Drømmer du om en dobbelt garage med plads til to biler eller en garage med værksted, er der mange muligheder at vælge imellem. Du kan opføre en fritstående garage eller en garage, som er bygget på dit hus med overdækning. Du kan få en meget stor garage eller en mindre garage. Det kan være en garage i træ, en muret garage eller en garage i gasbeton. Ligeledes kan du vælge at der skal være ekstra plads til opbevaring. Det kan være et indbygget skur, et værksted eller et hobbyrum.
Lige så mange muligheder der er for at bygge en garage, er der tilsvarende omkostninger som passer til de valg du træffer. Nye bygninger, uagtet formålet, koster mange penge. Ønsker du en billig løsning hvor du kan spare penge i dit byggeprojekt, er det værd at kigge på valg af materialer samt på garagens størrelse og indhold, fx om der skal være værksted. Kan du lave noget af arbejdet selv, kan der også være noget at spare.
Den samlede pris på en garage afhænger af flere faktorer. Vil du gerne opføre en dobbelt garage, kan du læse om priser, materialer, byggetilladelse og meget mere, i artiklen her.
Hvor stor skal en dobbelt garage være?
For at der er plads til to biler i den dobbelte garage, er garagen nødt til at have en vis størrelse. Som hovedregel siger man, at en garage til én bil skal være cirka 40 m2, mens den dobbelte garage skal være minimum 50 m2.
Kvadratmeterpriser for en dobbelt garage kan være svært at beregne, da der er mange individuelle valg som kan træffes og som enten kan spare dig mange penge, eller koste dig mange penge. Din nye garage kan således blive en stor investering, hvis du drømmer om bestemte materialer, størrelse og indretning, samt hvis du er helt afhængig af hjælp fra professionelle folk. Den samlede pris defineres dermed af hvor mange tilvalg du tager og hvor meget du kan lave selv.
Dobbelt garage med værksted
De fleste garager har plads til én eller to biler, eller er en kombination af en carport med et skur eller hobbyrum. Andre er større bygninger, hvor garagen også rummer et værksted, som giver plads til mere end blot opbevaring af ski, cykelpumpe, barnevogn eller motorsav.
Drømmer du om et værksted med støbt gulv, måske endda med gulvvarme, hvor der ikke kun er plads til bilen, mens også til at lave projekter og håndværk, er en garage med værksted, en investering som svarer til den du lægger i dit hus, når dette skal renoveres. Det er typisk ikke billigt at opføre en garage med værksted, fordi der skal laves flere kvadratmeter, flere vinduer, døre, mere isolering, måske støbes et gulv på fundamentet, indsættes vand og laves el.
Ligesom med alle andre garager, er der dog forskel i prisen alt efter materialer. En dobbelt garage i træ er billigere end en i sten, mens sten er billigere end gasbeton. Har din bygning en vis størrelse, er der dog en omkostning af betydning, uanset valg af materialer og tilføjelse af værksted. Omkostninger til fundament, el-arbejde og tag er nogenlunde det samme, uagtet det øvrige materialevalg og om der er værksted eller andre rum i bygningen.
Hvad koster en dobbelt garage?
En dobbelt garage er dyrere end en garage til en enkelt bil. Til gengæld får du også mere plads til livet. Den største fordel er givetvis plads. Der er ikke kun plads til de to bilers størrelse, men også til cykler, værktøj og meget andet. Prisen for at bygge dobbelt, er dog også en mere bekostelig investering, som kan være svær at udregne kvadratmeterpriser på. Udgangspunktet er ofte, at den beregnes på en række standardvalg, hvorefter du kan tilvælge fx materialer, mere el eller flere vinduer. Samtidig er prisen også varierende efter, om dit garagebyggeri skal bygges sammen med dit hus eller være fritstående.
Kvadratmeterprisen på en færdigbygget garage i almindelig størrelse, bygget af professionelle håndværkere, starter på 6.500 – 8.000 kr hvis det er en fritstående garage. Hvis den nye garage skal være bygget sammen med dit hus, starter kvadratmeterprisen på priser mellem 8.500 kr og 10.000 kr. Deraf kan udledes, at en tilbygning koster fra 1.000 – 2.000 kr mere pr. m2, end en garage som står frit.
Når en garage er dobbelt, ligger kvadratmeterprisen ofte omkring 10.000 kr. Det gælder uanset om der er tale om en garage i træ eller en muret garage. En færdigbygget garage til to biler, som er fuldmuret, koster gerne i omegnen af 400.000 kr.
Få 3 gratis tilbud på Dobbelt garage
Forstå konceptet på 60 sekunder:
Priseksempler på hvad en garage koster at bygge
Når du skal bygge, er det rart at have nogle priser at forholde sig til. Nedenstående tabel viser priseksempler på at bygge en garage til bilen, med hjælp fra en håndværker. Priserne tager udgangspunkt i, at garagen står frit og således ikke højde for meromkostninger, som tilkommer hvis du vælger at bygge garagen som en tilbygning.
Priserne kan alene anses for at være vejledende. Ethvert byggeprojekt bør tage udgangspunkt i et eller flere tilbud, som udarbejdes af professionelle håndværkere.
Tabel 1: Bygning af garage
Garage pris,Antal kvadratmeter | Pris pr. kvadratmetertrægarage | Pris pr. kvadratmeter muret garage | Samlet pris indenfor prisspænd(inklusive moms) |
20 | 7.000-8.500 kr | 8.500-10.000 kr | 140.000 – 200.000 kr |
30 | 7.000-8.500 kr | 8.500-10.000 kr | 210.000 – 300.000 kr |
40 | 7.000-8.000 kr | 8.500-9.500 kr | 280.000 – 380.000 kr |
50 | 7.000 kr | 8.500-9.000 kr | 350.000 – 450.000 kr |
Hvilken type dobbelt garage vil du gerne bygge?
Uanset om du bygger en enkelt garage eller en dobbelt, vil dit valg af materialer og design påvirke det samlede udtryk. Dels garagens eget udtryk og dels husets udtryk som påvirkes af garagens og omvendt. Det kan derfor være essentielt at overveje, hvilke materialer og stil som passer ind på din grund og til dit hus – særligt hvis der skal være en overdækket forbindelse mellem de to bygninger.
Selvom funktionalitet er afgørende for garagens værdi, er udseende lige så vigtigt for hele din grund og ejendomsværdi. Du skal potentielt kigge på din garage i mange år, så det er vigtigt at tage den rigtige beslutning.
En garage af mursten
Er huset lavet af mursten, er det oplagt at få en garage af mursten. Det gælder uanset om din bolig er stor eller lille, rækkehus eller villa. Hvis du skaber et ensartet udtryk i byggeriet, får du en ejendom som fremstår med et afbalanceret design der har sammenhæng.
Det kan potentielt være svært at få en nybygget garages sten til at fremstå med samme look som huset, fordi der er forskel på alderen på stenene og den nuance de kommer ud med i brændingen. Finder du kontrasten for stor, kan du overveje at vandskure / pudse og give maling. Er væggene på huset allerede pudset og malet, er det oplagt at gøre det samme med garagen.
Det er meget populært at bygge i mursten, men byggeriet kræver god planlægning, et fundament og en tegning som mureren kan opmure efter. Du skal således ikke blot have styr på byggetilladelsen, form og farver, men også have tegnet det nøjagtige layout af garagens udseende.
En garage i træ
Vil du gerne bygge en garage i træ, kan det oftest sagtens lade sig gøre. De forekommer mest i sommerhusområder og til huse som er lavet af træ, men kan sagtens fungere sammen med andre typer huse, lavet af andre materialer. Det er dog nemmere at få materialer og farve til at spille sammen, hvis din garage står frit.
Der er fordele og ulemper ved alle materialer, og således har træ også sine. En garage af træ er typisk billigere at bygge, vejer ikke så meget og kræver derfor ikke samme fundering som en garage af sten, og kan passe sammen med mange typer huse og farver.
På ulempesiden kræver en beklædning af træ, at der males og slibes med jævne mellemrum. Ergo; der er mere vedligehold forbundet med at vælge træ som materiale, end mursten og beton.
En garage i beton
Skal væggene på din nye garage være lavet af beton, må du sandsynligvis have en god portion penge op af lommen. Gasbeton er nemlig dyrere at bygge med end man skulle tro. Forventer du en kvadratmeterpris under 10.000 kr, skal du ikke vælge gasbeton.
Forhør dig hos fagfolk om, hvad der skal til for at du kan bygge i gasbeton. De fleste håndværkere er vant til at bygge med forskellige materialer og kan svare på specifikke udregninger og kvadratmeterpriser, på byggeriet du ønsker at opføre.
Integreret garage eller fritstående garage?
Der er klare fordele ved at få en integreret dobbelt garage til din bolig. Det gør det nemt at få et garagebyggeri forbundet med vand, gulvvarme og el, og du kan gå fra bilen og ind i dit hus uden at blive våd, når det regner eller få våde sko, tasker og jakker med ind. Specielt i det danske vinterhalvår kan sådanne fordele være attraktive for mange. Desværre er det også en dyrere løsning end en fritstående.
Du skal regne med, at priser for en fritstående dobbelt garage skal tillægges mellem 1.000 kr og 2.000 kr ekstra pr. kvadratmeter, for at svare til prisen for en integreret.
En fritstående garage har ikke samme fordele som den integrerede, men koster til gengæld mindre. Samtidig er det også en nemmere proces i byggeriet og giver mere frihed til udformning og størrelse. Derudover er det også nemmere at tilpasse designet til huset, når de to byggerier ikke skal hænge sammen.
Sådan vælger du hvilken garage du skal have
I processen fra ønsket om at bygge en garage, til du når dertil, er der flere ting du skal tage stilling til, sørge for og definere. Nedenstående spørgsmål kan muligvis hjælpe dig på vej i din proces.
- Hvad må garagen koste?
- Hvilket materiale ønsker du at bygge garagen i?
- Skal garagen stå frit eller hænge sammen med din bolig?
- Hvor stor skal din dobbeltgarage være?
- Skal der være et værksted?
- Skal der isoleres og lægges gulvvarme?
- Skal der være vinduer og døre / naturligt lysindfald?
- Kan du lave en del af arbejdet selv eller skal håndværkerne lave det hele?
- Har du søgt en byggetilladelse og har du tjek på lokalplaner og eventuelle servitutter?
Regler for garager
Før du kan komme i gang med at bygge din dobbeltgarage, skal du sandsynligvis søge en byggetilladelse. For at denne bliver givet af kommunen, skal du overholde byggereglerne, både de almindelige og dem som eventuelt gælder i dit lokalområde.
Har du styr på byggeprocenten?
Alle ejendomme har en bebyggelsesprocent og typisk må denne ikke overstige 30 % – i nogle områder mindre, fx 20-25 %. Sørg derfor for at tjekke, om den garage du gerne vil bygge, kombineret med antallet af kvadratmeter i din bolig og eventuelle andre bygninger på din grund, ikke overstiger den tilladte bebyggelsesprocent.
Eksempel:
En grund på 1.000 m2 med en tilladt bebyggelsesprocent på 30, må have 300 m2 bygninger. Har du bebygget 180 m2, må dit garagebyggeri altså maksimum fylde 120 m2.
Regler for sekundært byggeri
Ordet “sekundært byggeri” dækker over, at der er tale om byggeri, som ikke anvendes til beboelse. Der findes en række regler for denne type byggeri, som du skal følge.
Nedenstående regler er gældende for byggeri af garager:
- Er garagen mindre end 20 m2 ved et rækkehus og står frit, skal der ikke søges om byggetilladelser, men blot anmeldes til kommunen at du har bygget den.
- Er garagen større end 35 m2 og mindre end 50 m2 ved en villa og står frit, skal du ikke søge tilladelse til at bygge den, men blot anmelde når du har gjort det.
- Ansøgning om byggetilladelser godkendes på baggrund af en tegning af dit projekt samt en beskrivelse af alt fra mål til materialer, plan for færdiggørelse m.v.
- Garagen skal bygges mindst 2,5 meter fra skel
- Garagen må ikke have vinduer og døre ind i mod eventuelle naboers huse
- Taget på garagen må ikke være højere end 2,5 meter på højeste sted.
- Der kan være særlige regler / servitutter / lokalplaner i dit område som sætter nogle af ovenstående regler til side.
FAQ
Hvad koster en dobbelt garage?
Du skal regne med at en dobbelt garage koster fra cirka 10.000 kr pr. kvadratmeter og opefter.
Hvor stor må min garage være?
Garager på mere end 50 m2 ved villaer kræver byggetilladelser og tilsvarende over 20 m2 ved et rækkehusbyggeri. Hvor stor garagen kan ende med at blive, afhænger af bebyggelsesprocenten på din grund og den tilladte størrelse i dit område. Typisk er den tilladte bebyggelsesprocent mellem 25-30 % af dit ejendomsareal.