Lægning af plankegulv – Hvad koster det? (GUIDE)

I denne artikel kan du blive klogere på lægning af plankegulv, og hvad det koster at få lagt plankegulv af en professionel. Vi sætter også fokus på, hvilket prisleje du kan forvente, hvis du klarer opgaven selv, samt vejleder dig med en trin-for-trin guide.

Har du allerede et plankegulv, kan du også få gavn af at læse artiklen. Senere i teksten kan du nemlig læse om, hvordan du bedst vedligeholder dit plankegulv, uanset hvilken træsort du har i hjemmet.

Prisen for lægning af plankegulv starter fra omkring 200 DKK pr. m2 gulvbrædder. Derudover skal du indregne mellem 300 og 900 DKK i timen, hvis du benytter dig af en professionel håndværker.

Har du allerede et plankegulv, kan du også få gavn af at læse artiklen. Senere i teksten kan du nemlig læse om, hvordan du bedst vedligeholder dit plankegulv, uanset hvilken træsort du har i hjemmet.

Prisen for lægning af plankegulv starter fra omkring 200 DKK pr. m2 gulvbrædder. Derudover skal du indregne mellem 300 og 900 DKK i timen, hvis du benytter dig af en professionel håndværker.

Hvad koster lægning af plankegulv?

Plankegulvet koster i sig selv normalt mellem 200 og 1.000 kroner pr. m2. Prisen svinger en del, da tykkelsen og kvaliteten af træet spiller en afgørende rolle. Du kan altså sagtens finde dyrere gulvplanker end til 1.000 kroner pr. m2, og dem kan du udmærket gå efter, hvis du vil have det bedste af det bedste. Ønsker du et billigt plankegulv, skal du gå efter de varianter, der kun koster et par hundrede kroner.

Uanset om du vælger en af de dyrere eller billige varianter, kan du være sikker på, at du får et gulv af god kvalitet. Denne type gulv er nemlig i en mere massiv konstruktion end andre typer af gulve, hvilket også er årsag til den højere kvadratmeterpris.

Cirkapris pr. kvadratmeter
Billige plankegulv200 til 300 DKK
“Almindeligt” plankegulv i god kvalitetOmkring 500 DKK
Højkvalitets plankegulv+1.000 DKK
Professionel til at klare opgavenPris for en håndværkerMellem 300 og 900 DKK i timen

Gør-det-selv eller få en professionel håndværker til opgaven

Du skal gerne overveje, om du ønsker at klare arbejdet selv eller få en fagmand til at stå i spidsen for projektet. Dette har nemlig også en indflydelse på prisen. Det skyldes, at en håndværker koster mellem 300 og 900 kroner i timen. Denne udgift er du således nødt til at indregne, hvis du ikke vil stå i spidsen for projektet selv.

I og med at lægning af plankegulv kan være en omfattende opgave, kan det være en fordel at finde plads i budgettet til en professionel. I så fald kan du være sikker på, at arbejdet udføres uden risiko for fejl og mangler.

Priseksempel:
Du investerer i en håndværker til at lægge plankegulv på 30 m2. Fagmanden koster 500 DKK i timen, og opgaven tager 5 timer. Vælger du plankegulv til 250 DKK pr. m2, skal du af med 10.000 kroner i alt. Til sammenligning vil et plankegulv til 800 DKK pr. m2 koster 26.500 kroner at få lagt af en professionel.

Vælger du selv at lægge plankegulv i et rum på 30 m2, har du flere penge til rådighed til selve gulvplankerne. Du kan købe gulvplanker til knap 900 DKK pr. m2 for de samme penge, som hvis du fik opgaven klaret af en håndværker, hvor plankerne koster 800 DKK pr. m2.

Få 3 gratis tilbud på lægning af plankegulv

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på lægning af plankegulv – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Sådan lægges et plankegulv – Trin for trin guide

Du kan sagtens lægge et plankegulv selv, hvis du sætter dig godt ind i processen og har hænderne skruet rigtigt på. Vær opmærksom på, at det er en omfattende arbejdsopgave, så du skal væbne dig med tålmodighed og sætter optimal tid og energi af til projektet. 

Derudover er det vigtigt, at du undervejs i processen går forsigtigt til værks, så du får lagt gulvet præcist.

Husk desuden at sikre dig, at du har det korrekte værktøj og rette mængde materialer til rådighed, så du ikke går i stå undervejs.

  • Mål arealet som gulvet skal lægges på: For at komme godt fra start, er det vigtigt, at du måler arealet præcist. På den måde ved du, hvor mange planker du skal have. Hvis arealet ikke er firkantet, men har hjørner, buer e.l., kan det være en fordel at købe lidt ekstra, så du ikke mangler planker senere i processen
  • Sørg for de rigtige temperaturforhold: Du skal gerne sikre dig, at temperaturforholdene og luftfugtigheden i rummet er i orden. Den ideelle temperatur er omkring 20 grader. Når du modtager gulvet, skal plankerne have samme temperatur som rummet, inden du kan begynde at lægge det. Det betyder, at trægulvet gerne skal ligge minimum to døgn, før projektet går i gang. Lægges gulvet på nylagt beton, skal man huske at sikre, at det nye underlag er helt tørt, inden montering
  • Tjek om underlaget er jævnt: Du skal sørge for, at underlaget er jævnt, før du begynder at lægge selve gulvet for at sikre det bedste udgangspunkt. For en konstruktion der kan bære, bruges strøer under gulvet, som plankerne fastgøres til. Lægning af trægulv på strøer er især en fordel, hvis du er usikker på, om gulvet i forvejen er helt jævnt
  • Udlæg fugtspærre for at undgå fugt og skimmelsvamp: Hvis du gerne vil være helt sikker på at undgå fugt, bør du lægge fugtspærre på gulvet, inden du lægger det første bræt. Fugt kan give mange gener, såsom skævheder og skimmelsvamp, og det kan koste mange penge at udbedre
  • Tjek om dørene støder på: Det er en god idé at tjekke op på, om dørene vil støde på, når gulvet lægges. Man kan lægge en planke under dørenes åbningsfelt for at tjekke, om alt er som det skal være
  • Fjern dørkarme og paneler: For at kunne komme ordentligt til og få lagt gulvet uden revner og kanter ved vægge og døre, er det en god idé at fjerne dørkarme og paneler
  • Læg gulvet på langs med indfaldende lys: Et ofte stillet spørgsmål er, hvilken vej ens brædder skal vende. En tommelfingerregel er, at man skal lægge gulvet på langs med det primære indfaldende lys og i den samme retning, som den mest anvendte indgang. Det vil generelt have en stor indflydelse på gulvets udseende, hvilken vej man har valgt at vende brædderne
  • Fastgør plankerne med søm eller skruer: Når plankerne er placeret, skal de fastgøres med enten søm eller skruer. Massive plankegulve skal altid forbores inden, man skruer skruerne i, da man derved opnår et langt pænere resultat
  • Afstand til væg på minimum 15 mm: Den sidste planke må ikke have en afstand mindre end 15 mm til væggen. Dette skyldes, at plankegulvet vil give sig, og med den ekstra plads giver man mulighed for dette, uden risiko for ujævnheder og skæve planker

Har du brug for mere vejledning? I så fald kan du se videoer af, hvordan arbejdet udføres:

Fordele ved et plankegulv

Er du endnu ikke overbevist om, hvorfor du skal investere i et plankegulv? I så fald får du herunder 5 fordele ved at vælge denne type gulvbelægning:

  • Klassisk og tidsløst design, hvorfor det passer til ethvert hjem
  • Består af et holdbart materiale, så du kan få glæde af looket i mange år
  • Mulighed for at nedslibe plankegulvet, hvis der skulle opstå ridser eller revner
  • Kan købes som mange forskellige træsorter
  • Mulighed for at tilpasse prislejet til ens eget budget

Kan man lægge plankegulv ovenpå gammelt gulv?

Du kan sagtens lægge et nyt plankegulv ovenpå et eksisterende gulv. Dette gør processen en del lettere, da du så ikke skal til at fjerne det gamle gulv, før du kan lægge det nye.

Vær dog opmærksom på, at det ikke anbefales at lægge et plankegulv på et eksisterende trægulv. Det skyldes, at trægulve giver sig over tid. Du risikerer således, at de to gulve giver sig lidt forskelligt, hvilket kan skabe ujævnheder.

Det er dog intet problem at lægge plankegulv på beton, fliser, laminat, vinyl etc.

Vedligeholdelse af plankegulv

Et plankegulv er fremstillet af massivt træ, hvorfor det kræver vedligeholdelse. Typen af vedligeholdelse skifter, alt efter hvilken træsort der er tale om. Tilstanden af plankerne har også en betydning for vedligeholdelsesmetoden.

Læs mere om, hvordan du vedligeholder dit plankegulv i de nedenstående afsnit. Vi vejleder dig også til, hvordan du får gulvet pænt igen, hvis der er tale om gamle og slidte brædder.

Overfladebehandling sikrer bedre holdbarhed

Et nyindkøbt plankegulv vil typisk allerede være blevet overfladebehandlet. Er det ikke det eller er der tale om et ældre gulv, som skal nedslibes, vil vi anbefale dig at overfladebehandle brædderne, når de er blevet lagt.

Et ubehandlet gulv er generelt mere sart, og vil derfor hurtigt se slidt ud. Derudover vil det være sværere at gøre en ubehandlet overflade ren, hvilket ikke er optimalt, hvis du spilder på gulvet. Det kan godt betale sig at overfladebehandle træet flere gange over tid, men dette bør gøres efter behov frem for på faste tidspunkter.

Det er muligt at vælge mellem flere forskellige typer af overfladebehandlinger, som netop passer til diverse træsorter og har indvirkning på træets efterfølgende udseende. I valget af overfladebehandling, bør du især gøre dig overvejelser om de følgende parametre:

  • Slid: Det første, du skal tænke over inden valget af overfladebehandling, er, hvor meget slid plankegulvet vil blive udsat for. Ønsker man et gulv med samme look i hele huset, skal man tage udgangspunkt i det rum, hvor gulvet vil blive slidt mest. Har man trapper i hjemmet, vil disse ofte slides hurtigere, og så kan lak være en god løsning. Trapper kan dog godt få lak, mens gulvet i andre rum får en anden behandling, uden det vil skabe den store forskel i udseendet
  • Træsort: Der er stor forskel på træsorter. Nogle er mere slidstærke end andre, og nogle træsorter kan ikke tåle enkelte typer overfladebehandlinger. Det er altid vigtigt, man er opmærksom på dette, så man ikke ødelægger træet og må starte forfra
  • Udseende: De forskellige typer af overfladebehandlinger vil resultere i hver deres look og udtryk. Gulvet kan blive mørkere eller lysere, og der kan være forskel på, hvor blankt eller mat gulvet bliver

Uanset hvilken type behandling man vælger, vil den have til formål at beskytte gulvet og forlænge gulvets levetid. Umiddelbart er der forskellige krav til vedligeholdelse, afhængigt af hvilken type gulv du har og hvilken behandling du vælger til at holde gulvet pænt. 

Læs  mere om de forskellige typer af overfladebehandlinger i de følgende afsnit. Er du i tvivl om, hvilken der passer bedst til dine gulvbrædder, kan du med fordel spørge en fagmand til råds.

Du kan købe plankegulv i mange forskellige træsorter, og dermed også i mange farver og nuancer. Det er helt op til dig, hvilken variant du ønsker at gå efter.
Du kan købe plankegulv i mange forskellige træsorter, og dermed også i mange farver og nuancer. Det er helt op til dig, hvilken variant du ønsker at gå efter.

Ludbehandling

En ludbehandling er oplagt, hvis du har et lyst trægulv, og gerne vil bevare dets lyse farve, uden at risikere, at det får gullige toner. Det skyldes, at ludden modvirker træets naturlige gulning. 

Denne behandling vil ikke kunne stå alene, og du skal derfor enten behandle med sæbe eller olie efterfølgende. Bemærk, at ludbehandlinger egner sig til lyse træsorter, men at der findes andre typer, såsom løvtræslud og nåletræslud. 

Løvtræslud anvendes på hårdt træ, f.eks. bøg, mens nåletræslud anvendes på fyr, gran og pitchpine. Mørke træsorter som mahogni og teak må ikke ludbehandles.

Sæbebehandling

En overfladebehandling med sæbe er velegnet til trægulv af rustikke brædder. Det vil give et rigtig flot og naturligt udtryk. Udfører man sæbebehandlingen korrekt, vil det være nogenlunde slidstærkt. Sæbebehandling er dog knap så slidstærkt som oliering eller lakering, og så vil det kræve regelmæssig gulvvask.

Vil du gerne beholde det hvidskurede look, kan du med fordel vælge at vaske gulvet med en sæbe tilsat hvid pigment.

Oliebehandling

En oliebehandling består af olie tilsat hærder, hvilket får olien til at tørre, så det lægger sig som en hård overflade, der kan tåle slitage. Olie kan fås med eller uden hvidpigmentering. Olie indeholdende hvidpigmentering anvendes kun på lyse træsorter.

En oliebehandling kan i den grad give nyt liv og farve til en træoverflade. På billedet ses træ før og efter en oliebehandling.
En oliebehandling kan i den grad give nyt liv og farve til en træoverflade. På billedet ses træ før og efter en oliebehandling.

Fordelen ved en oliebehandling er, at du efterlades med en smuk og mat overflade, der er forholdsvis modstandsdygtig. Denne type overfladebehandling er ikke lige så stærk som lak, men den kan nemt genopfriskes de steder, hvor der er mest slitage. 

Sørg for, at du anvender den rigtige type olie til træsorten, som du har valgt til dine plankegulve.

Du skal være opmærksom på følgende, når du ønsker at overfladebehandle plankegulve med olie: 

  • Gennemfør en grundig udluftning, mens behandlingen udføres
  • Du må ikke betræde dit plankegulv i 24 timer efter oliebehandlingen er udført
  • For det meste vil det være oplagt at vente helt op til 4 til 7 dage, før du betræder gulvet normalt (indtil da kan du gøre det forsigtigt og meget lidt)
  • Alt indhold, der har været i kontakt med olie, risikerer selvantændelse, hvis du ikke er varsom, hvorfor det ofte er bedst at smide alt ud efterfølgende

Lakering

Lakering er en af de mest slidstærke overfladebehandlinger. Behandlingen resulterer enten i en mat, halvblank eller blank overflade, som du nemt kan holde ren efterfølgende. Resultatet afhænger af, hvilken type lakering du vælger.

En af de helt store fordele ved lakering er, at der normalvis kan gå flere år, før gulvet trænger til at blive genbehandlet. Dette skal dog ske, før det gamle lag er slidt helt ned.

En oliebehandling kan i den grad give nyt liv og farve til en træoverflade. På billedet ses træ før og efter en oliebehandling
En oliebehandling kan i den grad give nyt liv og farve til en træoverflade. På billedet ses træ før og efter en oliebehandling.

Du kan vælge mellem flere typer af lak; vandbaserede, med opløsningsmidler, sprit eller cellulose. De førstnævnte to er gode til almindeligt slid, mens de sidstnævnte er velegnet til f.eks. trappetrin, da de giver en ekstra slidstærk overflade. 

Vær opmærksom på, at det kræver grundig udluftning, samt eventuelt åndedrætsværn og handsker at lakere trægulv.

Maling

Det er de færreste, der ønsker at male et i forvejen smukt eller nyslebet plankegulv, men har man et hærget gulv, der ikke kan fikses med en nedslibning, kan maling være en billig og praktisk løsning. 

Der findes både vandbaserede og terpentinbaserede malinger. Sørg for grundig udluftning, mens du maler – og hvis du benytter terpentin, skal du også lukke dørene til de rum, der ikke bliver malet. Derudover anbefales det at være iført åndedrætsværn.

Nedslibning

En nedslibning af overfladen er ideel, hvis gulvets overflade er slidt godt ned. Dette er faktisk en af de største fordele ved plankegulve. De tåler flere omgange med nedslibning, hvorfor du gang på gang kan få et “nyt gulv”, uden rent faktisk at lægge et nyt gulv.

Når du nedsliber gulvets overflade, kan du altid overveje, om du ønsker en anden type overfladebehandling end sidst. Dette vil nemlig sikre et gulv med et nyt udseende.

Gulvvarme under trægulve

Gulvvarme hjælper med tørreprocesser og afholder gulvet fra at være fodkoldt. Af den grund er gulvvarme især benyttet i badeværelser. Det kan ikke anbefales at lægge gulvvarme under et plankegulv med brædder af træ, da træet risikerer at udtørre. Samtidig kan der forekomme synlige fuger mellem brædderne, hvilket man helst vil undgå.

Hvad koster plankegulv?

Prisen for et plankegulv starter ved omkring 200 DKK pr. m2. Denne varierer dog, alt efter træsort. Du skal også regne med en udgift til håndværkeren på mellem 300 og 900 DKK i timen.

Kan man selv lægge plankegulv?

Du kan godt lægge plankegulv selv. Det er dog en omfattende opgave, så for de fleste vil det være oplagt at lade en professionel håndværker udføre arbejdet. Læs vores trin-for-trin guide i artiklen.

Hvor meget vedligeholdelse kræver plankegulv?

Alle træsorter kræver en overfladebehandling. Det skifter dog fra træsort til træsort, hvilken der anbefales. Slitagen har en indvirkning på, hvor ofte behandlingen skal gentages.

Hvordan finder jeg det bedste tilbud på lægning af plankegulv?

I denne artikel guider vi dig til priser for plankegulve, samt hjælper dig med at finde bedste tilbud på lægning af plankegulv. Læs mere i artiklen

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere