Nedrivning af sommerhus | De vigtigste regler samt pris pr. m2

Et gammelt hus vil med tiden gå i forfald. Nogle materialer forgår hurtigere end andre. Samtidig er det ofte et spørgsmål om vedligehold. Med tiden vil ethvert hus dog få slid, skader og nedsat funktionalitet, uagtet mængden af løbende vedligehold og materialerne det er bygget af.

Et ældre hus kan på et tidspunkt ende med, at være i så dårlig stand, at det bedst kan svare sig at rive huset ned og bygge noget nyt på grunden. Nedrivning bliver aktuelt når det begynder at koste mange penge, at få huset i en beboelig og sundhedsmæssigt fornuftig stand. På et tidspunkt kan det bedre svare sig at rive det ned. Sådan en vurdering gælder uanset hvilken type hus der er tale om. 

Hvad koster nedrivning af det gamle sommerhus?

Nedrivningen koster gennemsnitligt 500 kr pr. m2. Dog skal du ved total nedrivning af ældre sommerhuse regne med 800 kr til 1.200 kr pr. m2. Se priseksempler på nedrivning af sommerhus i nedenstående skema. Priserne stiger ikke eksponentielt med antallet af kvadratmeter – modsat falder prisen pr. enhed, så stigende antal m2 betyder at m2 prisen bliver billigere. 

Priserne er inklusive moms, men tager ikke hensyn til, at der kan være store udsving i priserne. Disse afhænger af en række faktorer som beskrives længere nede i artiklen. 

Skema: Priseksempler på nedrivning af sommerhus

Antal m2 sommerhusGennemsnitlig pris pr. m2Pris i alt inkl. moms
30 m21.200 kr36.000 kr
50 m21.000 kr50.000 kr
70 m2800 kr56.000 kr
100 m2700 kr70.000 kr
120 m2600 kr78.000 kr

Få 3 gratis tilbud på nedrivning af sommerhus

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på nedrivning af sommerhus – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Sommerhuse kan forgå ligesom alle andre huse

Et ældre sommerhus vil på et tidspunkt blive dårligere i stand. De fleste sommerhuse fra 60´erne, 70´erne og 80´erne, er bygget af træ og uden de mange byggetekniske foranstaltninger, som nybyggeri undergår, for at bevare kvaliteten og holdbarheden af materialer. Nedrivning af træsommerhus, kan derfor ende med at blive aktuelt for en del huse i de kommende år. Ofte kan det nemlig bedre svare sig for ejer at rive ned og bygge nyt. I et nyt hus er energirammen og indeklimaet bedre og mere økonomisk rentabelt. Således kan omkostningen for nedrivning og nybyg betale sig selv af, gennem energimæssige besparelser. Samtidig kan ejendomsvurderingen stige og øge din friværdi betragteligt. 

Regler for nedrivning af sommerhus

Anmeld nedrivningen

En nedrivning kræver altid, at du gennem kommunen skal indhente en nedrivningstilladelse, – også når det er til sommerhuset. 

Nogle uger før du gerne vil rive dit sommerhus ned, skal din kommune have det af vide. Helt præcist skal forholdet meldes senest 14 dage før nedrivningen sker. Er der tale om et fredet sommerhus, er sagen dog en anden, og du skal søge en særlig tilladelse hertil. Derfor kan du ikke blot anmelde på din kommunes hjemmeside, at du river huset ned, hvis det er fredet. Spørg i stedet kommunen til råds om fremgangsmåde og gældende regler på området. 

Byggetilladelse til sommerhus

Når gamle sommerhuse rives ned, kræver de på lige fod med helårshuse, at der skal søges om at lave nyt byggeri på grunden. Dette byggeri kan stort set næsten altid kun blive et nyt sommerhus og ikke et helårshus. 

Et sommerhus ligger som regel i et område hvor der foreligger en lokalplan. I nogle tilfælde kan det dog godt lade sig gøre at opføre et helårshus, efter en ansøgningsproces. Ved ansøgning om at bygge sommerhuset på en ny placering på grunden, kræver det ligeledes en ansøgning til kommunen. Mange ældre sommerhuse har desuden ofte småbygninger som et anneks, skur og carport, som ikke er registreret på BBR. Vil du nedrive og bygge et nyt sommerhus, skal disse øvrige bygninger registreres hos kommunen, på lige fod med det nye hus. 

Professionel hjælp til nedrivningsarbejdet

Skal sommerhuset rives ned, kan det være en god idé at indhente tilbud på nedrivningen, fra forskellige firmaer. Der findes både firmaer som specialiserer sig i nedrivning og firmaer som lever af renovering og byg. Du kan som regel få et gratis tilbud fra begge typer virksomheder. 

Professionelle håndværkere kan både være behjælpelige med selve nedrivningsarbejdet på sommerhuset, og med afskaffelse af det byggeaffald, som kommer af nedrivning. Er der behov for forskellige håndværkere til opgaven; for eksempel elektriker, tømrer og VVS, kan firmaet du entrerer med, fungere som entreprenør på projektet, og dermed give dig et samlet tilbud på opgaven. 

Vælg det bedste tilbud til nedrivning af sommerhus

Nedrivning koster penge, det gælder uanset om det er et sommerhus, garage eller blot en gipsvæg. Ved at indhente flere tilbud på arbejdet, kan det være nemmere at finde det billigste tilbud og /eller et godt tilbud. Der kan nemlig være store forskelle i priser på sådanne projekter. 

Vær opmærksom på, at tilbud er et reelt tilbud og ikke blot et overslag. Ved overslagspriser kan flere ting nemlig få prisen til at stige. Sådanne uforudsete udgifter kan undgås, ved modtagelse af et i forvejen udarbejdet fast tilbud. Vær desuden opmærksom på, hvad der er inkluderet i tilbuddet. Hvis du selv skal afhænde affaldet fra renoveringen, kan du risikere større udfordringer med miljø og asbesthåndtering. Det er derfor vigtigt, at være sikker på, at affaldet bliver sorteret og afleveret af firmaet efter nedrivningen. 

Nedrivning af sommerhus kræver et tjek for farlige stoffer

De fleste af os kender godt til asbest og at det er skadeligt for menneskers helbred. De færreste af os ved dog, hvilke materialer vi kan risikere at finde asbest i. Derudover tjekker man altid i et gammelt sommerhus for, om der er PCB i fugematerialer. Dette vil særligt være ved døre og vinduer. Er du i tvivl om forekomsten af asbest og PCB i dit sommerhus, kan du få et professionelt firma til at gennemgå huset. Det er en god idé at gøre, uanset om der er tale om, at du skal renovere, eller om det handler om nedrivning af sommerhus. Hvis asbest indåndes, risikerer du alvorlig sygdom, hvorfor det er vigtigt at få styr på, inden du går i gang med nedrivningen.

Hyrer du et professionelt firma til arbejdet, sørger de for at håndtere materialerne forsvarligt, men vil du selv i gang med brækjernet, er det en god idé, at læse en guide eller to, til forsvarlig håndtering af sundhedsskadelige stoffer.

Hvad koster det at nedrive et sommerhus?

Nedrivning af gammelt sommerhus, koster cirka det samme som ved et helårshus. Kvadratmeterprisen kan svinge mellem 500 kr og 1.200 kr afhængigt af opgavens omfang og indhold. Hvis der er installationer som skal bevares eller blændes, eller hvis der er asbest i materialerne, stiger prisen. Se priseksempler på nedrivning af sommerhus i artiklen.

Hvornår skal man søge nedrivningstilladelse?

Din kommune skal have besked om din nedrivning senest 14 dage før du går i gang. Hvis huset er fredet, eller ligger i et fredet område, skal der dog en mere omfattende sagsbehandling til, og du kan ikke rive huset ned, førend der foreligger en godkendelse heraf. Du meddeler enten kommunen elektronisk, gennem deres hjemmeside/Borger.dk eller ved at ringe til den tekniske afdeling i kommunen.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere