudover vil arkitekten muligvis også have nogle gode ideer til, hvordan du sparer på nogle af materialerne eller hvad I kan gøre for at værdien stiger mest muligt. Arkitekten vil også kunne hjælpe dig med at sikre en ensartethed i designet af den nye tilbygning, så huset passer til resten af hjemmet.

Få den nye tilbygning til at passe til resten af huset

Som netop nævnt i det ovenstående punkt, så vil en arkitekt kunne hjælpe dig med at sikre en gennemgående stil i parcelhuset og tilbygningen. Dette er at foretrække, da det vil få huset til at se pænere ud på afstand og indeni. Derudover kan det også være med til at sikre, at fremtidige købere falder for huset, da det ikke føles som to separate områder i hjemmet.

Undgå at byg badeværelse eller køkken i tilbygningen

Badeværelser og køkkener koster en del mere i den samlede kvadratmeterpris i forhold til et almindeligt rum. Disse rum kræver meget arbejde, da der skal bruges andre materialer og laves VVS arbejde i form af afløb. Derfor kan det ikke anbefales at opføre en tilbygning med badeværelse eller køkken, hvis du forsøger at spare penge på projektet. 

Står du dog netop og mangler et ekstra badeværelse eller vil have en tilbygning med et nyt køkken, så kan du sagtens få det – du skal bare være opmærksom på, at det koster at få lavet denne type rum.

Drop luksuselementer – medmindre du ikke selv kan undvære dem

Du bør under ingen omstændigheder opføre sauna, svømmebassin, walk-in-closet eller andre større luksuselementer til huset medmindre det er for din egen skyld. Der er nemlig ingen garanti for, at elementer som ovenstående vil gøre boligen mere værd – faktisk vil det i mange tilfælde trække prisen lidt ned, da du begrænser udvalget af købere til din bolig. Denne slags tilbygninger er altså kun en god idé, hvis det er for din egen skyld.

Få bedre plads i sommerhuset med en tilbygning

Forøges familien hele tiden? Og er der næsten ikke plads til jer alle i sommerhuset længere? I så fald kan du overveje at bygge en tilbygning i sommerhuset. På den måde kan du få bedre plads til sove- eller opholdsrum, så alle i familien kan nyde turen i sommerhuset. Så risikerer du heller ingen sure miner fra børnene, da de ikke nødvendigvis behøver at deles om det samme værelse.

Du kan læse alt om tilbygning til et sommerhus i vores artikel om emnet, som du finder her.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud på tilbygning til parcelhus?

Du finder det bedste tilbud ved at sammenligne flere håndværkertilbud. Heldigvis kan du undgå en stor del af arbejdet, hvis du benytter dig af 3byggetilbud.dk, da de har al indledende kontakt.

Hvad koster det at få lavet en tilbygning til parcelhus?

Man ikke ikke give en præcis pris på arbejdet, da det kommer an på mange faktorer. Du skal dog gerne regne med mellem 15.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter – måske lidt billigere.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved tilbygning parcelhus?

Du skal først og fremmest sikre dig, at du rent faktisk må bygge tilbygningen ved at søge om tilladelse til projektet hos kommunen. Derudover kan du med fordel bygge rum, der gør boligen mere værd.

Skal jeg bruge træ eller mursten til tilbygningens facade?

Det er op til dig, om du ønsker at benytte mursten eller træmateriale til facaden. Vi anbefaler, at du finder inspiration i området (f.eks. i de eksisterende huse), før du foretager din renovering.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere