Gulvafslibning pris | Gulvafslibning eller gulvafhøvling – Find din pris pr. m2 her

Skal dine gulve slibes? Få 3 tilbud, og vælg den bedste pris, der passer til netop din opgave!

Gulvafslibning eller gulvafhøvling?

Har du overtaget en ny bolig med et trægulv som syner slidt, misvedligeholdt og gammelt, eller trænger dit gulv bare til en kærlig hånd? Som udgangspunkt kan de fleste gulve af træ reddes med en gulvafslibning og ved selv de værste tilstande af trægulve kan de reddes ved at høvle gulvet først. 

Der er en simpel måde at se forskel på hvorvidt dit gulv behøver en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. Kort sagt afhænger det af gulvets stand, som du enten selv kan identificere eller du kan få fagfolk til at inspicere dit gulv for dig. 

Den endelige pris for at genopfriske dit gulv afhænger derfor af tilstand og hvorvidt du er gør-det-selv person eller hyrer en professionel til opgaven. 

Hvad koster gulvafslibning og gulvafhøvling af gulve?

Gør-det-selv Ca. pris – inkl. moms 
Gulvafslibning prisFra 712 DKK*
Gulvafhøvling prisFra 429 DKK**
BehandlingFra 150 DKK 

* m2 prisen tager udgangspunkt i 4 timers leje, 4 stykker sandpapir à 80 kr stk og en pakke støvsugerposer til 100 kr ** Eksklusiv sandpapir

Professionel hjælpCa. pris pr m2– inkl. moms og professionel hjælp
Professionel Gulvafslibning pris80-100 DKK
Professionel Gulvafhøvling pris40-50  DKK
Behandling20-50 DKK* 

*Typiske priser hvor gulvafslibning priser er oveni

Få 3 gratis tilbud på Gulvafslibning eller gulvafhøvling?

Vi samarbejder med 3byggetilbud, og tilbyder dig 3 gratis tilbud på Gulvafslibning eller gulvafhøvling? – få svar indenfor 24 timer fra kompetente håndværkere nær dig.

Forstå konceptet på 60 sekunder:

Læs vores store guide om gulve her.

Forskellen på afslibning og afhøvling af gulvet

Afslibning: Ved afslibning fjernes ca. 1 mm af gulvets overflade. 

De fleste trægulve kan opfriskes eller reddes ved at slibe dem. Det er typisk gulve med overfladeridser, plamager eller lignende og som er behandlet med sæbe, lud eller anden overfladebehandling som afslibes. Gulvafslibning varierer afhængig af træsort og alder.

Afhøvling: Ved gulvafhøvling fjernes ca. 2-4 mm af gulvets overflade. 

Ved afhøvling vil en gulvafslibning ikke være tilstrækkelig hvis eksempelvis ridser er dybere, der er malingrester, spartelmasse eller hvis gulvet er behandlet med lak. I disse tilfælde vil det kræve en høvl for at få træet pænt igen. Efter afhøvling udføres der altid en gulvafslibning. 

Vurdering af hvad dit gulv trænger til

Du kan selv tjekke hvorvidt gulvet kan nøjes med en slibning, eller der behøves en gulvafhøvling. Oftest kan du se tykkelsen af træet omkring radiatorer eller ved at fjerne et dørtrin forsigtigt og måle træet. Der er forskel på træsorters muligheder for slibning, og om trægulvet har været høvlet og slebet før.

Som tommelfingerregel skal der som minimum være mulighed for at høvle op mod 4 mm af, og derefter kunne afslibe yderligere 1 mm såfremt gulvet behøver begge. 

Gulvafhøvling

Hvornår skal du vælge gulvafhøvling

Gulvafhøvling tager hårdt på dit gulv og det anbefales kun hvis dit gulv har dybe ridser eller mærker. F.eks. efter aftagning af synlige søm, eller gulvet har været behandlet med lak. Gulvet afhøvles også, hvis du ønsker at skifte din nuværende lak til en anden overfladebehandling. 

Ved at høvle gulvbrædderne 2-4 mm ned i overfladen vil træets oprindelige struktur komme til syne, og du har derefter mulighed for at behandle det i enten sæbe, lud eller ny lak. 

Ved at høvle gulvet med maskine bliver dybe mærker eller niveauforskelle i overfladen i de fleste tilfælde udlignet. Når trægulvet afhøvles skal det altid have en afslibning, da et afhøvlet gulv er meget ru. En afslibning sørger for gulvet er glat inden overfladen gøres klar til afsluttende overfladebehandling.

Gulvafslibning

I de fleste vurderinger af gulvets tilstand vil en gulvafslibning være nok til at redde gulvet. Eller hvis du blot ønsker at opfriske træet og få en overfladebehandling til at se pænere ud. 

Når et sildebensparket der eksempelvis er givet hvid olie falmer med tiden, kan en gulvafslibning nemlig gøre tricket. Alle typer olierede overflader kræver ikke et voldsomt indgreb, men blot en afslibning og opfriskning af den oprindelige overfladebehandling. Derefter fremstår dit gulv som det gjorde da det blev lagt. Man kan sige, at når gulvet har fået en afslibning og overfladebehandling starter levetiden forfra.

Det er muligt med en god portion koncentration at foretage en slibning af gulvene selv, der er nogle få steps du bør følge:

Forberedelse

  • Fjern gammel belægning på gulvet såsom tæpper og lignende.
  • Flyt alle genstande i rummet ud og tildæk dem som ikke kan fjernes med plastik
  • Dyk alle søm (maskinen bliver ødelagt hvis søm ikke er dykket)
  • Forsegl rummet rundt i dørkarme og vinduer for at minimere støv til øvrige rum

Grovslibning

  • Både ved grov og finslibning benyttes en slibemaskine med en rund sål
  • Benyt et groft korn til at begynde med
  • Sørg for at holde maskinen i konstant bevægelse så den ikke laver fordybninger
  • Slibning bør helst foregå på kryds og tværs af brædderne

Finslibning

  • Benyt et finere korn 
  • Slibning skal foretages i gulvbræddernes længderetning
  • Gentag slibningen med et endnu finere korn til gulvbrædderne er glatte og du er tilfreds med resultatet. 

Afslutning

  • Kanter og hjørner slibes som det sidste
  • Slibningen foregår med en hjørne-slibemaskine
  • Gentag processen med grovslibning først og afslut med finslibning

Prisen afhænger af flere forhold

I forhold til priser på gulvafslibning er der flere forskellige faktorer der spiller ind, når dit gamle plankegulv er blevet slidt, eller når gulvet eksempelvis har plamager i en mat lak. 

En faktor er årsagen til afslibnings-opgaven, en anden er valg af overfladebehandling. 

Typisk vil du kunne se priser uden efterbehandling hos professionelle fagfolk. Priser uden afsluttende overfladebehandling bør ikke bruges som rettesnor, da gulvet altid bør efterbehandles efter en slibning. 

Selve behandlingsmulighederne og priser gennemgår vi senere.

Du kan være heldig at finde en håndværker som vil udføre enten afhøvling alene og du selv klarer afslibning og efterbehandling. I disse tilfælde vil håndværkeren som ofte kun acceptere et minimum antal kvm eftersom det er billigere pr. kvm at høvle gulvet end at slibe det. Da det typisk tager kortere tid.

Du kan også lave en aftale med håndværkeren om at klare afslibning og du selv klarer afsluttende overfladebehandling. Sidst, men ikke mindst, kan du også overlade hele arbejdet til professionelle fagfolk som klarer alt fra vurdering til efterbehandling. 

Prissammensætning

Som med alle former for håndværkerydelser, er en stor del timelønnen. Det er derfor samme pris, for to forskellige overfladebehandlinger, der kræver samme fremgangsmåde og dermed tid. Som f.eks. overfladebehandling med lud og olie. Priserne omfatter almene priser og priser med mængderabat. Jo større areal, desto bedre rabat.

Når man henter tilbud på gulvafslibning eller afhøvling af dit trægulv ønsker fagmanden at kende arealets størrelse, hvor opgaven skal udføres og hvilke ydelser der ønskes. 

Priseksempel 1:
Vælger du en professionel løsning vil pris på gulvafslibning variere i forhold til om du tilvælger overfladebehandling efter slebet gulv.
Priser på gulvafslibning alene, altså uden efterbehandling af dit gulv, ligger gulvafslibning pr m2 typisk omkring 80-100 kr pr m2. når det udføres af en professionel. 

Vær opmærksom på at dørtrin gulvafslibning koster ekstra og prisen kan variere fra firma til firma for udførsel af denne opgave.

Priseksempel 2
Er du mere til gør-det-selv, afhænger prisen af antallet af timer og mængderne af sandpapir du behøver: Det er muligt at leje en slibemaskine i de fleste byggemarkeder som Silvan, Bauhaus og XL-Byg.
Priser på at leje en gulvafslibnings maskine koster eksempelvis fra 292 kr hos XL-Byg for leje i 4 timer. 

Herudover ligger der udgifter til sandpapir og papirpose til støvopsamling. 

Hvordan finder jeg den bedste håndværker til opgaven?

Står man første gang og skal bruge en professionel, hvad enten det drejer sig om slibning af gulve eller andet, er det betryggende at lægge sin lid til andres erfaringer og kompetencer. Det er altid en god idé at læse anmeldelser på diverse håndværkere og derefter bruge sin sunde fornuft. 

Dokumenteret tilfredse kunder er et godt udgangspunkt. 

Gør-det-selv eller få hjælp af en fagmand – fordele og ulemper

Lad os være ærlige, det er rart at spare penge og det er muligt, at slibe sit eget gulv. Det er dog også muligt, at gøre større skade end gavn. Især ved gulvafhøvling anbefales det, at man ikke tager opgaven i egen hånd. Hvis skaden er sket koster udbedringen mange penge, da det som regel kræver lægning af nyt gulv.

Fordele ved at gøre det selvUlemper ved at gøre det selv
Økonomisk: Det er naturligvis billigere at bruge egen arbejdskraft, frem for at betale en professionel

Fleksibilitet: Det kræver kun koordinering af egen kalender

Finish: Ved god portion koncentration og forberedelse kan finish blive lige så godt som ved udført af en professionel. Er uheldet ude kan du lave både slibningen og efterbehandlingen om, lige så tosset du vil.
Resultat: Står man søndag aften og indser at ens evner ikke har rakt, havde det måske været bedre at vælge en professionel til at starte med. Især hvis der er ventetid på håndværkere.
Besværet og tiden: Hvor det tager dig en weekend, kan en professionel typisk klare på en tirsdag, hvor man alligevel ikke er hjemme
Det er svært at høvle: Ved blot en forkert indstilling er skaden sket. Gulvafslibningen kan du i de fleste tilfælde komme godt igennem – faren er et øjebliks uopmærksomhed hvor sliberen kører samme sted.
Behandling: Det er vigtigt at holde sig til produktets vejledning for at sikre et ensartede og mættet udtryk. Går det galt, skal der startes forfra på slibning og herefter igangsættes en ny behandling. 
Fordele ved en håndværkerUlempe ved en håndværker
Arbejdet bliver overladt til en fagperson, hvorfor det forventeligt vil være et pænere resultat.
Du kan få det lavet i løbet af en hverdag, mens du selv er på arbejde.Oftest stiller håndværkeren en garanti.
Hurtige proces fra start til slut.
Miskommunikation eller for svag forventningsafstemning kan resultere i et uønsket resultat.
Forsinket arbejde.
Kvaliteten af håndværkere kan variere.

Find den rigtige til dit projekt – Få 3 byggetilbyd i dag

Nemt,hurtigt og gratis • Over 520.000 formidlede opgaver • Håndværkere i hele landet

De fleste byggemarkeder og online tilbudstjenester kan hjælpe og guide dig, så du både sparer penge og kan overkomme en potentiel svær opgave med at få slebet gulvet, enten helt selv eller i samarbejde med en håndværker. 

Hvilke gulvtyper kan slibes?

Som udgangspunkt kan alle gulve, som trænger til en kærlig hånd, slibes. Hvad enten dit gulv ser nedslidt og misvedligeholdt ud, eller hvis du ønsker at ændre udseende på dit gulv fra hvidolie, hvid lud, mat lak, med videre til noget helt andet. 

I første omgang skal der vurderes hvilken type gulv der ligger. Derefter hvorvidt det er muligt at foretage gulvafslibningen. Er dit trægulv et parketgulv, skal slidlaget kontrolleres for der er slidlag nok, så man ikke sliber ned til spånpladen.

Er der tydelige revner eller er et gulvbræt flækket, kan du lappe det med træspartel eller plastikspartel, som får det til at syne helt igen. 

Hvor lang tid tager gulvafslibning og gulvafhøvling?

Vælger du gør-det-selv løsningen tager en gulvafslibning af dit trægulv typisk en dags tid, alt efter hvor stort et areal det drejer sig om. Det forudsætter god planlægning for at få rummet ryddet og gjort klar. Dæk af og tape ind! Afslibning støver meget uanset om der er tilsluttet støvsuger eller ej. Dernæst tager overfladebehandlingen også en dags tid, alt efter hvilken behandling der kræves. Lak hærder over træet, hvor olien skal trænge ned i dit trægulv. Uanset, er det ikke en proces man skal forcere.

Ved professionel hjælp vil du blot have ansvaret for, at gulvet er ryddet og kaffen er sat over.

Slibning af gulv
Det er vigtigt at have det rigtige grej, hvis du vælger, at gøre det selv!

Efterbehandling af nyslebet gulv

Hele processen skal afsluttes ved at efterbehandle gulvet og derved fremhæve træets struktur og glød. Alle gulvtyper kræver efterbehandling, da træ ikke kan stå ubehandlet længe, uden at danne pletter og skjolder.

Inden man påfører sin efterbehandling, bør man vurdere hvilken forventninger man har til resultatet samt hvad gulvet skal benyttes til. Der er forskel på om det er børneværelses-, stue- eller køkkengulvet. Har man små børn og store hunde er det værd at vide, at gulve der er lakerede kan tåle en hel del mere end gulve behandlet med eksempelvis hvid sæbe.

Lakbehandling

Lakbehandlede gulve er mere modstandsdygtige overfor væsker og slid generelt. Lakken behøver ikke være den tykke mørke skibslak, man kender fra gamle københavnerlejligheder. 

Lakken skal have lov til at hærde og efter omkring 6 timer, kan man atter gå på det. Der går derimod 24-48 timer før man kan stille møblerne tilbage på gulvet. Da det ellers vil lave mærker i lakken.

Oliebehandling

Der er flere muligheder for at tone sit gulv, når man bruger olie som efterbehandling. Markedet tilbyder alt fra hvidpigmenteret til mahogniolie, som giver rig mulighed for at præge udtrykket som man ønsker. 

Olie er en af de største favoritbehandlinger i Danmark. Træet får et smukt naturligt udseende og giver en varm glød. 

Fordelen ved oliebehandling er at det er forholdsvis stærkt, og kræver derfor mindre vedligeholdelse og rengøring end andre behandlinger. Ved oliebehandling er det også lettere at reparere særligt benyttede områder uden at skulle slibe hele arealet, eksempelvis under spisebordet eller i naturligt udsatte områder, som gangpassager. 

Ulempen er at gulvet hen over tid vil blive en nuance mørkere. Du kan udskyde eller mindske processen hvis du har et ludbehandlet gulv med hvidpigmentering i olien, da det er muligt at vaske gulvet med hvidpigmenterede sæbe.

Efterbehandler du selv og bruger olie med pigment i, skal det påføres jævnt for at undgå plamager. Det kræver lidt teknik, som man kan afprøve på en plade inden. Når man har slebet gulvet er det vigtigt, man støvsuger grundigt, for at sikre at slibestøvet fjernes inden oliering. Dine gulve skal mættes. Det betyder at du ikke skal være nærig ved påføringen. Jo mere som trænger ned i træet, desto mere modstandsdygtig overfor pletter bliver dit gulv. 

Oliebehandlingen skal også have lov til at hærde og det tager typisk op mod 24 timer. Desuden er det vigtigt at nævne, at hver producent har brugt tid og ressourcer på at teste deres produkt og ved præcis hvordan man bør arbejde med det. Derfor er det vigtigt at man tager sig tiden til at læse deres vejledning og er man i tvivl skal man aldrig tøve med at ringe til producenten.

Sæbebehandling

Elsker du det rustikke look eller har du en ejendom af ældre dato, er sæbebehandlede gulve et godt valg. Sæben giver træet et rustikt, naturligt udseende som ofte komplimenterer ormehuller eller naturlig slitage.

Ulempen ved sæbebehandling er gulvet efterfølgende ikke er så modstandsdygtigt overfor slid og skidt, hvorfor du hyppigere skal rengøre og vaske gulvet for at mætte træet. 

Ludbehandling

Ønsker man sit trægulv med tiden bliver forbliver lyst og ikke gulligt, som de fleste træsorter bliver når de bliver udsatte for lys. Kan man med fordel bruge lud som efterbehandling. Lud mindsker netop denne gulningsproces, som uundgåeligt vil ske for gulve med tiden og holder det flot lyst. 

Ludbehandling skal udføres efter samme principper som oliebehandling, med mellemslibning og aftørring. Vejledning som medfølger produktet bør følges. 

Efter udført ludbehandling skal behandlingen altid afsluttes med enten sæbe, olie eller lak.

Foretrækker du dine gulve så lyse som muligt, anbefales det at benytte hvidolie, sæbe eller lak ovenpå ludbehandlingen. 

Du kan modsat også neutral ludbehandle dit gulv for at få træets naturlige farve frem.

Ulempen ved ludbehandling er at det kræver to behandlinger. Fordelen er det smukke resultat. Derudover kræver et ludbehandlet gulv hyppigere gulvvask end lakerede gulve, da træets årer i overfladen ikke lukkes på samme måde.

Boligmesteren

Boligmesteren.dk er en samling af byggeeksperter og gør det selv entusiaster. Vi samler dygtige folks viden her på siden, og gør det let tilgængeligt for dig, der skal bygge nyt eller renovere. 

Få op til 3 gratis tilbud fra håndværkere