Opsætning af gipsvæg – Læs vores guide her

Hvis du gerne vil i gang med et byggeprojekt derhjemme, kan renovering af eksisterende vægge, eller opsætning af indvendige vægge, nemt blive en del af en sådan renovering. En indvendig væg er ofte lavet af gips. 

En gipsvæg består typisk af et skelet lavet af træ eller stål, som er beklædt med to lag gips. Gipspladerne er forholdsvist lette plader, sammenlignet med andre typer materialer, men selv lette ting bliver tunge ting, når der er nok af dem.

Hvis du gerne vil i gang med et byggeprojekt derhjemme, kan renovering af eksisterende vægge, eller opsætning af indvendige vægge, nemt blive en del af en sådan renovering. 

En indvendig væg er ofte lavet af gips. 

En gipsvæg består typisk af et skelet lavet af træ eller stål, som er beklædt med to lag gips. Gipspladerne er forholdsvist lette plader, sammenlignet med andre typer materialer, men selv lette ting bliver tunge ting, når der er nok af dem. 

Med to plader ovenpå hinanden, vil skelettet bag væggen være stabilt bygget, således at den nye gipsvæg bliver en holdbar installation i din bolig. Bygger du et stabilt træskelet og opsætter almindelige gipsplader herpå, har du lavet en indvendig væg.

De fleste indvendige vægge er lette vægge, men de kan også være murede vægge. Disse er sværere at ændre på, end en eksisterende gipsvæg som ønskes flyttet. 

Hvis du skal i gang med opsætning af gipsvæg eller renovering af en eksisterende væg, kan du læse mere om processen i artiklen her.

Hvad koster det at bygge en gipsvæg?

Det koster cirka 1.000 kr pr. kvadratmeter at få en professionel håndværker til at opsætte din gipsvæg. Med i prisen er både opsætningen og levering af materialer. Dette indebærer træskelet eller stålskelet, dampspærre, isolering, gipsplader og søm eller skruer. 

Er der meget højt til loftet vil prisen også indebære et stillads. Dette kommer dog sommetider oveni den angivne pris. 

Vil du selv opsætte gipsvæggen, skal du regne med en kvadratmeterpris på cirka 700 kr inklusive de ovenstående angivne materialer. 

Fra tid til anden kan du muligvis finde gipsplader billigere end den pris som er indregnet her. I beregningen er der taget udgangspunkt i en pris for gipsplader på 300 kr pr. m2.  

Med i den samlede beregning på 700 kr er to lag gipsplader, spartel, isolering, dampspærre og maling. 

Foruden de cirka 1.000 kr som den professionelle håndværker skal have, skal du beregne mellem 400 kr og 600 kr i timen for en maler. Dette er selvfølgelig kun en meromkostning, hvis du vælger ikke at male eller tapetsere selv. 

Du kan spare en del penge ved at udføre arbejdet selv. Omvendt er det så også kun dig der kan sikre, at arbejdet laves ordentligt og forsvarligt. Det er blandt andet ikke helt nemt at få overfladen på en gipsvæg helt glat og fin, men er du ihærdig, skal det nok lykkes. 

Få 3 gratis tilbud på Opsætning af gipsvæg

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Opsætning af gipsvæg – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Sådan bygger du et skelet til gipsvæggen

Vil du gerne spare penge på professionel hjælp til dit byggeprojekt, kan du finde det rette værktøj frem og gå i gang med materialerne. Skelettet til en gipsvæg kræver dels indkøb af egnede materialer og dels en solid opsætning heraf.

Til skelettet skal du bruge: 

  • Træ eller stål (typisk træ) i længder som svarer til højden på væggen

(oftest kaldet “skillerumslægter”)

  • De rette skruer (typisk særlige skruer til træ hvis den skal laves af træ)
  • Dampspærre
  • Isolering (typisk mineraluld)

Saml lægterne til et træskelet

Sørg for at få målt nøjagtigt af til længde og bredde på væggen og byg en ramme. Saml herefter lægterne med vinkelbeslag eller vinkelskruer. Efterfølgende laver du enten lodrette lægter med et mellemrum på 50-100 cm eller et kryds som går skråt tværs af væggens firkant. Om dette kan lade sig gøre, afhænger typisk af hvor stor overfladen skal være.

Sørg for at montere skelettet stabilt med skruer i alle lægter og samlinger. 

Stål eller træ?

Alternativet til et skelet af træ, er at opsætte et stålskelet. Dette er typisk dyrere, men tager ikke imod fugtigheder og udvider sig ikke med svingende temperaturer mellem vinter og sommer. Når træ udvider sig kan du risikere at væggen ændrer form og slår revner i gipsen eller at fuge slipper i kanter, rundt om døre m.v. Omvendt er træ et mere fleksibelt materiale, som er nemmere at arbejde med, og som er billigere end stål.  

Der er fordele og ulemper ved begge typer materialer til opsætning af gipsvæg. 

Opsæt dampspærre

Når væggen har fået et træskelet eller et af stål, skal du opsætte dampspærre. Det er et lag plastik, som sikrer, at fugtig luft i din bolig ikke diffunderer ud i vægge, konstruktion og tag. Hvis der ikke opsættes dampspærre risikerer du, at der med tiden kan opstå skimmelvækst og mug i konstruktionerne. Du opdager det typisk først når det har spredt sig, da du jo af gode grunde ikke kan se, hvad der sker inde bag gipspladerne. 

Indsæt isolering

Når rammen og dampspærre er monteret, skal du isolere overfladen. Isoleringen har to virkninger; dels hjælper det med at holde på varmen i huset, holder kulde og fugtighed ude og dels er isolering lydisolerende. 

En let væg af gips vil typisk transportere megen lyd hvis der ikke indsættes isolering. 

Du kan vælge forskellige typer isolering. Du kan læse mere om de forskellige typer på linket HER. 

Oftest vil man til indvendige skillevægge vælge isolering i batts af mineraluld. Husk at anvende handsker og langærmet tøj samt maske til arbejdet. At montere isolering indebærer en del støv og fibre i luften, mens arbejdet pågår. Du kan desuden få kløe af materialet. 

Når isoleringen er indsat, er du klar til at montere pladerne.

Hvordan fungerer en gipsplade til gipsvægge?

Når du laver en skillevæg, er det vigtigt at den er stabil, mættet med isoleringsmateriale og opsat med en overflade, som kan blive jævn og fin når den er spartlet og malet eller tapetseret og malet. 

Gipsplader er designet til vægge, hvorfor deres udformning er lavet herefter. 

Bagpå gipsplader og på forsiden sidder der papir. Dette holder gipsen på plads. På siderne sidder kanter som giver gipspladerne plads til at sidde helt tæt til hinanden. 

Forside, bagside og ende har desuden en forsænkning, hvor der kan sidde glasvæv strimler, som kan overspartles. Dette giver mulighed for en helt glat og jævn overflade mellem samlingerne på gipspladerne. Det kræver selvfølgelig blot, at spartling er udført tilstrækkeligt og slibning herefter udjævner overfladen. 

Foruden samlingerne, monteres typisk også hjørneforstærkere på gipspladernes udvendige hjørner, så disse ikke knækker og smuldrer.  

Gipsplader findes i forskellige størrelser, både i højde og bredde. En typisk gipsplade måler 120 x 240 cm. De er desuden gerne 1,25 cm tykke medmindre der er tale om brandhæmmende gips eller anden speciel gips som vil være 1,5 cm tykke. 

Ligesom gipspladerne kan have forskellige mål og funktioner, findes der også flere tilføjende egenskaber til de forskellige typer. Der findes fx vådrumsgips, som opsættes i badeværelser og gipsplader som er særligt egnet til lydisolering.

Man opsætter gerne to lag gips på gipsvæggen. Dette gør væggen stabil og hindrer, at der opstår revner eller andre skader som følge af opsætningen. Det inderste lag gips kan erstattes af en krydsfinerplade, hvilket kan gøre det nemmere at montere ting efterfølgende. 

Gipspladen kan ikke i sig selv holde særligt meget vægt, så medmindre du kan ramme skelettet, vil en skillevæg af gips, ikke egne sig til montering af tunge ting.  Af samme årsag kan du sjældent bruge plader af gips som en del af husets bærende konstruktion. Den samlede overflade af en væg, skal kunne bære taget og konstruktionen ovenpå for at være en bærende konstruktion. Det vil meget sjældent være tilfældet med gipsvæggen. 

Tilpas gipspladerne til din væg

Ved opsætning af gipsplader, vil det næsten altid være nødvendigt at lave tilskæringer før pladerne skrues op. Heldigvis er gipspladerne nemme at skære i. Du kan skære en dyb linje med en hobbykniv og herefter knække pladen. Vender du bagefter pladen om, kan du skære gennem laget af papir og dele den herefter. 

Skal gipspladerne være kortere, kan du med en fukssvans eller en stiksav nemt skære pladerne ned. Hvis du skal skære ud til stikkontakter eller andre installationer på gipsvægge, kan du bruge en stiksav, bajonetsav eller hulsav. Særligt stiksaven er praktisk til komplicerede udskæringer eller til hjørner som skal afrundes. 

Er gulvet skævt, så sørg for at skære hele vejen lige i toppen, mens den skæve vinkel kun ses ved gulvkanten. Her kan du efterfølgende opsætte en gulvliste som skjuler skævheder. 

Sørg for at få de kanter du laver ved overskæring, pudset med groft sandpapir efterfølgende. 

Sådan monterer du gipsplader til opsætning af gipsvæg

Det inderste lag kan opsættes med søm eller skruer. 

Vælger du at bruge søm, kan du bruge en kuglehammer. Brug søm i cirka 30 mm længde. Placer disse med maksimum 200 mm mellem og minimum 10 mm fra kanten på pladen. Alternativt til kuglehammer kan du bruge en sømpistol. 

Vælger du at opsætte gipspladerne med skruer, skal disse have en længde mellem 25 og 35 mm og være det, man kalder for “gipsskruer”. Sådanne skruer er lavet med en sort overflade, der har en hård og skarp spids og er lavet af rustfrit stål.

Mest optimalt anvender du en skruemaskine, da der skal indsættes mange skruer. Du behøver ikke bore for, men skruerne skal placeres med maksimum 250 mm afstand. Pladerne skal skrues fast i skelettet bag gipsvæggen. 

Når første lag er monteret, skal gipsvæggen mest optimalt have endnu et lag, så der i alt bliver to lag gips monteret.  Det er vigtigt at det andet lag monteres forskudt fra det første lag. Dette sikrer bedst væggens stabilitet. 

Behandling af gipsvæg efter opsætning af pladerne

Når du har opsat din gipsvæg, skal du starte med at gøre overfladen ren, så der ikke sidder støv og skidt på overfladen. En gipsplade vil typisk være meget støvet efter opsætning.

Efter afstøvning skal du bruge spartelmasse og spartle alle samlingerne. Efter tørring af det første lag spartelmasse, vil det typisk synke lidt. Derefter spartles med endnu et lag, indtil overfladen er helt jævn. 

Når alle samlinger er spartlet, slibes overfladen til alle ujævnheder er væk. Gipsvægge kræver typisk en del slibearbejde efter endt spartling og selv den mindste ujævnhed kan ses, hvis ikke der slibes grundigt. Vælger man at tapetsere gipsvægge, bliver ujævnheder mindre synlige, men der skal ikke megen ujævnhed til, førend det alligevel ses.  

Hjørnerne på en gipsvæg skal også have spartel. Med pakningstape kan du folde hjørnerne og trykke formen med den bløde spartelmasse på plads. Udvendige hjørner kan påføres en armeringsliste som foldes i rette vinkel og påsmøres spartel som efterfølgende slibes når tørt. 

Gipsvægge trækker fugt

Gipsvægge tåler dårligt fugtighed. Det skal du altid huske. Hvis der risikerer at være fugtigt ved gulvet, kan du med en aluminiumsliste løfte pladerne op over gulvfladen. 

Foruden fugtighed fra gulve, kan der også være megen fugt i omgivelserne. Hvis der er tale om køkken, bad og bryggers, kan det være aktuelt at vælge vådrumsgips til gipsvægge. På denne måde sikrer du, at din gipsvæg ikke får forkortet levetiden på grund af fugtindtrængning. 

Gør det selv eller professionel assistance?

Selvom det ikke er det sværeste håndværksmæssige arbejde at opsætte gipsvægge, kan det godt være ganske krævende. Særligt fordi du skal håndtere store gipsplader og det kan blive tungt arbejde. 

Typisk vil det være godt at være to til at opsætte gipsvægge, så den ene kan holde og den anden kan skrue eller sømme pladerne fast. 

Hvis du ikke har mulighed for at få hjælp, eller synes opgaven virker lettere uoverskuelig, kan du indhente tilbud fra professionelle håndværkere til opgaven. Oftest vil det være en tømrer

Sørg for at indhente flere tilbud, så du kender prislejet og ved hvad de forskellige håndværkere estimerer, at der skal bruges i timer og materialer. Hvis der i et tilbud ikke er udspecificeret hvad der er timer og materialer, kan du bede om dette, for at opnå størst mulig gennemsigtighed i priser. 

FAQ

Kan man selv sætte en gipsvæg op?

Opsætning af gipsvæg kan godt være en gør-det-selv opgave. Du kan også godt selv opsætte eller skifte gips på en eksisterende væg. En gipsvæg opsættes gerne i to lag og det kan være et krævende og tungt arbejde for en enkelt person. Har du mulighed for at få hjælp af en ven eller familiemedlem, vil det være nemmere at opføre en gipsvæg. Pladerne er typisk ganske store, hvorfor det kan være svært både at holde pladen og skrue/sømme den fast i rette vinkel/placering. 

Hvorfor sætter man 2 lag gips op?

En gipsvæg bliver mere stabil hvis der opsættes flere lag. Disse placeres forskudt af hinanden, således at overfladen får størst mulig stabilitet. Inden de to lag opsættes, skal isoleringen dog indsættes. Hvis du først får monteret et eller flere lag gips, kan det være svært at isolere bag pladerne. Gør derfor dette først.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere