Montering af nyt toilet | Gør det selv eller hjælp fra en professionel? (Guide + priser)

Skal du have fjernet det gamle toilet og monteret et nyt? Ønsker du at gøre det selv, eller vil du have en vvs’er forbi? Få 3 tilbud, s du er sikker på, at få den bedste pris!

Der findes mange ting i hjemmet vi gerne åbner pengepungen for, fordi vi gerne vil have pæne og funktionelle ting i vores bolig og hverdag. Men en udskiftning og montering af toilet lader måske i højere grad vente på sig. 

Måske er vi ikke helt så forfaldne til at skulle kaste flere tusinde kroner efter et nyt toilet. Hvorfor mon det?

Spar penge ved at udskifte toilettet

De fleste af os forbinder ikke toilettet med et fint sted hvor vi nyder tilværelsen. Derimod er det nok oftest et sted hvor vi ønsker os at det bare virker, og at vi ikke skal bekoste mere end højst nødvendigt på det. 

Men faktisk kan en udskiftning fra et gammelt toilet og montering af toilet med vandbesparende funktion, spare dig mange penge på sigt. 

Gamle toiletter bruger meget vand

Et gennemskyl på 9-12 liter i et gammelt toilet er ikke ualmindeligt. Til sammenligning bruger et nyt toilet 2-4 liter. 

Har du et gammelt toilet, eller et toilet som løber, kan det således blive et dyrt bekendtskab. 

Et løbende toilet kan bruge helt op til 1 m3 om dagen. 

Så meget sparer du
En m3 vand koster i gennemsnit 72 kr (afhængigt af hvor du bor i landet). Dvs. at en liter vand koster dig cirka 0,07 kr. Hver gang du skyller 9 liter vand ud i toilettet, bruger du således 0,86 kr. Er I 4 i husstanden som hver går på toilet 3 gange om dagen, bruger I således 10, 3 kr pr. dag og 3784 kr pr. år, på at skylle ud i toilettet.
Til sammenligning vil ét års forbrug med et toiletskyl på 4 liter, kun koste 1226 kr.  Der er altså en udgiftsforskel på -2558 kr pr. år. 

Bliv klogere på dine muligheder

Når toilettet derhjemme skal udskiftes, kan det skyldes flere ting; måske er det i stykker, måske skal du alligevel renovere badeværelse, eller måske er det fordi du gerne vil have et energirigtigt og energibesparende toilet. 

Uanset grunden, er det en god idé, at blive lidt klogere på, hvad du kan vælge imellem, hvad det koster og hvordan du skal gøre det, hvis du ønsker at skifte toilettet selv. 

Få 3 gratis tilbud på Montering af nyt toilet

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Montering af nyt toilet – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvorfor skifte toilettet ud?

Dit gamle toilet bruger meget vand. Det skyldes fortrinsvist, at toiletter af ældre modeller, var lavet med store og kraftfulde skyl. Gerne på 9 til 12 liter pr. skyl.

Et billigt toilet i dag vil muligvis have 3 og 6 liters skyl, fordelt på to knapper, men langt de fleste nye toiletter har 2 og 4 liters skyl. Dette er den mest energibesparende funktionalitet. 

Når der er mange penge at spare på vandregningen, kan dit gamle toilet således hurtigt tjene sig selv ind igen. 

Du sparer i gennemsnit helt op til 3500 liter vand om året, vurderet på en gennemsnitlig dansk husstand. 

Hvad koster et nyt toilet?

Ligesom det er med mange andre typer bygningsdele, findes toiletter i mange prisklasser. I gennemsnit koster toiletter mellem 600 kr og 4000 kr. 
Prisen afhænger dels af det vandbesparende funktioner, dels af typen; væghængt eller gulvmonteret og af mærket. 

Der findes både billige og dyre mærker indenfor toiletter. Dertil kommer også at det kan være nødvendigt at skifte mere end en toiletkumme. Kræves der ny cisterne vil prisen stige. 

Er afløbsrør tæret, skal disse muligvis skiftes. Dertil kommer også placeringen; vægmontering er dyrere end gulv installationen.

Et nyt toilet med montering koster selvfølgelig også mere alene af den grund, at håndværkerens tid koster en pris. Indhent evt. tilbud fra flere VVS firmaer for at få den bedste pris for montering. 

Har du et gammelt toilet? Så kan du spare mange penge ved at skifte til et nyt og energivenligt toilet. Liter pr. skyld er nemlig blevet mere end halveret over de sidste år.

Hvilke slags toiletter findes der?

Bliv inspireret

Skal du skifte toilet, er det en god idé, at starte i dit lokale byggemarked. Er stedet af en vis størrelse, har de sandsynligvis en udstilling af toiletter. De findes ikke kun i flere højder, farver og ofte i to størrelser, med forskellige former i kummen. De findes også med forskellige typer vandlåse og med varierende funktionalitet til vandbesparende skyl og former der letter rengøringen. 

Vælg et toilet der passer

Hvilken type vandlås der passer til badeværelset og dine behov, afhænger alene af dig. Så derfor er det en godt at se nogle forskellige modeller, og eventuelt høre om deres funktioner inden du køber et toilet. 

De fleste toiletter er lavet således, at de passer til standard størrelse huller, både til væggen og til gulvet. 

Skal toilet stå på en ny placering, hvor der ikke før har været montering, skal du være obs på, at afløb passer, og at der er taget hensyn til eventuel gulvvarme. 

Er du i tvivl, kan du altid forhøre dig hos en professionel inden du køber toilettet og går i gang med montering. 

Toilet med skjult S lås

Et gulvstående toilet med en skjult s lås er den mest almindelige type toilet. Wc skålen kan være både oval og mere rund, men dets særlige kendetegn, er den helstøbte lange bund som dækker hele arealet rundt om kummen og til gulvet. Toilettet begynder således helt ved gulv og til top ved trykknapperne. 

Denne type toilet er populære at udskifte til. Toilettets form gør nemlig at der ikke er mange krinkelkroge at rengøre under kummen. 

Du finder mange toiletter af denne type på markedet. De skrues fast i gulvet og du kan selv montere dem. 

Samme placering er en nem udskiftning

Vil du sætte dit nye toilet op på det gamles plads, er det forholdsvist nemt at placere over cisternen og eksisterende huller til fastgøring. Hvis blot afløbsrøret og toiletkummen slutter tæt, er toilettet hurtigt klar til brug. S lås toilettet egner sig godt til at blive monteret på nye badeværelser med standardstørrelse afløbsrør. 

Toilet med synlig S lås

Et gulvstående toilet med en synlig s lås, er et traditionelt toilet som ofte ses i ældre huse. At det hedder “synlig” s lås skyldes, at montering af cisternen fra toiletkummen sker i en S formet vinkel, ned til afløbsrøret. 

Denne type er mindre stabil på gulv end et toilet med skjult s lås, men er det fastgjort til afløbsrøret og gulvet, kan det sagtens holdes stabilt. 

Det egner sig bedst til gamle huse hvor det eksisterende toilet har et støbejerns afløb eller hvor afløbet kommer op i hjørnet af rummet. Her er der nemlig ikke ret god plads. 

Det synlige “s”, giver nogle svære rengørings vinkler, hvorfor disse ikke alt for ofte anbefales, når den nye toiletkumme skal vælges. 

Toilet med P lås (universelt toilet)

Et universaltoilet kaldes et “P lås” toilet. Det skyldes, at det både kan monteres i gulvet som et almindelige s lås toilet, og som et vægmonteret toilet. 

Hvis det gamle toilet har afløbet siddende i væggen, er du derfor nødt til at have fat i et universaltoilet. Sommetider er den slags svære at montere på væg og det væghængte toilet skal ikke kun sidde godt fast, det skal også slutte helt tæt. 

Overvej professionel hjælp

Muligvis kan det godt svare sig at få en autoriseret vvs installatør til at hjælpe med at montere toilettet. Særligt hvis det er nødvendigt at bore nye huller, justere med et par millimeter eller hvis afløbsrøret ikke passer til toilettets cisterne. Installationen skal være godkendt for at en professionel kan tilpasse den og montere et nyt toilet.

Hvilken slags toilet skal jeg vælge?

Udskiftning af toilet afhænger dels af indretningen i det rum det skal sidde i, størrelsen og typen af afløb og ikke mindst af hvad det må koste. 

De dyreste mærker har ofte et elegant design, men ikke nødvendigvis større vandbesparende funktioner end øvrige. Omvendt kan det billigste toilet måske være besværligt at rengøre og upraktisk udformet. 

Vælg et toilet som passer til installationerne i din bolig

Du skal først og fremmest vælge et toilet som kan passe ind i installationerne i din bolig. Kig på dit gamle toilet og mål gerne afløbsrørets bredde, materiale og siddehøjde. Dernæst skal du kigge på toilettets placering; sidder det midt på gulvet, i et hjørne eller på væggen?

Som det beskrives i afsnittet ovenfor, afhænger toilettets type af hvilken placering det har i dit baderum/ toiletrum. Medmindre du ønsker at ændre installationer og afløbets placering, er det således nødvendigt at vælge et toilet som passer til de installationer som eksisterer efter det gamle toilet. 

Væghængt toilet

Vælger du at installere et væghængt toilet, investerer du i en både praktisk og populær løsning. Det gamle toilet får kamp til stregen, idet et væghængt toilet både fylder mindre, er nemmere at rengøre og fremstår visuelt mere elegant. Foruden det visuelle og praktiske ved selve toilettet, er det nye toilet, væghængt eller ej, mere økonomisk og miljøvenligt. 

Væghængte toiletter er moderne og nemme at renholde

Væghængte toiletter er meget populære i nyere tid. 

Særligt i nybyggeri ses et væghængt toilet ofte. 

Dels fylder det mindre i rummet og fremstår på den måde mere usynligt og elegant. Dels er det nemmere at rengøre og renholde gulvet ved toilettet. 

Når der ikke er en vandlås som skal rengøres, er renholdelse generelt hurtig og nemt.

Væghængte toiletter i den rigtige højde

Det er vigtigt, at du får et væghængt toilet sat i den rigtige højde; det må hverken hænge for lavt eller for højt. 

Samtidig skal du være opmærksom på, ikke at få skylleknapperne placeret bag ved toiletlåget, således at de kan betjenes når låget er åbent og hviler op ad væggen. Sæt toilettet efter gængse anbefalinger du kan finde online, eller spørg en professionel til råds. 

Tjek at installationerne er tætte og kompatible

Vælger du selv at montere toilettet, skal du samtidig være ferm til at sikre at installationerne i væggen er helt tætte og kompatible med det indkøbte toilet. 

Er der utætheder, vil der gå et godt stykke tid før end det bliver synligt på ydersiden af væggen, at afløbsrør og toilet ikke har været tætsluttet monteret. 

Var dit gamle toilet et gulvstående toilet, kan opgaven med at flytte afløb til væg være en svær opgave, som ofte vil kræve autoriseret hjælp. 

Så snart der er tale om vådrum, findes der et særligt regelsæt vedrørende installationer, som skal gennemføres af autoriserede vvs uddannede.

Gulvstående toiletter

Nemme at montere 

Har du forvejen et gulvstående toilet, er det nemmeste at du monterer et gulvstående igen. Dels fordi afløb er svære og potentielt bekostelige at flytte til væg, og dels fordi du nemmere kan udføre opgaven selv. 

Vil du meget gerne have et væghængt toilet, kan det dog sagtens lade sig gøre. Det kræver blot en større indsats at gennemføre det. 

Afløbsrøret skal flyttes og toilettet monteres herefter. 

Stort udvalg i design, mindre nem rengøring

Vælger du at montere det gulvstående nye toilet, har du mange muligheder indenfor wc skålen i design og udformning. Til gengæld har du mere arbejde med at holde toiletkummen ren. 

Der findes idag en del toiletter som har usynlig skyllekant, hvilket lettere arbejdet. Cisternen bliver hermed nemmere at holde ren for kalk og jern. Toiletter uden skyllekant monteres på afløbet på samme måde som øvrige gulvstående toiletter. 

Montering på en ny placering i gulvet

Du kan sætte toilettet på det gamle toilets placering, men det er også muligt at flytte afløbet til en ny placering i gulvet. 

Er der gulvvarme skal du dog være obs på, at varmeslangerne ikke ødelægges hvis du vælger at montere toilettet andetsteds. Sommetider er hullerne ens med dem fra det gamle toilet, andre gange kræver montering, at du skal bore huller på en anden placering. 

Det er vigtigt at toilettet skrues fast, således at det ikke kan vælte. Både af hensyn til mennesker og dyr og til installationer, vandskade og ødelæggelse af selve toilettet. 

Sådan kan du udskifte toilettet

Når du vil skifte toilettet er det vigtigt at have det rigtige værktøj til opgaven fundet frem. 

Nedenstående liste er muligvis ikke udtømmende, men har du følgende elementer til rådighed, kan du skifte dit toilet: 

  • Skruetrækkere (forskellige slags)
  • Umbraconøgler
  • Hammer & mejsel
  • Papegøjetang
  • Skiftenøgle
  • Kniv
  • Spand, klud og svamp
  • Muligvis en støvsuger

Til montering skal desuden bruges:

  • Selvskærende skruer
  • Rawplugs
  • To gevindstænger
  • Muligvis en ny cisterne
  • Skruemaskine og bor (hvis der skal laves nye huller)
  • Tilkøbt toiletbræt (evt. med softclose funktion)

Afmontering af toilet

Når du vil afmontere dit gamle toilet skal du som det første sørge for at få lukket for vandet og se det løbe ud af cisterne mens du trykker på knapperne til skyllet. Gør du ikke det, vil der stå vand ud i rummet når du tager toiletkummen af afløbsrøret. 

Ofte sidder der en hane ved toilettet, men er det ikke tilfældet, kan du lukke for hovedhanen i huset. 

Dernæst skal du afmontere afløbsslangen med skiftenøglen. 

Toilettet er muligvis limet fast til gulvet med fuge eller lignende. Det kan du løsne med en hobbykniv eller anden type kniv. 

Herefter kan du løfte toilettet af afløbet, men vær forsigtig – der vil komme vand ud af det. 

Hæld det eventuelt fra side til side henover gulvafløbet. 

Montering af toilet

Rengør placeringen

Før montering af det nye toilet, skal du rengøre stedet hvor det gamle har stået. Brug spand, vand og sæbe og skrub fuge og lim af med hobbykniven. 

Sidder der rester af cement på gulv, kan det fjernes med en hammer og en mejsel, men obs at du ikke hakker hul i klinkerne under det. 

Tjek om målene passer

Derefter kan du tjekke afløb og hullerne og måle om eksisterende afløbet og hullerne passer med det nye toilet du vil montere. 

Cisternen skal passe helt tæt ned over afløbet ved montering. 

Du kan eventuelt lave en markering af hvor toilettet skal sidde. 

Sæt toilettet præcist hvor du ved det skal stå, førend du laver markeringen. 

Skal deres laves huller, skal du nu bore dem der hvor du har lavet din markering og sætte rawplugs i hullerne. Herefter sætter du toilettet løst ovenpå placeringen og måler hvor lang afløbsslangen skal være fra cisternen til væg/gulv ved montering. 

Montering med beslag

På nogle typer toiletter, sættes toilettet på beslag på gulvet. Disse skal således måles og markeres på samme måde, som hvis der skal bores huller direkte i gulvbelægningen. 

Til sidst monterer du toilettet og fastspænder det med skruer og tilslutter afløbsslangen. 

Placer toiletbrættet efter fastgøring

Efter montering af toilettet, kan du ligeledes måle og markere hvor toiletbrættets beslag skal placeres.  

Ofte medfølger der en vejledning med toilettet som viser montering trin for trin. 

Er det en gør-det-selv opgave eller har du brug for en håndværker?

Det er nemmest for den der ved hvordan

Montering af toilet er nemt for den der ved hvad der skal til, og mindre nemt for den der ikke kender processen. 

Er det første gang du har med montering af toilet at gøre, er det derfor en god idé at skaffe viden om hvordan du griber opgaven an. De fleste af os ved ikke hvad “gevindstænger” er og ej heller hvad cisternen har af funktion. 

Væghængte toiletter kan være udfordrende

En montering af et væghængt toilet kan desuden være en udfordring, også for de garvede “gør-det-selv” folk. Følger du en artikel som denne med “trin for trin” guidning, vil du dog langt hen ad vejen godt kunne klare montering selv.

Lovgivning om installationer skal følges

Vær opmærksom på, at installationer med vand og el kræver autoriseret håndværkerhjælp. Så kræver montering af toilet at sådanne installationer skal flyttes, må du altså ty til professionel hjælp. 

Afmontering af det gamle toilet og den øvrige opsætning af det nye, må du til gengæld godt selv håndtere. 

Gør det du kan og få hjælp til resten

Det kan være at du både kan lave en del af opgaven selv og hyre en håndværker til de dele du ikke føler dig kompetent til. Starter du med at læse denne guide, er du ihvertfald allerede godt på vej til at finde den rigtige løsning. 

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere