Nivellering af gulv | Stor gør-det-selv guide

Skal du lægge nyt gulv? Inden du lægger det nye gulv, er det vigtigt, at underlaget er jævnt og plant. Uanset hvilken slags gulvbelægning du skal lægge, hvad enten det er for eksempel fliser, træ, vinyl eller tæppe, skal gulvet være jævnt, uden buler eller huller. Nivellering af undergulvet er derfor første del af processen. Hvordan nivelleres gulvet? Få tjek på det her.

Nivellering betyder, at du sikrer et ensartet niveau over hele gulvet. Gulvet skal være jævnt, altså have en plan overflade, så gulvbelægningen ikke vipper eller knirker. Når du for eksempel skal lægge fliser oven på et betongulv, skal fliserne kunne lægges fuldstændig jævnt. Dette sikrer du ved at nivellere dit betongulv forinden med spartelmasse.

Hvad koster det at nivellere sit gulv?

Når du selv klarer arbejdet, kræver projektet indkøb af en del materialer og redskaber. Især drejer det sig om mængden af spartelmasse, som selvfølgelig afhænger dels af gulvarealets størrelse, dels af mængden og størrelsen af huller og sprækker i betongulvet, som skal fyldes op for at få en jævn overflade. Et priseksempel kan se sådan her ud:

De grundlæggende ting:

  • Spartelmasse: ca. 20-25 kr. pr. m2
  • Primer: ca. 200 kr.
  • Pigrulle: ca. 250 kr.

Gør det selv-projekt:
Skal du klare nivellering af for eksempel 20 m2 gulv, bliver det så ca. 400-500 kr. for spartelmasse, plus yderligere 400-500 kr. for primer og pigrulle, altså i alt små 1.000 kr. Dog er ovenstående priser vejledende, og desuden kan mængden af spartelmasse variere meget fra det ene projekt til det andet, alt efter hvor mange huller og revner, der er i gulvet.

Hjælp fra en professionel:
Nivellering af betongulv udført af professionelle kan fås for omkring 200 kr. pr. m2. Prisen afhænger dog af hvor i landet, du bor, der kan komme ekstra udgifter på til kørsel, specielle detaljer i arbejdet og så videre. Men med en gennemsnitlig pris på 200 kr. pr. m2, vil 20 m2 altså komme op på ca. 4.000 kr. Så der er penge at spare ved at klare arbejdet selv.

Få 3 gratis tilbud på Nivellering af gulv

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Nivellering af gulv – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Hvad betyder selvnivellerende?

Selvnivellerende lyder rart, men det klares dog ikke uden en vis indsats fra din side. Grundprincippet i selvnivellering går ud på at benytte en meget flydende spartelmasse, også kaldet selvnivellerende beton, som er nem at fordele jævnt over hele gulvet. Du blander din spartelmasse efter instruktionerne fra producenten og hælder den derefter ud over dit gulv.

Efterhånden som du hælder spartelmassen ud over gulvet, skal den fordeles med en spartel eller gulvsvaber. For at få overfladen jævn bør du køre efter med en pigrulle, fordi pigrullen sikrer, at der ikke er luftbobler i spartelmassen. Hele processen kan gøres nemmere ved at anvende en blandestation med tip i stedet for plastspande til at hælde spartelmassen ud.

Selvnivellerende gulvspartel

Denne type spartel har flere navne og kaldes også for flydespartel. Du køber spartel som pulver i sække, som du derefter blander op med vand derhjemme. Det er vigtigt at følge vejledningen især for blandingsforholdet. Spartelmassen skal have den rigtige konsistens, så den nemt kan jævne gulvet og fylde alle fordybninger. Gulvet skal være helt plant.

Sådan gør du

Proceduren for nivellering af undergulve er i princippet den samme uanset hvilken slags gulvbelægning, der skal ovenpå. Ideen er at få overfladen jævn og desuden i vater, altså så gulvet er plant og samtidig ikke skråner. Forarbejdet med nivellering af gulve afhænger dog af undergulvets stand. Hvis betongulvet i er dårlig forfatning, kræver det en del arbejde.

Sådan nivellerer du dit betongulv

Hvis der er tale om et porøst gulv, er det vigtigt at få dette tjekket først. Det gør du ved først at hælde lidt vand på gulvet for at se hvor hurtigt, gulvet suger vandet. Hvis vandet suges op på under 1 minut, er gulvet porøst, og det skal have særlig hærdende primer. Primeren skal derefter tørre mindst 48 timer, så den kan hærde nok, inden du begynder med spartelmasse.

Næste punkt er at tjekke dit gulv for revner og forhøjninger. Inden du begynder at fuldspartle hele overfladen, skal større sprækker fyldes med mørtel eller spartelmasse. Forhøjninger på overfladen skal du slibe væk.Gulvet skal være rent, der må ikke være støv, maling, limrester eller andet snavs. Rens også med ammoniak blandet i vand. Et fedtfrit gulv er vigtigt.

Dernæst drejer det sig om at få gulvet plant og i vater. Hvis der er større ujævnheder, er det nødvendigt at justere højden på områder af gulvet. Du skal bruge en smal, lige trælægte på et par meters længde. De lægger trælægten med den smalle side på gulvet, og du vil da kunne se, om der er højdeforskelle. Mere end 0.5 cm skal fyldes med spartelmasse.

Undergulvet skal være i vater, og det kan være nødvendigt med en opretning. Dette kræver et langt vaterpas og en tommestok. Vær opmærksom på, at du ikke ukritisk skal vælge det højeste punkt som ønsket niveau. Gulvet skal ikke blive for højt, så du måske får problemer med at åbne døre. At nivellere gulv kan derfor godt medføre, at der skal slibes noget af.

Sådan nivellerer du dit flisegulv

Blandt de forskellige gulve er det særlig vigtigt ved klinker, at undergulvet er helt jævnt. Selv en lille smule ujævnhed kan gøre det vanskeligt at få lagt flisegulvet, og skulle det alligevel lykkes, er der risiko for, at fliserne efterfølgende knækker eller vipper. Samtidig påvirker det gulvets højde, at flisegulv skal have fliselim ovenpå primer og flydespartel, plus til sidst fliser.

Sådan nivellerer du dit trægulv

Nivellering af trægulv foregår efter de nævnte grundprincipper for nivellering af undergulve. Vær opmærksom på, at du skal slukke for eventuel gulvvarme, og afdække afløb, inden du starter med primer og flydespartel, og at du giver primeren tid til at tørre, inden du kommer flydespartel på. Dette gælder for alle typer gulvbelægning, herunder altså også trægulv.

Hvilke materialer skal du bruge?

De grundlæggende ting er som nævnt primeren, flydespartel, pigrulle. Hertil trælægte, vaterpas, spartel, gulvsvaber, plastikspande, rørestav. Husk støvmaske blande massen. Din spartelmasse skal være ‘flydespartel gulv’, men du køber den som pulver, du selv rører op med vand. For vejledningen og start med at blande en smule for at tjekke konsistens.

Gør-det-selv-projekt eller professionel håndværker?

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

Nivellering af betongulv udført af professionelle kan fås for omkring 200 kr. pr. m2. Prisen afhænger dog af hvor i landet, du bor, der kan komme ekstra udgifter på til kørsel, specielle detaljer i arbejdet og så videre. Men med en gennemsnitlig pris på 200 kr. pr. m2, vil 20 m2 altså komme op på ca. 4.000 kr. Så der er penge at spare ved at klare arbejdet selv.

Vælger du et gør-det-selv-projekt, kan det lette arbejdet en del at leje nogle redskaber. For eksempel en våd- og tørstøvsuger (for at få undergulvet helt rent), en rotationslaser (i stedet for arbejdet med vaterpas) og en blandestation med tip (i stedet for at slæbe på spande). Disse redskaber kan lejes online, det kræver blot at oprette en konto og få en adgangskode.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere