Afmontering af brændeovn og skorsten | Læs regler og se priser

Er det på tide at komme af med din gamle brændeovn? I så fald er du kommet til det rigtige sted, da vi guider dig til, hvordan afmontering af en brændeovn foregår. Det er ikke umuligt at klare arbejdet selv, hvis du har hænderne skruet rigtigt på og en lille viden om processen, men vi vil nu stadig anbefale dig at få professionel hjælp til opgaven.

Hvad er prisen for afmontering af brændeovn

Det er svært at give et præcist tal på, hvad en afmontering af brændeovn koster. Det skyldes, at der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når prisen skal udregnes. Det kan f.eks. sagtens tænkes, at der skal laves en del i hjemmet efter nedtagelsen af en brændeovn, hvis ikke du opsætter en ny model i samme installation. 

De fleste brændeovne er nemlig installeret til at gå op gennem huset, hvorfor der som minimum er et hul ind i væggen eller i loftet, som skal fyldes, slibes og males over. Det præcise arbejde, som du kan forvente, kan du læse mere om i nedenstående afsnit.

Afmontering af skorsten til brændeovn og selve brændeovnen

Hvis du ønsker at fjerne al installation til en brændeovn, det vil sige også skorstenen, så bliver det et endnu mere krævende stykke arbejde. Du skal nemlig sørge for at dække alle huller og åbninger, som er forårsaget af brændeovnen og skorstenen, da du ellers risikerer at få en slem overraskelse, når du skal betale din varmeregning, eftersom varmen kan fosse ud af huset gennem hullerne.

Umiddelbart vil vi anbefale dig at hyre professionelle fagmænd til jobbet, også selvom du normalt er en rigtig gør-det-selv person, da de det er et meget omfattende arbejde. Du skal f.eks. både sørge for at mure huller til, mørtle dem, pudse dem op og male dem over, så man ikke kan se, at der tidligere har været et hul. Har din brændeovn haft sin egen skorsten, der nu skal fjernes, skal du højst sandsynligt også reparere et hul gennem både loft og tag. Derudover er det vigtigt, at tagkonstruktionen reetableres efterfølgende. Husk at isolere optimalt, så intet træk eller vand kan komme ind gennem taget.

Det vil i mange tilfælde også være nødvendigt at reparere gulvet, hvor brændeovnen har stået, da de fleste brændeovne står på klinkebelægning eller en plade af glas eller metal. Af den grund er gulvet under pladen ikke nødvendigvis i samme stand som resten. Du kan derfor godt sætte penge af til at skulle slibe gulvet ned, hvis du har trægulv, eller lægge en omgang nye fliser, hvis du har flisegulv.

Sådan kommer du af med din gamle brændeovn

Du kan vælge mellem de nedenstående fire metoder til at komme af med din gamle brændeovn. Vi vil desuden gerne lige pointere, at du IKKE må give din gamle brændevogn væk eller sælge den. Det skyldes, at ældre brændeovne ikke lever op til krav om partikeludledning. I stedet skal du:

  • Selv indlevere den på din kommunes genbrugsplads
  • Bestille en flyttemand, der kan transportere brændeovnen til den nærmeste genbrugsplads
  • Sælges din brændeovn til en skrothandler. Hvis den indeholder nok jern, kan det være, at skrothandleren selv vil komme og hente brændeovnen hjemme hos dig
  • Købe en ny brændeovn og aftale med forhandleren, at de skal tage din gamle brændeovn med

I de første tre situationer skal du selv stå for at afmontere brændeovnen på forhånd.

Få 3 gratis tilbud på afmontering af brændeovn

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på afmontering af brændeovn – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Indhent 3 tilbud til afmontering af brændeovn

I de ovenstående afsnit har vi kort opridset, hvor indviklet en proces det kan være at afmontere brændeovnen selv. Men hvad vi ikke er kommet nærmere er, hvordan du finder det bedste tilbud til afmontering af din gamle brændeovn (og eventuel montering af en ny variant). Uanset om du skal have afmonteret brændeovnen, skorsten og have fikset huller eller blot have afmonteret din gamle brændeovn og installeret den nye, så kan du med fordel søge hjælp hos 3byggetilbud.dk. På deres hjemmeside kan du nemlig blot udfylde en formular med beskrivelsen af dit projekt, hvorefter du vil modtage tre uafhængige tilbud på opgaven fra tre forskellige virksomheder. Og du vælger helt selv, hvilken af de tre tilbud du vil gå med – eller ingen af dem, hvis ikke du er tilfreds. Der er nemlig ingen binding eller forpligtelse ved brug af 3byggetilbud.dk.

Mulighed for tilskud til afmontering af brændeovn og skorsten 

Det har tidligere været muligt at få et tilskud til skrotning af en ældre brændeovn, men denne ordning er desværre udløbet. I stedet kan du få fradrag på diverse håndværksydelser ved at angive det på din skatteopgørelse. Du skal dog overholde følgende for at kunne få fradraget godkendt:

  • Der skal betales elektronisk, såsom via netbank, med dankort eller MobilePay, og ikke med kontanter
  • Du skal have en dokumentation for det udførte arbejde
  • Du skal være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet udføres, samt have almindelig skattepligt i Danmark
  • Hvis din bolig er en helårsbolig, skal du bor der, idet arbejdet udføres

Du kan læse mere om de generelle betingelser for at få godkendt håndværkerfradrag på Skat.dk. Du kan også læse mere om, hvad der kan tages med i håndværkerfradraget her. Andre ting du skal være opmærksom på i forhold til håndværkerfradraget er, at det kun dækker arbejdsløn inklusive moms, men ikke selve de materialer, der bliver brugt i forbindelse med arbejdet. Fradraget værdi er desuden cirka 26 procent.

Der er netop blevet fremsat et nyt lovforslag om, at en ny ejer skal udskifte huset / lejlighedens brændeovn, hvis denne er ældre end fra 2003. Dette er for yderligere at mindske mængden af forurening i luften på grund af gamle brændeovne. Du kan læse mere om lovforslaget her.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud ifm. afmontering af brændeovn?

Du kan med fordel lægge vejen forbi 3byggetilbud.dk, hvis du ønsker at finde frem til det bedste tilbud for afmontering af en brændeovn, uden selv at skulle gøre alverden.

Kan jeg få tilskud til afmontering af min brændeovn?

Der findes ikke længere et decideret tilskud til afmontering af brændeovne, men du kan benytte dig af håndværkerfradraget over skatten, hvis du ønsker at spare lidt penge på udgiften.

Hvor skal jeg gøre af den gamle brændeovn?

Du må ikke sælges din gamle brændeovn, da den højst sandsynligt ikke lever op til nye krav om partikeludledning. I stedet skal du aflevere den på en genbrugsplads.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere